|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 14:50:19   
Freya88
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

ker tudi v šoli učiteljice ne verjamejo problematičnim otrokom, čim dobiš enkrat to oznako (ki jo sproži vedenje, ki je odgovor na nekaj hudega, kar se otroku dogaja), si zapikan. Pa sama nisem bila problematična in so mi verjeli. Zato mi je šlo pa še bolj na živce - da so verjeli meni, če sem rekla, da se nekaj dogaja enemu drugemu - njemu pa ne bi! Zal poznam tudi to... sem bila prav tako ena tistih ta pridnih in so mi vrjeli vse, tudi ko (khm) kdaj nisem govorila resnice... zal je tako ja!:S

Se strinjam s tabo, da tak razplet ni iedalen, niti mi pravo ni ravno konjiček, vendar kot so meni razložili, lahko obsodijo človeka samo na podlagi obtožnice - če ga obtožijo naklepnega umora, ga ne morejo zapret zaradi kraje, če tega ni v obtožnici. Zato bi ga tudi morali poslat v ječo vsaj za 15 let ali pa sploh ne v ječo - na podlagi obtožbe - če prav štekam - saj pravim, nisem pravnik, naj me razsvetli kdo, ki je bolj podkovan v tem. Ja, sj tut js nimam pojma o pravu ane.. ampak iz mojega laicnega stalisca je to narobe... hudo narobe! Ampak ok... mnda bodo ze dosodili tako da bo prav! Upajmo...


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 14:56:49   
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO:

ampak problem je, da obstaja sum da je vse to zlagano... oni so pa na hitro zakljucili!


Čigav sum? Tvoj sum? Antidepresivov namreč ne dobiš  v prosti prodaji zato ker ne moreš kakat.
Verjemi, da so bila vsa dejstva preverjena preden so ga označili za neprištevnega. Če je v času umora poleg AD užival tudi alkohol je rezultat na dlani. Tega dejstva pri odločanju zagotovo in očitno niso zanemarili.



_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 19:29:31   
picola1
Uh, jst sem pa mislila, da neko kazen je pa vseeno dobil, očitno sem slabo prebrala... (za neprištevnost se mi je zdelo logično (ne vem sicer zakaj, ampak nekako povezujem neprištevnost z duševno boleznijo ali kaj), da te pošljejo na zdravljenje v psihiatrično bolnico...). To se mi ne zdi prav v nobenem primeru. Tukaj na tem mestu se strinjam s pikico, liliano in podobno mislečimi. Ne more človek kr bit na prostosti zdej pa ni važno kako je njegovo ozadje.
Še vedno ga pa štekam, da se mu je odpulilo, ko je zagledal tega človeka...


_____________________________

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 19:31:10   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

No ja, js mislim da ta clovek nima kaj delat na prostosti... kaj me briga kaj so mu naredli... to ni niti priblizno razlog, da on lahko neumorno stiha naokrog.


Hm... neumorno... razumeti je kot , da jih je zastihal najmanj ducat, pa mu se ni dosti. Kako pa naj js vem, da je bilo njemu dovolj? Kaj pa ce se nekoc dokaze, da tisti clovek ni bil kriv? Bo tako dolgo `zahteval´ svoje, da bo enkrat le nasel pravega?
Ne napadam te. Samo s prstom kazem na tvoje nehoteno ali hoteno poudarjanje "stihanja naokrog", ker mi nikakor ni jasno, ce je enega zastihal, kako lahko istocasno stiha naokrog. zdi se mi tako, bolj v stilu manipulativnega povdarjanja in izogibanja dejstvom.

Kdo je boljse da je na prostosti, pedofil ali neuravsnovesen clovek? Ce vprasate mene: noben! Nocem nekoga, ki bo posiljeval otroke... prav tako pa nocem nekoga, ki bo brez dokazov stihal ljudi, ki NAJ BI zlorabljali. 


Joj... ta NAJ BI je enak tudi pri pretepnih zenskah, ki padajo po stopnicah... tezko dokazati. preseneca pa me, kako smo vsi pripravljeni kar takoj prevzeti misel, da niti ni imel tehtnega razloga za dejanje. P5relahko sprejmemo dejanje brez motiva. In kaj pravzaprav pomeni "brez dokazov stihal ljudi", a ce bi imel sliko in/ali nek podoben dokaz bi bilo dejanje upravicljivo? U bistvu posilstva ni tezko dokazati (taksnega ali drugacnega)...
Ne ti , ne jaz nisva tisti, ki lahko dolociva kaj je lahko in kaj ni lahko dokazljivo. Verjamem pa, da ce bi imela kaj vec izkusenj ne bi tako zlahka govorila.
 
 ce se le zlorabljen clovek spravi k zdravniku in/ali na policijo. Lahko samo omeni komu...
Resno? Ma vsi komaj cakajo, da pomagajo in prepoznajo zlorabo. V Sloveniji se pa ja se ni zgodila, da je kdo obrnil glavo ins e delal, da ni videl nasilja ali zlorabe...
 
Poleg tega pa tudi `zenske, ki padejo po stopnicah´ po moji zdravi pameti ne bi smele potem moskih zastihat...
Vsekakor se strinjam. Vem pa, da vcasih ih tako zagrabi mlinski kamen, da ne vidijo drugega izhoda - ker so prepricane, da bo varno sele, ko tega cloveka ne bo vec.
 
al kaj bi naj pomenil ta primer? Mogoce ne morejo dokazat, lahko pa kaj nardijo... gredo od doma ipd. Vem da ni lahko, pa to se ne pomeni da morajo to prenasat, lagat in skrivat...
Govoriti iz tvoje sedanje pozicije je lahko oz. "lako je tudjim njeznikom po koprivah mlatit".

Kako pa naj vem, da se ne bi nekje na ulici ustavil, ko bi videl recimo nekoga ki ga js poznam... se odlocil da je on tisti ki ga je zlorabil in ga zastihal?


