tejči77
|
Krasne ste s temi izčrpnimi odgovori. Ronja, tebi hvala za konkretne ideje, bi te prosila tudi za kakšen recept (kako narediš npr. njoke,..) Jaz plenic sploh nisem štela v budget in razne kozmetike, ali piskre in oblačila. To je vse ekstra. Prašek kupim naenkrat za nekaj mesecev, da imam potem mir, mehčalca ne uporabljamo. Mogoče bom res tele kroglice za pranje oz. oreščke preizkusila. Kje se jih pa kupi? Sem imela pralne plenice za malo, pa jih niti pod razno ni hotela imeti na ritki. Sem jih morala prodat. Pa sem bila prav navdušena nad pralnimi plenicami. Pijač navadno tudi mi nismo kupovali, jaz sem bolj na vodo, moj dragi pa ima rad kakšen sok za zmešat ali kdaj pa kdaj kaj gaziranega (je bil navajen od doma), čeprav ga štopam pri teh umetnih pijačah. Kupimo kakšen 100% sadni sok - jabolko. Pomarančnega si naredimo iz pomaranč. Umetnih juh in kock ne kupujem. Tudi nobene pripravljene hrane v konzervah ali pa zamrznjene ne. Govejo juho kuhamo vsako nedeljo (in damo še zamznit, kar ostane), vmes pa zelenjavne in kremne juhice (od porove, brokolijeve, mešane zelenjavne, fižolove, pržganke, krompirjeve). Pa kakšne testenine s tem da morajo bit pri nas mesne omake zaradi lubija, ki skoraj ne more dneva brez mesa (spet navajen od doma, kjer so jedli bolj zrezke). Tako za testenine kupim mleto še ne pripravljeno meso, pa potem naredim omako s paradižnikom in korenčkom, ali pa goveje zrezke v omaki, ali pa kakšne čufte v omaki, ali pa piščančje meso v smetanovi omaku. To vse njemu paše na testenine. Testenine tudi velikokrat naredim doma, (široke rezance in jušne rezance). Radi imamo tudi rižote, zelenjavne in mesne. Jaz obožujem ribe - morske. Dvakrat na mesec jih sigurno kupim, s tem, da ulovljene orade, ne tiste gojene in pač dam dvojno ceno za ribe. Moram pač kuhati bolj tako, da je moj zadovoljen. Pa za mojega za malico razne ribje konzerve in paštetke, pa suhe salame in klobase. Olje uporabljam samo deviško olivno ali pa sezamovo in kokosovo maslo za malo, ker je alergična na kravje mleko. Evo tudi škatle Pregomin mleka nisem štela zraven zaradi alergije (17,5€ na piksno za 4-5 dni). Mleko kupiva ta pocen pri Hoferju. Pudinge naredim doma, jogurte jeva navadne. Včasih kupim tudi kakšnega zajčka. Potem pa vsaj ena glava solate na teden. Brez svežega paradižnika jaz ne zdržim, pa por, brokoli, cvetača, čebula, korenček, krompir, riž. To vse nanese. Pri sadju pa sploh ne šparam. Mala je nora na jagode in sploh vso sadje. Ko pridemo v trgovino že na ves glas vpije jagodeeeee! Seveda jih potem kupim, čeprav niso sezonske (večinoma v Hoferju so iz Egipta ali Maroka in prav dobre)in jih poje čisto sama. Pa grozdje, banane, kivi, pomaranče, hruške. Vse to vsak dan. Mislim, da ravno pri sadju največ zapravim. Gris, polento in kakšne žgance, to jem samo jaz, moj ne mara in potem pride v poštev le zame za kakšen zajtrk in za tamalo za večerjo. Aha, kruh kupimo pri peku, je pol cenejši kot v Mercatorju, za cel teden in ga dam v zmrzovalnik in vsako jutro odtajam v mikrovalovki, pa imamo vsak dan svež kruh. Pojemo ga zagotovo 1kg na dan. Mi hodimo v trgovino 1x tedensko, če bi šla 1x na 14 dni bi bilo sadje in zelenjava že gnilo, par dni pa lepo zdrži. Ni kaj, sem gledala v omaro in je kakšna hrana notri že kar nekaj časa (ajdova kaša, pa eni keksi(bljak-sladkarij nimam rada),pa nutela(le kdo bo to jedel?),čokolino(mala ne sme nič sladkega ker je vsepovsod mleko v prahu ali mlečne beljakovine)), pa kakšna stvar v hladilniku se tudi ne poje do konca. Mogoče kupit manjša pakiranja. Pa res si bom naredila ekstra spisek za tedenski jedilnik in potem samo to kupila. Res je, da je mogoče kakšna vnaprej pripravljena hrana cenejša, kot ste omenile omako za testenine, ampak naše edino načelo je doma pripravljen svež obrok, brez konzervansov, že tako imamo polno alergij in ni potrebe, da še vso to "svinjarijo" jemo. Meni tudi ta hrana ni dobra, čeprav me včasih zamika, da bi tudi kaj takega kupila, sploh kadar me čas priganja. Med tednom je res hudo, ko se do kakšnih 16h spraviš domov, pa še po otroka v vrtec. Potem doma hitro kuhat, otrok se dere ker je lačen (od kosila v vrtcu še ni jedla), ji pač dam malo sadja prej. Če se do petih najemo smo carji. Potem še kej pospraviš, mogoče malo ven s tamalo in je ura sedem, kopat otroka,.... eh kaj bi pisala, saj veste, ste sami na istem. A bi lahko bil dan malo daljši? Ja, če imaš vrt doma, sicer je treba delat, ampak je pa fino, ko ni treba po vso zelenjavo v trgovino. Pa da kakšen mesek pade od kod. No, tega tudi pri nas ni, vrta ni, mame z meskom pa tudi ne. In če kje pri kakšnem kmetu kupiš kaj bio, to je šele zasoljeno in še veš ne ali je res bio.