Roberta69
|
Ko oddaš otroka nekam v varstvo, je edino normalno, da si "prepričan", da bodo dobro poskrbeli zanj, ker ga drugače najbrž ne bi dal tja, a ne? O tem, da je pri otrocih doma in v vrtcu čisto druga pesem, sem slišala že od prenekatere mame... Živahnost: to, da je Liam ekstra živahen, je pač dejstvo in mene je zato tako strah, kljub temu, da se v vrtcu kao vsi nekako "poenotijo" - zgledi delajo svoje, absolutno, to pa je tudi glavni razlog, da bi ga rada dala v vrtec, nekako ne znam oponašati 15 otrok naenkrat . Jaz močno upam, da ne bo nobene panike. Je pa fora recimo to, da Liam v sekundi kam Spi... En dan je bil recimo pri dedku in babici in je MM potem nekaj v 2. nadstropju popravljal TV, medtem je imel v glavi, da dedi gleda Liama, on se je pa za max. 10 sekund! obrnil k MM-ju in Liama nikjer... je MM zašprintal pred hišo (je smotano, ker je med sosednjo in njihovo cestica z ene strani ne dosti naprej glavna cesta, z druge pa ulična, kjer tudi ful norijo) in Liam je bil že s samokolnico na dvorišču pri sosedih, ki mejijo na glavno cesto... No pa se je to zgodilo doma... Tudi ko v parku gledam otroke, se več ali manj igrajo na mestu, norijo pa bolj ta veliki, Liam pa v kartkem času obdela že vse peskovnike, igrala in že laufa naprej po travniku Saj kao nekako razume, da ne sme na cesto in zanimivo ponavlja, da lahko umre (mi je MM rekel, kaj ga to učim, če je pa res ), ampak jaz nikakor nisem prepričana v to, da ne bo zlaufal na cesto in ga vedno močno držim za roko. Tako da pravila gor ali dol, če imaš sršene v riti, jih pač imaš Vzgoja pri nas doma : pri nas neke blazne spremembe najbrž tako in tako ne bo, ker Liam nikoli z ničemer ne trmari, je pa res, da sva mu v vsakem obdobju (recimo, ko je bilo nujno vsaj 3x na dan zalaufat mixer ) to pač pustila in do sedaj je še vsaka reč izzvenela in je vedno bolje. V bistvu nekje vmes (takšna je tudi želja ) spoznava, česa "ne sme" in kaj "lahko" in prav vesela sem, da se ni treba za reči prerekati... v bistvu je z vsako rečjo tako, da če bi rad recimo polival po celi kopalnici , mu razložim, zakaj ne in je videti, da me razume in odneha . Je pa res, da mu recimo MM kaj hoče "preprečiti" z redkobesedjem, to pa ne gre - našemu škratu je treba podati vse argumente . Hočem reči, da tudi če večina misli, da je pri nas vse na glavo, v bistvu ni... ko pravim, da imamo včasih pravi kaos, to zato, ker je pri hiši toliko energije, da kar poka po šivih . Je pa tudi res, da se jaz pač nisem jezila, ko je bilo recimo obdobje arašidov (poje jih še vedno nenormalne količine) in smo bili kot v kakšni džungli - tu je bila kakšna lupina, pa tam ... - sčasoma je vse tako, kot želimo . Zdaj frajer recimo vsako smet, npr. papirček od čokoladnega jajčka sam odnese v smeti, če kaj polije vneto išče papirnato brisačo in potem tudi to sam odnese v smeti, je prav posrečen . Da ne boste mislie, da je pri nas ena taka razvajena varianta, sploh ne... Sva le menja, da se privzgaja predvsem z dejanji in ne s "teženjem" oz. ne vidiva smisla v tem, da bi mu non-stop ponavljala ne,ne,ne... Otrok skozi dogajajnje, ko je zato čas, dojame, kaj je prav in kaj ne... ena smešna: samo enkrat ga je prijelo, da je nekaj pokracal po steni s kemičnim svinčnikom in potem čez čas vidi MM-ja, kako z radirko nekaj radira na papriju, kasneje pograbi radirko in se spravi radirati po steni , tako da je zadevo saniral, kot da je sploh ne bi bilo . IZVIRNO SPOROČILO: Jo@n Brez zamere, ampak a si prepričana, da tole drži? Pa saj pravilniki o sprejemu so vnaprej objavljeni in lahko vsak vidi, kakšni so kriteriji... Višina točk je pač odvisna od povpraševanja... Aja, pa ne računat na kakšne dodatne točke po pritožbi, razen če res niso naredili kakšne napake... Red pa le mora bit. Jaz nisem vedela, na kakšen način bodo pridobivali podatke, zato nisem bila prepričana, kako bo izgledalo. Je pa moj primer osamljen, so mi tudi na Oddelku za predšolsko vzgojo MOL rekli, da je res banalno, ampak ker so zadeve že stekle in pravilnik o takšnem primeru, kot je moj, ne govori, je vse odvisno od mnenj komisije... In Jo@n, če misliš da red mora biti, pa žal samo misliš tako, ker ga ni!!!! Osebno poznam primere, ki tudi slučajno ne živijo v LJ, pa so tako prijavljeni zaradi vrtcev (in če je potem takem nekdo, ki se je pred dvema letoma prijavil v LJ, pa celo življenje živi v Kranju, bolj Ljubljančan kot jaz, ki živim tu 29 let in slučajno 14 dni "nisem"....); primere, ki vlečejo socialno, imajo otroke v vrtcu potem pa postopajo po lokalih... Povprečni državljani velikokrat potegnejo ta kratko... Besna sem pa zato, ker že tako in tako je svinjarija, da veliko otrok ostane brez vrtca, bi se mi zdelo pa edino pravično, da imajo starejši otroci absolutno prednost - saj je logično, da si se boril z varstvom že prejšnje leto (če je že tako naj se potem še drug starš 11-mesečnika) in sploh ni debate, da 2,5 let star otrok bolj rabi vrtec kot eno leto mlajši otrok (tak še nima takšne potrebe po drugih otrocih). O tem, kdo koliko prispeva v blagajno je pa spet druga pesem, nekdo, ki ima bajno plačo, lahko v enem mesecu prispeva več kot nekdo v celem letu, pa ne mislit, da sem tam (I wish) - mojo dodano vrednost je moral to leto prislužiti bolj MM. Pa ne mislit, da se jezim nate , jezi me celoten sistem... dodano vrednost ustvarja majhno število ljudi, cel kup prisklednikov pa podpirajo le-ti in če človek misli, da mu bo država kdaj pomagala, HA - si pošteno zatiska oči ... Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal
|