|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  148 149 [150] 151 152   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Februarke 2010 - 2. del
27.1.2010 19:53:04   
Kati81
IZVIRNO SPOROČILO: cocochanel

No, zdej pa ko bo, bo. Kati, mogoče se pa ta vikend spet vidiva, le da ne v CP, ampak v porodnišnici. Polna luna baje ful vpliva na večje število porodov :).

če bosta sobo dobile user posted image user posted image user posted image

Ma to se mi zdi da bo pa res problem, sploh zdaj k bo februar k nas je tok! Se bomo teple za porodne, pol pa še za sobe!
user posted image

(odgovor članu Kati81)
Neposredna povezava do sporočila: 3726
27.1.2010 20:06:59   
valentinčica30
Punce vas skrbi, kak bodo vaši dragi vaše male oblekli. Meni je vsaj to prihranjeno, ker se moji dve že sami zrihtata, sam zjutraj ga bo ubijalo, ker bo mogel tolk prej vstat, saj dame rabijo časa, da se skompletirajouser posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu Kati81)
Neposredna povezava do sporočila: 3727
27.1.2010 20:11:11   
ČikaPika
IZVIRNO SPOROČILO: valentinčica30

Punce vas skrbi, kak bodo vaši dragi vaše male oblekli. Meni je vsaj to prihranjeno, ker se moji dve že sami zrihtata, sam zjutraj ga bo ubijalo, ker bo mogel tolk prej vstat, saj dame rabijo časa, da se skompletirajouser posted image user posted image user posted image .

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu valentinčica30)
Neposredna povezava do sporočila: 3728
27.1.2010 20:27:14   
vaney
Jaz sem pa totalno crknjena, ker mi je danes popoldne mali popil vse živce in energijo in upam, da bo jutri, ko bova spet sama popoldne kaj boljši, drugače bom šla od obupa kar rodituser posted image  (samo za primer; v roku 15 minut je v dnevno sobo prinesel poln kozarec vode, mi ga pred nosom zanalašč zlil na tla, ko je videl, da sem jezna, je še kozarec zabrisal, da se je razletel na miljon koščkov, potem sem ga dala na varno v posteljico, ker bi on skakal po steklu in dokler sem pospravila, je iz 5 velikih predalov zmetal čisto čisto vse za oblečt za dojenčka+slekel svojo posteljo in vse zmetal na tla...najbrž si zdaj predstavljate, da sem imela pestre 4 ure...sicer pa sploh ne vem, kaj ga je pičilo, ker takih neumnosti pa ponavadi res ne dela...).
No, sem pojamrala, zdaj grem pa počivat, ker ne morem več nič...

23.1.2008; veliki nagajivec Anže
10.2.2010: mala navihanka Daša

(odgovor članu ČikaPika)
Neposredna povezava do sporočila: 3729
27.1.2010 20:29:55   
valentinčica30
Si pomislila, da mogoče tak k moe dve počas dojema, da konkurenca prihaja?

(odgovor članu vaney)
Neposredna povezava do sporočila: 3730
27.1.2010 20:53:34   
Jada82
Uf Vaney, moraš met pa živce ... uf tega se jaz najbolj bojim ... sploh ne znam z otroci! user posted image

Zvesta - čim prej se pozdravi!!! user posted image user posted image user posted image

Cocochanel - držim pesti, da bo vse ok in čim manj časa trajalo!!! user posted image user posted image

