Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Petka09 Aja, pa še to sem hotla potrdit, kar je na koncu Urska09 napisala: kakor jim privzgojiš način prehranjevanja, takšen bo ostal. In starši se morajo enako prehranjevati, da dobijo otroci vzor. To je sicer deloma res, deloma pa ne. Mene so cel lajf posiljevali z vodo, ker drugega doma ni bilo, meni se pa voda bruha. Dobesedno bruham od nje, če je spijem več kot deci in pol in se je nikdar nisem navadila - posledično imam posledice z okvarjeno sluznico - ker raje nisem leta dolgo praktično nič pila, kot da bi se morala z vodo futrat, drugega pa doma ni bilo. Smo pa jedli zdravo in to mi je ostalo. Pri mojem doma niso jedli zdravo in nima odnosa do tega - bi mirne duše kupoval krofe, pa konzerve, pa podobne reči. Kar se tiče zdrave hrane in čokolina: Zame osebno je v navadnem kupljenem kruhu več svinjarije (beri emulgatorjev - brez njih kruha v trgovini ne dobiš), kot v čokolinu. Poleg tega so ljudje, ki obožujejo kruh, precej bolj podvrženi debelosti, kot ljudje, ki obožujejo čokolino. NIkdar ne moreš otroka, ki obožuje kruh tega odvaditi in obratno, lahko mu še tako siliš kruh, kot so ga meni recimo, pa mi enostavno ni dober, kljub temu, da rada grizem (korenje, jabolka, meso...). Zaradi mene če nimamo kruha doma, je čisto nepomembna stvar, po drugi strani pa dva od mojih otrok strašansko obožujeta ravno kruh. Grizenje in kruh tudi nista povezana. Kar se tiče zdrave prehrane pa še tole. Salame, klobase, paštete, prešpricana (beri vsaj 7x škropljena) zelenjava (s krmpirjem, ki ga vse leto jeste vred), z antibiotiki nafilano meso, obsevana zelišča in zelenjava, kupi smokijev, čipsa in piškotov, margarina in njena zdravilnost,... ne ne ne. Ne maram, to ni zdrava prehrana. In zdrava prehrana vsekakor ni odvisna od tega, a bo otrok jedel čokolino ali ne (ker toliko zanič zadev pa res ne vsebuje), ampak od tega, a bo jedel zraven tega kaj relativno zdravega ali ne. Mleko imamo pri nas doma nehomogenizirano, jajca kur iz zunanje reje, zelenjavo celo leto domačo, nešpricano, izključno sezonsko, sicer pa iz ekološke pridelave, meso večinoma od znanih rejcev, smokijev, čipsa in podobnega sploh ne kupujemo, piškote in čokolade v malih količinah, klobas, salam ne maram, torej jih tudi kupim ne, na redke čase jih moj prinese domov, sokove imamo za razredčit doma pridelane iz neškropljenih reči, pa čaj imamo iz domače pridelave, tudi pri ostalih rečeh gledam na to, da so stvari za pojest brez reči, ki povzročajo bolezni, nikdar ne kupim prehrambeni proizvod z umetnim sladilom, še plastenk ne kupujem, ker izločajo strupene reči v vodo... ma tole je tema, o kateri lahko pišem še dolgo. Sama nikdar, ampak nikdar ne skuham kosila brez zelenjave, ker jo preprosto obožujem. In nikdar nisem brez sadja na mizi. In če bo potem otrok poleg vsega pojedel še 2 čokolina (ali korn flekse ali kroglice..), pa da bo od tega ne vem kako se navadil na junk food in bil od tega debel, ker ga bom jaz navadila na to, tega pa preprosto ne sprejmem, ker ni res. Če ima otrok na voljo mešano hrano, bo ne glede na to, jedel tisto, kar je njegovemu osebnemu okusu všeč. Če doma sicer ne bo imel preveč junk fooda, bo še vseeno, ne glede na čokolino, zdrav in se dobro počutil. Čokolino tudi ne glede na sladkor, ne redi toliko kot kruh. Pa še to, dve vrečkici sladkorja je ena mala žlička, nič več. A misliš, da otroku sladko ne bo pasalo, če mu boš to branila? Če je mahnjen na sladko, bo to rabil do konca življenja, če mu še tolk prepoveduješ. Moja mama ni marala cukrov in ni ničesar, ampak niti v malih količinah kupila (razen 1x na mesec en sam samcat gosti sok od fruktala, tisti ki je imel 7dcl, pa še ta je bil za celo družino za razdelit si in to kot pravim, za cel mesec). IN jaz imam še vedno rada sladko, čeprav ničesar doma nismo imeli od sladkega (čeprav, resnici na ljubo je kruh tudi cukr, smao v malo bolj kao zdravi obliki) In obratno, če mu sladko že od nekdaj ne bo všeč, ga ne boš mogla prisilit niti kasneje v lajfu, naj konzumira ne vem koliko sladkobe. Enostavno bo njegov okus tak. NImaš pa ne vem kako velikega vpliva na to, da mu okus spremeniš. Res ne. Tudi to mi je jasno, kaj pomeni, da otrok nič ne je. MOj prvi otrok ni jedel praktično nič. Niti čokolina, niti cukrov, niti špagetov, riža, krompirja, mesa, mlečnih izdelkov.... Res je bilo težko.
|