rija
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: lillchy123 -kolikor jst vem, so bile vse operacije gluhorojenih otrok do2.leta starosti uspešne, v 90% razvijejo za okolico razumljiv govor Tukaj bi dodala da so 90% uspešne tam, kjer je vzrok neslišanja resnično tak, kot so ga predvidevali. Za okolico razumljiv govor je relativna zadeva. Ko začne en gluh nekaj razlagat, sprva skoraj nič ne razumeš, ko pa dešifriraš v svojih možganih način, na katerega govori, ap marsikoga relativno zelo dobro razumeš, kljub recimo hudi naglušnosti ali celo gluhoti. Pa vsi brez PV. Jaz bi se obrnila na zavod za gluhe in naglušne tako v lj. kot v mb, pa še kam zraven, pa poleg tega bi skušala vsaj nekaj dni preživeti med gluhimi v vrtcu in v šoli ali v zavodu, pa vzpostaviti stik s starši gluhih otrok, šla bi pa tudi na tečaj o gluhoti, oz. na več njih, ki jih zavod organizira. Na podlagi vsega tega bi se odločila, predvsem pa na podlagi tega, koliko zanesljivo zdravniki menijo, da so odkrili pravi vzrok gluhote ali naglušnosti. Če bi bili skoraj 100%, da bi obvod (PV) pomagal, ker tiči vzrok ravno v vmesniku, ki ne deluje, potem bi najbrž šla v operacijo, če pa ne bi bili zihr, bi pa hudo ornk razmislila ali je vredno. Edino pametno. Moja teta in njen mož sta oba gluha, ona po bolezni pri 2 letih, on od kleščnega poroda. In povedat moram, da tako čudovite ljudi redko najdeš. Tako polne življenske radosti, tako polne elana. Živita povsem normalno življenje, vozita avtomobil, plešeta, sta strašna veseljaka, mobiteli in računalniki so za njiju vredni nobelove nagrade, končno lahko komunicirata tudi na daljavo Imata dva otroka, oba normalno slišita, ki ju občudujem od rojstva naprej, občudujem njuno komunikacijo z njima.....mene je fasciniralo, kako je triletnica, ki normalno govori in sliši, v trenutku preklopila v govorico gluhih. Ne zagovarjam nobene skrajnosti; v tem primeru opustitev pomoči ali samo pomoč. Treba je najti optimalno in najboljšo rešitev, poiskati deseto mnenje, strokovno seveda.....in se potem odločiti. In četudi se ne odločite za PV, lahko gluh človek živi srečno in polno življenje.