lino
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojjaka Lino tudi jaz sem doma v Slovenj Gradcu (priseljena), drugače pa sem doma par km stran iiiiiiiiii, a res??? Kk cool, pol se bom pa itak kaj videli, dej, da ne rabim nazaj brskat...kdaj imaš pa rok in no sej zdaj sem pa že mal sitna ampak a hodiš v bolnico h kakemu G. ali k uni Giorgijevi??? Jst hodim k dr, Lužniku in sicer v Dravograd, ker v SG-ju ni bilo več prostora. hihihi prav vesela sem in zdaj me kr firbec matra... Bjondi-jaz sem z drugo nosečnostjo čakala kar 10 let (skoraj 11, ker imam jaz rok 21.6.2009, moj Mare pa se je rodil 7.9.1998 in bo torej septembra dopolnil 11 let) Sem imela prvega otroka zelo hitro in sem se takrat zaklela, da želim biti v drugo bolj pripravljena-redna služba za nedoločen čas...no, pa se mi, ko sem zanosila zopet vse na glavo postavilo in sem ostala brez službe-sej zdej jo imam zaradi 2 zelo dobrih ljudi, ki sta me nosečo zaposlila za 6 mesecev in bom lahko šla v porodniško.) Aja, glede teh pogodb za določen čas in nosečnost pa mislim, da je tako, da je res vse odvisno od volje delodajalca. Lahko ti pogodbo kadarkoli podaljša za kolikor koli želi oziroma mislim da lahko do največ do 6 mesecev podaljša (seveda naj bi jo podaljševal največ 2 leti, potem pa bi moral nuditi sklenitev pogodbe za nedoločen čas) ali pa jo kadarkoli, ko pač poteče ne podaljša, kar torej pomeni, da si - smo ob službo. (govorim samo za pogodbe za določen čas) Tako se tudi večkrat zgodi (govorim nasplošno, ne za nosečnice), da delodajalec izkoristi delavca in mu pogodbo pred rokom 2 let za (tudi) 1 dan odjavi-torej mu prekine del. razmerje in ga nato takoj nazaj zaposli, full bad, če mene kdo kaj vpraša. No, pa se vrnimo k nosečnicam. Torej dejstvo, določen čas-nič zaščite-samo upi, da je delodajalec razumen in dober človek-vam želim takšne!!! Naslednje dejstvo je na primer kot moj primer, ko imam sedaj pogodbo za 6 mesecev, kar pomeni, da lahko sedaj grem v bolniško in mi delodajalec NIČ ne more in me tudi ne more odpustiti in razen 30 dni bilniške v naprej z mano tudi nima stroškov, ker mi naprej bolniško plačuje Zavod za zdr. zavarovanje in mora delodajalec samo prispevke zame nakazati, ki pa jih dobi v cca. 14 dni povrnjene. Uglavnem, ker nimam pogodbe do konca porodniške lahko grem na porodniško, ki jo prav tako prejem od Zavoda za zav, kot vsi ostali ampak mi ne teče delovna doba. Ja, evo mislim, da je tako. Uglavnem, če še pouzamem, če tako ostanete brez zaposlitve se lahko zaposlite kot gospodinja, greste v bolniško, si plačujete prispevke in nakazujete plačo cca. 30 delovnih (ne koledarskih!!!!) dni in nato še samo prispevke, ki pa vam jih povrnejo. Upam, da ne bom zaradi tega kaznovana... In preden naredi katera kakšen tako ekstremen korak, bi opozorila, da naj se prej še malo pozanima, meni so veliko teh podatkov (predvsem zadnji odstavek za čudo svetovali na socialni...ampak k sreči nisem rabila tega koristiti in sedaj lepo pridno delam in upam, da se me bo sedanji dobri delodajalec usmilil in mi pogodbo podaljšal do konca porodnišče-ga nič ne stanem. Ajajaj, sem spet preveč težila, sory, pa res. papa, pazite nase in na in vso srečo.
|