2ursae
|
še zadnje dejanje na RR predem odfrčim v Grčijo. Torej, Hvar: mi smo, kot rečeno, stacionirani v jelsi in se gibljemo predvesem na relaciji Jelsa - Zavala (v Zavali se kopamo), potem pa so večerni špancirji v Jelsi, osebno grem pa ful rada v Hvar. Tja moraš nujno it pogledat, res je prekrasno. Ne le na rivi, pojdite tudi not, med ulice in glejte ne le trgovinic, ampak tudi nadstropje, dva višje , arhitektura je zelo lepa. Če ste že tam, greste jasno na trdnjavo nad mestom (z avtom lahko prideš praktično pred vrata), je krasen razgled na mesto in morje s Paklenimi otoki. Potem sem videla, da ste blizu Humca - tam so ostanki starinske tradicionalne vasi, luštno za mali špancir, zraven je pa eko restavracija, kjer še kuhajo po starih receptih, uporabljajo pa doma pridelano zelenjavo, Možno si je tudi ogledat Grapčevo špiljo, a to ni za otroke - je do nje veliko hoje po kozjih stezicah, v jami je pa temno - vem, da bi se moj mali bal. Itak, nujno: izlet na Bol (na Braču), greš iz Jelse in si v slabi uri na Bolu, tam greš s cestnim vlakcem do plaže Zlatni Rat, ki je zares lepa, voda je super. Sicer je še precej drugih stvari na otoku, nasploh gre za pokrajino, ki jo boš videla tudi v vašem koncu. Mi2 z mojim sva precej pregledala, ko sva bila še brez otrok - ta pohajkovanja niso za otroke, hodiš po potkah in gledaš ruševine (rimske, srednjeveške ...), strašno lepo pa je tudi na Sv. Nikoli, najvišjem vrhu otoka, od koder vidiš vse okoliške otoke. Morda bomo letos poskusili to turo, mislim, da se z atom pride kar visoko, potem pa premagaš še skalce pod vrhom in že si gor. Kot pravim, tega dela otoka, kamor greste, ne poznam, upam, da ni predaleč od krajev, ki sem jih omenila zgoraj. Sicer pa je lepo v vsakem kraju: Star Grad, Vrboska (ob morju), pa tudi v naseljih, ki so znotraj otoka (Vrbanj, Vrisnik ...) - se da z avtom narest kakšno turo in pogledat več krajev. Sicer pa so lepe plaže na drugi strani otoka: Zavala, pa tudi kar nekaj jih je v bližini mesta Hvar. Da se kopat tudi na Paklenih otokih, a tam še nisem bila.