didi5
|
IZVIRNO SPOROČILO: mamika25 Hej! Evo tudi mene na raport. No, zdaj čudežno že 3 noči lepo pančamo ponoči. Naj tako ostane. Je pa čez dan sitko, tako kot je že prej bil. Nosit se hoče in če ga kdo vzame v naročje se ful obrača in gleda kdo ga drži in kje sem jaz. Imam pa roke do tal, nosim ga skor ves čas. Se zamoti pa leži v ležalniku ali posteljici, mogoče kakšnih 10 minutk, pol pa kreganje in stokanje. Danes je zjutraj bruhal, ful se mu je zlilo z ust, tako redko, že predelano skoraj, vmes je bilo ful sline/vode, pa mal belo, ker je pred tem pil/jedel mleko. Še vedno mu dajem po žlički mleko, dobi ga bolj za vzorec, da ne pozabi okus. Ah cela znanost z pitjem po flaši. Ne mara nobene in se kar nekaj buni če vidi da mu hočem dat pit po njej. Ma... Drugače pa je včeraj papal zjutraj za malico celo kuhano jabolko + malo cimeta, potem sem spasirala in noter zdrobila že 2 piškota (lino). Mnjam, še meni je dišalo , zmazal vse, ful srečen, sam da je žlica. Za kosilo pa včeraj mal korenčka in pora popraženo, pa en mini krompirček, da se je zgostilo, na koncu pa vkuhala še malo riža zraven, zmiksala, mal solila,... je šlo v promet. Zvečer 200ml mlečne kaše (milupa za lahko noč), mleka vmes 100ml ob 5h. Pa po žlički. Tako da ga skoraj cel dan samo hranim . Skutke in te zadeve - probal je in mu bom dajala če mu bo šlo v slast. e sicer v velikih količinah vsak dan, samo na vsake toliko pa sigurno. Kakor pravite, nič več ni zdravo, pa itak vse nekako strmimo k temu da bi jedli otroci zdravo. Tako da za kdaj pa kdaj so tudi te skute (lidl, hofer...) v redu. Moje mišljenje. Včeraj je bila patronažna tukaj, je prišla "predavat" o dodajanju hrane. "No gospa, zdaj pa že počasi lahko začnete kakšen jabolček kuhan mu dat, čez kakšen mesec tudi kakšno hruškico... nič glutena do 7 meseca, ker ima lahko kasneje probleme pri učenju... vse pasirat, da se nebi zaletelo, pa kakšen korenček... Sem sam čudno gledala, pol sem ji pa kar nabila, da naš je krompir, gres, skute, piškote, hruške, breskve, banane, kaše (ovake i onake), cvetačo, mesa... Pa ona men: "ojoj ojoj, to ne bo dobro." "Kaj pa mu manjka?" sem rekla. "Ja nič, no..." Ma spel se tja od koder si se vzela, boš ti men pametovala s čim naj ga hranim. Saj mu ne dajem klobas, paštet in sladoleda. "Pa ga vi nahrante s flašo", sem ji rekla. Pa pol razložila situacijo in to kako poteka hranjenje pri nas. Je odšla kar mal šokirana od nas. No tolko. Mejte se babike! dobro si ti to patronažno zrihtala No meni je P. dala eno zloženko in jo bom na kratko povzela: - med4 in 6 mesecem dojenkučku izključno mlečna prehrana ne zadošča več
- Uvajanje dopolonilne prehrane začnemo (bodite pozorne na vrstni red) z zelenjavo, nadaljujemo z mesom, žitaricami in sadjem, v 7. mesecu starosti pa uvedemo še jajčni rumenjak
- Priporočena starost za uvajanje žitaric, ki vsebujejo gluten je med 6in7. mesecem, uvajanje glutena po 7. mesecu povečuje tveganje za razvoj celiakije. Žita so pomemben bvir ogljikovih hidratov in so zaradi slednjega vir energije in občutka sitosti, ko mleko več ne zadostuje
- Meso uvajamo med 4 in 6. mesecem, ribe po 6-em mesecu starosti
- Priporočeno je dodajanje olivnega ali repičnega olja zaradi Omega 3 in 6 nenasičenih maščob
- Jajčni rumenjak po 6. mesecu malo, v enem do dveh mesecih lahko otrok poje celj rumenjak na teden, beljak po 1-em letu
No to je bil kratek povzetek, verjetno bo večino presenetil vrstni red uvajanja in starost uvajanja. Mi delamo pač malo po svoje :)