nejcko -> RE: Kaj se dogaja v Egiptu?? (30.1.2011 23:01:42)
|
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 ampak jz res mislim, da mal idealiziramo, kako je blo folku fajn. ja, res, veliko jih je gradilo hise - ampak velika vecina se je po koncani soli ali pa se prej zaposlila in so se odselili od starsev ter so trdo delali, da so si ustvarili dom. moja mama se je npr. vsak dan vozila v sluzbo z avtobusom 1,5 - 2h v eno smer, danes pa je je normativ, da sta pri hisi 2 avta. kar kosta. normativ so pocitnice - kar spet kosta. in se marsikaj, za kar nimamo obcutka, da je v bistvu bonus. moj fotr je sel pri 14. od doma k teti v LJ, kjer se je v 2-sobnem stanovanju gnetlo 13 oseb (2 druzini + dodatki). sel je za vajenca in medtem po izpitih delal solo; pri 28. zacel graditi hiso (moji starsi + stari starsi kredit za 30 let), ki je bila 5 let kasneje vseljiva; gornje nadstropje pa se je zrihtalo kakih 7, 8 let kasneje. na pocitnice starsa nista hodila - ce ne bi bilo stare mame, z bratom morja ne bi niti videla. danes bi vse to imeli takoj in to dobro opremljeno stanovanje; vsako leto bi sli vsaj 1x, ce ne 2x na morje; ob tem ne bi radi sparali na tem, kaj jemo in pijemo (jap, mi smo leta pili sabeso - je zdaj niti videti vec ne morem); pri hisi po moznosti 2 avtomobila; ... S tem se absolutno strinjam. Danes hočemo imeti vse in to takoj. Bog ne daj, da bi kakšen par mesecev spal na golem jogiju ter jedel na kakšni stari klubski mizici! Vse mora biti novo, vse v nulo zrihtano, preden se gospoda blagovoli vseliti. In folk najema blazne kredite samo za to, da is fensi opremi stanovanje, potem pa jamra, kako je hudo, pa koliko kreditov ima Prav tako se najemniki zmrdujejo, če ni vse ravno super truper, čeprav po drugi strani moramo priznati, da so najemnine totalno precenjene. No, saj včasih so tudi bile oz. so se nekateri najemodajalci prav izživljali. Kar se tiče avtomobilov - res je, da sta dva avta pri hiši že kar klasika, ampak roko na srce, pri marsikateri hiši enostavno morata biti, ker se velikokrat zgodi, da se partnerja vozita vsak v svojo smer, po možnosti še kakšnih 100 km daleč. Včasih so bile službe v kraju bivanja, le malo ljudi se je vozilo na šiht nekam ekstra daleč, delovni čas je bil enoten, danes pa en začne ob sedmih, drugi pa ob devetih. Res je, da so se ljudje včasih bolj posluževali javnega prevoza, ampak le-ta je bil organiziran skladno z delovnim časom, linije so bile bolj pogoste ... danes pa npr. v en kraj, ki je od LJ oddaljen samo 15 km, avtobus vozi samo 3x na dan Torej tudi če bi se ga človek želel posluževati, se mu časovno zadeva ne izide, edino če bi želel biti pa res cel dan od doma in postopati okoli čakajoč na bus. IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 IZVIRNO SPOROČILO: BellaB Pa mislim da nisem edina z visokosolsko izobrazbo, ki ne najde sihta in zivi iz dneva v dan ter si pomaga po svoje, da prezivi. delo se vedno da najti - vprasanje pa je, kako. dvomim, da so moji ali pa tvoji starsi v zacetku kaj blazno izbirali - poprijeli so za prvo, kar so nasli. To je načeloma res, vendar je res, da je večina ljudi kar kmalu, če ne že takoj, našla službo v svojem fohu. Če pa že slučajno nisi začel delati v svojem poklicu, si imel kljub drugačni izobrazbi možnost napredovanja, ker so izkušnje nekaj štele, česar danes ni in šteje samo papir ... ups, VIP, seveda. IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 mi smo razvajena generacija - po mojem mnenju nasim otrokom tega, kar smo mi imeli, ne bomo mogli nuditi. Smo razvajena generacija, ja, ampak moram pa vedeti nekaj: s sociološkega vidika ločimo dva tipa revščine: absolutno revščino in relativno revščino. In slednja se računa glede na standard države. In standard naše države se je v zadnjih 30 letih samo zviševal, kar pomeni, da se je (oz. naj bi se) zviševal vsem. Ko je prišlo do zloma, je logično, da največje in najhujše posledice občutijo najbolj tisti, ki so bili v nižjem sloju, sledi jim pa srednji sloj. Lahko je sicer reči, da je folk razvajen, pa kaj rabi počitnice, pa dva avta pa kaj jaz vem kaj še vse, ampak roko na srce, vse to je taisti narod (sloj) imel brez problema še par let nazaj. In kot vedno pravim, lahko je iti na bolje, mnogo težje je treščiti nazaj. In ker ljudje po naravi stremimo gor in naprej, je tudi logično, da smo nezadovoljni in da se padcu na vse kriplje upiramo ... pa čeprav za nekaj časa s še vedno polnimi vozički. Kar se pa raznih demonstracij po svetu tiče, je pa to spet posledica vsesplošnega svetovnega napredka. Dokler ti ljudi držiš v neki osami in proč od vsega ostalega sveta, mu lahko vladaš tako ali drugače, itak ne vedo, kako je drugje. Danes je, zahvaljujoč vsej informacijski tehnologiji in mobilnosti, čedalje težje folku prikrivati, kako je "zunaj". In ko folk enkrat vidi, da pa vendar se da živeti bolje, pač znori. To so vse neki taki logični procesi, ki nastanejo takrat, ko se razkol med tistimi, ki imajo (manjšina), in tistimi, ki nimajo (večina), tako poveča, da stanje postane nevzdržno in "raja" končno spregleda.
|
|
|
|