ursalara
|
Evo pa imam pet minut časa da vam napišem kaj mi je dejala patronžna!Čim manj komplicirat ter bolje je! Pa bom kar razpredelnico napisala ki mi jo je dala!Samo razpredelnica velja po tem kopitu za doječe mamice tiste ki ste začele uvajati že zdaj pa lahko dajate tisto kar piše pri 6 mesecih! Dodatek k prehrani v 6 mesecu!-Sadni sokovi,kašice in pireji(sadni-jabolko,banana,marelica,hruška)Zelenjvani -(korenje,bučke,brokoli,krompir,koleraba,cvetača) Riž,koruzo! Ob koncu 6 meseca!Rumenjak,meso(zajec,puran,teletina,govedina,konjsko meso) Postopoma žita z glutenom(pšenica,oves,rž,ječmen) 7 do 12 mesecev -enaka mešana prehrana:jogurt,skuta,žitarice,meso,rumenjak Po 12 mesecu -beljak,svinjino,morske ribe,med arašide! Povedala mi je še (jaz ji zaupam ker smo res družinski prijatelji)da kravje mleko uvedemo pri osmih mesecih(ravno zaradi tega če gre otrok v vrtec)naj bo 3,5 rok trajanja tri dni!Tiste ki imate kmetijo doma(mislim da je ena omenila)kravje domače mleko če imate doma kravo zavreš mleko na koncu preden ti zavre ga premešaj ga ohladiš v istem loncu preostanek daš v hladilnik! Gluten naj bi se načeloma uvajal pri 8 mesecu! Rižolino,keksolino,medolino,čokolino je odsvetovala ker otroka nasiti za kratek čas,najboljše so kašice od millupe ali od hippija! Nikoli ne kuhaj otroku posebaj kuhaj skupaj za celo družino! Mi je dala en recept za juho kaj je najbolje narediti ko kuhaš juho jo skuhaj v velikem loncu in daj pet ali več jogurtovih lončkov juhe v skrinjo in ne rabiš kuhati juhe vsak dan!Najboljša zelenjava za malčke je recimo iz juhe! Popra se izogibamo solimo zmerno!Sladkaš lahko ker se bo slej ko prej spoznal z sladkorjem! Za sadje mi je svetovala kasneje da nikoli ne pomudimo otroku ko je že večji jabuk in naj ga sam grize ker ga ne bo ampak narediš sadni krožnik za celo družino in vsi jeste sadje! Kivi je zelo alergen in zato ga odsvetujejo če pa ga že ponudite ga prej dobro operite olupite in spet operite zaradi nitk ki ostanejo v kiviju ko ga lupiš!Južnega sadja se izogibamo prav tako mandarin,pomaranč lahko jih poje eno do dve več ne ker ima nasledji dan lahko vneto ritko!! Pri osmih mesecih naj bi otrok jedel večinoma vse! Ribe-če veste iz kje ribe prihajajo naprimer postru jo lahko poje morskih rib ne sme pred enim letom! Jogurt lahko poje pri 7 mesecih samo naj bo kvaliteten jogurt spet z zelo malo časa rok trajanja! Če se še kaj spomnim vam dopišem je bilo csega tega če pa vas še kaj zanima pa vprašajte!Upam da sem vam kaj pomagala!