Hiše/stanovanja - torej, kot veste, sva midva lani obnavljala, in sicer pri nas ... hiša je stara, tristanovanjska - spodaj je star ata, zgoraj pa od fotra bratranc (samo oni so itak v Nemčiji in majo to zgolj za vikend 2 krat na leto), midva v sredi. Prej smo mi tu živeli s starši, pa sta potem onedva svojo hišo kupila. No, midva sva potem čisto prenovila - vse smo stolkli, stene oštemali, omete dol, podne ven, potem pa vse na novo, ostale so zgolj stene, pa še te smo nekaj spreminjali. Torej, novi ometi, novi podni, nova elektrika, voda, centralna ... kot bi delal novo stanovanje, po eni strani še huje, ker morš najprej vse podret, pa še prilagajat se, ker nisva edina lastnika ... hm. Je pa, kar se zidarskih del tiče delal moj ati, kar pa elektrike/vode/centralne pa od mojega brat ... tako da je bilo ceneje, čeprav je res že material drag. Pa moj je tud skoz delal zdraven. Hvala bogu ima takšno službo, da ima veliko prostega časa. Tako da, sedaj je končano, stanovanje je praktično novo, dela 9 mesecev in pol, pa nimava kreditov user posted image user posted image user posted image Sva že prej tudi šparala, pa se je izšlo user posted image user posted image user posted image
No, sva pa kupila nov avto na kredit ... ampak kratkoročni, pa še to bova odplačala prej, če se bo le dalo ....

Če bi delala hišo, bi pa najbrž parcelo kupila, pa montažno ... sva tudi že nekaj gledala, ampak to se moraš pa potem res zakredit, sploh tu na Gorenjskem so parcele takoooo drage ... jaz pa drugam nočem user posted image

Grem ležat, mali ima spet žurke ... user posted image Danes me je že nekaj špikalo - v trebuhu in hrbtu. Potem je pojenjalo... ne vem, a se začenja? Samo še dons ponoč ne, ker ma moj nočno ...
Lahko noč!

Neposredna povezava do sporočila: 3731
27.1.2010 20:55:08   
vaney
Samo to so že malo prehudi izpadi za moje živce...sploh, ker tega prej ni delal. Istočasno bi bil pa skoz v mojem naročju in me stiska in lupčka in govori mami moja. Ja, saj najbrž imaš prav, da že malo čuti spremembo, ki se obeta. Ampak bom vseeno ostala optimist, da so to samo reakciji ob bližajoči se polni luni...

23.1.2008; veliki nagajivec Anže
10.2.2010: mala navihanka Daša

Neposredna povezava do sporočila: 3732
   [Brisano sporočilo]
27.1.2010 21:01:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu bambi14)
  Neposredna povezava do sporočila: 3733
   [Brisano sporočilo]
27.1.2010 21:05:19   
Brisani uporabnik

(odgovor članu vaney)
  Neposredna povezava do sporočila: 3734
27.1.2010 21:21:57   
Aja1

IZVIRNO SPOROČILO: zimska

IZVIRNO SPOROČILO: bambi14

se mi zdi da me bolj skrbi za mojo 17 mesečno babiko kot zase.user posted image , mi je kr hudo ko je ne bom vidla,..

enako...user posted image

enako user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3735
27.1.2010 21:24:48   
Aja1
Naša je bila pa ravno danes tako pridna. user posted image user posted image Ni šla v vrtec, ampak z mano malo na lepše. Je bilo super. Obe pa utrujeni. Neja spi že od 19ih, jaz bom pa tudi kmalu. user posted image

Vaney - uf...takle izpad ima tudi naša kdaj pa kdaj. user posted image K sreči jo ponavadi še pravi čas ustavim. Samo potem je tisti dan res tečna...

(odgovor članu Aja1)
Neposredna povezava do sporočila: 3736
27.1.2010 21:24:52   
jannusa

IZVIRNO SPOROČILO: vaney

Samo to so že malo prehudi izpadi za moje živce...sploh, ker tega prej ni delal. Istočasno bi bil pa skoz v mojem naročju in me stiska in lupčka in govori mami moja. Ja, saj najbrž imaš prav, da že malo čuti spremembo, ki se obeta. Ampak bom vseeno ostala optimist, da so to samo reakciji ob bližajoči se polni luni...