Res verjames, da se je kar tako odlocil ali verjames, da so ljudje , ki jih poznas zmozni spolno zlorabljati....
Js ne vem, na kaksni podlagi se je on to odlocil... in me niti priblizno ne zanima... zal! Zaradi mene je lahko hodil z njegovo sliko okoli in ga prepoznal... to ni legalno in zaradi taksnih dejanj je potrebno cloveka dat v zapor...
Vprasala sem nekaj drugega: ali verjames, da je kar tak brez motiva nekoga si izbral ali pa (ce domnevas, da motiv mora obstajati, da nekoga zastihas) verjames, da so tvoji znanci zmozni zlorabljati? Torej zakaj bi tvojega znanca zastihal?

Drugace pa, js se v svojem mestu pocutim varno... in se v marsikaterem drugem mestu... izvzemsi lj


Zastihajo se pa ponavadi izven Lj. Ni bilo misljeno, da mam obcutek da me lahko v LJ zastihajo... niti pod razno ne. Js sm samo napisala, da se tam ne pocutim varno, zaradi taksnih in drugacnih razlogov... v domacem mestu in se v nekaterih mestih pa se pocutim varno, ker jih bolje poznam...
Povsem subjektiven obcutek torej.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 19:42:37   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

U bistvu posilstva ni tezko dokazati (taksnega ali drugacnega)... ce se le zlorabljen clovek spravi k zdravniku in/ali na policijo.

A res? Zanimivo, kako dobro to veš... Ker policisti, ki se točno s tem ukvarjajo, pravijo, da je spolno zlorabo hudo težko dokazat. Aja? No ja, poznam dosti primerov, ko je bilo dokazano... ampak ce sedis doma in nic ne naredis res bolj tezko...

Mogoce ne morejo dokazat, lahko pa kaj nardijo... gredo od doma ipd.

A otroci? Ta naj bi ga nadlegoval, ko je bil še OTROK! Otrok pa ne more kar it, dostikrat si še povedat ne upa, ker ga storilec tako prestraši. Aja, sam si je kriv, kaj pani rekel, ane?user posted image Daj, prosim, reci, da se hecaš, čeprav res ni tema za šale! Tisto je letelo na `zenske, ki padejo po stopnicah´ na na otroke, ki so bili zlorabljeni...



Poglej, zdj vsi govorite, kot da opravicujem dejanje tistega, ki je zlorabljal... nasprotno!! Ampak... ne bo mi pa noben rekel, da je zaradi tega, kar je naredil... nekdo drug lahko na prostosti, ker ga je zastihal. In ni ga zastihal enkrat... ko je bil clovek mrtev, ga je on zastihal SE 9x...


To, da ga je zatihal se 9 x zna govoriti o hudi prizadetosti. Ko vsak dvig roke pomeni velik in tezek poskus brisanja preteklih dogodkov.
Sicer ne vem ali je res bilo tako. Nocem soditi ni za niti proti. Moram pa verjeti, da ga niso spustili na lepe oci. ker ce verjamem, da so ga kar tako spustili sem na isti poti kot on. Se spustis na zakon mocnejsega oz. oko za oko, zob za zob.

Poudarjam... ne opravicujem posiljevalca!!! Ampak obstajajo pa tudi znanstveni dokazi, da je pedofilija psihicna bolezen...! Zaradi tega mislim, da bi se moralo delati na preventivi... osvescat ljudi, da ce se kaj takega zgodi, da je treba povedat, it k zdravniku... zal, je potrebno taksne stvari povedat tudi otrokom...

Zato NE OPRAVICUJEM ne enega in ne drugega...!! In zato, poudarjam... menim, da bi moral ta clovek (kljub temu, da je zrtev) v zapor!!! Anyone else??


V tem konkretnem primeru je prevetiva premocno zamudila. Obstajajo tudi znanstveni dokazi, ki dokazujejo, da psihicno bolani ljudje zastihajo druge zaradi svoje bolezni. In tukaj je potrebna preventiva.
Tisto cemur se pa mocno izogibam je obsojanje glede na en clanek in hudo premalo podatkov. Ne mores reci ali bi moral ali ne bi moral v zapor (sicer se strinjam, da v principu taksno dejanje ne bi smelo biti nesankcionirano in po moji logiki alkohol ne bi smel biti olajsevalna okliscina - kar pogosto je, temvec prav nasprotno - kaj pije ce ve , da mu skodi). Kar zgrozims e ko pomislim, da bi dejansko tako presojali in obsojali na zapor, po obcutku ali kakor se komu zazdi.... pozicija moci, zakon pozicije mocnejsega.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 19:57:06   
ronja
Sicer ne vem ali je res bilo tako. Nocem soditi ni za niti proti. Moram pa verjeti, da ga niso spustili na lepe oci. ker ce verjamem, da so ga kar tako spustili sem na isti poti kot on. Se spustis na zakon mocnejsega oz. oko za oko, zob za zob.

No, to sem hotela povedat.

Tisto cemur se pa mocno izogibam je obsojanje glede na en clanek in hudo premalo podatkov. Ne mores reci ali bi moral ali ne bi moral v zapor (sicer se strinjam, da v principu taksno dejanje ne bi smelo biti nesankcionirano in po moji logiki alkohol ne bi smel biti olajsevalna okliscina - kar pogosto je, temvec prav nasprotno - kaj pije ce ve , da mu skodi).

Še en podpis. Nisem poslana, da tu sodim, ne poznam vsega, prav tako nihče na tej temi - zato pa se mi zdi narobe obsojat na pamet. Se strinjam tudi o tistem z alkoholom, čeprav je verjetno v kombinaciji z zdravili lahko učinek res tak, da ga človek ne pričakuje.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:10:30   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88
Ampak RONJA, za vraga no... poglej se enkrat kaj sem napisala..!!
Vprasala sem (se), kako jo lahko odnesejo brez kazni? Zraven pa napisala, da jih po eni strani razumem.... ampak dejstvo da jih jaz razumem ne mores enacit s tem, da pa jih ne podpiram!!


