jana84
|
Evo mene s popotovanja s Primorske na Štajersko in nazaj! Srečno preživela celotno potovanje , izpit sem odpisala, šlo še kar nekam, zdej je vse na profesorju kolk se mu bo moje nakladanje dopadlo . Sem si pa kupla dvoje čevljev v MB, sem prav vesela. Za ceno, ki bi jih drugače verjetno mogla kupt pr nas ene sem si v Deichmannu kupla dvoje (ene balerinke, take športno-klasične, druge pa bolj ala čevlje vendar še vedno v stilu balerink - jih bom rabla za poroko od bratranca, ki bo sredi junija - ja nismo še končali s porokami ne ) No, to so pa tisti ta drugi čevlji, ki sem si jih kupla Celoten včerajšnji dan se je odvil tako kot je bilo načrtovano: prišla v MB, šla kupit čevlje, šla v kitajsko na kosilo (to je ob izpitih obveza), šla na faks na izpit, skočila pred faksom na bus do železniške, si privoščla na železniški postaji en ogromen piščančji burger in mešano solatko, možu kupla za domov še en mega hot dog (tudi postal že običaj po izpitih), sedla na ICS vlak do Ljubljane, presedla na potniški vlak do Postojne, kjer me je pobrala mami in me odpeljala domov, kjer sem se samo sesedla na kavč in čez pol urce v postlo... Zdej pa mora samo še izpit bit opravljen pa bo dan dvojno obkljukan. Sem pa rabla zdej skor dve ure da sem se prebila skoz vse vaše poste...Pridne punce! Na hitro bom pokomentirala, kar se bom spomnla (imam plonk zraven ) Najki: meni dela G vsakič UZ, ker imam rizično nosečnost, zaradi predhodnega splava in abrazije...Sicer mislim, da mi jih bo zdej malo bolj poredko naprej, ker je za našim vse v najlepšem redu... Anju, tist vaš dopust v Pakoštanah me je pa tako pritegnil, da bi kar zdej spakirala kovčke in šla tja dol, pa zelo ugodno je vse skupaj...Se bom še malo pozanimala kako izgleda vse skupaj: kakšni so kaj tile bungalovi? A vi ste bli skupaj z otroci? Me malo "skrbi" kako je it z enim nadebudnim otročičkom starim 20mesecev tja, jaz pa sred 7.mesca? To glede obiskov v porodnišnicah: Sam to v LJ je pa res neumno, da dovolijo samo 10minut očku da je na obisku in nobenmu drugemu...A to je blo zdej zarad te gripe in teh for, al je nasplošno tako? V šempetrski porodnišnici je lahko očka tam skor non stop (uradno mislim, da od 11h do 18h), obiski za zunanje pa so mislim da popoldan od 16-18H, sam ne vem točno. K meni je prišla na obisk mami in sestra 5mesečno hčerkico in tast, ki je bil slučajno na tistem koncu (drugače k svojim hčerkam oz.vnukom sploh ni prišel-kakšna čast kaj?). Moj mož je bil pa skor nonstop pr naju in mi je blo zelo fajn. Sama sem bla v sobi, ker itak sem bla edina ki je rodila v obdobju 3dni...Deležna special oskrbe, sinka so zvečer odpeljali in ga pripeljali zjutraj okrog 6h, pol pa so ga okrog 8h spet odpeljali na nego in preglede, pa je prišel nazaj šele okrog 10h...V glavnem sem imela res časa, da sem se spočila. Predvsem mi je blo tako fajn ,ker sem bla kar malo utrujena od poroda, pa še mleka nisem imela in naj sem se še tako trudila nisem mogla malega nahranit. So ble pa sestre zelo fajn in so mi na vse načine skušale pomagat pr dojenju, pa vseeno ni šlo. Z nastavki brez, pa tako pa drugače...Se spomnim enega prizora, ko sem jaz ležala na postli, okrog mene pa dve sestri, pa še mami