Tudi naša najmlajša dva imata vsake toliko kakšne izpade. Nuša (7 let) se sestrice neizmerno veseli, vendar se na vse pretege trudi, da je v središču pozornosti. Jan (3 leta), pa bi mi rad skakal po trebuhu, pred tem razmeče vse igrače, ki jih je Nuša zložila, da je v hiši vik in krik. Opažam, da tudi največjega včasih muči malce ljubosumja in mi že reče, da mu zdaj ne bom mogla pomagat okrog šole toliko kot bi mu morala. Vsakega po svoje grabi rahla panika, da bodo odrinjeni, čeprav se vsi iskreno veselijo najnovejše pridobitve. Tako, da razumem napade slabe volje in nagajivosti.

(odgovor članu vaney)
Neposredna povezava do sporočila: 3737
27.1.2010 21:32:54   
bipi
Evo, da se še jaz malo javim!

Zaenkrat sem še v enem kosu vendar upam, da ne več dolgo. Sem imela danes spet pregled in sem že 3 cm odprta, glavica že čisto nisko, MV zmehčan, samo še popadke čakamo. No, me pa ni več naročila na pregled, ampak kar na porod in to v pon. Je rekla, da sem že čisto pripravljena. Malo umetnih popadkov in to je to. Pa sem jo vprašala. če umetni bolijo pa je rekla, da meni ne bo hudega, ker sem že na pol odprta in ko mi bo dala umetne, da se bom takoj odprla naprej, ker je že vse pripravljeno. No, ampak velika možnost je tudi, da rodim že pred ponedeljkom.

Imam pa eno vprašanje. Sem šla zdajle na wc in sem videla, da je izcedek rjavkaste barve pa ne vem zakaj. Imela sem pa zjutraj pregled, tko da od pregleda se mi zdi da ni. Vem pa tudi ne kako naj bi izgledal čep. Samo to je res rjave barve in ne rdeče. Ve mogoče katera kaj naj bi bilo to?
Hvala že vnaprej!

(odgovor članu Aja1)
Neposredna povezava do sporočila: 3738
27.1.2010 21:39:55   
jannusa
bipi glede na to, da se že odpiraš in ta izcedek bi lahko bil čep, bi se jaz na tvojem mestu šla pokazat. Lahko se zgodi, da kmalu dobiš tudi popadke, potem boš pa že pred porodom...
Nekaterim se čep odlušči kak dan pred porodom, drugim pa le kakšno uro pred porodom...

Držim pesti, da bo vse ok.

(odgovor članu bipi)
Neposredna povezava do sporočila: 3739
27.1.2010 21:42:47   
mavo

IZVIRNO SPOROČILO: mucica2

jaz sem kupila v sanolaborju, so pa ble ene 71 centov, sam mislim da je cena glede na velikost oziroma kilažo (js mam pač očitno večjo rit user posted image user posted image user posted image user posted image temu primerna je tud cena) user posted image user posted image user posted image

Ja, saj jaz sem tudi tiste za veliko rit kupovalauser posted image . Samo se mi pa čudno zdi, da so lahko enkrat dražje, kot tiste, ki jih je ena kupila v nekem drugem Sanolaborju. Mislim, da je napisala za 3,90 €. To se mi zdi res čudno, no.

Nekoč bomo tudi mi dobili vrtec...

(odgovor članu mucica2)
Neposredna povezava do sporočila: 3740
27.1.2010 21:55:14   
zirafa76
Pozdrav od mene.

Hmm..kje začeti.user posted image .bila na pregledu, pa moj g.izjavi po temeljitem prstnem pregledu MV, da sicer je rahlo odprt, ampak od znotraj še zdaleč ne, poskušal je vstopiti notri, tako mi je povedal, se pa je dotaknil glaviceuser posted image ..no, na koncu pa izjavi takole..nič, v ponedeljek, torej 1.2.ob 7.30 v porodnišnico, kjer me pregleda in če ne bo spremenjeno stanje, grem ob 8.00 na CR...user posted image user posted image
Seveda, če ne bo prej porod sam stekel, drugače pa izgleda, da bo dan D, 1.2...v vsakem primeru ostanem v bolnici, mogoče prestavi na torek, če bo ful porodov ali kaj podobnega...
Tako da smo na konju....user posted image ..Res se boji, da bi zaradi popadkov popostila ta brazgotina od prvega poroda, še posebej ker sem kot prvorodka, bi lahko to trajalo dlje...meni je dejansko vseeno, prvo je varnost mojega user posted image in mene, zato se strinjam s CR...

