|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: selitev v mesto ali na vas?
10.4.2009 19:59:23   
Korina1
Živim na vasi in če bi imela možnost izbire takoj spokam in se preselim nekam bližje mesta. Prvi vzrok je ta da imam do LJ 35 km in do prvega mesta 25 km in tam tudi zdravstveni dom, lekarno, trgovine v glavnem vse. No prva trgovina mi je 15 km stran a kaj ko se zgodi da že okoli poldneva ne dobiš niti kruha.  Pošta je 4 km stran in ima delovni čas od 8h-9.30h in od 12.30h do 14h. Če si zaposlen ali pa doma pa brez prevoza na pošto niti ne moreš.Banka je prav tudi 25km stran.Če bi bila bližje mesta bi imela tudi večjo možnost zaposlitve ali kakega drugega dela. Ceneje bi me tudi prišel prevoz v primeru zaposlitve. Naj povem še to da moja soseda razmišlja da bi pustila službo ker se vsak dan vozi v LJ in ji bodo s 1.6. ukini vso povračilo na delo in pravi da se ji ne splača tako daleč vozit če bo mogla ves prevoz kriti sama. Tudi bližje mesta se prav tako najde narava in niti na vasi ni za vse. V vasi kjer jaz živim je le nekaj malega hiš pa še to se z večino samo pozdravimo.En k drugemu ne hodimo, ali so po ves dan v službi ali pa kmetje in nimajo časa niti za kratek klepet ali kavo. Ljudje se večali manj držijo bolj ko ne zase.
Če si vmestu ali vližje mesta imajo tudi otroci več možnosti za kake dejavnosti po šoli, za take stvari so naši otroci prikrajšani. V šoli nimajo dejavnosti in moraš spet popoldne vozit otroka v prvo mesto ki je oddaljeno 25 km in se marsikaj dogaja.
No do šole ki je samo do 4. razreda imamo 5 km in šele pred dvema letoma so zraven šole naredili igrišče in telovadnico. Prej so telovadili v razredu ali na hodniku. Potem si pa lahko predstavlate kako je in da ti že otrok v 3. razredu reče: Mami dajmo se preselit kam drugam, jaz bi rada plesala, plavala in rolala. No do predkratkim nismo imeli niti asfalta. To sta meni rekli hčeri ker sta imeli vsemogoče želje in jih jima nisem mogla uresničiti.

(odgovor članu ČebelicaMaja)
Neposredna povezava do sporočila: 26
10.4.2009 20:02:00   
jakaracman
Jaz sem za mesto, veliko ti lažje ko otroci odraščajo.Poznam primer, kjer so 25 km iz LJ na vasi.V ulici so otroci vendar se med seboj sploh ne družijo.Jaz sem v mestu in upam, da se mi nikoli ne bo potrebno seliti do gozda imam 2 min peš in mala ima ogromno družbe kofetkam pa v atriju, kjer imam ogromno rož.Do službe 12 min z avtom in tako naprej.Skratka meni je LJ zakon!!!

Neposredna povezava do sporočila: 27
10.4.2009 20:12:33   
Korina1
jakaracman se popolnoma strinjam s tabo, pri nas na vasi se otroci ne družijo med sabo, saj niti nimajo vrstnikov. Ko sem bila jaz mala nisem mela vrstnikov ali so bili po 10 let starejši ali pa 10 in več let mlajši in ko so bili moji otroci majhni je bilo isto. Sedaj ko gledam pa je spet isto, imamo enega ko ima dve leti in pol in enega ko je star par mesecev pa se tudi starši ne poznajo med sabo. Ena punca ima 11 let potem sta pa že moji punci ki sta že odrasli.

(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 28
10.4.2009 20:21:40   
jakaracman
Ja to je primer pri mojih starših, vendar so otroci podobne starosti in so starši zaguleni in se pač ne družijo.Mi smo v vila bloku in mala ima družbe na pretek.