Poznam fanta, sedaj moskega, ki je v casu vojne bil se otrok. Otrok, ki je bil prisiljen z druzinskimi clani igrati nogomet vendar ne z zogo, temvec z glavo maminega brata - lastnega strica, ce je hotel ostati ziv. Otrok, ki je gledal kako mu obglavljajo najozje druzinske clane, otrok, ki je videl toliko hudega, da je tezko sploh dojeti....
Ta fant je dan danes normalen, vendar problematicen clovek - mora krasti, da prezivi, da se prehrani. Celotnw zgodba je srhljiva in ko se je spomnim, se mi dogaja nekaj, kar se mi ne dogaja pogosto. Bruha se mi.  ker ko slisis iz prve roke celo zgodbo, ko v glasu zacutis tisto grozljivo stisko, ko vidis kako mu besede kar ne morejo iz ust, ko zagledas tisti krc na obrazu, ki naj bi bil nasmeh.....
Ce bi ta fant srecal tistega, ki ga je silil igrati nogomet in ga zastihal, bi ga brez kancka slabe vesti osvobodila zapora. Niso vsa dejanja enaka. Najvecja razlika je v motivu. In motiv je pravzprav krojac moralne upravicenosti dejanja.
Primer je ekstremen, vendar popolnoma resnicen. Zgolj v ilustracijo, da motiv ni tako nepomemben kot domnevas. zato tudi eden odide s sodisca, drugi pa obtici v zaporu. Nekateri pa "hvatajo krivine"... ampak popolnega sistema ni.
Nikoli pa ni vse jasno, ko imas konflikt v katerem imas dve zrtvi, ki sta istocasno tudi storilca.

Mogoce gledam na vse skupaj prevec... kaj js vem no... ampak za moje pojme, je treba kaznovat vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka...


Aha, torej ce nekdo naskoci mojega otroka in ga hoce poskodovati, ce ga branim tako, da nasilno odrinem napadalca me je treba kaznovati. . Torej ce vidim, da nekdo posiljuje tvojega otroka, najboljse, da se ne mesam, ker ce bom le-tega z fizicno silo branila bi me po tvojem bilo potrebno pospraviti v zapor?

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:13:46   
Freya88
Predn zacnem odgovarjat me neki zanima... od kdaj je alkohol + tbl razlog da nekoga razglasijo za nepristevnega?
Kolikor js vem je nepristevnost povezana s psihicnimi boleznimi in/ali trenutnimi psihicnimi motanjami, a ne? Al kako?

Js mislim da so ga za nepristevnega razglasili na podlagi AD (in seveda izvedenskega mnenja)... ne alkohola in tablet! Ker ce je pa alkohol razlog za nepristevnost... pol pa tut katastrofa...:/

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:19:42   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Predn zacnem odgovarjat me neki zanima... od kdaj je alkohol + tbl razlog da nekoga razglasijo za nepristevnega?
Kolikor js vem je nepristevnost povezana s psihicnimi boleznimi in/ali trenutnimi psihicnimi motanjami, a ne? Al kako?

Js mislim da so ga za nepristevnega razglasili na podlagi AD (in seveda izvedenskega mnenja)... ne alkohola in tablet! Ker ce je pa alkohol razlog za nepristevnost... pol pa tut katastrofa...:/


Alkohol je marsikdaj obravnavan olajsevalna okoliscina zaradi katere oseba ni psosobna dobro in trezno ter gotovo presoditi o svojih ravnanjih.
Primer: dol se je dala z najhujim kretenom - tako se je nacedila, da ni vedela kaj dela.
Princip je zelo podoben.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:23:15   
Freya88
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Predn zacnem odgovarjat me neki zanima... od kdaj je alkohol + tbl razlog da nekoga razglasijo za nepristevnega?
Kolikor js vem je nepristevnost povezana s psihicnimi boleznimi in/ali trenutnimi psihicnimi motanjami, a ne? Al kako?

Js mislim da so ga za nepristevnega razglasili na podlagi AD (in seveda izvedenskega mnenja)... ne alkohola in tablet! Ker ce je pa alkohol razlog za nepristevnost... pol pa tut katastrofa...:/


Alkohol je marsikdaj obravnavan olajsevalna okoliscina zaradi katere oseba ni psosobna dobro in trezno ter gotovo presoditi o svojih ravnanjih.
Primer: dol se je dala z najhujim kretenom - tako se je nacedila, da ni vedela kaj dela.
Princip je zelo podoben.


To razumem, ampak to ni nepristevnost, ali pac? Damn pa te pravniske stvari...:S

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:25:24   
Freya88
Glede na tole:
Prištevnost
16. člen

(1) Ni prišteven storilec, ki ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojega dejanja ali ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja zaradi trajne ali začasne duševne bolezni, začasnih duševnih motenj, duševne zaostalosti ali zaradi kake druge trajne in hude duševne motenosti (neprištevnost).

(2) Storilec kaznivega dejanja, čigar zmožnost razumeti pomen svojega dejanja ali zmožnost imeti v oblasti svoje ravnanje je bila bistveno zmanjšana zaradi kakšnega stanja iz prejšnjega odstavka, se sme mileje kaznovati (bistveno zmanjšana prištevnost).

(3) Kazensko je odgovoren tisti storilec kaznivega dejanja, ki si je z uporabo alkohola, mamil ali kako drugače sam povzročil neprištevnost, če je bila pred tem glede kaznivega dejanja podana njegova krivda, ki jo zakon določa za to dejanje.

Nepristevnost v tem priemeru ni zaradi alkohola... al spet js narobe razumem te zakone?

