Springy
|
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2 IZVIRNO SPOROČILO: zaja23 Normalno, da spremljaš stanje otroka. Ne le zaradi vegetarijanstva, temveč tudi drugih dejavnikov. Na začetku sem že rekla, da bo prehrana pri nas vzela pač malo več časa in posvetila ji ga bom, kolikor bo treba. Da bi bilo tole zdravo izmenjevanje mnenj, mi ne boš prodala, saj padajo z ene in druge strani opazke, ki ne bodo rešile "svetovne lakote". Lahko mi javiš za tisti članek, še enkrat pa samo v vednost: poznam tudi jaz nekaj vegetarijancev, ki so to od rojstva IN JIM NIČ NE MANJKA. Treba je pač paziti, da dobi otrok vse snovi, ki jih za zdravje potrebuje. Pa pametno skombinirati kako stvar. In oprosti, ker kljub trdnemu prepričanju ne vem pač vsega in neumno sprašujem za mnenje SOMIŠLJENIKOV na forumu ... (a ti si npr. verna, torej to pomeni, da znaš sveto pismo na pamet?) Zdaj pa vidim, da si že tolk trdno prepričana v svoj prav, da že boli glava. Vsak človek ima drugačno presnovo in se lahko strokovnjaki obrnejo na glavo in trdijo kako je zdravo to pa to, pa ni nujno, da bo za nekoga zdravo. Ja in tudi rekla, sem da je lahko tisti primer bil izjema in da jih lahko ti poznaš 100, ki so zdravi, ampak ali tvoj otrok spada med teh sto tudi????? Zakaj že v začetku biti tako 100% prepričan v svoj prav in ne sprejemat kontra argumente kot nekaj pozitivnega in ne kot pljuvanje. Sto ljudi sto čudi, ni kar tak pregovor. Že ptički na veji čivkajo, da je sveže sadje najbolj zdravo in da dajat sveže sadje. Žal mojemu otroku tega nisem mogla privoščit, pa naj je še tako zdravo, pa naj še tako strokovnjaki pišejo o tem, moj otrok ga ni prebavljal in je imel blazne probleme. Koga naj zdaj poslušam, strokovnjake, ki so tako zelo pametni in napisali ne vem kolk študij, ki se ukvarjajo samo s tem in so oh in sploh najbolj pametni????? Moji prijatelji so že 20 let vegiji, otroka sta tudi od rojstva na vegi hrani, pa jim tudi nič ne manjka, živijo, zdravi so, polni energije..... je pa sin v času pubertete posegel po mesu in ga je še zdaj pri 23 letih. Vsi srečni in zadovoljni, sam se je odločil ker je tako začutil, da rabi meso. Ti pa svojemu otroku ne prepuščaš odločitve, ker si tako prepričana v svoj prav. In to je kamen spotike te debeta. Poslušaš sebe oz svoje pametne strokovnjake in ne svojega otroka, ne njegovih potreb. Tako je razbrat iz vseh tvojih postov. Če ni tako, smo te očitno vsi narobe zastopili. In vse kar ti povečini hočejo tu dopovedat je ravno to. To kar trdim jaz, je dokazano z nešteto strokovnimi raziskavami, s tem kar pišem v tej temi se strinjajo strokovnjaki, zato vem, da imam prav. Ti/vi pa ste prepričani v svoj prav ker ste to prebrali v Oni ali pa Lady, ali pa ker ste videli reklamo na TV. Kdo je sedaj lahko tu bolj prepričan v svoj prav? Ne glede kakšen tip prehrane imaš lahko delaš napake in zato lahko zboliš. In ker so/ste eni našli eno tako vegetarijanko, ste s tem dokazali da je kompletno vegetarijanstvo neprimerno? Tako pač ne gre. Lahko bi našli kup ljudi, ki jedo meso in so bolani, kaj pa to? To ne dokazuje da je vsejedstvo neprimerno? Ah, seveda, ti ljudje so samo "napačno jedli", niso prav izbirali živil, so pretiravali in so zato so zboleli, ni kriv tip prehrane, ampak "napačna izbira" živil. Ko pa je zaradi neprimerne izbire živil kaj narobe z vegetarijancem je pa to seveda kronski dokaz, da je taka prehrana neprimerna. In temu se reče subjektivno ocenjevanje. In ocenjevanje na osnovi nekih člankov v Oni in Lady (ali pa Otrok in ne vem kaj) je prav to - ocenjevanje situacije na osnovi "ena baba rekla kazala". Zato pa imamo tu znanstvene analize, ki pa so nedvoumne. Vegetarijanstvo je lahko povsem zdravo in primerno tako za otroke kot za mladostnike in odrasle. Da ne govorimo o tem, koliko otrok (tam okrog 2-5 let starih) sem videla, ki niso hoteli jesti meso. Potem ko so to starši označili kot "izbirčnost" in "sitnost" da je to "le faza ki jo mora prerasti" so ga na vse mogoče načine želeli prepričat da ga poje. Z lažmi da bo zrastel in bo močan, če ga bo pojedel, pa daj "pojej meska", in celo kaznovanji (kao mulo je izbirčen) in tako naprej. Če bi bili vi res taki zagovorniki izbire bi v trenutku, ko bi otrok zavrnil meso zanj pripravili ustrezen vegetarijanski obrok, saj to v bistvu pričakujete od nas, ne? Da čim otrok dobi najmanjšo idejo, da bi jedel meso, takoj naslednji trenutek mora na mizi že biti šnicel, ne? Torej, zakaj te iste izbire vi ne omogočite svojemu otroku? In ne mi, da so vaši otroci že od začetka vedno in stalno jedli meso. To sem videla v nekem trenutku v življenju vsejedcev praktično pri VSEH otrocih, ki so jih pitali z mesom. In da ne govorim o tem, da se da tudi tukaj na forumu prebrati nasvete, kako otroku podtakniti meso v prehrano - otroku, ki meso zavrača. In znanstveno je dokazano, da je prehrana brez mesa lahko primerna tudi za otroke. Ne glede na vse nepodprte "ena baba kazala" dokaze v Lady in podobnih revijah. Je pa zanimivo opazovat to naivnost. Dovolj da že nek totalno nepreverjen članek v Oni preberete in že vse verjamate kar notri piše, kjub temu da pa istočasno nasprotuje uveljavljenem znanstvenemu konsenzu. Neverjetno.
|