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 29
10.4.2009 20:32:40   
ČebelicaMaja
No vem, da so situacije tudi od vasi do vasi različne, me je pa spodbudil k dvomom ostati v Lj. tudi pogovor s prijateljem... že pred leti sta se par preselila iz Brežic in v Lj. imata 2 otroka- prvi je star 16 let in kaj nama je prijatelj zaupal- da če sva pametna, naj beživa ven iz Ljubljane, da bodo otroci sploh normalni- pravi, da se sin sploh ne premakne od računalnika in tvja- ves hobi mu je krekat programe in to zamenjevat z drugimi, druži se samo preko skypa, smsov ipd... ga je očka enkrat prav okregal in rekel- dej pejt že enkrat ven in spoznaj kako punco, pa je rekel sin, da nima dost dobrih cunj (beri firm)za ven (pa jaz vem, da jih ima 500% več kot miuser posted image ), pa kolegov si ne upa vabit domov, češ, da imajo premalo lepo, pa meni imajo prav super...halooo, kaj potem lahko pričakujem od svojih nekoč pubertetnic- midva sva bila oba z možem v puberteti od hudiča, če bosta vsaj delno podobna nama, nam pač ne bo lahko, ampak pustimo času čas...skratka ta očka pravi, da mu nikakor ne more pomagat, da bi imel normalno otroštvo, da je s to mularijo nekaj hudo narobe, da lajfa sploh ne spoznavajo iz realne plati ipd... no tko, jaz ne vem, če je povsod v Lj. isto, ampak vseeno mi je začel v glavi zvonit alarm, saj ni edini primer tega, kar vidim, da se dogaja v mestu... res pa nimam pojma, če je na vaseh isto...

Drugače sem pa jaz nekoč tudi živela v bloku v Lj. 10 min od gozda, pa blizu centra, pa imeli smo atrij, na katerega so zg. sosedje metali smeti in čike, vsi ostali pa so budno spremljali, kaj se pri nas dogaja...tko da... ne hvala- to meni ni isto, kot zaseben, miren in prijeten vrt. Veliko zasebnosti za mali denar sicer ne moreš dobituser posted image  jo je pa vseeno več v vrstnih hišah, kot v bloku...

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu Korina1)
Neposredna povezava do sporočila: 30
10.4.2009 22:18:29   
tweed
IZVIRNO SPOROČILO: ČebelicaMaja
pravi, da se sin sploh ne premakne od računalnika in tvja- ves hobi mu je krekat programe in to zamenjevat z drugimi, druži se samo preko skypa, smsov ipd...

V našem delu ulice je nekje 20 hiš in od tega vem za dva najstnika, ki se odtrgata od računalnika samo, če morata kaj pomagati staršem na njivi/vinogradu/okoli hiše. Tako da to ni mestni fenomen...

IZVIRNO SPOROČILO: rija

mater tweed....nikak ta potuhtam, kateri si user posted image user posted image user posted image

user posted image  malo se še potrüdi, dolga ulica...

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

Neposredna povezava do sporočila: 31
10.4.2009 22:32:49   
Gina
Poglej, če te skrbi biti taksist...načeloma imajo vse vasi po slo. podružnične šole. To izgleda tako, kot bi imeli privatno šolo skoraj. Malo otrok v razredu, učiteljica ima čas se vsakemu posebej posvečat, cela šola se pozna med sabo, skratka, kar se šole tiče dobiš ekstra fajn luksuz, vsaj pri nas je tako. Ne more se to primerjat z nobeno ljubljansko šolo, verjemi mi, imam prakso. Ko malo zrastejo, gredo na centralno šolo, jih itak pobira avtobus. Šole so različne, ampak po mojih izkušnjah so šole izven velikih mest mnogo manj storilnostno usmerjene, kot mestne in primestne šole. Meni osebno je to spet en veeeeelik plus. No, na šolah imajo organizirane tudi dejavnosti, krožke. Če otrok hoče, lahko hodi tja v okviru podaljšanega bivanja ali po koncu pouka, tako da kar se tega tiče, ni nobene panike. Naša hodi se mi zdi da na dva krožka ali celo tri, pa komaj vem, da hodi, vozim jo pa res v glasbeno šolo, pa še to se kdaj zmenim s sosedo, da malo pokombinirava. Vidiš, tukaj je vprašanje tvoje ambicioznosti, koliko tvoj otrok rabi ne vem kakšnih dodatnih zaposlitev. Ali res rabi ne vem kakšne krožke? Bo manj srečen, če ni cele dneve nekje umetno zaposlen? Bi sploh rada, da se ne zna sam zaposliti, da vedno rabi nekaj zunanjega? Če greš v manjše mesto, se temu vprašanju izogneš, ker otrok lahko hodi peš. V manjših mestih so reči enake, kot v centru ljubljane.
Če boš šla nekam na vas živet, je vseeno fajn, da gledaš na povezave z bližnjim mestom in na to, da imaš avtocesto blizu. Jaz recimo imam prvo trgovino tako blizu, da grem lahko vendarle peš tja, čeprav kar malo hodim. Do ZD se moram pa zapeljat, ampak tistih par km narediš zelo hitro, ni neke panike. Vendar se mi zdi to pomemben dejavnik, saj nikdar ne veš, kaj boš tisti dan rabil. Se ap da najti take vasi, brez skrbi.
To, kar te strašijo, da otroci nimajo družbe, je bla bla. Vsaj pri nas. Naši in sosedovi otroci so se ravno prejle menili, kaj vse bodo jutri počeli in imajo že ful planov. Res je, da morajo imeti vedno s sabo mobi, brez tega skoraj ne moreš, ap da gredo včasih z biciklom v sosednje vasi, ali celo z motorjem, pa tudi peški včasih hodijo 20 minut v hrib do prijatelja, od česar ne bo nihče umrl. Največkrat so pa v domači vasi, pa plezajo po drevju, raziskujejo, se kupčkajo, menijo, kaj pa vem kaj vse počnejo, ker jih ne kontroliram, so pa skupaj.

