ronja
|
Kar se vročine tiče: khurde,logično, da ne prime vsakič enako: odvisno kdaj daš: če daš zdravilo, PREDNO vročina doseže svoj maksimum, potem ne prime - ker telo je že nastavilo, do kod naj bi vročina šla in dokler do tja ne pride, je ne moreš zbit. POtem, ko se vročina ustali (neha rast), jo lahko zbijemo. Če daš takrat zdravila, bo pa hitro oz. lepo padlo. To je ful lepo razloženo v eni taki fajn knjižici prav o vročini pri malih otrocih, navadno so te knjižice v zdjih, vsaj jaz sem jo tam vzela (so zastonj, nastavljene, da vzameš, da ne boste mislile, da sem kradla;). Tam tudi lepo piše, kaj vse je na voljo za zbijanje, kako kaj deluje, kaj se splača probat namesto zdravil, itd... Dokler vročina raste, se ne hladi! To je najbolj zoprna faza, ko se človek najbolj slabo počuti in mu je najhujše, je najbolj zdelan in ga non stop zebe. To fazo lahko precej skrajšamo, če otroka (oz. odraslega, saj za oboje velja) ful fejst pokrijemo, zadekamo, oblečemo, mu damo termofor... In tako vročina hitro pride do tam, kjer je telo nastavilo in potem damo paracetomol (ali kaj drugega, mojima calpol prime, meni tudi lekadol vedno prime, tako da nimam teh problemov), otroka odkrijemo, slečemo, da ni več v tistih debelih puloverjih, če je visoka vročina, ga lahko tudi kopamo v mlačnih kopelih, da zbijemo vročino. Moji punci sicer res redko zakuhata, ampak kadar pa, delam tako in odkar tako delam, je res ta vročina veliko lažje obvladljiva, ker je prva faza veliko krajša in mi manj izmozga dete (katerokoli je pač bolno). Tako da ne takoj začet hladit, ker samo podaljšuješ agonijo (meni je tudi to mami delala z najboljšimi nameni: mene je zeblo ko cucka, ona pa bi me hladila, ker sem bila pač vroča - ampak dokler vročine ne pride na tisto točko, ti nič ne pomaga, ne moreš hladit - samo počasneje bo naraščalo in otrok se bo dalj časa matral). ker se manj zmatrata med to prvo fazo, gre potem tudi naslednja veliko lažje in veliko hitreje prebolita to visoko vročino.