Sem pa zaradi njegovega vaginalnega šarenja sedaj v izcedkih temne krvi, kar mi je tudi povedal da bo...

CTG sicer brez vsakih popadkov, srčni utrip B.P., v urinu imam še vedno kri, ampak je bolje, ker sem imela vnetje, ampak bolj tipa prehlad, pritisk super...

No, to je o pregledu...

Stanovanje..midva sva ravno danes šla še na nek ogled, iščeva 4 sobno stanovanje zaenkrat, imava to srečo, da imava v lasti dvosobno in eno enosobno, ki pa sva ga prodala, tako da nekaj prišparano je...seveda želiva brez kreditov skozi, bova videla, kaj lahko kupiva in kasneje bova iskala hiško..mislim, da tudi midva že narejeno, ker te gradnje niso več kot nekoč..predno koga najdeš, pa da je resen, tudi traja, ne samo časovno ampak mentalno...drugače pa so cene tukaj tudi olala, seveda za glavno mesto primerne, vendar pa se da najti trenutno kar dobre ponudbe novogradenj, tako da upava na najbolje...

Delo....no, moj možek dela za Royal Caribbean, če vam je kaj znano, ena največjih podjetij na svetu , ki ponuja križarjenja in podobno, tam sva se spoznala, tudi jaz sem delala tam, je ass.manager F/B in so mu ponudili povišanje, ko se vrne po porodu..zatorej večinoma pluje, če bo po sreči bo v Evropi, kar pomeni, da ga bomo lahko kadarkoli prišli obiskat za dva tedna ali več...no, temu tudi razlog, da je odsoten po več mesecev, ampak če bo v Evropi, je kul..Ladje prihajajo v Koper, Benetke in če bo na tej popolnoma novi, ki je zunaj, bo to še bolje, ker je res izjemna...user posted image in seveda finančno zelooo močna, kar bi nama koristilo pri uresničenju najinih planov..ampak, sva previdna, ker plani so eno, realnost je lahko druga, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi...ampak sva pozitivna...user posted image

evo, toliko o nas..nekaj malega...user posted image ..sva imela polno življenje, izkoristila kakor se je dalo, sedaj pa sledi bolj napeto obdobje..ampak bo že no...

aja..smo dobili varuško, v bistvu bo to kar naša znana, je moja kolegica med drugim tukaj in bo skupaj z njeno mamo, ki ima čistilni servis poskrbela za nas, vsak dan 6 ur na voljo..ker jih poznam, mi je to full dobro, ker neko tujko dobiti kar tako mi tudi ni...ona pa je študentka, punca moževega dobrega prijatelja, sicer mlajša, ampak ful super punca, tako da me ni strah...user posted image

nič, grem..sva sama danes, Izabela je pri babici čez noč in v nedeljo spet gre za par dni, ker pač grem v p.

papa

PONOSNA MAMICA MALEGA DOMINIKA 01.02.2010, IZABELE 16.10.07 TER MOJEGA ANGELCKA SOFIJE 16.10.07-04.11.07, KI BO ZA VEDNO OSTALA V MOJEM SRCKU IN MOJA PUNCKA

(odgovor članu jannusa)
Neposredna povezava do sporočila: 3741
27.1.2010 21:58:31   
zirafa76
BIPI...jaz imam enako, pri meni je moj g. povedal, da to bo, zaradi pregleda...ampak mene je gledal vaginalno..je iritacija...čep je ponavadi kar dosti občuten kos sluzi, ki vsebuje nitke sveže krvi in ga skoraj ne moreš zgrešiti, tako da...ampak če nisi prepričana, veš da lahko greš v p. kadarkoli ali pokličeš...jaz imam sluz, temno rjave barve..enako kot ti...