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 20:58:01   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Ker ce je pa alkohol razlog za nepristevnost... pol pa tut katastrofa...:/


alkohol, droga - oteževalna okoliščina, za neprištevnost pa moraš bit kar močno....

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 21:14:50   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

To razumem, ampak to ni nepristevnost, ali pac? Damn pa te pravniske stvari...:S


Ma niti ni pomembno, da mi zastopimo (ker zamisel, da bi dognali kar tozilci niso je... iluzorna). Sodisce je presodilo, tozilstvo se bo pritozilo, verjetno bo spet slo nazaj na sodisce.... Ce mi zastopimno ali ne.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
4.3.2011 22:52:33   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Glede na tole:
Prištevnost
16. člen

(1) Ni prišteven storilec, ki ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojega dejanja ali ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja zaradi trajne ali začasne duševne bolezni, začasnih duševnih motenj, duševne zaostalosti ali zaradi kake druge trajne in hude duševne motenosti (neprištevnost).


Nepristevnost v tem priemeru ni zaradi alkohola... al spet js narobe razumem te zakone?


Jst bi rekla, da je blo zarad tega.



_____________________________

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 6:53:30   
Freya88
Ker vec kot ocitno, ne znam vec citirat... upam da se boste znasli:)
IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Uh, jst sem pa mislila, da neko kazen je pa vseeno dobil, očitno sem slabo prebrala... (za neprištevnost se mi je zdelo logično (ne vem sicer zakaj, ampak nekako povezujem neprištevnost z duševno boleznijo ali kaj), da te pošljejo na zdravljenje v psihiatrično bolnico...). To se mi ne zdi prav v nobenem primeru.

Pri vsem skupaj meni samo tole ni jasno... evo, brez vsakersnega zdravljena... kr domov! ne ne.... not good!:S

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
 ce se le zlorabljen clovek spravi k zdravniku in/ali na policijo. Lahko samo omeni komu...
Resno? Ma vsi komaj cakajo, da pomagajo in prepoznajo zlorabo. V Sloveniji se pa ja se ni zgodila, da je kdo obrnil glavo ins e delal, da ni videl nasilja ali zlorabe... (ampak zdravnik se ne bo obrnu stran, al pa policist, right? Vsaj pri nas se nikoli nismo...)
 
Poleg tega pa tudi `zenske, ki padejo po stopnicah´ po moji zdravi pameti ne bi smele potem moskih zastihat...
Vsekakor se strinjam. Vem pa, da vcasih ih tako zagrabi mlinski kamen, da ne vidijo drugega izhoda - ker so prepricane, da bo varno sele, ko tega cloveka ne bo vec. (ja ok, ampak pac moje misljenje je, da zaradi tega se ne more kar domov uzivat z otroci... ce ne druga ze zaradi lastne psihe...)


Res verjames, da se je kar tako odlocil ali verjames, da so ljudje , ki jih poznas zmozni spolno zlorabljati....
Js ne vem, na kaksni podlagi se je on to odlocil... in me niti priblizno ne zanima... zal! Zaradi mene je lahko hodil z njegovo sliko okoli in ga prepoznal... to ni legalno in zaradi taksnih dejanj je potrebno cloveka dat v zapor...
Vprasala sem nekaj drugega: ali verjames, da je kar tak brez motiva nekoga si izbral ali pa (ce domnevas, da motiv mora obstajati, da nekoga zastihas) verjames, da so tvoji znanci zmozni zlorabljati? Torej zakaj bi tvojega znanca zastihal? (js razumem da ga je on `prepoznal´, ampak pod vplivom taksnih in drugacnih substanc... kako lahko po toliko letih ves, da je ta clovek pravi? Kako mi lahko zagotovis, da ce bi bil tam moj recimo stric, ki je recimo podoben tistemu pedofilu, kako mi lahko garantiras da takrat on ne bi zastihal mojega strica?? Kako je lahko on po toliko letih preprican da je clovek pravi???)
 
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Povsem subjektiven obcutek torej.


Vprasanje teme je, ce se v svojem mestu pocutimo varno. Js sm (ne glede na ta primer) napisala da v svojem se, v LJ se pa ne... nikjer nisem napisala da zaradi moznosti komu padit pod noz ali pistolo...

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
To, da ga je zatihal se 9 x zna govoriti o hudi prizadetosti. Ko vsak dvig roke pomeni velik in tezek poskus brisanja preteklih dogodkov.
Sicer ne vem ali je res bilo tako. Nocem soditi ni za niti proti. Moram pa verjeti, da ga niso spustili na lepe oci. ker ce verjamem, da so ga kar tako spustili sem na isti poti kot on. Se spustis na zakon mocnejsega oz. oko za oko, zob za zob. 

V tem konkretnem primeru je prevetiva premocno zamudila. Obstajajo tudi znanstveni dokazi, ki dokazujejo, da psihicno bolani ljudje zastihajo druge zaradi svoje bolezni. In tukaj je potrebna preventiva.
Tisto cemur se pa mocno izogibam je obsojanje glede na en clanek in hudo premalo podatkov. Ne mores reci ali bi moral ali ne bi moral v zapor


Mogoce sem kje napisala, da bi moral nujno v zapor.. ampak povedat sem hotla z vsemi predhodnimi posti, da mi ni vsec kako lahko nekoga na podlagi tega, da ima zgodovino psihicnih motenj... da je ravnokar umoril nekoga (ki je po vsej verjetnosti krivec za te motnje)... spustijo domov??? Ze zaradi NJEGOVE lastne varnosti, bi ga morali vsaj na zdravljenje poslat... ker nickoliko primerov je bilo, ko so koga oprostili umora in si je potem sodil sam... Ne morem si predstavljat, da taksen clovek odide iz sodisca domov, se usede na svoj kavc in gleda tv?? Ne mi rect da taksne stvari nimajo nobenega vpliva na cloveka...
 