Če hočeš iti ven iz ljubljanske kotline, pa hočeš biti v mestu, ter hkrati na deželi, se preseli na obrobje kakega mesteca. logatec recimo ima klimo kot rakitna pravijo, je super za astmatike - mene tam pljuča niso nikdar matrala, ap imam tudi astmo, pa vse imaš na dosegu roke, od polj, travnikov, pa do vse infrastrukture, ker tam ni da ni. Vse peš dosegljivo. Predvsem pa ni ljubljanske megle, vreme je precej lepše. Takih in podobnih mest je v obsegu 40km iz ljubljane res veliko. Pa spet je vprašanje, koliko si vezana na Ljubljano? Se moraš vozit tja? Ti je vožnja fajn, ali ti je vožnja zoprna? Če si vezana na Lj., ti predlagam, da greš samo toliko ven, da greš iz kotline. To se pravi Grosuplje, Logatec, Zaplana in podobno, da si v pol ure najkasneje v službi, ap da že zjutraj srečaš sonce. Dlje je že malo dolga za vozit se, prav res - razen če si tip človeka, ki te to ne moti.
Še to, ko otroci zrastejo, pa gredo v srednjo šolo, bodo moji šli pač v dijaški dom, če si bodo Lj izbrali. Pa kaj? Nič jim ne bo manjkalo. Tudi žurov ne, lahko se bodo izživeli v teh okvirjih. Vem da je to čas, ko rabiš frende, in ok je tako. Ni pa nujno, da jaz zato v mestu ostanem in trpim zraven. Če bi pa živela bližje Lj., bi se pa otrok pač vozil z avtobusom. Saj ne bi bil ta prvi, ap tudi od tega ne bi dobil migrene.

Skratka, lahko kompliciraš in ne vem koliko ovir vidiš, lahko pa pač ne. Odvisno od tega, kaj ti veliko pomeni.

Neposredna povezava do sporočila: 32
   [Brisano sporočilo]
10.4.2009 23:55:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
11.4.2009 7:48:40   
jakaracman

.

da če sva pametna, naj beživa ven iz Ljubljane, da bodo otroci sploh normalni

Ah dej no.A pol so v LJ in večjih mestih samo nenormalneži.To je BV.Otroci so presrani ravno tako na vasi kot v mestu če jim starši dopustijo.Saj niso čudaki, da na vasi ne bi poznali firm in kar pač hočejo.
V moj atrij nihče nič ne smeti in nihče me ne gleda.Pri mojih starših na tako lepo opevani vasi pa smrdi , da še cunj ne more zunaj sušit saj non stop kurijo in gnojijo.Res idila.Da o firbcih in primerjanju znamk kosilnic ne govorimo...
Odločiti se morate sam,i to kar mi pišemo tu nima veze, saj recimo je odv tudi kako delate.Če si recimo biznismen in hodiš domov ob 18 in imaš mnogo službenih poti je veliko lažja logistika v mestu, če si pa ob 15 doma pa je slika drugačna.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 34
11.4.2009 10:39:43   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Ko malo zrastejo, gredo na centralno šolo, jih itak pobira avtobus.

To je res, ampak kaj pa to, koliko prej morajo vstati in koliko kasneje pridejo domov? In koliko so posledično manj doma oz. koliko manj časa imajo zato za stvari, ki jih tudi (ali pa bolj) veselijo?
To, kar te strašijo, da otroci nimajo družbe, je bla bla.

Tudi to je res. Primerjava vas-mesto ni nikakršen pogoj za družbo otrok. Jaz sem sicer spet v drugem ekstremu (Center Ljubljane), ampak sem v mestu in moja otroka kljub temu pogrešata družbo. Po eni strani ni primernih igrišč, kjer bi se otroci spoznavali, po drugi strani starši zaradi služb in vsega ostalega nimamo dovolj časa, da bi otroke (vsaj mlajše) konstantno vozili na ta igrišča, da bi vsaj obstajala možnost rednejših stikov in spoznavanja, po tretji strani pa otrok (starejših) niti ne upamo samih puščati na igrišča, ker se bojimo pedofilov, ki prežijo čez ograjo, narkomanskih igel, ki ležijo po tleh in podobno. Ne trdim, da je vedno in povsod tako, ampak v mestu je tega pač več in je bolj očitno. Posledica je potem tole:
pravi, da se sin sploh ne premakne od računalnika in tvja- ves hobi mu je krekat programe in to zamenjevat z drugimi, druži se samo preko skypa, smsov ipd...