PONOSNA MAMICA MALEGA DOMINIKA 01.02.2010, IZABELE 16.10.07 TER MOJEGA ANGELCKA SOFIJE 16.10.07-04.11.07, KI BO ZA VEDNO OSTALA V MOJEM SRCKU IN MOJA PUNCKA

(odgovor članu zirafa76)
Neposredna povezava do sporočila: 3742
28.1.2010 6:25:03   
ČikaPika
IZVIRNO SPOROČILO: vaney

Jaz sem pa totalno crknjena, ker mi je danes popoldne mali popil vse živce in energijo in upam, da bo jutri, ko bova spet sama popoldne kaj boljši, drugače bom šla od obupa kar rodituser posted image  (samo za primer; v roku 15 minut je v dnevno sobo prinesel poln kozarec vode, mi ga pred nosom zanalašč zlil na tla, ko je videl, da sem jezna, je še kozarec zabrisal, da se je razletel na miljon koščkov, potem sem ga dala na varno v posteljico, ker bi on skakal po steklu in dokler sem pospravila, je iz 5 velikih predalov zmetal čisto čisto vse za oblečt za dojenčka+slekel svojo posteljo in vse zmetal na tla...najbrž si zdaj predstavljate, da sem imela pestre 4 ure...sicer pa sploh ne vem, kaj ga je pičilo, ker takih neumnosti pa ponavadi res ne dela...).
No, sem pojamrala, zdaj grem pa počivat, ker ne morem več nič...

Mene to kar malo skrbi..., ker jaz bi zgubila živce že pri razliti vodi... user posted image

(odgovor članu vaney)
Neposredna povezava do sporočila: 3743
28.1.2010 6:26:55   
zvesta
Jutro...

Evo, malo boljša noč je za mano, ampak še kar nisme OK. Zdaj se oblačim zraven, praznim grlo in nos in pakiram v Mb k zobozdravniku. Si sploh ne predstavljam kako bom tam imela usta odprta in kašljala in kihala, ampak ne morem odlašat z obiskom.

Bom vzela prej Lekadol, nekaj proti kašlju in Operil, pa upam, da zdržim. Pa predvsem, da bom hitro na vrsti.

(odgovor članu ČikaPika)
Neposredna povezava do sporočila: 3744
28.1.2010 6:35:46   
ČikaPika
Dobro jutro user posted image in mamice...

Danes sem sicer še kar vredu spala, a vstala že ob 5 ker moja user posted image še vedno tuullliiiii...
Sem se odločila da grem danes na posvet k veterinarju... upam da mi bo dal kake pomirjevalne tablete za mačko... če ne, bom šla do mojega zdravnika naj da pomirjevalne tablete zame!!! user posted image

Ma tako bi rada imela enkrat njene mladičke, so tako lepi...

http://portal.mrpet.si/images/HTMLTextAdvanced/jyyzcl452vns4gbbeugpkv55_birmanka.jpg

...in če bi se gonila čez pol leta bi še šlo... ma zdej pa ne k je na poti moj user posted image ...

Ah, upam da bom danes kej bolj pridna... obvezno moram kej pospravit po stanovanju in zlikat... brrr tole mi prav nič ne diši... user posted image

(odgovor članu ČikaPika)
Neposredna povezava do sporočila: 3745
28.1.2010 6:43:27   
ČikaPika
IZVIRNO SPOROČILO: zvesta

Jutro...

Evo, malo boljša noč je za mano, ampak še kar nisme OK. Zdaj se oblačim zraven, praznim grlo in nos in pakiram v Mb k zobozdravniku. Si sploh ne predstavljam kako bom tam imela usta odprta in kašljala in kihala, ampak ne morem odlašat z obiskom.

