Mala_princeska
|
Svetujem v branje: kopiram s foruma med over, mogoče kateri od vas nasveti pridejo prav: LLLMojca Re: nočno dojenje in (ne)kvaliteta spanja 21.10.07 14:10 Moderator Urška, vsak otrok pri vsaki dejavnosti, tudi pri hranjenju, spanju, doseže enkrat tisto razvojno stopnjo, ko zmore sam. Ali se to zgodi do enega leta. Pri nekaterih se, pri drugih ne. Lahko vam povem mojo izkušnjo s tremi fantki. Vsi imajo zelo odločen in močan značaj in glede spanja niso niti približno prilagodljivi po mamici, ampak so redno protestirali (jaz sem spala, kamor so me dali in kadar je bila ura za spanje), tako da sem bila tudi pri mojih dojenčkih pač jaz tista, ki sem se večnimoma morala prilagajati. Naš prvi fantek je kljub poskušanju mnogih metod zmogel spati brez prekinitev po letu in pol, nato se je pol leta dojil samo še zgodaj zjutraj in pri dveh letih odstavi sam. Že prej ni bilo nobenih težav več z večerno rutino in odhodom v posteljo. Večerno dojenje sva po letu in pol zamenjala z večernim petjem, ker je to že zmogel in želel. Zbujanje se zame vseeno ni končalo, kajti fantek je do 6 leta ponoči kar pogosto lulal v posteljo. Naš drugi se je prvo leto zbujal samo za hranjenje. Sam pa ponoči brez prekinitev ni zmogel spati zelo dolgo, kajti po prvem letu, ko bi to morda zmogel, so se začele hude sanje, grozen jok, sanjal je o mravljah, čebelah, hudoval se je na babico ali bratca, ki mu nagajata (nič hudega mu ni bilo prek dneva, le podoživljal je tako intenzivno!). Dojenja tedaj sploh ni želel, ponoči se ni dojil, vendar kričanje ni ponegalo. Ponoči ne lula v hlačke, hodi pridno v stranišče, po četrtem letu pa spi lepo in le občasno ima hude sanje. Dojil se je dve leti in pol, ko ga je nehalo zanimati. Tretji se zbuja na uro do dve že leto in pol. Ne zna in ne zmore. Vse, kar ukrenemo, je slabše zanj in za nas. Po letu in pol so se pojavile noči, ko zmore spati v svoji posteljici do 3h zjutrah, največkrat pa tega še ne zmore in rabi pomoč, brez dojenja joka in ga ne morem pomiriti. K sreči zdaj jaz nič več ne rabim pomoči in oba z možem sva zadovoljna, če ponoči ne joka. Spimo s prekinitvami in računamo, da bo kmalu drugače. Čisto prav razmišljate, Urška, otrok zna spati sam, ko pride čas. V nekaterih kulturah, drugačnih od naše, otroci spijo z mamicami dve, tri, štiri leta, to se jim zdi normalno in tega ne problematizirajo. Pri nas to kulturno ni sprejemljivo, zato je torej to za mamico vedno problem. Otro spi sam, ko dozori njegov občutek, ko se počuti varnega, tako kot ste zapisali. in če si spanje uredimo tako, da nismo nervozni, da so prekinitve za nas sprejemljive, da čim manj vstajamo, potem posebno odvajanje od nočnega dojenja verjetno niti ne bo potrebno. Menim, da otrok ni treba učiti nočnega spanja tako, da neizgibno jokajo zaradi tega. Tako ali tako vedno jokajo že zaradi drugih stisk. Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Spletna stran organizacije LLLI [www.llli.org] Spletna stran društva LLL Slovenija [www.dojenje.net] Še tole LLMojca Re: nočno dojenje in (ne)kvaliteta spanja 22.10.07 21:32 Moderator Urška, še tole možnost bom zapisala, pa boste presodili, ali se splača preveriti v praksi. Pred časom sem bila presenečena (kako, da tega ne vem?!), ko mi je svakinja povedala, da so že naše babice pogosto rekle, da kravje mleko ni za zvečer. Zakaj? Ker so otroci po njem bolj žejni in ker jih lahko muči nespečnost. Hm, pa ravno nasprotno nekaterim mnenjem, da je treba za boljši spanec zvečer spiti lonček mleka. No, verjamem, da smo ljudje različni, a raziskave (to pa vendarle vem!) so dokazale, da so nekateri občutljivi dojenčki po kravjem mleku zelo nemirni in slabo spijo. Kam ciljam? Če ste že vse poskusili, bi morda za 2-3 tedne poskusili še z drugačno večerjo, npr. zelenjavno juho, teseninami, rižem (morda isto kot pri kosilu), kašo v juhi, banano (ta vsebuje snovi, ki so naravno uspavalo), avokadovim namazom in kruhkom,... nečem, kar ni kravje mleko. Ste pomislili, da se morda zbuja, ker ima zvečer za uspavanje ali čez dan manj podojev, kot bi jih želela? Morda lahko poskusite več podojev čez dan. Zvečer pa večerjo in kar dojenje. Nič ni narobe z uspavanjem na dojki. Otrok se ne zbuja zato, ker smo ga zvečer "razvadili" in nato ponavlja vzorec. Zbujajo se tudi mnogi dojenčki, ki niso uspavani na dojki, in prav tako dojenčki, ki sploh niso dojeni. Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Spletna stran organizacije LLLI [www.llli.org] Spletna stran društva LLL Slovenija [www.dojenje.net]