Kar je po eni strani slabo (osebna komunikacija in socializacija), po drugi strani pa dobro (varnost). In načina življenja današnjih otrok dejansko ne moremo primerjati s časom, ko smo bili mi v njihovih letih. Časi se spreminjajo in današnji otroci so moderni. Moj 3-letnik zna sam uporabiti GSM. Jaz sem imela prvi GSM pri 20-ih in potrebovala sem teden dni, da sem osvojila osnovne funkcije. Tehnologija gre naprej in tega ne bomo ustavili. Ja, saj lahko urediš tako, da otroku ne daš GSM-a in Interneta, ampak s tem mu boš odvzel še tisto malo, kar mu danes ostane. Druženje v šoli in vrtcu namreč ni dovolj (vidim po svojih dveh otrocih). Otroci morajo, grdo rečeno, skupaj delati "izdarije. Mi smo jih tako, da smo sosedi populili vse rože na vrtu in da smo sosedu spustili gume na avtu, današnji otroci pa na FB ustvarijo lažen profil in na MSN-ju klepetajo v tvojem imenu. Način je drug, bistvo pa isto/enako.
Še to, ko otroci zrastejo, pa gredo v srednjo šolo, bodo moji šli pač v dijaški dom

To je ena od stvari, za katere so mestni otroci prikrajšani. Mestni otrok namreč ne dobi mesta v dijaškem domu. Če si iz LJ in če tudi hodiš v šolo v LJ, potem se boš kar lepo vozil in živel pri starših. Otroci iz predmestja ali bolj oddaljenih krajev gredo pa v dijaški dom. In to je svojevrstno doživetje, kateremu jaz pravim šola za odraslost. To je neko obdobje življenja, za katerega ti je lahko žal, če ga ne daš čez. Kakor npr. študentska leta. Jaz sama sem si to sicer porihtala na drug način (tako, da sem bila še vedno zadovoljna), ampak po drugi strani pa nikoli ne bom vedela, kako je deliti si skrivnosti o prvi ljubezni s cimro v dijaškem domu in kako je žurati in živeti samostojno v študentskem domu. To je ena od redkih stvari, z akatero mi je v življenju žal - doživetje tega. Ja, bila sem mestni otrok.
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
bratova mulca hodita na OS Prule, pa je to tak hohstapleraj, da glava boli.

Kaj je to "hohstapleraj"? Moj starejši sin namreč začne naslednje leto obiskovati omenjeno šolo. Jaz sem o njej slišala do sedaj same pohvale ("kao" najboljša šola v LJ). No, je pa res, da so otroci na vseh šolah načeloma enaki in da je najstnikom seveda znamka kavbojk prioriteta.

< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 11.4.2009 10:43:45 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 35
11.4.2009 16:26:28   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Ko malo zrastejo, gredo na centralno šolo, jih itak pobira avtobus.

To je res, ampak kaj pa to, koliko prej morajo vstati in koliko kasneje pridejo domov? In koliko so posledično manj doma oz. koliko manj časa imajo zato za stvari, ki jih tudi (ali pa bolj) veselijo?

Naš vstane ob sedmih, avtobus res pride malo pred pol osmo in v šoli je malo pred osmo. Nič prej mu ni treba vstati, kot če bi živel v Lj. Glih tako bi vstal ob 7.00. Šolski avtobus gre nazaj takoj po pouku, tako da je v pol urce ali manj doma. Ni glih to nek razlog, da bi bil otrok manj doma. Dostikrat je še vesel, ker ima cajt vsaj kakšno snov pregledat tam gor. Menda naprej grede veliko otrok bere šolske knjige, če ne pa mp3 poslušajo, nazaj grede kadar me kliče, imajo pa vedno na avtobusu žurko. Sliši se že od daleč njihov smeh čist vsakič.

To, kar te strašijo, da otroci nimajo družbe, je bla bla.

Tudi to je res. Primerjava vas-mesto ni nikakršen pogoj za družbo otrok. Jaz sem sicer spet v drugem ekstremu (Center Ljubljane), ampak sem v mestu in moja otroka kljub temu pogrešata družbo. Po eni strani ni primernih igrišč, kjer bi se otroci spoznavali, po drugi strani starši zaradi služb in vsega ostalega nimamo dovolj časa, da bi otroke (vsaj mlajše) konstantno vozili na ta igrišča, da bi vsaj obstajala možnost rednejših stikov in spoznavanja, po tretji strani pa otrok (starejših) niti ne upamo samih puščati na igrišča, ker se bojimo pedofilov, ki prežijo čez ograjo, narkomanskih igel, ki ležijo po tleh in podobno. Ne trdim, da je vedno in povsod tako, ampak v mestu je tega pač več in je bolj očitno.

