khurde
|
nisem vsega brala, prvo stran in pol, pa zadnje tri poste, ampak ko ravno vrtec, vege hrano in vse to omenjate, se moram oglasit... jaz sem vege že ene 15 let, tudi mala doma dobiva vegetarijansko hrano in je čist "normalna", vzgojiteljice edino pravijo, da ima energije za izvoz v vrtec je šla z 21-imi meseci, jaz sem se odločila, da bo šla v običajni vrtec in nisem zahtevala al karkol podobnega, da ji mesa ne dajejo. ona dobi na krožnik vse in se sama odloči, kaj bo jedla in kaj ne. odločila se je, da mesa ne bo jedla in baje ven zbrska tudi najmanjše koščke. vzgojiteljice je pa nič ne silijo, so jo spodbujale, da bi probala (so one rekle, spodbujajo tudi druge, da npr. brokoli vsaj probajo), pa se je ne da premaknit. drugače sem jaz na splošno z jedilnikom zadovoljna. zame imajo sicer prevečkrat meso, ene 3-4 tedensko (pa običajno samo za kosilo), enkrat od tega so ribe. pri kosilu je vedno zelenjava, tudi mineštre, ampak proti njm nimam nič, jih mala tudi doma rada in pogosto je. tedensko imajo na meniju lečo, čičeriko, ajdo, proso, ješprenj, piro, riž... pri zajtrku imajo skoraj vedno svežo zelenjavo (papriko, kumare, korenje, kolerabo, rukolo...) in običajno je na vozičku, ko pripeljejo, tudi sadje (čeprav ga na jedilniku ni). za dopoldansko malico imajo večinoma sadje (grozdje, mandarine, nektarine, kivi, ringlo, slive, suhe slive, suhe marelice, dinjo, melono, jabolka...), včasih samo prepečenec in čaj, drugič sadno kupo. za popoldansko pa banane, kakšen sok v tetrapaku, čokoladno mleko, kruh, grisine... treba je nekaj vedet. da mora bit jedilnik na splošno prilagojen vsem. da ne morejo strogo "zdrave" prehrane imet, ker večina že tako ni navajena ajdove kaše, čičerikinega namaza itd. in se naredi en "kompromis", da je za vsakega nekaj. in tudi, če je en dan jedilnik tak, da se zdi, da otrok ne bo jedel nič, ga ne bo pobralo od lakote. glede krofov in pusta... po resnici povedano bi se meni zdel kriminal, da ga ne bi dobili če so bili vsi našemljeni in če so imeli pustno rajanje v vrtcu, jim pa krof že pripada. sej druge dneve imajo pa pri nas ajdove rulade, narastke iz prosene kaše, večinoma pa sploh nobene sladice po kosilu. vedno pa kakšno solato, radič, solato z mocarelo, koruzo, fižolom, sirom, rdečo peso... in jaz sem tudi opazila, da če otrok od doma ni navajen blazno sladkih stvari, jih tudi v vrtcu ne bo jedel s takim veseljem. moja rada je albuminsko skuto, samo skuto in včasih kakšno sveže sadje not umešano. ko dobi za malico skuto s podloženim sadje od ljubljanskih mlekarn, poje par žlic, obvezno pa pusti sadje, ker ji je presladko. tudi ne je raznih žitnih ploščic, ki jih včasih dobijo za domov. proba že, poje pa ne. sej starši doma dajo otroku neko usmeritev, potem se pa meni zdi prav, da se da otroku tudi pravico, da se sam odloči, kaj in kako bo jedel naprej.