nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Če si želiš ustvariti realno sliko prejšnjega obdobja vseeno ne moreš mimo tega, da je bila vseeno neka mehka oblika diktature......da je obstajal Goli otok, da ni bilo možnosti, da bi lahko tako javno izražal svoje mnenje kot ga danes, da so nam na nek način vseeno prali možgane (ne rečem, da se danes tega ne počne, samo takrat se je tudi)......res, da so bili delavski sveti, kjer je delavec v proizvodnji odločal o tem, ali direktor rabi kemični svinčnik ali ne.....da so bili krediti za vse, vse službe za nedoločen čas, štipendije za vse.....in potem je naenkrat malha postala prazna.......pa je šlo vse v maloro...... Seveda je šlo v prejšnjem režimu za blago obliko diktature, ampak dejstvo je, da se folk taki diktaturi 40 let ni uprl, ni bilo revolucije in to vsaj meni osebno veliko pove. Seveda so bile žrtve prejšnjega sistema, seveda niso bili vsi srečni in zadovoljni v prejšnjem sistemu, ampak to se dogaja povsod. Povsood se najdejo posamezniki, ki se z režimom svoje države ne strinjajo, ki se na take in drugačne načine upirajo in zoperstavljajo oblasti, tudi v ZDA (v zibelki demokracije) se najdejo taki, tudi v vsaki evropski državi bi jih našel najmanj par deset, ki se z režimom svoje države ne strinjajo. In vsaka država ima nek sistem, kako se takih nergačev znebiti ali jih vsaj utišati, če so preveč moteči, bodi brez skrbi. IZVIRNO SPOROČILO: liliana In srednji sloj obstaja tudi pri nas....srednji sloj je tisti, ki hodi vsako leto na dopust, ki ne kupuje najcenejšega kruha in mleka, ki si vsako sezono kupi vsaj en kos novih čevljev in nove garderobe, ki vsakih nekaj let zamenja avto, ki zida nove hiše ali nadziduje hiše svojih očetov ali kupuje stanovanja, ki hodi na fitnes, aerobiko, na masaže, ki svojemu otroku plačuje telovadbo, glasbeno izobraževanje........ Nisem rekla, da pri nas ni srednjega sloja, rekla sem, da izumira. Je pa še ena stvar v vezi z našim, slovenskim srednjim slojem - večina tega sloja se ohranja na sredini zgolj in samo zaradi svojih staršev, ob pomoči svojih staršev ali zaradi dediščine, ki so jo prejeli od njih. Seveda lahko nakupujejo, pa si privoščijo avto (na kredit), pa počitnice, če jim ni treba plačevati kredita za stanovanje ali najemnine. Vsi tisti, ki so do grla in še naprej zakreditirani zgolj in samo zaradi reševanja stanovanjskega problema, si težko privoščijo luksuzne počitnice, pa nobl avto, pa otroku sto dejavnosti itd. Seveda se najdejo izjeme, ampak večinoma je to realna slika našega srednjega sloja. Jaz sebe prištevam v nižji sloj, čeprav bi me vsak verjetno umestil v srednjega. Ampak mi si vse, kar si privoščimo, privoščimo na račun tega, da so moji starši "poskrbeli" za rešitev mojega stanovanjskega problema, da imam kolegice, ki me zalagajo s cunjami za otroke in mi res zanje skoraj ničesar ni treba kupiti, če pa že, kupujem "pofl", kot se radi nekateri izrazijo. In na račun tega, da kupujem hrano v tapocenskih trgovinah. Ja, na račun vsega zgoraj naštetega, si lahko privoščimo kakšno potovanje v tujino, pa kakšno smučanje, več pa že ne. Če bi morala plačevati najemnino (ker kreditno z možem nisva toliko sposobna, da bi se lahko zakreditirala za stanovanje), če bi morala vso robo za otroke kupovati in bi bila celo maček mahnjena na to, da morajo biti in, če bi imela na razpolago le nakupovanje pri najboljšem sosedu, ter njegovemu najboljšemu sosedu, potem bi potonila kot kamen v vodi. Torej, a se lahko kitim, da sem en fajn srednji sloj IZVIRNO SPOROČILO: liliana Verjetno se da na pošten način v 10 ali 15 letih tudi zaslužiti milijone EURov.....je pa res, da tega ne morejo vsi......in če jaz ne morem, ne pomeni, da tudi drugi ni tega zmožen.....samo jaz imam raje službo za nedoločen čas, ki mi omogoča vso možno zavarovanje, ki mi omogoča določeno mero luksuza, nobenega rizika, ki mi omogoča, da bodo moja deca za časa šolanja preskrbljena, ki mi omogoča, da pridem vsak dan ob 16 uri domov in aktivno preživim čas s svojim otrokom.....in to je to..... Če ti vse to imaš, še ne pomeni, da imajo to tudi vsi drugi. Jaz službe za NČ nimam. In služba za NČ je danes za marsikoga le utopija. Tudi prihajanje ob 16.00 domov s šihta je za marsikoga danes utopija. Tudi plača, ki bi omogočala vse to, kar naštevaš ti, je danes za marsikoga utopija. In kaj naj potem stori nekdo, ki nima vsega tega, kar imaš ti oz. ki samo tvoje plače nima? Ki enako kot ti pošteno dela 8 ur na dan ali pa še več, ki dela težje in ob nemogočih urah? Aja, sam si je kriv, saj v demokraciji in kapitalizmu pa vendar imamo vsi enake možnosti Ali pa pač naj se sprijazni(mo), da v kapitalizmu so bogati in smo revni. Tisti vmes ste pa pač srečni izžrebanci.
|