šema
|
IZVIRNO SPOROČILO: sončnica24 IZVIRNO SPOROČILO: poli* Odvajanje od plenic- ste nekatere v tej fazi? Eni vem, da ste že brez pleničk. Jaz sem se lotila tega nekje julija, ampak vedno nekaj pride čez. Takrat sva šle v bolnico in smo to prestavili 14 dni naprej, potem je šla nazaj v vrtec, potem je bila spet bolna... in še enkrat bolna... Razmišljam, če bi danes spet poskusili?? Poli, moj nik hodi na kahlico kuhat zjutraj, pa v vrtcu jih dajo, pa ponavadi še zvečer predno gre spat, drugače je še vedno v plenici, jaz ga zdaj čez zimo ne bom mantrala, razen če bo sam začel govorit da ga tišči in mora it lulat, drugače pa tisto "pravo" boma pa se na spomlad začela ubadat. Verjamem, da če boste otroku plenico vzele stran in pričakovale, da vam bo povedal, kdaj ga tišči lulat, kakat, bo vaše odvajanje trajalo, pa še ogromno goro perila bo treba prat in čistit (če pride zraven še jeza zaradi nastale situacije, je pa otrok popolnoma zmeden). Preverjeno je bolje dajati otroka na kahlo oz. stranišče zjutraj ko vstane in/oz. po popoldanskem počitku in/oz. preden gre spat. Takrat je največ možnosti, da ga "ulovite". Ko enkrat postane to rutina in ve, kaj ga čaka npr. pred tuširanjem, začne zadrževati in lahko počaka na kahlo oz. reče, da bo lulal/a. Naš je imel strahoten odpor do kahle ali stranišča, ker sem ga posedala na stranišče v času, ko je začel dobivati kuhano hrano (zaradi zaprtja ga je vse bolelo in je začel povezovati stranišče z bolečino). Potem smo na morje vzeli kahlo s sabo in se je z njo igral, jo prenašal... Ker je bil večino časa brez plenice, je nekajkrat spustil na tla,po parih poskusih, ko sem ga "ujela" in posadila na kahlo, pa se je začel sam posedat nanjo in delat lužice. Zdaj ga doma čez teden dajem na kahlo ob menjavi plenice in preden gre v bano. Če mi reče "ne ge"(ne gre), mu rečem, da bova dala čisto pleničko, ki rada ostane suha in da naj se še malo potrudi. Potem po njegovem obrazu vidim ali bo kaj ali ne, največkrat pa se pripravi, da spusti vsaj kakšno kapljico (tko, da že ve kaj mora delat na kahli - problem pa bo verjetno kakanje, ker je enkrat na kahli začel tulit, da ga pika in ni hotel več pritiskati). V vrtcu pa ga tudi dajo na kahlo ob menjavi plenic in po počitku in so tudi rekli, da se notri veliko polula. To so moje izkušnje in upam, da nisem preveč na dolgo naklobasala - upam, da kateri pomaga:)
|