ronja
|
Učiteljice se verjetno še privajajo na 9 letko - nekatere so 3o let učile 7 letnike in jim zdaj ne gre čisto v glavo, da so 6 letniki še eno leto bolj otročji. Zato pričakujejo isto od 6 letnikov, kot so prej od 7 letnikov. O tem je enkrat fajn pisal en ravnatelj neke OŠ.To se nanaša predvsem na poslušanje - kar se ostalega tiče pa: Kljub temu: sina nauči, kako se pravilno reagira: če ga punca izziva, ne sme reagirat z nasiljem. Lahko ji kaj zabrusi nazaj, v skrajnem primeru jo lahko zašpeca... Samo tepe in ščipa pa naj rajši ne. Imam podoben primer zdaj doma: tamala (2 leti in 9 mesecev) ne zna odgnat svoje 4 letne sestre in ta se res ne pusti kar tako odgnat, vedno teži in teži, tistemu, ki je najbolj zmatran - ima nos, da takoj ugotovi, kdo je to in nanj se spravi... In potem jo lejla ščipne ali ugrizne. Nikoli ni ugriznila še nikogar drugega, samo Ronjo. ker ji pač samo ona toliko teži. vem, da to ni prav in seveda ukrepam temu primerno - jo pa razumem, ker moram priznat, da bi tudi sama včasih narjrajši šavsnila Ronjo, samo da bi mi dala 5 min. mira . Ampak to ni način. Ponudi mu alternative, pri nas to kar dobro pali. Dokler otrok ne ve, kaj lahko naredi NAMESTO, da uščipne/ugrizne/tepe, bo to naredil, čeprav noče drugega otroka prizadet (Lejla sama pove, da noče, da bi Ronjo bolelo - in ji verjamem, ona bi rada samo, da ji da mir, če je zmatrana - kar tudi zelo štekam;) To mu razloži, pa bo boljše. Razloži mu tudi, da mora vedno preverit, komu nekaj dela - sploh če nekaj slabega, sicer lahko nasrka nekdo, ki ni nič kriv in bo tisti žalosten in jezen nanj. Tako da to se ne sme. kako bi se on počutil, če bi ga nekdo po krivici kaznoval? Saj je že 6 let star, valjda to razume (če še moji, ki sta več kot pol mlajši...) Se pa strinjam z uškinomamo, da je boljše prečiti nego lječiti - torej da je boljše, da dobi podpis za vsako figo in lahko ti na vsako figo reagiraš in zato ne zraste iz te fige celo drevo, ki bi ga par let sekala. Po mojem ga majčkeno preveč v vato zavijaš: itak je razigran 6 letnik, oni še ne morejo, preveč pričakujejo od njega, itd... Ampak s tem odnosom mu ne boš koristila... Mali bo še naprej vozil vmes in v šoli si na ta način ne bo dobil prijateljev... Sem imela takega bratca, ki ga je mami takole čuvala... Nihče v šoli ga ni maral, stepel se je vsak odmor! in nima ravno najlepših spominov na oš... Pa so učiteljice tudi poizkušale povedat moji mami, kaj se dogaja, ampak ona enostavno ni hotela slišat, ker je bil to pač njen sinek... S tem mu ni naredila glih usluge...