in moja sestra, im vse smo ta malmu tlačile jošk v usta, on pa ni in ni hotel zagrabit - halo kaj bi grabil prazen jošk, še jaz ga nebi! Hrana v porodnišnici: jaz sem imela hrane na pretek. Ko sem prišla iz porodne sobe okrog 17h me je na mizi čakala dvojna žemlja in evrokrem...Najlepše darilo, ki so mi ga lahko dali po porodu, ker sem bla ful lačna, saj nisem jedla od prejšnjega večera nič. Potem pa sem okrog 19h dobila še večerjo - konkretno kot za gozdarje (če se prav spomnim je bil narastek s cvetačo in brokolijem, odličen, pa še neka zelenjavna juha, kompot, sok...oh in sploh)...In vsi obroki ki se jih spomnim so bili obilni in odlični (en dan je bil tako odličen sirov burek, da sem ga zmazala skor celga, pa sem mislila da mi bo trebuh počil kolikor sem se nažrla - ostanek pa je pohamsal ponosni očka). Za zajtrk sem dobivala po navadi dva kosa kruha pa kakšen salam, ali sir, marmelado...kakav ali belo kavo se ne spomnim več dobro, pa še navaden jogurt za povrh (to je bilo ponavadi po viziti, se pravi okrog 10h), kosilo je blo okrog 12-12.30 (tud obilno da ni za povedat), popoldanska malica je bila okrog 16-17h, večerja pa kot sem že omenila okrog 19-19.30 Itak cel čas na voljo čaj, po želji tudi mleko (sam jaz sem jim kar rekla, da če ni nujno da mi ga niti ni treba nosit, ker ga ne maram pit).... Porod in kar paše zraven: glede šivanja presredka, jaz nisem bila šivana, mislim da predvsem zarad tega ker sem se kar počasi odpirala in bila v porodni sobi vsega skupaj 5ur, pa tud tako fajn babco sem imela, da ni za verejt (sem potem govorila s 3 mamicami, k iso rodile istega leta, in vse tri so rodile pri tej babici in niti ena ni bila šivana, pa je ena rodila otroka težkega 4,5kg!) po besedah primarija v šempeterski porodnišnici pa tako: raje prerežeje presredek, da ne pride do raztrganin, ker tisto je šele boleče in dolgotrajno zdravljenje. Če se da, pa raje brez seveda. predrtje mehurja: če se mehur sam ne predre, je obvezno mehur predreti ko se porod začenja, ker se lahko drugače otrok ob prvem vdihu zaduši, saj bi vdahnil znotraj mehurja in vdahnil plodovnico. Meni so ga predrli, ker itak svojih popadkov nisem imela dovolj močnih, da bi z njimi rodila (sem jih imela na 5minut redne že od 11h ure zvečer pa do vizite drug dan zjutraj ob 9h), odprat sem bila za en prst, nič več...Pa so mi dali (z mojim privoljenjem seveda) umetne popadke v infuziji in so jih tako lepo enakomerno dozirali in povečevali, da je bilo res vse skupaj superca...Mislim, da so mi dali še eno tabletko al neki podobnega za mehčanje materničnega vratu in odpiranje...To pa mislim, da bo kar vse kar sem dobila...Babca mi je rekla, da če bom čutila, da me preveč boli, da naj rečem, da mi bodo dali kakšno protibolečinsko sredsvto, pa se mi niti ni zdelo potrebe, ker me ni prehudo bolelo. Edin kar sem dobila vendar to že po porodu je bila infuzija glukoze, ker sem bla malce bolj slabotna in ker sem med samim porodom bruhala - ne bi vedla zakaj... Drugače imam pa na porod tako lepe spomine, da me je kar malo strah da tokrat ne bo tako fajn... Tudi tokrat bom rodila v Šempetru, če drugega ne zato, ker moja mami pozna tam dol 3/4 zdravnikov in je že to skor treba izkoristit