ronja
|
Mah, kakor komu paše, dokler s tem ne posiljuje drugega. Tako nekako. Nisem za skrajnosti, sem pa za to, da se zmanjša poraba mesa. Ne da bi zdaj vsi morali postat vegani, ampak da kdaj kak šnicl zamenjajo z lečnimi polpeti, recimo . mogoče bi tista žival ki je bila ubita in pojedena tudi rada imela družino pa je bila žav ubita ker smo pač močnejši saj verjetno bolje da smo drugače bi pa one nas pojedle kdo ve tako kot tigri in antilope al kaj so že No, ja, sem prepričana, da če bi vprašal tisto zelje, bi tudi rajši zacvetelo in naredilo semena, ne pa da ga še prej pomalicamo - verjetno bi tudi žito isto mela za povedat, če bi ga kdo kaj vprašal in če bi znalo govorit - semena so v bistvu novorojenčki, če tako gledaš... Pa nimam nobene slabe vesti, ko si grisek skuham. Tako da ta argument ni preveč prepričljiv za biologa - vsa živa bitja bi se rada razmnožila predno nas nekdo drug poje... Drugo pa je to, kako s temi bitji delamo PREDNO jih pojemo. Če se je imela krava čisto fajn, pa jo potem pojejo, ok, saj je imela lepo življenje. če so jo pa prej prevažali stoje, natrpano v tovornjaku iz Belgije na Portugalsko in nazaj... Potem je pa to mučenje živali in tu sem proti - nočem jest tega mesa. Je pa res, da bi v naravi mi jedli meso kvečjemu 1-2x na mesec, da bi v glavnem živeli od sadja in zelenjave in žit in hroščev in ostale golazni. Tako da se sem ugotovila, da smo mi precej blizu temu naravnemu (z izjemo hroščev in ostale golazni, čeprav ne rečem, da ne bomo kdaj probali ). Mesa pojemo malo, kupimo ga nikoli v trgovini, ampak vedno nekje, kjer vemo, kako so delali z živalmi - to iz čiste etike, ker se pač v teh rejnicah zelo grdo dela z živalmi in tega nočeva podpirat. Jajca kupujeva vedno talne reje, če ne dobimo domačih, kjer itak vemo, da kuram ni hudega, ker je to pač to, kar lahko naredimo. Mleko prav tako kupujemo nehomogenizirano in če se da od kmetov, kjer veš, da se krave tudi pasejo (to je pač naravno za krave in si nekak domišljam, da jim je bolj fajn tako). Kar se pa tiče mojega mnenja o veganstvu je pa, da lahko odrasli čisto lepo živi tako, če dovolj ve o hrani, za otroka je pa to malo težje oz. morajo starši res ogromno vedet, da mu vseeno nudijo vse snovi, ki jih rabi (otrok namreč lahko sam sintetizira samo 8 esencialnih aminokislin, odrasli pa 12, se mi zdi. 10 jih moraš dobit s hrano, otrok pa celo 14, kar je ta razlika - upam, da nisem kakih številk zamešala). Ni nemogoče, da je otrok čisto zdrav, čeprav je veganec, samo morajo starši veliko bolj pazit na vnos beljakovin, itd... Mislim, da je vegetarijanska in veganska hrana okolju bolj prijazna, saj se z vsakim nasledjnim nivojem v prehranjevalni verigi izgubi 10% energije, poleg tega tudi ne moreš pojest cele krave (kosti, koža, zobje, rogovi, oči,... tega v gl. ne pojemo), tako da je izguba še precej večja - na istem prostoru bi lahko pridelali za 2x več ljudi hrane, če bi jedli vegetarijansko (in 4x več, če bi jedli vsi vegansko, baje). Ampak mislim, da ni treba, da gremo v skrajnosti: če bi vsak samo malo omejil meso, bi se že poznalo.Da bi ga jedli samo 1x na teden, pa bi bilo veliiiko manj onesnaževanja. in tu je problem vegetarijancev in veganov - ker so tako posiljeni, da jih potemnihče ne posluša. Še jaz ne, pa se načeloma v marsičem strinjam. Ampak so tako zelo tečni, da se to res ne da! (To tudi strokovna javnost opozarja, da enostavno ni dialoga in namesto da bi bila ta združenja gonilo sprememb, dosegajo obraten učinek...) Namesto, da bi poizkušali počasi spremenit ljudi in njihovo miselnost, silijo v skrajnost, ki ne bo prepričala ravno dosti ljudi. Več bi naredili, če bi pisali dobre vege recepte in mogoče prepričali ljudi, da namesto velikega zrezka spečejo malo manjšega. Tako pa jih nihče ne jemlje resno, ker težijo še za jajca, brez katerega večina ne zna spečt enega spodobnega peciva, recimo. Ampak tudi če sam ješ meso 1x na 14 dni in še to od "srečnih" živali, bodo tvoji otroci dobili v vrtcu VSAK LJUBI DAN meso! prav čudno - mislim, nisem za vege vrtce, ampak vsak dan, dostikrat celo 2x na dan (za zajtrk in kosilo), se mi zdi pa vseeno preveč za tista mala ledvička... Tu sem šla celo pogledat, ker v našem vrtcu sestavlja jedilnik za to šolana oseba in spodaj piše, da je v skladu s smernicami za prehrano otrok - sem jih šla pogledat, predno se kaj bunim in sem res videla, da piše v smernicah - meso 4-5x na teden!!! Za 1 letne otroke? (sicer bi vseeno lahko naredili kdaj kak brezmesen obrok, saj verjetno večina tudi čez vikend poje kaj mesnega, vendar je lažje skuhat mesno, to je jasno). Ampak to so smernice! Dokler smernic ne spremenijo, ne moremo nič rečt, ker se ljudje trudijo v tej smeri, da bi bilo čim bolj podobno temu, kar je zapovedano...
|