Springy
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 ker pa ji jaz ne bi rada dajala toliko mlečnih zadev, me seveda zanima sojino in riževo mleko. sojino mleko - vsi vemo da je soja večlinoma gensko spremenjena, tko da ni najbolj fajn, ane. poleg tega vsebuje še ogromno fitoestrogenov, naravnih spolnih hormonov in verjemi mi, s tem ne želiš filat svojga otroka. ok, tu pa tam kak jogurt. sam ne pa nadomeščat mlečnih izdelkov itd. s tem. ker to katastrofalno vpliva na raven hormonov pri razvijajočem otroku, posebej še pri deklicah. je pa soja super za ženske v meni, to pa je, zato so tud pripravki za lajšanje klimakternih težav iz soje. ni pa to za deklice v razvoju. riževo mleko - prazna, sladka voda, brez kakršnihkoli lastnih hranilnih snovi. kar vsebuje je dodano umetno, to pa telo ne zna in ne zmore izkoristiti. sploh kalcij tkole dodan dela samo probleme, ker ga organizem ne izkoristi, pač pa ga nalaga( na ožilje itd...)tud navadno mleko z dodanim kalcijem je problem ravno zarad tega. zdej se pa sama odloči. Da ne bo kasneje kakšnih nesporazumov, še enkrat napišem (če že nisem) - vegetarijancem ni treba jesti soje nič bolj kot mesojedim. Ne vem od kod večini ideja da kar vsi veg. neko sojo jemo, čista bedarija. Kot drugo, fitoestrogeni se nahajajo v večini stročnic, sadju, semenih in kar nekaj zelenjavah. Če je tako hudo "nevaren" potem bi raziskave pokazale da so tisti ki pojedo več zelenjave slabšega zdravja. Raziskave pokazejo ravno obratno. In tretjič, fitoestrogen ni hormon, kot sem videla nekje zapisano (mislim, da tudi na temo o vegnskih vrtcih), je izoflavin. Je le kemično soroden vendar nima enakih funkcij kot estrogen. Če je tako nevaren, pokažite dovolj veliko število znanstvenih raziskav, ki podkrepijo te trditve in pokažejo te strašne efekte na otrocih. In to raziskav iz resnih znanstvenih revij ne pa blodenj v stilu DrMercole. Glede gensko spremenjene soje - res je na veliko izkoriščena, predvsem zaradi živinoreje. Kaj mislite, da pa živalcam, ki jih vi potem popapate pa bio sojo dajo? Mhm itak, pa še zmasirajo jih zraven. Med tem pa vegetarijanci bio sojo lahko kupimo in ni težav glede GMO. Drugače pa martka, jaz bi vsekakor rekla, da ni nič narobe, če je jogurt iz soje, razen če ne mislite, da bo to jedla kot edino hrano oz. ne pretiravat. Riževo mleko je res bolj ena voda, nima nič notri, kar pa tudi ni nič narobe, itak je voda najboljša za pit. Ne pa računat da bo riževo mleko imelo podobno količino hranilnih snovi kot kakšno drugo. Priporočam pa, da če daješ 10m staremu otroku sojino mleko, da ne vzameš tistega namenjenega odraslim ampak vzami tistega za dojenčke (prilagojeno), recimo Aptamil. Ker je tisti za odrasle tako zelo razredčen da bo otročku napolnil želodček s tekočino še preden bo kakšna koristna snov vanj prišla. Tudi, če bioš sadje miksala zraven, daj prilagojeno mleko. Absolutno pa NE DAJ 10m staremu otroku kravjega mleka (razen prilagojenega), razen če ne želiš povzročiti kakšne alegije ali anemije. To še celo NAŠI zdravniki pravijo.
|