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Poznam fanta, sedaj moskega, ki je v casu vojne bil se otrok. Otrok, ki je bil prisiljen z druzinskimi clani igrati nogomet vendar ne z zogo, temvec z glavo maminega brata - lastnega strica, ce je hotel ostati ziv. Otrok, ki je gledal kako mu obglavljajo najozje druzinske clane, otrok, ki je videl toliko hudega, da je tezko sploh dojeti....
Ta fant je dan danes normalen, vendar problematicen clovek - mora krasti, da prezivi, da se prehrani. Celotnw zgodba je srhljiva in ko se je spomnim, se mi dogaja nekaj, kar se mi ne dogaja pogosto. Bruha se mi.  ker ko slisis iz prve roke celo zgodbo, ko v glasu zacutis tisto grozljivo stisko, ko vidis kako mu besede kar ne morejo iz ust, ko zagledas tisti krc na obrazu, ki naj bi bil nasmeh.....
Ce bi ta fant srecal tistega, ki ga je silil igrati nogomet in ga zastihal, bi ga brez kancka slabe vesti osvobodila zapora. Niso vsa dejanja enaka. Najvecja razlika je v motivu. In motiv je pravzprav krojac moralne upravicenosti dejanja.
Primer je ekstremen, vendar popolnoma resnicen. Zgolj v ilustracijo, da motiv ni tako nepomemben kot domnevas. zato tudi eden odide s sodisca, drugi pa obtici v zaporu. Nekateri pa "hvatajo krivine"... ampak popolnega sistema ni.
Nikoli pa ni vse jasno, ko imas konflikt v katerem imas dve zrtvi, ki sta istocasno tudi storilca. Zal sem kljub vsemu hudemu se vedno za to, da taksnega cloveka ne moras kar spustit domov. Ne mores... mogoce res ne v zapor, ampak brez VSAJ posvetov pri psihiatru pri meni ne bi slo skoz...! Kako pa naj js vem, da pa on po tem ne bo imel psihicnih motenj? Kako naj vem, da se ne bo nekega dne odlocil da se obesi, da se ustreli... zato ker ne more sam premlet dejstva, kaj je storil?

Mogoce gledam na vse skupaj prevec... kaj js vem no... ampak za moje pojme, je treba kaznovat vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka...


Aha, torej ce nekdo naskoci mojega otroka in ga hoce poskodovati, ce ga branim tako, da nasilno odrinem napadalca me je treba kaznovati. . Torej ce vidim, da nekdo posiljuje tvojega otroka, najboljse, da se ne mesam, ker ce bom le-tega z fizicno silo branila bi me po tvojem bilo potrebno pospraviti v zapor? In ti samoobrambo enacis z umorom??? A ti to resno?? Ce bi prebrala poste za nazaj, bi vedla da to kar sem napisala ni veljalo za samoobrambo, ampak tebi je lazje posplosit... kot pa razumet kaj je namen mojega `protestiranja´ oz. mojega nerazumevanja primera o katerem je govora. Je pa ocitno, da se nisi videla dovolj psihicnih bolnikov, da bi vedela kako so lahko po hudih travmah nevarni sebi in okolici...

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 7:56:06   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
, ne poznam vsega, prav tako nihče na tej temi - zato pa se mi zdi narobe obsojat na pamet.

Upam si trditi da poznam verjetno več dejstev kot vsi ostali skupaj na tej temi. Če si dobro prebrala moj prvi zapis, si opazila da sem delal s tem človekom kr nekaj časa. Oz. skušal delati. Poznam njega, njegovo družino, brate, ženo, otroke. Podrobnosti niso važne. So pa grozljive. Sicer te razumem, tako kot razumem Frodico in vse ostale ki verjamejo v neko osnovno pravičnost in poštenost našega sodnega sistema....ampak tule je pa res odpovedal.  Oz ne vem po kakšnem čudežu odpoveduje že ene 15 let (oz od storilčeve polnoletnosti oz štarta ko je začel s hojo po drugi strani zakona)

Vse kar imam za povedat je to, da nekateri niso za na prostost.

Colt

ps. Ronja, a te je blo že kdaj strah ko si gledala človeka v oči in videla/začutila/slutila neskončno bolano v njem bolano željo po prevladi/podrejanjem/izkoriščanjem/okoriščanjem drugega človeka? Vse to in neskončno več sem jaz videl v njem in to še preden je vzel nož v roke in naredil cedilo iz preminulega. Priznam da je ta človek eden redkih ob katerih me je postalo strah.


_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 8:07:15   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Ker vec kot ocitno, ne znam vec citirat... upam da se boste znasli:)
IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Uh, jst sem pa mislila, da neko kazen je pa vseeno dobil, očitno sem slabo prebrala... (za neprištevnost se mi je zdelo logično (ne vem sicer zakaj, ampak nekako povezujem neprištevnost z duševno boleznijo ali kaj), da te pošljejo na zdravljenje v psihiatrično bolnico...). To se mi ne zdi prav v nobenem primeru.

Pri vsem skupaj meni samo tole ni jasno... evo, brez vsakersnega zdravljena... kr domov! ne ne.... not good!:S


mislim, da te ne morejo difolt prisilno zdravit, tudi če si duševno bolan in imaš težave. mislim, da mora tudi bolnik pristat na zdravljenje.
a ni bila ravno prejšnje poletje tista grozna scena, ko je nek duševni bolnik zabodel nekajmesečnega dojenčka, ki je bil na sprehodu z mamo in stricem in ga ubil? pa je bil ta bolnik problematičen in nasilen že prej in je vseeno prosto hodil okoli.. sicer je blo to na Hrvaškem, samo pri nas je dosti podobno afaik.. ne spokajo te v zaprte ustanove kar takoj..