Evo, točno tako tudi jaz vidim mestne otroke in mi je ravno iz tega razloga bolj všeč na vasi.

Še to, ko otroci zrastejo, pa gredo v srednjo šolo, bodo moji šli pač v dijaški dom

To je ena od stvari, za katere so mestni otroci prikrajšani. Mestni otrok namreč ne dobi mesta v dijaškem domu. Če si iz LJ in če tudi hodiš v šolo v LJ, potem se boš kar lepo vozil in živel pri starših. Otroci iz predmestja ali bolj oddaljenih krajev gredo pa v dijaški dom. In to je svojevrstno doživetje, kateremu jaz pravim šola za odraslost. To je neko obdobje življenja, za katerega ti je lahko žal, če ga ne daš čez. Kakor npr. študentska leta. Jaz sama sem si to sicer porihtala na drug način (tako, da sem bila še vedno zadovoljna), ampak po drugi strani pa nikoli ne bom vedela, kako je deliti si skrivnosti o prvi ljubezni s cimro v dijaškem domu in kako je žurati in živeti samostojno v študentskem domu. To je ena od redkih stvari, z akatero mi je v življenju žal - doživetje tega. Ja, bila sem mestni otrok.

Tudi sama vidim zgodnjo samostojnost kot nekaj pozitivnega.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 36
11.4.2009 18:57:16   
FORZA

Torej kaj menite, kaj je bolje za otroke in smiselno za življenje...

Kar na kratko ti bom odgovorila na vas.

Neposredna povezava do sporočila: 37
11.4.2009 22:23:28   
tweed
Kaj je to "hohstapleraj"? Moj starejši sin namreč začne naslednje leto obiskovati omenjeno šolo. Jaz sem o njej slišala do sedaj same pohvale ("kao" najboljša šola v LJ). No, je pa res, da so otroci na vseh šolah načeloma enaki in da je najstnikom seveda znamka kavbojk prioriteta.

Hochstapler v nemščini pomeni nastopač, torej nekdo, ki si misli, da je oh in sploh...user posted image

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 38
11.4.2009 22:42:25   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: tweed
Hochstapler v nemščini pomeni nastopač, torej nekdo, ki si misli, da je oh in sploh...user posted image

Aha... to bo potem najbrž zato, ker je šola na takem glasu, ja. user posted image

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 39
11.4.2009 23:02:47   
Anonimen
in kaj nama je prijatelj zaupal- da če sva pametna, naj beživa ven iz Ljubljane, da bodo otroci sploh normalni- pravi, da se sin sploh ne premakne od računalnika in tvja- ves hobi mu je krekat programe in to zamenjevat z drugimi, druži se samo preko skypa, smsov ipd... ga je očka enkrat prav okregal in rekel- dej pejt že enkrat ven in spoznaj kako punco, pa je rekel sin, da nima dost dobrih cunj (beri firm)za ven (pa jaz vem, da jih ima 500% več kot miuser posted image ), pa kolegov si ne upa vabit domov, češ, da imajo premalo lepo, pa meni imajo prav super..

To, da se otrok obnasa tako je prej posledica cudne vzgoje kot okolja, v katerem bivas. da v mestu ne obstaja drugega kot racunalnik? Daj no user posted image , za naslednji obisk mu kupi zemljevid Ljubljane, kjer je narisan tudi Tivolj, pa PST, pa Mostec...stars, ki zeli, da gre njegov otrok na zrak in med ljudi bo za to vedno nasel moznost. V hisi je to lazje, ker gre otrok na vrt, kjer je vsaj na zraku, v mestu pa to zahteva nekaj logistike.

Neposredna povezava do sporočila: 40
11.4.2009 23:10:47   
Anonimen

Veliko zasebnosti za mali denar sicer ne moreš dobituser posted image  jo je pa vseeno več v vrstnih hišah, kot v bloku...

Kaj pa vem, tudi v hisi na vasi ni zasebnosti, razen ce ne zivis 3 km od prvega soseda (samo s kom se potem otroci igrajo in prezivljajo "normalno" otrostvo) ali ce ne postavis vsaj 2 metra visoke ograje okrog in okrog hise..kar pa spet ni ne vem kako faj za vzgojit normalne otroke. Se dalec najvec zasebnosti imas v sedemnjast nadstropnem bloku, kjer te prakticno nihce ne pozna.

