Azzurra
|
IZVIRNO SPOROČILO: slovenka IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra IZVIRNO SPOROČILO: fusia Meni je totalno mimo dati slovenskemu otroku ki živi v Sloveniji francosko ime Ali pa špansko, finsko ali nevemkakšno že. Največja fora mi je Etienne - se težko izgovarja, težko napiše, trapasto zveni s slovenskim priimkom, poleg tega pa je to slovenski Štefan. Zakaj potem ne kar Štefan?? No, saj niso vsi slovenski otroci po rodu Slovenci. Meni pa je totalno mimo tvoje razmišljanje. Sploh sem nad tem moraliziranjem nad imeni vedno znova začudena, kako se nekateri brigajo za druge. In največkrat začudena ugotovim, da so to ljudje, čigar otroci se imenujejo - po logiki staršev z zelo slovenskimi "Žan, Nik, Mark, Patrik, Teo, Tim, Tom, Niko, Luka...." (mimogrede....nobeno od teh ni slovensko) Mogoče bi morali usvojit kakšno bolj ležerno kulturo razmišljanja in bi bilo vsem malo lažje...ne vem...sklepam... Samo tukaj ne gre za briganje za druge - če nekdo vpraša, kaj si mislimo. Sicer pa itak da si ljudje mislimo marsikaj o marsičem, kaj zdaj hočemo Etienne - po moje manj kot 5% ljudi ve, kako se pravilno to izgovori, ker nosniki ravno Slovencem ne gredo, vsi ga bodo narobe klicali, sošolci, učitelji, stari starši... Ah, dej no, ne boš mi rekla, da te še nihče ni vprašal, kako se napiše Sofija Če pa ni še nihče tebe, bodo pa to spraševali tvojo hčerko, tko da v bistvu izpostavljaš problem, ki ga verjetno že imaš ali ga boš še imela. Ker namreč Sofija je ravno tako tuje zveneče ime in bo marsikdo radoveden ali se ga piše Sophia, Sophija, Sofia, etc če obstaja še kakšna kombinacija In tudi če boš s ponosom povedala, da se ga pač piše po slovensko, še vedno bo problem prisoten - vsakemu boš morala razlagat. Tudi TIM je tuje zveneče ime, ki se ga pač napiše "po slovensko". Zakaj torej TIM ne, SOFIJA pa ja? Omenjala si svoje sosede po priimku Strelec s hčerkama Jessico in še nekaj. Glej, če je oče Marko Strelec in je mama Angležinja - zakaj zaboga mora obveljat, da mora bit ime slovensko? Zakaj? Če sta se onadva v skladu z njunim poreklom tako odločila, če sta morda nekoč namenjena v kraje, od koder izvira mama, če sta se to odločila iz kakega drugega razloga - iz materine navezanosti na svoj rod npr - pa kaj je tu čudnega? Zakaj mora vsak tujec dat otroku v Sloveniji slovensko ime in zakaj mora vsak slovenec dat v Sloveniji slovensko ime? ma fascinantno, res. ker vsi tulijo v en rog, da če bi živeli v tujini, bi ABSOLUTNO dali otroku slovensko ime ali pa vsaj da se napiše nekako internacionalno (mimogrede...beri TIM), če pa se zgodi obratno, da tujec, ki dobi otroka v sloveniji in ga poimenuje s tujim imenom, pa je skoraj javni linč in se trka na vest teh ljudi, da mu bodo uničili življenje, da bogi otroci, da kako ga bodo klicali sošolci...bla bla...klinc, otroci znajo bit žleht in znajo vrstnike **** še z vsem čem drugim kot s tujim imenom, pa ravno tako poiščejo vse možne rime k slovenskim!
11. 7. 2006, od 4:10 nam dobro družbo dela fantek Liam. 21. 2. 2008, ob 15:08 smo dobili punčko, ime ji je Daša. 7.7.2009, Milano...Bono&Co.
|