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 9:38:33   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

ma da mi danes samo z očesom ošvrkne moji dve hčerki, ali bilokaterega otroka, v trenutku, brez pomisleka postanem hladnokrvna in najokrutnejša morilka. Majkemi.

Točno o tem govorim!!! Da vsi lahko postanemo taki, če se nam kaj takega zgodi! Da ni garancije, da smo boljši, samo srečo smo imeli, da smo jo dobro odnesli. In ti in jaz bi brez zadržkov ubili pedofila, ki bi nadlegoval najine hčerke, pa nisva nevarni okolici in naju na splošno nihče nima za nasilni, ne? In nobena ne napada nobenega, za katerega se ji zdi, da bi lahko naredil kaj takega. Pa bi ravno tako delali grozne stvari, če bi bile okoliščine take. Enako kot v vojni. Samo tam se oprosti, ker je pač vojna, v miru pa se še hujši zločini spregledajo, ker jih je težko dokazati, če pa reagiraš nagonsko (se braniš), pa se vidi in si največja baraba. Svet ni tako hudičevo črnobel. Midve zdaj nisva morilki, pa bi to komot postali, če bi nekdo posilil in ubil najine otroke (ker bi takrat odpadla tista motivacija, da te otroci rabijo, bi nama bilo vseeno in bi se ziher znesli nad nasilneži).



podpis.

Punce, spomnite se par tednov nazaj...kaj ste pisale, ko je nekdo prilepil link, ko varuška fizično zlorablja 13 mes (če se ne motim)otroka.


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 10:35:36   
posh
IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Da vsi lahko postanemo taki, če se nam kaj takega zgodi! Da ni garancije, da smo boljši, samo srečo smo imeli, da smo jo dobro odnesli.

Punce, spomnite se par tednov nazaj...kaj ste pisale, ko je nekdo prilepil link, ko varuška fizično zlorablja 13 mes (če se ne motim)otroka.





Jaz mislim, da je razlika med nami. V primeru varuške, verjamem, da bi jo pretolkli na mrtvo ime- nas večina, ampak mala manjšina bi jo šli ubit z nožem npr.
Ne verjamem, da bo ostal brez kakršnekoli kazni, predvsem zaradi prejšnjih dejanj.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 11:00:17   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

 ce se le zlorabljen clovek spravi k zdravniku in/ali na policijo. Lahko samo omeni komu...
Resno? Ma vsi komaj cakajo, da pomagajo in prepoznajo zlorabo. V Sloveniji se pa ja se ni zgodila, da je kdo obrnil glavo ins e delal, da ni videl nasilja ali zlorabe... (ampak zdravnik se ne bo obrnu stran, al pa policist, right? Vsaj pri nas se nikoli nismo...) zaradi takega ali drugacnega vzroka...


 
Res? Kolikokrat si poklicala policijo ker so se sosedi kregali? Kolikokrat s prijavila mater zaradi nasilja nad otrokom ( kricanje, vlecenje za uhe...) Na zalost, se tudi zdravniki in policisti preveckjrat obnejo stran, ker je tudi za nekatere od njih normalno vzgajati otroka, zeno... s trdo roko - banalen primer, vendar upam, da zadosti jasen.
 
Poleg tega pa tudi `zenske, ki padejo po stopnicah´ po moji zdravi pameti ne bi smele potem moskih zastihat...
Vsekakor se strinjam. Vem pa, da vcasih ih tako zagrabi mlinski kamen, da ne vidijo drugega izhoda - ker so prepricane, da bo varno sele, ko tega cloveka ne bo vec. (ja ok, ampak pac moje misljenje je, da zaradi tega se ne more kar domov uzivat z otroci... ce ne druga ze zaradi lastne psihe...)

 
Na podlagi cesa domnevas, da storilec uziva doma? Se ti ne zdi, da mu proizvoljno pripisujes vzorec obnasanja ali si ga obiskala na domu?

Res verjames, da se je kar tako odlocil ali verjames, da so ljudje , ki jih poznas zmozni spolno zlorabljati....
Js ne vem, na kaksni podlagi se je on to odlocil... in me niti priblizno ne zanima... zal! Zaradi mene je lahko hodil z njegovo sliko okoli in ga prepoznal... to ni legalno in zaradi taksnih dejanj je potrebno cloveka dat v zapor...
Vprasala sem nekaj drugega: ali verjames, da je kar tak brez motiva nekoga si izbral ali pa (ce domnevas, da motiv mora obstajati, da nekoga zastihas) verjames, da so tvoji znanci zmozni zlorabljati? Torej zakaj bi tvojega znanca zastihal? (js razumem da ga je on `prepoznal´, ampak pod vplivom taksnih in drugacnih substanc... kako lahko po toliko letih ves, da je ta clovek pravi? Kako mi lahko zagotovis, da ce bi bil tam moj recimo stric, ki je recimo podoben tistemu pedofilu, kako mi lahko garantiras da takrat on ne bi zastihal mojega strica?? Kako je lahko on po toliko letih preprican da je clovek pravi???)

 
Verjemi, da ce te nekdo hudo prizadane ga prepoznas. Ne samo, da si zapomnis obraz, spomnis se njegovega vonja, zvena glasu.... So stvari, ki se ti vrezejo v spomin.


Vprasanje teme je, ce se v svojem mestu pocutimo varno. Js sm (ne glede na ta primer) napisala da v svojem se, v LJ se pa ne... nikjer nisem napisala da zaradi moznosti komu padit pod noz ali pistolo...

 
Ponavadi, imamo vzroke ali prepricanja zakaj nekaj ne, nekaj pa ja. Domnevala sem, da tvoja "nesigurnost" glede Ljubljane ima neke racionalne temelje. V vsakem primeru je obcutek subjektiven, vendar je IMo razlika ali ima clovek osnovo za doloceno mnenje ali je nima in niti ne potrebuje nekaksno racionalno zasnovo.


