bačko
|
No to je en seznam ki ga imam! zloženec sterilni 5x5cm, 1 x 50 kosov 70% alkohol aspirator za nos avtosedež blazinice za dojenje (2 škatli- raje več, če ne želite takoj 1 teden pošiljati v trgovino( mleko na začetku kar teče ven-no vsaj pri meni je ali pralne - jaz nisem bila zadovoljnja z njimi, ker se ne pritrdijo in potem kar lezejo po svoje) body “Clar” (Baby Center; 2 kom št. 56, 2 kom št. 62, kasneje večji) -moj nasvet je, da si zapomnite koliko je vaš otrok velik tam nekje 32 teden- moja je imela 1600g( za orientacijo) in je še pri 2 mesecih nosila št. 56 ( torej boste kupile več kot samo 2 majički št. 56 oz 62)- pa še zmeraj ima otrok oblečena 2 rokava in pajaca čez!! - sigurno več, ker včasih porabiš lahko tudi dva naenkrat oz. na dan - pri previjanju ti ga polula ali plenička popusti ali se pobruhca bombažna majčka 4x (2x2 različne velikosti) - enako bombažna spodnja kapica 4x (2x2 različne velikosti) bombažne spodnje žabice 4x (2x2 različne velikosti)- bombažnih jaz nisem rabila( razen če imate pajace brez stopal)- ker je premrzlo, če jih pa pod pajaca oblečem, je pa prevroče za notri, za zunaj pa še vedno premalo in sem raje kupila žabice ( v DMu ali H&M..) - enako mnenje bombažne povijalne pleničke 6x bombažne povijalne pleničke MALE 3x bombažne tetra krpice 6x -10X čaj proti trebušnim krčem za novorojenčke (lekarna) (lahko kupiš kasneje po potrebi - naša je sicer imela krče, a ga ni hotela pit in smo ji raje dajali kapljice, ki pa tudi niso kaj dosti pomagale) čaj za dojenje 3x- to je odvisno koliko ga boš pač pila (uporabljala sem čaj v filtru od Nesetleja ali navadni Bebi čaj) dekica (lahko tudi več, saj jo rabiš za v avto, za v voziček,... in da ti jo ni treba skoz prenašati sem in tja) fiziološka raztopina - za noska si kupite v Mullerju od NIVEA Baby ( Nasen frei), v lekarni pa eno fiziološko razt. za nosek( da imate flaško, ki jo potem nafilate s temi iz Mullerja- je ceneje!!) za popek uporabljate isto!! grelnik za stekleničke -NE (praktično le v primeru, če ne dojiš - kupiš kasneje)- mleko si črpam- grela v grelniku 1 mesec- dela prepočasi, zdaj stekleničko pogrejem v vodi na štedilniku - prvič ga nisem imela in ga tudi nisem pogrešala. Nisem uporabljala. komplet (majica, hlače, kapica) kombinezon / bundica kopalna brisača 2x + rokavica za umivanje + goba koš za plenice (plastičen s pokrovom) -NE - jaz tak koš ( imajo jih v Baby centru) uporabljam za umazane cunjice od krema za bradavice -LANOLIN_MULTIMAM - ni nujno, da jo sploh potrebuješ. Bepanthen mazlo je zakon. Sem ga uporabljala že v porodnišnici. Namažeš bradavico - kar lepo na debelo, gor položiš en zloženec in razpokane bradavice so hitro rešene. Pa še spirati ga ni potrebno pred dojenjem. krema za obraz - NE (mi je nismo uporabljali, le poleti baby kremo za sončenje)- super je krema od Aventa Magic cream, ali pa od Nivee za veter in mraz ali od Bubchna za veter in mraz krema za ritko / hladilno mazilo / praška pasta mehka krtačka za lase - Ni nujno (mi je nismo skoraj nič uporabjali)- mehka krtača je za vsak dan- masiraš lasišče, glavniček uporabljaš, ko ima temenca( rekla patronažna sestra) - za temence obstaja poseben glavnik. Je nismo nikoli imeli. mehka glasbena igrača mokri robčki sensitive -NE (le kasneje