Bom vzela prej Lekadol, nekaj proti kašlju in Operil, pa upam, da zdržim. Pa predvsem, da bom hitro na vrsti.

Zvesta, uspešen pregled pri zobarju ti želim...user posted image

(odgovor članu zvesta)
Neposredna povezava do sporočila: 3746
28.1.2010 7:46:45   
smuki
Jutro!!

ČikaPika - tole s tvojo muco mi je tako znano, ker imam pri mami doma mačora in dokler ga nismo dal kastrirat je bilo vsako noč katastrofa. Čez noč je vedno noter (bližina glavne ceste, pa še vedno je prišel  domov čisto podrapan) in ko je bil na vrsti njegov čas je bil sposoben narediti marsikaj, samo da bi ga spustili ven. Enkrat se mi je ponoč vsedel na koš za smeti in se polulal - ampak to ne v koš, po tleh, da je vse špricalo na okoli, ker je sedel na višini. Smrdelo pa tako, da dva dni nisem mogla spat v tisti sobi. No, po kastraciji ga je vse to minilo.... user posted image .

Punce, že nekaj časa iščem pa ne najdem - ima katera telefonsko številko od javne banke za popkovnično kri. Bi lepo prosila. Jaz sem verjetno že malo pozna (polnih 36. tednov), rabim pa za kolegico.

(odgovor članu ČikaPika)
Neposredna povezava do sporočila: 3747
28.1.2010 8:20:42   
bambi14

IZVIRNO SPOROČILO: smuki

Punce, že nekaj časa iščem pa ne najdem - ima katera telefonsko številko od javne banke za popkovnično kri. Bi lepo prosila. Jaz sem verjetno že malo pozna (polnih 36. tednov), rabim pa za kolegico.

kopiram iz neta:

Darovanje popkovnične krvi je zastonj, pokliči na (01) 5438314. Oni pa ti potem pošljejo material, da si vse prebereš, prijavnico, ki jo izpolniš in potem pošlješ nazaj, čez nekaj dni pa ti odgovorijo če si primeren darovalec.

Zakaj se uporablja?

Popkovnična kri vsebuje poleg zrelih krvnih celic tudi majhno število matičnih celic, ki sodelujejo pri obnavljanju telesa, tako da se delijo in dozorevajo v različne vrste zrelih celic, ki zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov.
Po porodu lahko popkovnično kri odvzamejo in shranijo ter jo uporabijo kot vir krvotvornih in drugih matičnih celic za zdravljenje bolezni s presajanjem celic. Trenutno s tem načinom lahko zdravijo nekatere rakave bolezni krvi in dedne motnje presnove ter imunskega sistema. Zdravljenje drugih bolezni (Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, bolezni srca in jeter, diabetes, mišično distrofijo, multiplo sklerozo, poškodbo hrbtenjače) še raziskujejo.

Pri zdravlenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic ima popkovnična kri zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi več prednosti, kot so npr.: ima lažja in večja dostopnost, manjše tveganje za prenos virusnih okužb in manjše tveganje za nastanek bolezni presadska proti gostitelju po presaditvi. Glavni pomanjkljivosti popkovnične krvi sta majhno število krvotvornih matičnih celic, ki trenutno zadostuje za presajanje pri otrocih in osebah lažjih od 40 kg, ter daljši čas potreben za pričetek delovanja presadka.

Kako poteka odvzem?

Odvzem popkovnične krvi je varen in povsem neboleč tako za mater kot za otroka, saj ga opravijo po porodu, ko je popkovnica prerezana, otrok rojen in po prenehanju utripanja popkovničnih žil. Iglo zabodejo v veno popkovnice, ko je posteljica še v maternici. Kri steče po cevki v sterilno vrečko za zbiranje popkovnične krvi. V laboratoriju potem popkovnično kri pregledajo, obdelajo, zamrznejo in shranijo pri nizkih temperaturah v tekočem dušiku za dobo več let.

