Naša črtica koraka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ursi2 Amarant: tudi jaz sem za to zvedela šele od sestre, ki ima to hrano v malem prstu, ker je bila ona 4 leta skoraj skoz na dieti, ker so vsi njeni bili alergični in posledično je tudi ona bila na dieti, ker je pač dojila. Amarant je pa nekja podobnega po obliki kot kuskus, samo še bolj drobna zrnca. Treba ga je skuhat (ene45 min), pa se lahko uporablja kot zakuha oz dodatek tako zelenjavnim kot sladkim jedem. Lahko se ga da tudi k pecivu, ker ima baje podoben okus kot lešniki in lahko lešnike zamenjaš z amarantom. Ali ima res tak okus ali ne oz. kakšen pa ima okus pa vam povem, ko bom zdrava, ker zdej je vsa hrana brez okusa oz je tako kot bi stiropor jedla. Jz ga še v Intersparu nisem našla, v kakih večjih Mercatorjih ali Mullerju paga imajo. Tam pri zdravi prehrani! Timoty: ti si pa res pridna . Dobra si, ker ta študij res ni lahek. Katero smer pa imaš? Merry: Za mleko ti ne morem kaj rečtz, ker sma na dieti, tako da midva uporabljava samo riževo in ovseno mleko. Pa tudi pudinge jema samo riževe. Papriko pa jz popečem, ker mi je bolj dobra kot pa kuhana. Za kašice za na pot pa nimam idej. Sem že sama o tem razmišljala, ker noče jest, ko smo kje zunaj. Samo ne vem, ali zato, ker se preveč okrog dogaja, al zato, ker mu ni dobro. Se mi vstran obrača, še preden blizu pridem z žlico. In čestitke za premikanje!!!!! Si kr predstavljam, kako uživa, ko se matraš iz pod mize dobit! Tina50, čestitke Lanu za postavljanje na noge!!!!!!!!!! Krompirjeve jedi: tudi jaz mislim, da ni dobro zamrznat. (čeprav njoki, kroketi in cmoki so pa iz krompirjevega testa, pa so zamrznjeni?? ) Drgač jz tudi govejo juhco zamrznem seveda brez zakuhe, da jo imam kdaj za hitro neki toplega za pojest. Vprašanje: kako bi nadomestila kalcij v hrani, ki ga pač ne dobi, ker ne jema mlečnih jedi. Sploh se mi ne sanja, v kateri hrani bi še bil. Sicer kupim riževo mleko z dodatkom kalcija,samo dvomim, da je to dovolj. Pa še eno vprašanje, ki spada v kuhinjo. Kaj naredite s kruhom, ki ga ne pojeste. Ker meni se ga včasih nabere, pa nimam idej, kaj naj iz njega nardim. Skuham krompirjeve comike za k zrezkom z omako, ali pa enako maso, samo da dam kako jajčko več spečem v pečici in pride fullll dobro. Pa včasih, ampak bolj redko, naredim hrenov zos. Za kaj več pa nimam idej. Pa mi ga je škoda. Amarant je res tak droben, meni je bil brez okusa, sem ga pa kuhala kot riž. Okus po lešnikih? Men ni ratal. Je pa amarant zelo zdravo žito, so ga imeli že inki, pa Azteki, skratka un s tm gor . vsebuje pa veliko rudnin pa olj (omega), pa morda mineralov ... grem malo na net pobrskat: AMARANT Spet seme, za katero morda še nismo slišali ali pa ne vemo, kako ga uporabiti. Amarant je eno najbolj kompleksnih živil. Polno je rudnin, beljakovin, lahko prebavljivega škroba in primerno za vse generacije. Amarant ali ščiv ni tako neznan, poznamo ga le v drugi obliki, in sicer kot rastlino, bodisi kot plevel ali okrasno rastlino. Spoznajmo še seme in mu radodarno odprimo vrata v našo kuhinjo. Po azteškem izročilu amarant podaljšuje življenje! Je skrajno nezahtevna rastlina, ki uspeva v perujskih Andih na nadmorski višini nad 2000 metrov. V deželah, kjer ga pridelujejo, liste amaranta uživajo kot špinačo. Seme amaranta je drobno, okrogla zlato rumena zrnca so velika komaj en milimeter. Ščirovo seme je en sam kalček, obdan z založnimi hranili. Vsebuje več rudnin kot pšenica, kalcija je celo sedemkrat več, magnezija in železa pa trikrat več! Maščob je 9 %, od tega približno polovico maščobnih kislin omega 6 Beljakovin je 16 % z biološko vrednostjo 75 %, vlaknin 14 %, ogljikovih hidratov pa 59 %. Zelo pomembna je vsebnost esencialne aminokisline lizin. Amarant v kombinaciji z žiti predstavlja uravnoteženo beljakovinsko hrano. Seme ne vsebuje glutena, zato je zelo primerno za bolnike s celiakijo. Škrob sestavlja amilopektin, zato se zrna med kuhanjem zgostijo, kar v kuhinji s pridom izkoriščamo. Vsebuje nekaj vitanimov B skupine. Pomembna sestavina so fitosteroli, holesterolu podobne sestavine, ki imajo v našem telesu