ronja
|
tejči, piši si, kaj vržeš stran - tega očitno kupuješ preveč. Ker če ne kupuješ pripravljene hrane in ne hodite jest ven, potem je za 3 po moje 400 E veliko, razen če si ne privoščite zelo pogosto raznih dimljenih lososov, prepeličjih jajc, biokakava iz Ekvadorja ipd... Mi smo 4je, ampak dojenčica je še pri meni, tako da v bistvu 3je (čeprav je res, da jaz zdaj pojem več , še za malecko) - in porabimo nekje 250-300 E na mesec za hrano in vso ostalo špecerijo. Evo ti moj sisitem, mogoče ti kaj prav pride: Jaz si izrežem kartončke iz raznih embalaž (škatla od krpic za otrok je ravno prave velikosti, ali pa od kosmičev,...) in potem pišem, kaj moramo kupit: v en stolpec "nehrano", torej vso špcerijo, ki se ne poje (čistila, nogavice, deske za rezanje, posodo,... kar kdaj rabiš pač), v drugi "suho hrano", torej hrano, ki ostane (testenine, kaše, riž, pelati, konzerve, olje, kis...), v drugega sadje in zelenjavo, v tretjega mleko in mlečne izdelke, meso in mesne izdelke in zamrznjeno hrano (tu imam v mislih zelenjavo in kdaj kak sladoled). Zakaj morajo bit ravno kartončki? Ker se papir zmečka, strga in izgubi, kartonček pa zdrži tistih 14 dni, na kolikor greva v trgovino. (pa še ekološko prijazno je in seveda zastonj) Jap, tu je gotovo del skrivnosti: v trgovino hodiva na vsake 14 dni. Takrat si potem lahko komot privoščiva tudi vsak enega indijančka, recimo, ker je to ipak 2x na mesec in od tega ne bova bankrotirala (tudi tamalidve si bosta lahko kako malenkost zbrali kasneje, ko bosta lahko). Če bi pa šli vsak dan v trgovino, pa bi vsak dan kupili še kaj, kar ni nujno potrebno in potem se tega nabere - za 100 E po moje hitro, sploh če ima tudi otrok še kake svoje želje... Druga stvar, ki prihrani ogroooomno denarja je to, da dostikrat pečem kruh doma. Kruh je drag v trgovini, doma pa je res poceni, moka, kvas in sol so res poceni, tako da ne pride veliko, tudi razna semena so dokaj sprejemljivih cen, če jih primerjaš s kruhom s semeni v trgovini. Na tistih 14 dni, seveda tudi midva kupiva kak kruh, ampak za naslednji dan in to je to. Se precej prišpara. Včasih kupim pa tudi pol hlebca v pekarnici. Zdaj sva si začela pisat jedilnike - ne toliko zaradi denarja, bolj zato, ker si dostikrat zaželiva kako jed, pa nimava sestavin doma ali pa se predolgo dela, pa ker nama dostirkat dolgo ostajajo stvari v zmrzovalniku (recimo če dobiva kako meso od kakega sorodnika kdaj, pa ribe, ki jih lubi prinese... in tako se spomniva, dam prejšnji dan ven in potem ni treba čakat, da se zadeva še odmrzne). Pa še raznolika hrana je. Tako imava zdaj kakih 10-12 idej, kaj bova jedla, si okvirno nabereva sestavine, ko greva v trgovino, ostalo pa na trgu ali pri zelenjadarju, če kaj manjka, sproti, ko gremo na sprehod - tam ne moreš kupit nič ekstra, hehe. Jemo sezonsko, pozimi ne kupujemo jagodičevja, poleti bolj redko pomaranče. Se pozna. Kislo zelje kupujeva na tržnici, ker je cenejše in boljše. Redko jemo meso. Kupimo ga dostikrat pri kom, ki ga poznamo, da vemo, od kod je, pa tudi cene so navadno ugodne. Velikokrat jemo testenine. Testenine vsake toliko naredim sama, so poceni in neprimerno boljše. Njokov nikoli ne kupujeva, vedno so domači, jih pa naredim več in zmrznem za še kdaj, kadar ni časa. Prigrizkov ne kupujemo kaj dosti: recimo 1 vrečko čipsa na 14 dni, pa kako čokolado. Kupljenih sladic tudi pravilooma ne kupujeva, ker so itak bolj zanič in za ta denar naredim že celo torto doma. Sproti porabimo ostanke (če rabiš ideje, kako, povej), npr. za pico, za kiš, za omake za tortilje (te tudi naredim sama, pa so ceneje),... Če ti ostaja sadje, pa se tiste rjave banane nihče več ne loti in tistega na pol gnilega jabolka, potem naredi šejk - iz tistega, kar je še v redu, seveda. Nama bi se definitivno splačala ena krava, vendar je v bloku nekak ne moreva imet, ampak glede na količino mleka in jogurtov, ki jih pojemo, bi se to