dskubin
|
Danes, sem bila na sestanku za epiduralno. Evo ZIMSKA, posredujem ti odgovore... - koliko časa rabiš, da lahko dobiš EA (od prihoda v P - do vstavitve katetra) - popadki morajo biti redni in tudi že nekaj cm moraš biti odprta (4, 6 cm) ... lahko zaprosiš takoj ali pa tudi šele po nekaj urah svojih popadkov - odvisno kolikšen je prag bolečin Nam so na predavanjih rekli, da lahko kateter vstavijo veliko prej, dozirat pa začnejo šele ob hujših bolečinah - ampak se tega ne držijo. Sama sem prvič ležala v porodni 11 ur, preden sem dobila EA, potem je bilo v 1 uri vsega konec (čeprav naj bi EA podaljšala porod) Po moje, če prideš odprta 6 cm te bojo prepričali, da boš zdej zdej rodila in da za EA nimaš časa - iz lastnih izkušenj govorim. - kdaj je na razpolago (kdaj je največja možnost, da jo dobiš) - v NM so baje 4 anesteziologi, zato je najbolj zihr v dopoldanskem in popoldanskem času, možnost je seveda tudi ponoči ampak če ni nobenega dežurnega ga pokličejo od doma in le-ta pride takoj oz. najpozneje v 45 min. Tudi zame je 2. prišla (sicer v Izoli) dežurna od doma, a prepozno - in če je testiranje krvi pred EA obvezno ter zakaj, kler s tem izgubiš pol ure do uro, v Postojni pa tega recimo sploh ne delajo. - kri ti odvzamejo predvsem zaradi preverjanja slabokrvnosti. V Izoli ti nič ne testirajo krvi pred EA Sicer pa se lahko med EA tudi sprehajaš in ni več tako močni analgetik kot so ga dajali včasih. Se je pa malo pohecal, da se porodnice kar nočejo sprehajat takoj ko prime EA in so potem le srečne da ni več bolečin in le še zadovoljne ležijo. Med EA proti koncu poroda, pred iztisom sicer baje čutiš samo pritisk (neboleč), tako da je potrebno v tistem trenutku ful poslušat babice, da se ne zamudi popadka za iztis. Močna je tolk, kot izbereš, ker sama določiš, koliko te boli, glede na lestvico od 1-10. Dozirajo glede na tvoje sporočilo , tko da če dajo preveč res verjetno ne čutiš ničesar. Sama sploh nisem imela več možnosti se sprehajat, ko sem dobila EA, ker se je dejansko začel porod, je šlo res že proti koncu in sem bla skoz na CTG-ju. jaz osebno, ko grem prvič rodit, sploh ne vem kakšna je tista prvinska porodna bolečina, zato zdaj še nisem prepripričana ali jo bom vzela ali ne, če bo res prehudo pa definitivno... Ko bo prehudo, bo prepozno za EA Drgač pa sej boli, pa pol hitro pozabiš. Zdej, po 3 letih vem samo še, da svinjsko boli, pa da res ni glih najbolj prijetno, kaka pa je dejanska bolečina se mi niti ne sanja. Moram pa rečt, da so mi bli veliko veliko bolj boleči in taki zahrbtni popadki v prvo - umetni, kot v drugo, ko sem imela izključno svoje popdake. Še vedno ne vem, kaj bom v 3. EA ja al ne, to je zdaj vprašanje