varovalno vlogo. Zato je amarant varovalna hrana pred degeneracijskimi boleznimi, saj pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakastimi obolenji. Pred kuhanjem ga lahko rahlo prepražimo, ni pa nujno. Priporočeno je, da ga pred uporabo splaknemo v vodi, ni pa nujno. Vodo zavremo, dodamo oprano seme, pustimo, da spet zavre in na šibki vročini kuhamo približno 30 minut, da seme nabrekne. Če ga pustimo nabrekati še dlje časa, toliko bolje. Ko je seme kuhano, dobi prosojen nadih, kot mala jajčeca. Če ga skuhamo večje količine, ga lahko zamrznemo in kuhanega dodajamo jedem, na primer kot zakuho za juho ali nadev. Če kuhamo zdrobljen amarant, bo kuhan že v petih minutah. V trgovinah z zdravo hrano je ponekod naprodaj amarantova moka, a priporočam vam, da jo meljete sproti, ker vsebuje veliko maščob, ki bi se utegnile razkrajati, moka bi zato lahko postala žarka. Če boste amarant mleli v domačem mlinčku za žita, ga meljite pomešanega z žitom ali po mletju samega amaranta zmeljite še malo riža, da očistite mlinske kamne. V nekaterih trgovinah z zdravo hrano lahko kupite mislije z amarantom, amarantove energetske ploščice, amarantovo medeno pokovko in podobno. JAGODNA KAŠA Z AMARANTOM 2 dl amaranta 4 dl jabolčnega soka lupina 1 ekološko pridelane limone ¼ vaniljinega stroka ali vaniljin sladkor malo cimeta v prahu ½ kg jagod 2 dl stepene sladke smetane sladkor ali druga sladila po potrebi Amarantovo seme splaknemo z vodo. Jabolčni sok segrejemo do vrenja in odišavimo z limonino lupinico, vaniljo in cimetom. V vrel sok stresemo amarant in na šibki vročini kuhamo 30 minut. Pustimo, da se ohladi. Vaniljin strok izločimo. Jagode očistimo, pretlačimo in po potrebi osladimo. Po želji jagodno kašo zmešamo s kuhanim amarantom ali v posodice nalagamo v plasteh. Po želji okrasimo s sladko smetano ali vaniljevim sladoledom. Okus je presenetljivo dober. Zanimivo je, da se nam amarant še nekaj časa valja po ustih, podobno kot mak. Jagode vsekakor lahko nadomestimo z drugim sezonskim sadjem! KOLERABIČNA KREMNA JUHA Z AMARANTOM 1,5 dl amaranta 1 kolerabica z listi vred 1 strok česna 1 l vode 1 žlica jušne zelenjave peteršilj po želji koprc 1 dl sladke smetane Amarantovo seme rahlo prepražimo na oljčnem olju in dodamo na koščke narezano kolerabico z listi vred. Dodamo sesekljan strok česna in zalijemo z vodo. Dodamo jušno zelenjavo in kuhamo do vrenja. Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 30 minut. Začinimo s sesekljanimi zelišči. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in po želji obogatimo s sladko smetano. Če bomo dodali še kosem masla, bo okus posebej zaokrožen. Čebule pri tej juhi nismo dodajali, vsekakor pa bi sodila zraven. ENOLOČNICA Z AMARANTOM IN ZELENJAVO Sestavine: 150 g amarantovih semen, 50 g masla, 3 jedilne žlice oljčnega olja, 5 dl zelenjavne juhe, 150 g korenja, 200 g pora, 50 g orehov, šopek peteršilja, 1 čajna žlička naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj. AMARANTOVI KROKETI 18 dag amarantove moke čajna žlička morske soli 2,5 dag masla ena debela čebula vroča voda olje Čebulo olupimo, narežemo na drobne kocke in na maslu steklasto zdušimo. Amarantovo moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročim oljem in ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Nato jih obrnemo in tudi na drugi strani spečemo do zlatorjave barve. Še vroče krokete ponudimo z jabolčnim kompotom ali sadno omako. RDEČA SADNA KAŠA Z AMARANTOM 4,5 dl jabolčnega soka 10 dag grobo zdrobljenih amarantovih semen lupina neškropljene limone cimetova skorjica ali čajna žlička mešanice medu in cimeta 5 dag akacijevega medu 50 dag svežega jagodičja (ribez, maline, borovnice, češnje) 10 dag smetane nasekljani lešniki ali mandlji za okras Grobo zdrobljena amarantova semena hitro zavremo z jabolčnim sokom, nastrgano limonino lupino in cimetovo skorjico ter na blagem ognju pustimo nabrekati 10 minut. Cimetovo skorjico odstranimo ter vmešamo sadje in med. Sadno kašo napolnimo v majhne skodelice in damo na hladno. Preden sladico ponudimo, jo okrasimo s stepeno smetano, nasekljanimi lešniki in mandlji.
|