ronja
|
Pri trku z avtomobilom, v zadnji sekundi clovek dvigne roke pred sebe - zasciti sebe in ne ljubljeno osebo na sosednjem sedezu, pa cetudi je to nas lastni otrok. jah, no, jaz mam pač drugačne izkušnje, kaj češ, se zgodi Napisala si, da otroci v osnovi ne marajo deliti - jaz sem ti napisala, da imam drugačne izkušnje. Ne pravim, da so vsi otroci taki, ampak da to, da ne maraš delit ni nujno čisto osnovno. Resnično mislim, da dojenčkov jok ob ločitveni stiski ni pogojni refleks. Ker vsak od nas pozna svojega otroka in ve koliko mu bo hudo ce nas ne bo. Ja, se pa včasih tega ne zavedamo. Mislim, da se je anonimna tega zavedla, vsaj glede na njen post... Jasno, da se ne spomnimo tudi lepih stvari, saj nima pomena, da si vsako stvar zapomnimo. Ampak: to, da se nečesa ne spomniš, še ne pomeni, da te ni prizadelo, to sem govorila - kot odg. na tvoj: otrok se tako ne bo spomnil, torej je vse ok. Saj si sama dala primer za točno to. se strinjam, da otroci prevzemajo naša čustva - vendar pa: kako si razlagaš to, da recimo otroka pripelješ k babici, ste vsi veseli, vidva, da bosta imela mir, mala da bo imela babico in babica, da bo imela malo, vse ok. POtem popoldne pa začne otrok postajat nemiren in klicat mamo - čeprav ta recimo uživa doma... Mislim, da otroci vendarle niso samo papige, imajo tudi svoja čustva, ki nam nemalokrat zakomplicirajo zadeve . No, s tem, da moramo bit zadovoljni, se torej obe strinjava . Samo način za dosego tega je lahko drugačen. Lahko je res žur na morju, vendar je to enkratna dejavnost, tako da mislim, da je lahko pa še bolj trajno to, da se mama bolj poveže s sinom in vidi, kdaj mu je hudo, si dovoli, da ga ima bolj rada in ga bo tako manj videla kot oviro na njeni poti do žuranja in bo zato v splošnem bolj srečna - to je pa moje videnje zadeve. Posvojene otroke po moje prizadane oboje; dostikrat okolica ne ve, da so posvojeni, pa vseeno jim ni lahko... POznam par posvojenih otrok, pa nisem dobila občutka, da bi jih kdo stigmatiziral - vsaj otroci jih nismo, je pač posvojen, drugi ima pa modre oči - nam je bila to približno enaka informacija, mislim z enako težo...
|