*Junona*
|
IZVIRNO SPOROČILO: diti Hvala vsem za čestitke. Res se mi je odvalil kamen od srca! Junona, jaz sem pri pesmi že analizirala pesniška sredstva, vsebinskega dela se pa še nisem lotila, ker sem ravnokar prišla domov. Bom jutri v službi dokončala, pa še svoja sodelavca, ki imata že kar nekaj let izkušenj, povprašala za mnenje. A je do jutri popoldne še dovolj časa, da ti vse to sporočim? Sicer pa je pri vsebinski analizi tako: vsak učenec si bo prestavljal pesem po svoje in interpetacija besedila je svobodna, načeloma tu pustimo prosto pot učenčevi domišljiji; tako so mene poučili. Ena od metod, ki jo uporabljamo pri obravnavi umetnostnih besedil: učenci na podlagi asociacij predstavijo svoje občutke ob pesmi ... ok, zdej sem že zatežila Skratka, če velja, posredujem komplet zadevo jutri. Sonček, kdaj bodo pa kakšna srečanja? Jaz še delam do 24. 2., potem se mi pa sanja ne, kaj bom počela doma do 12. aprila mislim, da bom pogrešala službo, ali pa tudi ne Tako, zdaj pa spat (ja, jaz hodim spat ob osmih ) Lahko noč vsem in sladke sanje. Diti Diti, zlata si, ne bo prepozno. Se mi pa zdi pesem nekako zapletena, ker govori v metaforah - imam prav? Kako bi ti učencem razložila posamezno kitico? Potem pa še vprašanja: 1. Ribe naj bi čakale na svoje junake - razložite, kaj naj bi to pomenilo. 2. Kako pa je mogoče, da so knjige polne zvezd in mavrice čiste? 3. Na kaj knjige v resnici čakajo? 4. O katerih "darovih" narave govori pesem? 5. Katere "darove" pa omenja poleg naravnih? 6. So vsi ti "darovi" takšni kot darila, ki jih dobimo, recimo, za rojstni dan? 7. Ali lahko tudi z vsemi rožami in ribami načeloma počnemo, kar koli hočemo? 8. V kakšnem smislu so torej vse ribe in rože darovi, kaj lahko počnemo z njimi ali v zvezi z njimi? 9. Imamo do takšnih darov tudi dolžnosti? Kakšne? 10. Naštejte vsaj pet darov, kakršni so ribe, rože in knjige ter razložite, zakaj spadajo v isto skupino darov. 11. Najdite čim bolj domiselne pridevnike, ki bodo zamenjali tiste v drugem verzu druge kitice. Najlepša hvala in lp.