kjava
|
IZVIRNO SPOROČILO: blaža Turška kava: naj bi se kuhala nekako takole: vode daš točno toliko šalc, kot bo kav. Npr. če kuhaš kavo za dve osebi se naredi tako: daš dve šalčki vode, dve čajni žlički sladkorja( odvisno koliko želiš sladko, lahko brez, lahko - ali +) ko voda skoraj zavre, odliješ cca polovico šalce vode na stran, dodaš dve čajni žlički kave in počakaš, da spet skoraj zavre. nato vliješ še tisto vodo, ki si dala na stran in počakaš, da zavre. Ne sme zavret, da vse ven steče, ker na vrhu se mora narest taka lepa gosta penica. Postrežeš pa takole, da daš v vsako šalčko, žlico tega , kar se je nardilo na vrhu kave, pri kuhanju, se pravi zoca, al kako že rečete. In nato priliješ na vrh še kavo. to je prava turška kava in na žalost, jo tle v SLo, malo kdo tako skuha, kot je treba, ampak vse zmečejo notri in zavrejo, pol pa še čakajo, da se vse vsede, da ni zoca, al pa vse komplet proč dajo,... Če boste dale proč zoc, ne boste mogle šlogat. No tako me je navadu moj tata, ki je iz Srbije. In tudi šlogat zna, mi je napovedal štorkljico oz ta drugega sineka. No pri nas je to tak mini obred bolj za zezancijo kot kaj drugega. Zakaj bi pa pustil, da ti skipi po celem šporgetu Drugač pa jaz kuham nekak tkole, s tem, da vodo odlijem le v primeru, ko je precej polna džezva, pa bi šlo čez, ko bi kavo zakuhala. Pa cukra dam zravnane žličke, kave pa zvrhane.
|