mate0ja
|
32. mate0ja To je grozno s temi vrtci. Da jih ni sram. Jaz sicer nisem več obupana ampak samo še razočarana. Varstvo sem začela iskat takoj ko smo dobili odločbe iz vrtcev in sm vidla da smo na žnj mestu. Boli me pa to, ker noben noče slišat celotno zgodbo neke družine. Gleda se vsaka stvar posebej; služba, stanovanjske razmere, vrtec. Služba je edina, ki "štima". Hvala bogu imam službo za nedoločen čas, prav tako partner. Imava povprečno plačo, na žalost pa ta komaj zadošča za tekoče potrebe. Stanovanja nimamo, ker pri nobenih starših ni kake možnost prizidkov... Za nakup ni možnosti, ker nimava kje vzeti, ker komaj sproti preživiva. Socialnega stanovanja val da en bova dobila, ker imava previsoke dohodke. Tako da sva bila priporana najeti stanovanje. Ker imava oba službo v Ljubljani sva najela stanovanje v Ljubljani. Najemnina 400€ + stroški. Razmišljala sva namreč, da v primeru, da poiščeva nekaj v Ljubljani ne bova imela visokih stroškov prevoza in ne bova cel dan nekje na cesti. Zato imava en avto, s katerim se partner vozi v službo v Domžale, jest pa se poslužujem kolesa ali javnega previza. To sva si zračunala, da bi nekako šlo. Seveda v primeru, da dobiva vrtec. Pol pa šok. Mesta v vrtcu ni, pa čeprav sva porabila nekaj mesecev, da sva naprosila lastnika stovanja, da nama dovoli prijavo stalenga prebivališča, ker edino za to dobiš točke. Z začasnim prebivališčem namreč ostaneš brez točk. Ko sem dobila zavrnjeno prošnjo za vrtec, ki ga imamo dobesedno čez cesto, sem se odpravila dirktno k njim povprašat kaj naj pa sedaj. V Ljubljani smo na novo, poznava samo sošolce in faxa, nobenih "pristih Ljubljančanov", ki imajo izkušnje z varstvom in podobnimi zadevami. Naivno sem upala, da mi bodo vsaj svetovali kam naj se obrnem za druge oblike varstva. Pa mi je uslužbenka rekla, da se vsak po svoje znajde, da mi ne more nič pomagat. OK če oni ne vejo bodo pa na občini sigurno. Pa pokličem še tja in prosim za pomoč pri iskanju varstva, pa pravijo, da mi dajo lahko samo kontakte sedmihh vrtcev, ki imajo koncesijo, sicer pa ne obstaja nobenega seznama varušk niti nobenega naslova na katerega se lahko obrneš po pomoč v zvezi s tem. Da jih ni sram, pustijo te pred vrati in ti niti ne ponudijo alternative. HB za internet. Na strani fakultete za šport sem našla seznam Ljudi, ki ponujajo varstva. Ampak kaj mi pomagajo neka imena in priimki. NIČ. Pol sm objavila oglas na neki strani in začela prejemati klice in maile. Pa bi me spet skorej kap. Sej je bilo kar nekaj ponudb, sam pod takimi pogoji, da sem kar bledela. Varstvo na našem domu, s tem, da morm varuški omogočit dva obroka, varstvo za točno 8,5 ure, vsaka dodatna minuta se računa 2 €, gospa, ki bi mi vnaprej pisala urnik varstva, ker ima še druge obveznosti ... in to po cenah 700€, 500€ ... Pol sm dobila gospo, ki ima registrirano dejavnost, čuva 6 malčkov in mi je dala kontakte staršev, da sem lahko preverila kako in kaj... za 380€. Val da sem prejela. Kaj pa mi je drugega ostalo. Ampak sem ob tem doživela dodaten šok. Ni na poti med domom in službo niti ni povezovalnega LPP na relaciji dom-varstvo-služba, presedanje pa vzame preveč časa. Torej potrebujem svoj avto, ta pa dodatno še registracijo, plačilo cestnine, bencin, zimske gume, popravila... Torej znašajo naši stroški stanovanja in varstva povprečno 1100 € mesečno. Ena plača ni dovolj. Kaj pa če kdo od naju s partnerjem službo zgubi?? Prejle pa delam informativni izračun za otroške doklade in vidim, da bom dobila dobra dva evra dokladov več, ker otrok ni vključen v vrtec. A vrtec stane samo dva evra a se kdo norca iz mene dela??? Uf, sem kar nekaj prostora porabila, za mojo izpoved. Upam, da mi oprostite, nekam sem mogla napisat ker se mi bo drugače glava odprla ...
|