vsekakor splačalo. Bomo pa zdaj šli kdaj v Lj. mlekarne po zalogo. Vedno sva vesela hrane, če jo kdo prinese kot darilo -to vsi vejo in nama namesto kakih solnih lučk, rajši prinesejo kilo zelenjave . Oče prinese marmelado, mami včasih kupi skuto še zame, ker jo dobi iz Pohorja, kjer je vse bolj čisto, od brata dobimo kivije in grozdje. Kdaj dobiva kaka jajca, včasih zrezek, če taščini sorodniki ravno koljejo, drugič kolegica prinese dve bučki in par paradižnikov, ker nima časa vsega vložit, bi ji pa sicer ostalo, druga prinese kozarec medu... pa se nabere, saj veš, zrno do zrna ... Pa še par idej za poceni kosila, če tvoji niso preveč zbirčni, seveda (jaz mam srečo, vsi jemo vse): - pica (domača, seveda) - njoki s sirovo omako - tortilje z omako iz ostankov - ravioli s skutno-špinačnim nadevom ali nadevom iz ostankov - sirovi vlivanci - palačinke z domačo marmelado - vroča lepljiva rebrca (svinjska rebrca niso ravno draga) - ajdovi/koruzni žganci z zelenjavo - polenta z zelenjavo, v pečici - štruklji - grisovi cmoki ... PO moje si spravi račune, pa sortiraj, da vidiš, koliko si česa kupila in poglej, kaj je vaš največji izdatek. Tudi mi damo največ za sadje in zelenjavo. Ampak potem poglej, če vse to, kar kupiš, res pojeste, ali dostikrat zgnije. Za plenice ne damo veliko, ker jih skoraj ne uporabljam, tu se tudi precej prišpara. če se vam ne izide, uporabljajte pralne, je res ceneje. Perem z oreški, ki so cenejši, ker jih lahko uporabiš večkrat (sicer ne zaradi tega, amapk iz naravovarstvenih razlogov, ampak je tudi ekonomsko ugodno). 8 E škatla, pa jo imaš za zeloooo dolgo, precej za dlje kot vrečo praška! pa še svinjamo ne narave. Kozmetike ne uporabljam. Tisti reklamni vzorček, ki ga dobim vsake kvatre enkrat, mi čisto zadostuje za eno leto, hehe. ne, res nisem na to mahnjena, milo, šampon in to, ja, seveda, mora bit, brez kremic in šmink pa čisto lepo živim. Vode in pijač ne kupujeva. Sem pa tja kako kokto, recimo 1x na 2 meseca, ko zapaše ali pa včasih če je ravno v akciji, pa potem v kleti počaka, da zapaše . Kerensa, kupujeva samo pri sosedu in v gl. samo ob torkih (-10% se pozna, pa še nekaj se na pike nabere in ko daš skup, sva midva ugotovila, da se nama to bolj splača kot it drugam). Kar se tiče trgovskih znamk, odvisno od tega,kakšne so - kaka stvar je taka, da ne vidim razlike, kjer vidim razliko, rajši kupim znamko kot pa trgovsko znamko. Če delam torto za taščo, bom kupila tadobro sladko smetano, recimo, ki je je not gotovo 250 ml in ne manj. Med kislimi pa ne vidim razlike. Parmezan je cenejši in neprimerno boljši tisti, ki ga naribaš, v kosu. Poglej ceno na kilo, pa boš videla, da imam prav. pa res je boljši . Jaz bi sicer tudi vrgla ven vse to, kar je korina, najverjetneje, ali pa zamenjala: parmezan za parmezan v kosuN (ok tisti kos je takrat dražji, ga pa imaš za dolgo), majoneza, če že kupim, kupim večjo, isti razlog, tele v tubi so precej dražje. Škatla za vse to: midva mava sistem, da greva v trgovino s kupom vreč, v katere vse to zdevava - je naravi prijazno in poceni. pa še unikatno, če kako vrečo sama sešijem, hehe. Vsekakor pa bi obdržala banane, pa deodorant tudi, hehe, čeprav uporablja drugega, ki seveda ni v spreju, teh se izogibava, spet narava... pes je ostanke, polnjene paprike delam sama, cmoke tudi. kave ne kupujemo, čokolada bi bila pa riževa, Pionir, ker ima to moj lubi najrajši. Mleko je cenejše sveže, jogurt se splača doma delat. hehe, je pa najin račun hudimano dolg, ker kupujeva na zalogo, tak da se mi ne da vsega prepisovat, zgleda pa nekak takole jogurt, jogurt, jogurt..... jogurt (ene 80x), skuta, skuta,... (ene 10x), mleko (ene 4x), sir (ene 3x) sadje (ene 10x), sveža zelenjvava (ene 15 x),... zmrznjena zelenjava (ene 3x), meso (1x ali nobenkrat),... lahko ti ga pošljem, hehe. Kupujeva pa veliiiiko sadja in zelenjave, to je glavni izdatek, poleg mlečnih izdelkov.
|