Neposredna povezava do sporočila: 41
12.4.2009 22:46:58   
katjandraž
ČebelicaMaja, vidim, da si tudi ti "centrašica" kot jaz, tudi sedaj sva skoraj sosedi. V Mestu sem preživela svohjih prvih 25 let. Imeli smo se sicer krasno, kot najstnici mi je bilo zelo všeč, da sem imela vse blizu. Potem sva se z možem preselila v Kašelj. Rodila sta se nama dva otročka in stanovanje je bilo premajhno. Najina (no, predvsem moja) edina varianta je bila, da se selimo na večje v Kašeljuser posted image . Sedaj smo 2 meseca preseljeni. Tukaj mi je noro fajn, imamo majhno vrstno hiško, okrog nas sami fajn sosedi in polno otrok. Skratka, tukaj je fajn, ker imaš mir, hkrati pa vse "na dohvatu ruke". Podobno kot pišeš za Sostro, le da so tam avtobusne povezave nekoliko slabše. V center pa ne bi šla nikoli več; preveč gneče, hrupa, narkomanije ...

Neposredna povezava do sporočila: 42
12.4.2009 22:58:23   
aaaaaaa
nisem brala vseh odgovorov, tako, da mi ne zamerit, če bo povedala nekaj, kar je že kod pred mano....skratka...sama imava z možem sedaj majhnega otroka 15 mesc., živiva v Lj, ampak vsak dan, ko smo v ljubljani, sploh pozimi, imam lušte za zdravim, svežim, vaškim zrakom.....ok..sej je vse blizu...ampak, če bi imela izbiro, bi šla že zaradi bolj svežega zraka takoj na podeželje...gledam na otoroka..ti imaš že najstnici, če sem prav razumela....tako, da je pri vas drugače..meni je bilo npr. super, ko sem se iz vasi pri svojih 24 preselila v mesto, je blizu dohajanje, cankarjev dom, drama, križanke za koncerte....ampak danes...kot sem rekla zaradi otroka bi bila raje na vasi.....tako da..sem za mir in sveži zrak...user posted image

(odgovor članu katjandraž)
Neposredna povezava do sporočila: 43
12.4.2009 23:06:24   
2ursae
živim 25 km ven iz LJ, vse ok, za hišo imamo mal travice, blizu je gozdiček - poleti raj na zemlji, AMPAK mene ubija vožnja v LJ. Tu nisem dobila vrtca za otroka (bilo je vloženih 3x več vlog kot je bilo razpoložljivih mest), ju vozim v Lj, kjer tudi delam. Pozimi imam tako, da vstanem ob šestih, da pridem ob osmih v službo (cajt vzame oblačenje, gretje avta ... počasna vožnja po AC)... in ker pridem ob osmih, moram ostat do štirih ... grem po otroka k tašči (ona pazi tamalega, popoldne gre pa v vrtec po večjega), doma smo ob pol šestih. Meni je to za zjokat, koliko časa preživimo na cesti. Tako da imam momente, predvsem pozimi, ko bi šla takoj nazaj v Lj, imam sodelavce, ki živijo 5 min stran od službe, kar se mi zdi enkratno.

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"

(odgovor članu aaaaaaa)
Neposredna povezava do sporočila: 44
12.4.2009 23:41:16   
Jančika_
Jaz sem sicer izrazito mestno dekle, mi pa zelo preseda živeti v bloku. Pred kratkim smo se preselili na za naše potrebe idealno lokacijo - manjši kraj 7 km ven iz Celja, (pre)velika hiša, ogromen vrt. Šola, vrtec, pošta in banka 5 so minut peš stran, javni prevoz urejen (bus in vlak), idealne tekaške proge, narava na dosegu roke.

Je pa tu bolj hrupno kot prej, pa čeprav smo živeli praktično v centru mesta, ob obvoznici. Blok je bil obrnjen tako, da hrupa nismo bili deležni. Tu pa imamo cel dan promet (blizu je kamnolom in vozijo tovornjaki), pa še v cerkvi tolčejo ko zmešani (ampak ok, se navadiš). Ko luftajo silose, mi je za kozlat, priznam, pa s šiso politi travniki me tudi ne veselijo prevečuser posted image . Ko pa pomislim na bivše sosede in na štalo s parkingom, posrane zelenice in horde đanksov pred blokom, me pa čisto mine.

Kot rečeno, za nas je to idealna rešitev, nekakšen kompromis med mestom in vasjo. Sama kaj zelo veliko bolj ven iz urbanega okolja ne bi hotela.

