ronja
|
petra, nisem videla, da si imela klopa. NO, ena naša sošolka je staknila klopa in burelijo celo v 1. trimesečju,dobila zdravila in hvalabogu tudi tu ni bilo nobenih posledic, tamala srčkana, da je kaj! Da te malo potolažimo. Na infekcijski so res fajn zdravniki! Naju so tudi že 2x rešili . Pa res v 3. trimesečju razni antibiotiki ne morejo naredit več take štale, tak da le pejdi k zdravniku, pa bo vse ok. Če ti kaj pomaga, jaz sem jih pri ROnjo pojedla ful, tudi ene, na akterih piše, da se jih ne sme dajat - ampak niso imeli izbire, ker sem bila tako boga, da bi sicer obe šli... Pa je bilo vse ok. Ni to garancija, ampak je pa tolažba . mima, tudi jaz bi se zaklepala, mogoče edino, če bi živela z bratom ne, ker sva pač že dolgo skup živela, pa je laufalo (res pa da sva mela sobi en zraven drugega in vse ostalo skupno, nisva mela ločenega gospodinjstva ). Čeprav mene to, da bi mi hodili not, ko me ni ne moti niti ne skrbi toliko kot to, da bi mi uletavali, ko sem doma... Pri nas imajo vsi ključe od najinega stanovanja: njegovi, mojadva, moj brat,... Res pa noben ne brska, včasih pustijo kaj ali kaj vzamejo, če se zmenimo, pa kadar naju ni, nama kdo pobere pošto ali zalije rože. Praktično in ok. Da bi pa morala kateregakoli gledat vsak ljubi dan, se mi pa zmeša ... Je drugače, če skup živiš, itak -takrat pač nimaš izbire; ampak meni se je mešalo že, ko me je mami vsak dan klicarila nekaj časa, ko sem bila noseča z Ronjo! Groza! intrauterini sistem s hormoni je po domače Mirena . Maternični vložek (intra - v, uterus - maternica) s hormoni, ki se počasi sproščajo vsak mesec, zato ne dobiš prave m. (ker pač ni ovulacije, ker tvoje telo misli, da je noseče - vse kontracepcijske tabletke delajo na ta princip, da prepričajo tvoje telo, da je noseče in torej ne rabi pošiljat še enega jajčeca v boj ). Res jo lahko vstavijo že na prvem poporodnem pregledu, ni nujno, da krvaviš, lahko pa - odvisno, kako se tvoje telo odziva na tujke v maternici... Lahko bo hotelo zadevo vršt ven - torej bojo krči in kri, veliko jih pa sploh ne ve, da so zadevo dobile - no, vejo že, ampak ne čutijo . Hehe, brez skrbi, urška, saj te ne bom prepričevala v kondome; če ti niso, ti pač niso. So pa praktični in fino je to, da ko si zaželiš otroka, to oba vesta in data zavestno to stran, pa ni treba nič k zdravniku hodit, pa pavz delat, itd... Samo plaščka ne daš gor, pa že maš . NO, vsaj tak je bilo pri nama . Midva bova verjetno tudi zdaj na kondomih, dokler se ne odločiva za še kakšnega... Ker po moje se bova prej kot v 5ih letih, za leto, dve, max. tri se mi pa ne splača mirene not dajat... Sem že prašala lubija, kaj bova pol, pa me je čukasto pogledal, pa rekel: ja, kondomi, valjda . Saj je mal hecen občutek, ko greš iz brez spet na kondom (v nosečnosti z Ronjo seveda nisva mela kondomov, potem 3 tedne po porodu pa sva jih mela za vsak slučaj, ker takrat naj ne bi še seksal, pa da se kaj ne okuži... in je bilo malo hecno taprvič, ampak se hitro navadiš). No, potem sva jih itak skenslala, pa je prišla Lejla . Zdaj itak ni nič aktualno . Tak da izkušenj z mirno nimam, jo pa punce zelo hvalijo. Ker se hormoni sproščajo direkt na mestu, je verjetno potrebna manjša količina in je verjetno manj stranskih učinkov - pa še pozabit ne moreš kot tabletke... Pa v bistvu je dvojna zaščita, ker tudi mehansko preprečuje, da bi sluznica lahko zadebelila in se v tanko jajčece ne more vgnezdit, tudi, če bi se sprostilo. Tako da jih dosti tudi m. nima. Meni je všeč, če je vse čim bolj naravno in mi je ok, da mam m., vsaj dokler še mislim met otroke - potem je bolj vseeno, ker nima veze, tudi če kaj zafrknem. Ploha, nekatere kontracepcijske tabletke dovolijo oz. predpisujejo tudi po porodu. Ne vem, katere, ker nisem KT nikoli uporabljala, vem pa, da so nekatere jih in naj ne bi imele nekega vpliva na dojenje (mislim, da not ni estrogenov). Je pa vseeno fino, da vmes narediš 3 mesečni predah, brez tabletk, predno znova zanosiš (tak da kondomi ti ne uidejo ) nina, res, samo med m. vstavljajo? Vem, da na spl. vstavijo med m., ampak sem skoraj ziher, da so si ene naše junijke dale že 6 tednov po porodu tole not... Sicer pa - kaj mi pa potem pomaga, če čakam do prve m., hehe, potem lahko itak že zanosim prej . Mirena sicer ne tanjša sluznice, samo ne dovoli ji, da bi se zadebelila - naravno ima namreč sluznica cikel, da je po m. čisto tanka, potem pa se debeli in je najbolj debela ob ovulaciji, potem pa če ni nič, se spet odlušči in to je m. Če pa je kaj, se veselo debeli naprej in kasneje se začne debelit še buši . Če pa maš not mireno, ta ne pusti, da bi se sluznica začela debelit in je ta ves čas kot tik po m. Zato tudi ni prave m., ker m. je to, da se odlušči sluznica in izkrvavi ven. Tu se sluznica nima kaj dosti luščit in tako tuid ni m., je pa lahko neka kao krvavitev, ki pa ni tako močna in sploh je g. ne obravnavajo kot m. Nočem težit, samo če bi kakšno zanimalo , recimo niio saša, no, boš pa (upam) prva januarčica, ki bo rodila! Maš rok točno 1 m. pred mano! NO, saj če je vse ok, je tako boljše, da bo že decembra tu, ni res? Pa boš do novega leta že vsa lepa, me pa še vse ogromne s temi trebuhi Premišljevat si p animaš več kaj, ti si naša, pa konec! Rodiš lahko pa kadar hočeš, zmenjeno? ulla, zato da maš porodniško takrat, ko maš otroka . Jaz mam rajši kasneje rok, pa da sem lahko tistih par dni več s tamalo drugo leto...
|