za na pot) nedrček za dojenje 2x (raje 4x) negovalna kopel za umivanje- na začetku le navadno otroško milo ( brez vseh dodatkov, ker je lahko na kaj alergičen) nepremočljica podloga za posteljo - ni nujno (mi je nismo nikoli uporabili) oz. ko otroka odvajaš plenic newborn plenice odeja olje proti strijam- če jih imaš( pa ponavadi ne deluje- škoda denarja) - mazati se je smiselno pred nastankom in še takrat ni nujno da pomaga olje ali mleko za telo- za otroka mandeljevo olje, v porodnišnici uporabljajo(lj) od Bubchen (Calendula Pflege Ol) otroška kad / čebriček otroški dnevnik papirnate brisače- raje od Tosame krpice za 1x uporabo - te se res OK, se pa v Dm in Mullerju dobijo ene krpice za umivanje za enkratno uporabo, jih bom sedaj sprobala. Jaz sem navadno bombažno pleničko prerezala na 4 četrtine in obrobila. Tako sem naredila okoli 30 krpic, ki sem jih močila z vodo in uporabljala za umivanje. posodica za vodo (za na previjalno mizo) posteljnina -2X postelja previjalna miza previjalna podloga prilagojeno mleko (Novalac, Milupa, Aptamil- kupujte v Mullerju če lahko, je boljše kvalitete) - lahko kupiš kasneje, če ne moreš dojiti. Ga nisem nikoli imela. priročnik za nego otroka - meni so bili dovolj zapiski iz materinske šole in rr prsna črpalka -NE-v sili se kasneje lahko kupi. Zguba denarja. Če je potrebno, kupiš naknadno. rokavičke 2x-4X seznam, koga obvestiti o rojstvu slinčki (plastični na spodnji strani) - so res boljši, sicer jih skoz menjaš in še je moker (če se veliko slini ali poliva) spalna vreča - večja za kasneje Spitaderm – za dezinfekcijo rok - ni nujno - mi nismo imeli - dovolj je če si roke umivaš z vodo in milom, ne živi v sterilnem okolju - moje mnenje je enako oz. mi je enkrat v lekarni rekla, da ne "zavijati v vatko", saj je to še slabše. Nikoli uporabljali. sproščujoča glasba, raje kakšne otroške pesmice, da jim jih boste pele steklenička 125 ml + manjši cucelj pri flaškah pozorno berite za koliko mesecev in za kaj so cuclji ( Aventove imajo cuclje po mesecih 0+, 1+, 3+, Nukove imajo cuclje od 0-6mesecev, ampak pazite kaj piše na flaški ali je za čaj, mleko ali gosto hrano) Kupi naknadno, po potrebi. Če polno dojiš, je ne potrebuješ. steklenička 250 ml + večji cucelj - za kasneje - kupiš kasneje ali če si mleko črpaš- prav pride večja flaška Kupi naknadno, po potrebi. sterilizator ? -NE, lahko samo sterilizacijska tekočina - če polno dojiš, ne rabiš nič od tega , mleko si črpam, pije po flaški in nimam sterilizatorja, flaške prekuhaš ( jst sm jih ene 5x- ni dobro preveč, ker se mora navaditi na vse- nasvet pediatra) Nikoli uporabljali. Tudi dudico sem prekuhala le pred prvo uporabo. Tak je bil tudi nasvet naše zlate pediatrinje. ščetka za čiščenje stekleničk - če polno dojiš, tega vsaj na začetku ne rabiš škarjice / ščipalec za nohte štorklja / kengurujček termometer za telesno temperaturo Najboljši je navaden za merjenje pod pazduho. Ušesni pokaže vedno drugače, pa novorojenčku je prevelik. termovka za stekleničko -NE, če ne dojiš- JA- pa še kakšna termo flaša za prekuhano vodo- za na pot tetra pleničke 30x tolažilna duda 2x ( kupite vsaj 2 različni- ne marajo vsi Aventovih ali vsi Nukovih oz. imajo še iz kavčuka in silikona- otroci so izbirčni Kupili naknadno, po potrebi. tople