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 45
14.4.2009 0:41:53   
ČebelicaMaja
ja, mene tudi vožnja precej skrbi, pa preživeti čas doma, ko si zares doma, pa logistika z otroki, pa recimo kaj bi pomenila selitev na vas za vse fizioterapije in pulmo ter gastro preglede v Ljubljani, ki jih ni zanemarljivo malo... zasebnost je definitivno v hiši (taki ali drugačni) večja, atrij se ne more primerjat (sem izskusila oboje)...tako, da to sploh ni dilema. Kašelj je res fajn, ampak za toliko prostora, kot ga potrebujemo mi, nimamo €, pa še zaradi Papirnice Vevče in Petrola je tam zelo slab zrak (smo sedaj tudi mi zelo blizu, tako da mi je znano)- mož namreč potrebuje kar nekaj delovnih m2, ki pa v Ljubljani hudo veliko stanejo- v Polju že imamo eno staro hišo, kjer sedaj dela, vendar je ne smemo podret in ne moremo v doglednem času uredit vseh papirjev, pa še zelo blizu obvoznice je in posledično je temu primeren tudi zrak...vendar smo v pat poziciji tudi zaradi pljučk-ta zima je bila katastrofa-toliko megle in groznega zraka že dolgo ni bilo v Lj.- posledično sva bili s hčerkico obe veliko bolni in potemtakem nam res ne ostane kaj dosti za zbirat- toda kaj, ko npr. v radiju 20km iz Lj.- ni veliko punktov brez megle- ok Logatec (ampak je od nas oddaljen 42 km- mi namreč do table Lj. potrebujemo 15 km), pa Rakitna- isti šmorn, slaba cesta, pa Grosuplje- ok dobra cesta, samo poleti, ko hodim jaz iz službe so take kolone po Južni obvoznici, da me vse mine... bolj se nagibava h Gorenjski, idelanega pa tako ne bo. Je pa res kriza, če ne dobiš vrtca, ker otroci na vožnjo gledajo drugače- njim je to težje prenest. Tudi tu bo kar težek korak-ker logistično ne vem kako izvedeš prepis iz vrtca v vrtec ob selitvi, ali pa mora sovpadat selitev s septembrom...mah vse sorte se mi plete po glavi- pa všeč mi je Lj. tudi iz tega stališča, ker imaš vse nekako blizu- Gorenjsko za smučarijo in hribe, Primorsko za morje, lahko skočiš v Terme Snovik, pa npr. v ZOO smo precej zaljubljeni, pa Arboretum, pa take nemumnosti in potem vsega tega ne bo več toliko-saj prideš kdaj, ampak morda enkrat na leto...so pa potem druge stvari,itak, saj vem, ampak res se mi je težko odločit, ker me vleče in ostati  v Ljubljani in iti ven iz mesta. Pa potem se sprašujemo, kaj bomo, če bomo moral kar naprej skrbeti za vrt in hišo, mi pa radi pohajkujemo naokrog- no letos smo bolj malo, ker smo non stop bolni- največji adut bi mi pomenil, če bi selitev na vas npr. lahko izboljšala zdravje, tega pa itak vnaprej ne morem vedeti. Sem pa ravno tukaj na RR brala post ene mamice, da so jemali Singulair (zdravilo za astmo), potem so se pa preselili na vas, pa sploh ni bil več potreben...in v to verjamem, ker sem imela sama podobno izkušnjo.
Ja, res škoda, da ima Lj. tako slab javni prevoz- mene lahko npr. avtobus št.11 pelje od doma do službe, ampak potrebujem do službe z busom reci in piši celih uro in poluser posted image , če grem pa z avtom pa 15 min (o parkiranju pa sploh ne bom pisalauser posted image ), ma groza. Zadnjič je šel mož po avto na servis iz Zadobrove v Medvode (št.25), se je vozil 2,5ure- pa sej si na morju prejuser posted image  no tko, da sočustvujem res z vsemi na cesti...jaz bi se takoj vozila z vlakom ali tramvajem in avto pustila na dvorišču, a kaj, ko je z busi  v Lj. taka katastrofa...
... si bova z možem še kar nekaj sivih las priborila na tale račun, bo pa še naprej dobrodošlo kako mnenje...

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 46
14.4.2009 2:07:03   
mojca345
preselit se je fajn ven iz lj, kjer je svež zrak in kjer imaš dovolj parcele, da pes teče in se igraš z otroci...kjer imaš smreke okoli, da te sosedje ne bulijo. user posted image

seveda pa lokacija ne sme biti predaleč....25 km ni dosti...je pa odvisno ali po stari cesti ali po AC. big difference !

midva bova živela izven lj,a še vedno tako "blizu" da si po AC hitro kjer hočeš biti...

seveda so pa želje eno, denar pa drugo....vse želje je treba tudi plačat in ponavadi preplačat ( beri : kredit ). V lj živet je tak najdražje v celi Sloveniji. Bližnja okolica je isto. cene še niso padle ! vsaj ne take, da bi bile sprejemljive.

