khurde
|
Joj, Mimi, oprosti, sem pozabila, da si ti spraševala... Je bilo več kot mesec dni nazaj, pa pol iskat za nazaj, kdo točno je bil, mi ni lih... No, važn, da zdej vemo. Sem pa danes spet ene 200 fotk dala naročit, pol mam s tamalo pošlihtan za nazaj, ostane mi "sam" še leto 2007 in 2008. Jao. Ronja, jaz se nekak strinjam s Sončkom. Včas ne gre, da človek fura dobre odnose z vsemi. Itak sta ti punčki prioriteta, pa najprej nanju glej, taščo - če ne more imeti obeh rada - pa pusti mal ob strani. IZVIRNO SPOROČILO: ronja In zdaj študiram in študiram in nič ne poštudiram... Da bi dala tja samo Ronjo, se mi ne zdi prav. da bi dala obe, pa da dela razliko, se mi zdi še bolj narobe. Zato ju nisva dajala - samo če smo bili vsi skup... zdaj pa si seveda ona želi malo časa samo z Ronjo... In gotovo bo enkrat kaj vprašala, zakaj je zdaj nič več ne damo... kako ji to razložit? ....... PO drugi strani pa jo imam (taščo) rada in mi je hudo, ko vidim, da trpi... in mi je žal za njo in se mi ne zdi fer, da niti ne ve, zakaj (čeprav se mi zdi, da podzavestno ve, ker navsezadnje se je tole začelo takrat, ko ni dvignila jokajoče Lejle, čeprav je rekla, da naj ji jo zdaj dam, ker je pač rajši imela Ronjo v rokah - in takrat mislim, da je vedela, da mi to ni bilo prav, ker sem tudi to povedala - ne sicer čisto direkt, ampak tako: da se z Ronjo da kar zmenit, da razume, da sta dve, itd... skratka ni, da bi šlo to čisto mimo). ampak ona hitro stvari potlači, da ni treba razmišljat o njih in si gotovo reče, da nima pojma, zakaj zdaj to... Jaz bi ji direkt povedala. Mogoče pa ona, ko ji poveš tako, indirektno, niti ne razume, da ti kaj resno misliš, mogoče se ji zdi, da ni krize, ker ovinkariš. Ne vem, jaz sem bolj tak tip človeka, da imam raje direkten pristop in da mi ovinkarjenje včasih pomeni, da imam še kup manevrskega prostora za svoje finte in da tisti, ki ovinkari, niti ni prepričan v to, kar pove. Pač, če nekomu govoriš in se izogibaš direktnemu pogovoru, si ta lahko na vse možne načine razlaga to, kar si povedala in običajno si razlaga na način, ki je njemu bolj všeč. In potem pride do tega, da ona niti ne ve zakaj, ti se pa žreš. Če bi ona točno vedela zakaj in še vedno tako ravnala, bi bilo tudi to "omejevanje stikov" tebi lažje, ker bi vedela, da imaš dejansko dobre razloge za to. Če pa ona to dela nezavedno in bi potem popravila, bi bilo pa sploh super. Tako da se meni zdi najbolj nujno to, da se odkrito pogovorite. Sej jaz mam tut rada svojo taščo, ampak pri enih stvareh pa ne bom v nedogled gledala na njena čustva, ampak na čustva otroka. Sej probaš popravit in porihtat in se pogovorit itd., samo ne na vsak način in ne v nedogled. In vedno, žal, ni možno, da so vsi srečni in zadovoljni. Meni je važno, da je otrok srečen, pa če tašča ni srečna zarad njegove sreče, je njen problem, saj je dovolj stara, da razume stvari. V tvojem primeru bi mi bilo važno, da je za obe dobro, pa če ona ne vidi, da nekaj ni dobro za eno, je njen problem, če je nesrečna zato, ker njena dejanja in njeno razlikovanje prinaša njej negativne posledice. Meni bi bilo važno, da njena dejanja in njena razlikovanja ne prinašajo negativnih posledic mojim otrokom, ki pa pri tem nimajo nič, razen da obstajajo. In če je nesrečna zaradi posledi svojih dejanj, je v bistvu nesrečna zato, ker si je sama kriva. In je tud dost stara, da lah to ozavesti in razume. K otroka pa ne bosta razumela, zakaj ima babi eno raje kot drugo, zakaj ene noče potolažiti in zakaj ene občasno niti ne pogleda ali zakaj po njej ne povpraša. Bosta razumeli do te mere, da bosta videli, da je razlika, ne bosta pa razumeli na način, da je pač babi smotana; jaz bi se bala, da bi razumeli na način, da je ena od njiju očitno manj vredna kot druga. In če je edina možnost, da do tega ne pride ta, da je babi užaljena, naj pa bo. Sej je škoda, da bi Ronji omejili stike z babico, samo zame osebno bi bila večja škoda, če bi babičino ravnanje (negativno) vplivalo na odnos med sestrama. In še to. Jaz sem pri svoji tašči opazila, da mene bolj resno vzame kot svojega sina. Samo kako pa dela potem, ko tudi jaz stran pogledam, je pa druga zgodba.