lillchy123
|
IZVIRNO SPOROČILO: Pikapolonica_ - priporoča se implantiranje v zgodnji mladosti saj je sluh pomemben dejavnik pri razvoju govora. V raziskavah se je pokazalo, da je starost ob implantaciji pomembna, saj so boljši rezulati pri otrocih, ki so bili implantirani zgodaj; (če si prav tolmačim, pa ni kaj prida hudo za razmišljat, da je pri samem PVju pomembno tudi to, da se ga čimprej začne uporabljati, ker so rezultati v zgodnji mladosti, otroštvu, veliko večji, verjetno je kje izraženo tudi v %, kot pa kasneje) - dolgotrajna praktična gluhost lahko omeji uspešnost uporabe kohlearnega implanta. (ok, spet malo mojega razmišljanja - če je nekdo, oseba, že od rojstva gluh in recimo čakamo, da bo star 18let, da se bo sam odločil ZA ali PROTI, dejansko ti kot starš omejiš možnosti uspešnosti uporabe PVja. Pa pomojem je tukaj res veliko vreden podatek, da taki ljudje se navadijo živeti kot gluhi, in same potrebe po PVju nimajo in dejansko se je težje učiti govoriti in uporabljati jezik pri 18tih, kot pa v otroštvu - spet poudarjam, moja predvidevanja!) Težava je v tem, da če gre za daljšo gluhost, slušni živec zakrni in ne deluje več tako kot bi moral.Druga težava je pa v tem, da mi slišimo z ušesi, poslušamo pa z možgani. In če ne dobijo dražljajev, se živčni sistem ne razvija popolno. Zato imajo otroci, ki so operirani do 3.leta, veliko večje možnosti za uspeh. IZVIRNO SPOROČILO: Pikapolonica_ Mi je pa zanimivo, da se ni javil nihče, ki ga ima, ali si ga želi imeti, je tik pred tem, da ga bo dobil, ali se je odločil za pv pri otroku in je bila operacija uspešna oziroma neuspešna. moj sin ima še eno preiskavo in če bo ok, dobiva drugi mesec datum za operacijo. Pi-kica, vam pa obema čestitam. Upam, da se kdaj srečamo. A tvoj sin je drugače kandidat za PV? Ker jaz sem razumela, da so kandidati le tisti,ki imajo težko izgubo sluha in jim aparatki ne pomagajo. Je pa tako, da še nekaj let nazaj, je bil res problem šport z PV, ker se uporabnik ni smel potiti. HB znanost napreduje, tako da je to rešeno. Najboljši dokaz je Miha Zupan, naš zelo znan košarkaš, gluh od rojstva in ima PV. Flecker, pi-kica ima naglušnega sina. Mi pa se pogovarjamo o praktični gluhoti.