Mogoce sem kje napisala, da bi moral nujno v zapor.. ampak povedat sem hotla z vsemi predhodnimi posti, da mi ni vsec kako lahko nekoga na podlagi tega, da ima zgodovino psihicnih motenj... da je ravnokar umoril nekoga (ki je po vsej verjetnosti krivec za te motnje)... spustijo domov??? Ze zaradi NJEGOVE lastne varnosti, bi ga morali vsaj na zdravljenje poslat... ker nickoliko primerov je bilo, ko so koga oprostili umora in si je potem sodil sam... Ne morem si predstavljat, da taksen clovek odide iz sodisca domov, se usede na svoj kavc in gleda tv?? Ne mi rect da taksne stvari nimajo nobenega vpliva na cloveka...

 
Jasno pise zakaj doticni ni dobil zdravljenja. Ne zato ker ga ne rabi, temvec zato ker ga tozilstvo ni zahtevalo.


Poznam fanta, sedaj moskega, ki je v casu vojne bil se otrok. Otrok, ki je bil prisiljen z druzinskimi clani igrati nogomet vendar ne z zogo, temvec z glavo maminega brata - lastnega strica, ce je hotel ostati ziv. Otrok, ki je gledal kako mu obglavljajo najozje druzinske clane, otrok, ki je videl toliko hudega, da je tezko sploh dojeti....
Ta fant je dan danes normalen, vendar problematicen clovek - mora krasti, da prezivi, da se prehrani. Celotnw zgodba je srhljiva in ko se je spomnim, se mi dogaja nekaj, kar se mi ne dogaja pogosto. Bruha se mi.  ker ko slisis iz prve roke celo zgodbo, ko v glasu zacutis tisto grozljivo stisko, ko vidis kako mu besede kar ne morejo iz ust, ko zagledas tisti krc na obrazu, ki naj bi bil nasmeh.....
Ce bi ta fant srecal tistega, ki ga je silil igrati nogomet in ga zastihal, bi ga brez kancka slabe vesti osvobodila zapora. Niso vsa dejanja enaka. Najvecja razlika je v motivu. In motiv je pravzprav krojac moralne upravicenosti dejanja.
Primer je ekstremen, vendar popolnoma resnicen. Zgolj v ilustracijo, da motiv ni tako nepomemben kot domnevas. zato tudi eden odide s sodisca, drugi pa obtici v zaporu. Nekateri pa "hvatajo krivine"... ampak popolnega sistema ni.
Nikoli pa ni vse jasno, ko imas konflikt v katerem imas dve zrtvi, ki sta istocasno tudi storilca. Zal sem kljub vsemu hudemu se vedno za to, da taksnega cloveka ne moras kar spustit domov. Ne mores... mogoce res ne v zapor, ampak brez VSAJ posvetov pri psihiatru pri meni ne bi slo skoz...! Kako pa naj js vem, da pa on po tem ne bo imel psihicnih motenj? Kako naj vem, da se ne bo nekega dne odlocil da se obesi, da se ustreli... zato ker ne more sam premlet dejstva, kaj je storil?


Ta fant ze itak obiskuje psihijatra in jemlje zdravila. Mi je pa popolnoma jasno, ce sreca doticno osebo, da se mu bo ne glede na zdravila in psihijatre - utrgalo. Dobesedno utrgalo. In znova bi hodil na psihijatricno obravnavo in za njega ne bi bilo nic novega. 
Kar se tice podcrtanega - verjamem, da ima vsak od nas pravico odlocati o sebi, razpolagati s seboj v kar spada  tudi odlocitev kako koncati z zivljenjem.


Mogoce gledam na vse skupaj prevec... kaj js vem no... ampak za moje pojme, je treba kaznovat vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka...

Aha, torej ce nekdo naskoci mojega otroka in ga hoce poskodovati, ce ga branim tako, da nasilno odrinem napadalca me je treba kaznovati. . Torej ce vidim, da nekdo posiljuje tvojega otroka, najboljse, da se ne mesam, ker ce bom le-tega z fizicno silo branila bi me po tvojem bilo potrebno pospraviti v zapor? In ti samoobrambo enacis z umorom??? A ti to resno?? Ce bi prebrala poste za nazaj, bi vedla da to kar sem napisala ni veljalo za samoobrambo, ampak tebi je lazje posplosit... kot pa razumet kaj je namen mojega `protestiranja´ oz. mojega nerazumevanja primera o katerem je govora. Je pa ocitno, da se nisi videla dovolj psihicnih bolnikov, da bi vedela kako so lahko po hudih travmah nevarni sebi in okolici...


