Sempervivum
|
Anci banci, tole sem si jest že pred časom shranila, da sem se malo seznanila z nosečniško sladkorno. Upam, da ti maj pomaga, ostale pa upam, da ne moti, ker je kar precej besedila . Drugače pa dej v googla nosečniški diabetes ali nosečniška sladkorna, pa dobiš še veliko več. No, jaz sem bila še nedolgo tega na dieti zaradi sladkorja (nosečniška sladkorna). V bistvu gre pri tej "dieti" za načela zdravega prehranjevanja: 5x na dan MAJHNE obroke. Čim manj izdelkov iz bele moke (velja tudi za testenine; naj je graham ali pirine) ter izogibanje sladkorju vseh vrst (bel, rjav sladkor med, javorjev sirup ...) in pa seveda maščobam (ribje in oljčno olje sta najbolj primerna). Od ogljikovih hidratov je fino, če zaužije tiste, ki so kompleksno sestavljeni, kot polnozrnati izdelki, neoluščen riž itd. Krompir tudi zelo viša sladkor (sploh pire, tega odsvetujejo, še najbolje je krompir v kosih), tako da je mogoče bolje, da je namesto krompirja topinambur (ampak niso vsi navdušeni nad njim). Super je, če pri vsakem obroku zaužije en sadež ali zelenjavo, ker tovrstne vlaknine zavirajo hitro sproščanje inzulina. Od sadja naj se izogiba meloni, lubenici, banani, ananas v majhnih količinah. Priporočajo nemastne ribe, morske sadeže odsvetujejo, ker vsebujejo veliko maščob ... Neomejeno lahko je kumare in kumarice ;) Pijače: voda, nesladkani čaji. Kaj še ...? Hm... Mogoče "primer" mojega jedilnika (ampak jaz sem bila že na taki dieti, ko sem morala tehtat živila ... Če prav razumem, njemu še ni treba): Zajtrk: srednje veliko jabolko, 2 dcl jogurta, 4 žlice rženih kosmičev/2 žlici ovsenih kosmičev, čaj Malica: pomaranča, 2 dcl mleka (oz. jaz sem pila Nescafe), 60g črnega kruha (to je ena kupljena mala črna žemlja) Kosilo: 75 dag špagetov, paradižnikova polivka, skleda solate (pri kosilu se nisem nevemkoliko omejevala; sem pač pojedla toliko, da sem bila potem "udobno" sita) Malica: jabolko, črna žemljica Večerja: skleda solate, kosmiči z mlekom ali žemlja z nemastnimi piščančjimi prsmi (ne vem več točno, koliko sem lahko pojedla za večerjo, mislim, da sem vedno manj pojedla, kot je bilo dovoljeno; če te zanima, povej) Povečerek: 2dcl mleka, pol črne žemlje (tega sem ponavadi izpustila, ker nisem bila lačna in sem šla že zgodaj spat) Med nosečnostjo velja upoštevati naslednja navodila, da bo nivo sladkorja v krvi uravnotežen: · nikakor ni potrebno jesti za dva, energijska vrednost naj znaša od 30 do 35 kalorij na kg telesne teže, · pri jutranji slabosti na tešče ne pijte tekočine, temveč pojejte polnozrnati preprečenec, · nosečnica naj bi zaužila 6 obrokov na dan (povečerek), · beljakovine naj bodo živalskega izvora (1 krat tedensko jejte ribe), · jejte veliko sveže zelenjave in približno 300g sadja (zelene solate lahko pojeste neomejeno), · hrana naj bo malo slana (opustite suhomesnate izdelke, slani siri), · pijte dovolj tekočine (navadno vodo, negazirane mineralne vode, sadne čaje), · umetna sladila omejite (kajti umetna sladila so dokazana, kot kancerogena), · ne pijte alkoholnih pijač (občasno lahko kozarec rdečega vina, kavo in pravi čaj pa le enkrat dnevno), · če se vam kislo spahuje in vas “peče zgaga” potrebujete zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino (Rupurut, Gastal).
|