nogavičke ali copatke 2x - ne kupujte malih bombažnih za zimo!!! vata cik cak - otroška, ki se lepo trga in se ne mucka vatirane palčke -DEBELE vodni termometer voziček vrtiljak za nad posteljico - ni nujno (mi smo raje obešali gor različne igračke) vrečke za umazane plenice (Merkator, 100(?) na roli) - to tudi mi uporabljamo namesto palčka zavijalčka - jaz sem šla kupit palčka zavijalčka pri 6 M, ker ko je začela jesti še kaj drugega so kakci ful smrdeli, le ta pa zadrži smrad vzmetnica SEZNM STVARI ZA V PORODNIŠNICO zobna ščetka in krema vazelin za ustnice krema za telo (ni nujno- jaz je nisem uporabljala) Jaz nisem uporabljala nobene kreme, pa še milo sem imela čimbolj nevtralno, brez vonje, saj je dojenčku vsak drugi vojn (razen po mamici) tuj! krema za obraz vložki (Always, Cathrine- NE- so pregrobi, Vir 80, raje vir extra) Najboljši so vatiranci iz Tosame – ti so podobni Vir vložkom, samo da so večji. Dobiš jih v porodni, pol pa nič več. zloženci - za kaj že - vse za imajo v porodnišnici šampon - 3 dni že zdržiš z umazano glavo ( jst nisem imela časa da bi si jo sušila- vsaj jst sem se nahitro stuširala in že poslušala če se joka) - se strinjam gel za tuširanje deodorant Bepanthen mazilo + Bepanthen Plus( samo kremo za bradavice- to pa nujno , kakršnokoli) LANOLIN-MULTIMAM obroč za plavanje (da sediš na njem zaradi šivov) Bivacyn sprej- tudi nisem rabila Slivov sok od hipa - če boš imela slučajno probleme s prebavo ROKAVIČKE ZA OTROKA in DUDO ( za vsak slučaj) če imate vdrte prsne bradavice vzemite s sabo še nastavke za dojenje - sicer ponavadi to ugotoviš šele kasneje, ko je čas za dojenje sušilec za lase- natikači (taki za na plažo, za v kopalnico) - ni nujno, greš noter pač bos, copate pa pustiš pred vrati blazinice za dojenje in nedrček za dojenje (vsaj 2) škarjice in pilica za nohte - narediš že doma, če si notri več kot 3 dni ti pa že mož prinese denar (za avtomat) - kave ti res ne dajo, vsega drugega je pa dovolj nogavice halja - ni nujno - dobiš v porodnišnici - bog ne daj, rabiš potem celo potovalko s sabo, ki pa je nimaš kam dati svoje spodnje hlačke (2-3) - jaz sem potrebovala le ene za domov, drugače raje uporabljala tiste iz porodnišnice spalna srajca- dobiš v porodnišnici oblačila za domov - naj ti jih mož prinese ko greš domov ( pa pripravi mu preden greš v porodnišnico!!!!) (mrežaste) spodnje hlačke za enkratno uporabo (kupiš v lekarni Sanolabor ali Tosami) - mi smo jih dobili v porodnišnici (LJ) piškoti, če slučajno ostaneš brez večerje sadje- po porodu raje ne- gre v mleko in zvija (edino kakšna banana lahko - pa še to ne pretiravat, ker sta lahko potem oba zaprta) voda v plastenki poročni list potrjena zdravstvena kartica napotnica ginekologinje materinska knjižica blokec + pisalo (za vsa vprašanja, ki jih na viziti zagotovo pozabiš) mobitel + polnilec fotoaparat OPREMA, KI JO POTREBUJE NOVOROJENČEK ZA ODHOD IZ PORODNIŠNICE newborn plenice 1 povijalna plenica 4 tetra plenice ( pravijo v MŠ) 1 žabice ali pajac z naramnicami 1 tetra/mako majčka ali 2 majčki brez bodya 1 clar body 1 kapica, pozimi 1 bombažna in 1 topla (flis ali volna) razen če bo 20 stopinj zunaj 1 nogavičke ( tople za pozimi) 1 (volnena) odejica 1 rokavičke 1 topel kombinezon/pajacek avtosedež - lupinica
|