Drugače pa sama vem, ker organiziram obšolske dejavnosti, da imajo polno tega po šolah sami učitelij že. Tako, da otroci pridejo prej v šolo ali pa ostanejo po šoli še na krožku. Tako, da tukaj odklukaš potrebe otroka po različnih dejavnostih. Potem pa šparaj za tabore, da jo pošlješ lahko dva krat na leto nekam, kjer se odvija precej različnih dejavnosti, ne da plačaš golo denarja, v bistvu pa izvajajo samo golo varstvo in imajo neke poceni materiale.

Otroci v manjših skupinah na OŠ, na vaseh, lahko profitirajo, če je fajn učiteljica. Je pa vsekakor šok, ko pridejo na drugo šolo ali pa v šolo v mestu, kjer je kar naenkrat veliko stvari za sprejet in se navadit. Sej se navadijo, samo je treba upoštevat ta prvi šok.

Midva sanjava o hiški in sva se pripravljena vozitu tudi več na dan. samo, da bi imela nekje svoj mir.

zdaj sva v bloku v domžalah, v enosobnem. pa kužka imava, pa mu za zdaj ne moreva nudit atrija.

ampak počasi se daleč pride....

Neposredna povezava do sporočila: 47
14.4.2009 2:10:53   
mojca345
drugače sva pa oba doma iz vasi...jaz sem imela sosede in še druge prijateljčke iz sosednjih vasi. smo se igrali na igrišču pri gasilskem domu. in hodili na gasilske vaje.

hodila sem pa potem na angleščino in nemščino po šoli in na dramski krožek pred pričetkom pouka. glih tko so me mogl vozit, samo relacija je bila krajša.....

mat je pa tudi prke koncu že mal "popizdevala" z tem vozakanjem....

fajn je, če imaš vlak kje v bližini, k dost prišparaš, pa otrokom je vedno se fajn z vlakom vozit...pa še bolj varno je..

(odgovor članu mojca345)
Neposredna povezava do sporočila: 48
14.4.2009 7:22:45   
Anonimen

... ljudje odtujeni, v ulici kjer živimo, se otroci sploh ne poznajo-še mi (ta stari) se neuser posted image  v bistvu otrok sploh ne vidiš, pa je naselje hiš, ljudje imajo otroke, na vrtu so gugalnice, ampak kontaktov nobenih- moja ta večja (3 l) ima namreč blazno rada otroke in njihovo družbo- tako veliko hodimo v Tivoli, na telovadbo ipd., ni pa tistega razigranega otroštva, ki sem ga npr. imela jaz, ko smo živeli v centru Lj., pa smo bili mulci cele dneve na dvorišču, domov smo prišli samo po kozarec vode in kakšen jogurt in kos kruhauser posted image   

Fantastično izhodišče za kako debato. Bo kdo odprl novo temo?

Neposredna povezava do sporočila: 49
14.4.2009 8:41:00   
Poka
Jaz sem celo življenje živela v mestu ob štiripasovnici (v Velenju, edina taka cest tam, pa ravno mi smo mogli tam bit). Potem sem študirala v Ljubljani, lahko bi tudi v Mariboru, pa sem na vsak način hotela v LJ. In sem bila ful razočarana. Mesto sploh ni zame. In ne razumem kolegic, ki so se tja preselile, sestra od mojega je kupila stanovanje skoraj čist v centru.

Zato sedaj z mojim gradiva v vasi. 40 km iz LJ, 20 km od Celja. Najprej se mi je zdelo, da me bo to mogoče motilo, ampak dejansko je do avtoceste 2 minuti z avtom. In mir.

Je pa tako - ful luštna šola. Ampak nivo znanja otrok je pod povprečjem. Učitelji so slabi. Mogoče niso ravno oni krivi, ampak vodstvo. Ni toliko denarja za dejavnostikot npr. v mestu. Ampak mojim otrokom bom itak omogočila dejavnosti v drugem večjem kraju. To bom že organizirala, mislim pa, da jih bom verjetno tudi v šolo vozila drugam, ker tu je res katastrofa, ni pa to povsod... Mogoče bo takrat že boljše. Sam dejasnko je a izobrazba meni ful pomembna in v družini je vrednota, tu imajo pa do tega še tak čuden odnos. Sicer se pa tudi sedaj tudi sama vozim na kake dejavnosti po 15 km stran, pa če imaš službo v večjem kraju pač otroke tja vpišeš.

Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

vrtec
Lelly28 RR

Pri kateri starosti ste otroka prvič dali v vrtec?

pri 11 m (59%)

pri 2 letih (9%)

pri 3 letih ali več (14%)

ni obiskoval vrtca (18%)

Število vseh glasov: 22

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!