Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita IZVIRNO SPOROČILO: mika Felicita, kratkoročno razmišljaš. Študentska leta bodo hitro minila, kaj pa potem? o tem potem, a ne ? jest razmišljam kaj bo potem, ko bodo študentska leta minila. na mojem trenutnem delovnem mestu me bo zamenjal nov študent, jest se bom pa obrisala pod nosom. vsi, ki smo sedaj absolventi imamo dobre študentske plače in 95% so nam že povedali, da nas, ko bomo enkrat diplomirali ''''ne bodo več potrebovali''''. ker bojo imeli na voljo nove študente, ki jim bodo delali leto, leto pa pol, pa potem spet novo rundo... študenti zasedamo delovna mesta diplomirancem in ne pogledamo 1, 2, 3 leta naprej, ko bomo mi te diplomiranci, ki bomo kleli te preklete študente. izkušnje od tuki pa pri drugih delodajalcih itak ne bojo štele. torej, kaj je s kratkoročnostjo? vedno bolj se zavedam, da sem kot študentka kot bubrek v loju, brez konkurence na trgu dela, poceni za delodajalca, ko bom pa enkrat dosegla izobrazbo bom pa en... ja. moje opcije? vlečt študentski status do 35ga leta, biti kreditno nesposobna, bognedej zanosit, o vseh tako omiljenih malcah, prevozih in regresih sanjam, o delovni dobi pa še bolj. torej ja, ostanimo na študentskem delu, pa bomo VSI srečni glede upokojencev (ki imo jim itak ne bi smelo bit treba delat, ampak ane...) in nezposlenih - imajo šanso sedet doma (zdej) ali it malo delat. verjamem da je prva opcija velik bolj privlačna. poleg tega, zakaj študenti lahko ne dobivamo prevoza in malice (oz. se to vsem neki najbolj običajnega zdi), upokojenci in iskalci zaposlitve bi pa mogli? sicer se pa načelno strinjam s kati in milijonarko - dobrega delavca bo pameten šef hotu na vsak možen način obdržat. in tut taki šefi se še najdejo, jih poznam ene par. Jap, je veliko takih delodajalcev. Samo moraš tu upoštevat, da tisti, ki na tak način izkoriščajo študentsko delo, na isti način razmišljajo tudi o drugih redno zaposlenih, dobaviteljih, podizvajalcih, strankah - so neprofesionalni in nestrokovni, razmišljajo kratkorkočno. In četudi ne bodo več smeli najemat študentov za redno delo, bodo zaposlili nekoga za določen časi in ga čez eno leto zamenjali ali njegovo delo drugače klasificirali in bo spet za določen čas in bo kreditno nesposoben in bo večno v negotovosti. Študenti: po mojih izkušnajh so tisti študenti, ki pridno delajo, so inovativni, samoiniciativni, tudi redni in pridni študenti. Tisti, ki med delom luftajo ali pa recimo pridejo na delo pijani (tudi to sem že doživela), zamujajo ipd. so taki tudi kot študenti in bodo taki tudi ko se bodo redno zaposlili. Tako da ne bi metala vse v isti koš. Načeloma nisem proti malemu delu, sem pa proti temu zakonu, ker je luknjast, problematike ne ureja sistemsko (če so zdaj problem študentski servisi, zakaj bodo potem imeli agencije - isto sranje samo drugo pakovanje - saj imamo zavode za zaposlovanje - pa naj država prevzame ta del obveznosti in bo imela še nadzor). Problem v naši državi je nadzor. Noben zakon ne bo pomagal, če se inšpektorji ne bodo spravili na delo na teren.
< Sporočilo je popravil Ankica. -- 8.4.2011 9:09:53 >
|