Komu darovati popkovnično krvi?

Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. To imenujemo nesorodniška ali sorodniška alogenska presaditev.

Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi (avtologna presaditev) oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov (sorodniška alogenska presaditev). Glej informacijski material zasebnih bank popkovnične krvi.
Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa je potrebno plačati.

Darovanje in shranjevanje popkovnične krvi v javne namene.

Komu koristi darovana popkovnična kri?

Z darovanjem popkovnične krvi v javne namene lahko rešite življenje bolnemu otroku ali odraslemu, ki zdravljenje s presajanjem krvotvornih matičnih celic potrebuje.
Pred zdravljenjem s presaditvijo alogenskih krvotvornih matičnih celic moramo preveriti, če se popkovnična kri in prejemnik ujemata v tkivnih transplantacijskih antigenih (antigeni HLA). Verjetnost, da se dve osebi ujemata v antigenih HLA, je zelo majhna. Z darovanjem popkovnične krvi v javno banko se možnost, da za bolnike najdemo ustrezne tkivno skladne krvotvorne matične celice povečuje. Trenutno je v svetu zbrano več kot 300.000 enot popkovnične krvi za javne namene.

Kdo lahko daruje popkovnično kri v javne namene?

Za darovanje popkovnične krvi v javne namene se pred porodom lahko odloči vsaka zdrava nosečnica, ki ni v več kot 34. tednu nosečnosti, ima negativne izsledke testov na prisotnost nalezljivih bolezni (HIV in hepatitis), ter v svoji družini nima genetskih bolezni (hemofilija, avtoimunske bolezni). Prav tako ne sme imeti v svoji družini genetskih bolezni biološki oče otroka.
Ker s presaditvijo krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi se lahko prejemniku prenesejo določene bolezni, nosečnica pred darovanjem popkovnične krvi izpolni vprašalnik, iz katerega lahko razberemo tveganje za prenos okužbe z nevarnimi mikroorganizmi in določenih genetskih bolezni. Hkrati pa kri nosečnice testiramo na prisotnost povzročiteljev bolezni, ki se prenašajo s presaditvijo popkovnične krvi (virus hepatitisa B in C, HIV, HTLV, CMV in sifilis). Zaupnost in tajnost vseh pridobljenih podatkov je zajamčena.

Ali je vsaka popkovnična kri primerna za shranjevanje?

Čeprav ste bili izbrani za primerno darovalko, vam na žalost ne moremo zagotoviti, da bo vaša popkovnična kri primerna za shranjevanjein kasnejšo presaditev. V določenih primerih popkovnična kri ni primerna za shranjevane, predvsem če se med postopkom zbiranja kontaminira ali se jo premalo zbere, ali pa ni ustrezno dostavljena v našo banko. Tako kri bomo z vašim dovoljenjem uporabili v raziskovalne namene, ki jih je potrdila Komisija za medicinsko etiko RS, ali pa na neoporečen način uničili.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaz sem poklicala in so mi papire poslali kr po mejlu, sem izpolnila in drug dan poslala nazaj. V roku tedna dni od poslanega mejla imaš vse doma,....so kr hitri.user posted image user posted image

(odgovor članu smuki)
Neposredna povezava do sporočila: 3748
28.1.2010 8:38:22   
Kati81
Dobro jutro, pri nas je bla pa naporna noč, pa ne zaradi mene, ampak mi je Kaja nekaj zbolela, ji je full iz nosa teklo ponoči in se je skoz zbujala, tko da jo imam danes doma in to bo pestro. Uf, napor, ampak bom že, drugače grem pa v P.

(odgovor članu bambi14)
Neposredna povezava do sporočila: 3749
   [Brisano sporočilo]
28.1.2010 9:09:22   
Brisani uporabnik

(odgovor članu ČikaPika)
  Neposredna povezava do sporočila: 3750
Stran:   <<   < Prejšnja stran  148 149 [150] 151 152   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  148 149 [150] 151 152   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?