candy24
|
Dobro jutro, pupika - kdaj ste začeli uporabljati baby vac? Takoj po rojstvu ali kasneje? pranje - bakterije uničiš že pri pranju na 60 stopinj. Za tiste stvari, ki jih ne moreš prati na 60 pa lahko narediš takole. Jih opereš na 40 stopinj in jih potem dobro polikaš ter s tem narediš "sterilne" ALI pa kupiš dezinfekcijski prašek od Chiccota, ki ga dodaš pri pranju - njegov učinek pa je ravno dezinfekcija pri pranju pri nižjih temperaturah (na primer pri pranju na 30 in 40 stopinj). Nove stvari pa lahko celo pred prvo uporabo dvakrat prepereš, če seveda želiš in imaš čas, da boš potem bolj mirna... Sedaj pa še nekaj besed mimo konteksta... študenti in protesti - sama sem študentka (sicer malo "starejša", ker sem vpisana že na magisterij) in me je danes tega celo sram. Včeraj zvečer sem bila ob gledanju posnetkov tako zelo šokirana, da sem ostala brez besed. Nočem opravičevati nasilja, ki se je zgodilo, ampak če ste natančno gledale posnetke ste lahko videle, da je bilo veliko udeležencev iz dijaških (in ne študentskih!) vrst. No, to niti ni tako bistveno, ker nasilje nikakor ni pot za reševanje problemov. Bistveno je to, da je bila velika večina udeležencev protestov zavedena. Ali kot se je izrazil en dijak "90% jih sploh ni vedelo zakaj so tam". In to je seveda žalostno. Meni je prav hudo, ker se je to zgodilo. To nasilje je sedaj vrglo slabo luč na vse študente in dijake. Poleg tega pa se je pogled javnosti sedaj popolnoma odmaknil - sedaj bodo seveda vsi omenjali to nasilje in širili nestrpnost proti tema dvema skupinama (v stilu - "ne zaslužite si nič, poglejte kaj delate", "še to naj vam vzamejo kaj imate"), namesto da bi se pogovarjali o problemih, ki resnično obstajajo. Poznam veliko osebnih zgodb - na primer študentov iz Prekmurja in drugih krajev, ki so od LJ oddaljeni več kot 150 km, ki so res zelo odvisni od svoje štipendije, otroškega dodatka in svojih pridnih rok, da delajo, da lahko "preživijo" tukaj v Lj, ker jim starši ne morejo nuditi skoraj ničesar. Pa ne želim moralizirati, ampak meni bi se to zdelo res krivično, če bi na primer sedaj uvedli šolnine in potemtakem ta oseba ne bi mogla več študirati, ker si študija ne bi mogla več privoščiti. Pravico do izobrazbe pa imamo menda vsi, a ne? Poleg tega, sicer ne vem koliko spremljate to razpravo, vlada bi rada ukinila otroške dodatke študentom in rada bi ukinila štipendije dijakom. Oprostite, ampak to res ni v redu. Preveč družin je odvisnih od teh socialnih korektivov. Še ena osebna zgodba, ki jo poznam - moja sošolka v gimnaziji je 3/4 svoje štipendije dajala za avtobusno karto. Doma je bila 40 km iz Maribora in se je vozila z avtobusom v šolo. Njena karta je še v takratnih tolarjih znašala 36.000 tolarjev. Da, niso vse karte tako poceni kot mesečna Urbana. Če mi katera ne verjame, lahko te stvari preveri, da so avtobusne karte za medkrajevni promet zelo drage. Oprostite, ampak dijaki kot so ona obstajajo še danes. Kako si bodo oni krili stroške prevoza, če jim ukinejo štipendijo in jim starši ne bodo morali dati toliko denarja mesečno za prevoz?! Kar hočem reči je samo to, da stvar ni tako črno bela in enostavna. Včerajšnjo nasilje je samo kamenček v mozaiku. Sedaj se opravičujem, ker sem se tako razpisala glede tega. Moj post mirno ignorirajte. Napisala sem ga samo zato, ker problematiko res poznam in zelo natančno spremljam - ža zaradi svoje "poklicne deformacije"...
< Sporočilo je popravil candy24 -- 20.5.2010 9:47:18 >
|