HoneybeeMaja
|
Še malo mene po dolgem času... Sem pravkar prebrala vaše debate v zvezi z EA,pa sem se morala oglasiti.Jaz sem bila pred cca.10 dnevi na predavanju anestezistk v UKC MB,ki se ukvarjajo samo z lajšanjem porodne bolečine in so nam podrobno predstavile epiduralno analgezijo,spinalno in Ultivo. EPIDURALNA ANALGEZIJA-zelo zmotno si večina žensk predstavlja,da ne bodo ničesar čutile,pa da ne bodo imele vpliva na porod,to ne drži,saj je namen EA lajšanje bolečine in ne preprečevanje.Torej..medtem,ko sediš na stolu,naslonjena z rokami naprej,te zbodejo med hrbtna vretenca,da pridejo do kanala hrbtenjače,kamor ti nastavijo kanal za vbrizgavanje anestetika,tega lahko cel čas poroda po potrebi dodajajo,odvisno pač od jakosti bolečine.Če se eventuelno zadeva zakomplicira in je potreben carski rez,dodajo drugo vrsto anestetika,te dejansko omrtvijo od prsi navzol,torej ne čutiš ničesar in nimaš nobenega vpliva na spodnji del telesa in ti naredijo carski rez,to je torej SPINALNA ANASTEZIJA. Pri EA čutiš bolečino,ampak bistveno manj,oziroma jo anestezist obvlada,posledično torej čutiš vse kar se dogaja,lahko potiskaš,pač te manj boli,čutiš pa vse.Spinalno izvajajo samo v primeru carskega reza,saj ti spodnji del telesa omrtvijo in tako posledično nimaš vpliva na potek dogajanja. ULTIVA se dobiva v žilo v roki, ženska lahko odmerek sama dodaja s pritiskom na gumb oziroma stikalo, seveda ob ustreznem nadzoru in pomoči.Zdravilo je iz skupine sintetičnih opioidnih analgetikov. Deluje na center za percepcijo bolečine v možganih. Deluje kot lajšalo bolečin,torej analgetik.Zdravilo ima lahko nekatere stranske učinke (omotičnost, zamegljen vid, zbadanje, slabost), redko se lahko pojavi tudi alergična reakcija. Med samim porodom z Ultivo zgleda zadeva tako,da je anestezistka cel čas prisotna in ti glede na bolečino,odmerja analgetik.Ta analgetik naj bi deloval v nekaj ternutkih,pa naj nebi imel vpliva na plod.Kljub vsemu bi naj bil pri porodu prisoten neonatolog,v primeru težav pri otročku.Mene Ultiva ni navdušila... Kar se tiče statistike,EA v povprečju za 30% skrajša trajanje poroda,saj lahko energijo,ki bi ti jo sicer vzela bolečina uporabiš za pritiskanje,kar se pa tiče zapletov oz. stranskih učinkov...med samim porodom lahko pride so slabosti in rdečine ter srbečice na koži,po porodu se lahko pojavi glavobol.Kar se pa tiče zgodbic o tem,kako si lahko hrom pa...ta vrsta anestezije se uporablja vsakodnevno,tudi pri drugih posegih,vem da pri operacijah kolen in kolkov uporabljajo spinalno,pa se v Sloveniji do tega trentutka še ni zgodilo,da bi bil kdo zaradi napake hrom...tako da jaz mislim,da je to bolj mit. Ne vem sicer kako je v ostalih porodnišnicah,v Mariboru sta od 1.9.2010 EA in Ultiva možni le od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00,zaradi neurejenih razmer z vodstvom UKC,mi smo v šoli za starše podpisovali peticijo,da bi bile anestezistke na voljo 24 ur na dan,kot je bilo leto poprej.Meni osebno se zdi odvratno,da poskušajo privarčevati na porodnicah . Sicer je pa pogoj za EA in Ultivo,predavanje v sklopu šole za starše(kjer se vpišeš na poseben seznam),po 30.tednu nosečnosti,se pa naročiš še na individualni razgovor z eno od anestezistk,naročanje je možno v anesteziološki pisarni,vsak dan med 14.00 in 15.00 uro.Potem pač upaš,da boš porod naciljal na točno določene ure . No,mene osebno je grozljivo strah poroda,ne vem,če me je bilo sploh česar že tako strah,kot me je tega,od trenutka ko sem zvedela da imam ,še bistveno bolj,tako da potihem upam,pa si želim da bomo imeli carski rez. Upam,da sem vsaj kateri koristila,glede na to kako sem se razpisala. Čudovit konec tedna vsem!!!