Zapisala si - "kaznovati vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka... " Samoobramba ni po defoltu nenasilna. Jasno, da se branis tudi z uporabo nasilja. In sploh ne gre za posplosevanje, temvec prav za konkreten odgovor na tvoj zapis.  In umor... kaksna je ta samoobramba, ki upravicuje umor. Tudi samoobramba oz. silobran ima svoje meje.
To kar mi "meces na nos" - nerazumevanje tvojega namena se enako lahko uporabi na tebi - ne razumes mojega namena, ceravno sem ti veckrat skusala povedat, da trobimo v isti rog (iz razlicnih kotov seveda in z razliko, da si ti zelo striktna kaj bi moralo biti in kako odloceno, kot bi zraven sveco drzala). Ce pa dolocen tvoj princip ne zdrzi kriticnega vprasanja, to ni moja krivda.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 13:03:03   
Freya88
Frodo Bisagin ...Poglej... namen teme ni bil, da sodimo kam kdo pase in kam ne... in v svojem postu sem striktno napisala, da je vse skupaj samo moje mnenje...!
Nisem rekla da je tvoje mnenje napacno... bila je debata... imamo pac razlicna razmisljanja...!
In ja, sem ze poklicala zaradi nasilja... ampak ne razumem kaj ima moj klic veze s tem, da je on nekoga zastihal? Primer zdravnikov in ostalih organov sem dala, ko si rekla da ljudje prezrejo nasilje...! Js sm pa omenjala dejstvo, da gres sam k zdravniku oz. omenis nekomu kaj se ti dogaja! Moram pa rect da (vsaj js) ne bi stala krizem rok, ce bi mi nekdo to rekel... in mislim da tudi marsikdo drug ne bi...
No, potem pa ti meni povej, kje je sedaj on? In uzivanje z otroki ni letelo na njega, temvec na `zenske, ki padajo po stopnicah´... ampak ti vse moje besede enacis...!:S Zanj sem rekla samo da doma gleda tv... kar res da ne vem tocno (ce se se vedno sprasujes ce sem bila pri njem, lepo te prosim... res nisem sla tja gledat kaj pocne no)... ampak je gledanje tv nekaj kar ne mores rect da to pa zihr ne dela... daj no!!
In po dvajsetih (al kolko ze?) letih ti mislis da ima clovek isti vonj, isti obraz itd. Ne mores garantirat tega no, lepo te prosim... vem kako je ko nekoga prepoznas cez toliko in toliko let... ampak obstaja pa moznost, da to ni res... se ti se nikoli ni naredilo da si koga zamenjala za znanca??
Js vem da tozilstvo zdravljenja ni zahtevalo... sicer pa js tukaj ne odlocam, ce so se oni odlocili prav ali ne. Gre za dejstvo, da sem jaz MNENJA, da bi tozilstvo to moralo naredit...!
Vsak ima pravico odlocati o svojem zivljenju? Poglej, ce psihiater potrdi, da je clovek zmozen sodit sebi ali drugemu, potem ta clovek te pravice nima vec... zakaj pa mislis da ljudi zapirajo v psihiatricne bolnisnice?
Kar se tice posta, kjer sem napisala da ne glede na vzrok... sem misla da tisti ki bo komentiral, prebral za nazaj... ko sem ronji napisala, da je v tem primeru (again, po mojem mnenju)... samoobramba izvzeta. Ne mores sodit enega posta, ce ne preberes prejsnjih! Kaj bi sedaj se rada?

mateyka ...lahko te prisilijo v zdravljenje, ce ugotovijo, da je clovek lahko nevaren sebi in/ali drugim..!Tocno kaksen je protokol ne vem... ce pa cloveka spoznajo za neuravnovesenega... pa to vsekakor lahko naredijo!

mika ...v taksnem primeru bi js naredila isto - priznam... ampak taksnega cloveka (v tem primeru recimo mene), ne bi poslala domov kot da ni bilo nic...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 14:10:46   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88
Kaj bi sedaj se rada?


Ce ti dosedaj ni postalo jasno, je vsaka nadaljna debata povsem odvec in cisto zgubljanje casa.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 16:43:00   
Freya88
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Freya88
Kaj bi sedaj se rada?


Ce ti dosedaj ni postalo jasno, je vsaka nadaljna debata povsem odvec in cisto zgubljanje casa.


Tudi prav, ker res ne vem...:)

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 18:06:01   
mateyka
mateyka ...lahko te prisilijo v zdravljenje, ce ugotovijo, da je clovek lahko nevaren sebi in/ali drugim..!Tocno kaksen je protokol ne vem... ce pa cloveka spoznajo za neuravnovesenega... pa to vsekakor lahko naredijo!


hja, lahko je bit po bitki general. če vemo, da je nasilen, ko se nasilje že zgodi, ni dileme. zaprt človeka stran od sveta, pa ni nekaj kar bi počeli kar z lahkim srcem na podlagi mnenj (in ne dejstev).
nekoga spoznati ali bolje rečeno OZNAČITI za "neuravnovešenega" ni mačji kašelj in te označbe ne dajejo kar tako komurkoli, ampak samo v skrajnem primeru, ko človek ne more več funkcionirat v družbi. ker to pomeni tudi da ta človek PO tej nalepki ne bo mogel več normalno funkcionirat v družbi, opravljat normalna vsakdanja dela - nikoli ne mogel več sam it na banko odpret račun, dobivat položnice, dvignit pošto z osebnim dokumentom, napisat oporoko.. nič kar je za nas samoumevno, ker bo imel skrbnika in bo čisto opravilno odvisen od drugih, da delajo stvari v njegovem imenu. da ne omenjam, da zaradi POTENCIALNEGA nasilja, ne moreš človeku odvzet opravilne pravice, kar neuravnovešenost v bistvu pomeni (odvzem opravilne pravice in izbor skrbnika). da ne govorim kako je težko to pravico dobit nazaj..

sicer imamo več vrst skrbništva, samo previdevam da nisi mela v mislih delnega srkbništva, kjer druge samo pooblastiš, da v tvojem imenu opravljajo določene opravke.

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Kako varni smo še sploh v svojem mestu?
5.3.2011 19:35:30   
ronja
sem kljub vsemu hudemu se vedno za to, da taksnega cloveka ne moras kar spustit domov. Ne mores... mogoce res ne v zapor, ampak brez VSAJ posvetov pri psihiatru pri meni ne bi slo skoz...!

Če bi bila sodnica in ti v obtožnici ne bi predlagali psihiatričnega zdravja, morda ne bi imela druge možnosti - ne spoznam se na pravo, ampak tako piše v tistem članku.

Ronja, a te je blo že kdaj strah ko si gledala človeka v oči in videla/začutila/slutila neskončno bolano v njem bolano željo po prevladi/podrejanjem/izkoriščanjem/okoriščanjem drugega človeka?

Ja.

mislim, da mora tudi bolnik pristat na zdravljenje.

Če hočeš, da je uspešno, potem prej ko slej, vsekakor mora tudi on pristat, sicer ne bo šlo.

POdpis pod frodico.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?