|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Rojen pod nesrečno zvezdo
18.3.2008 8:38:27   
Anonimen
Ah, Mišek. Se mi zdi, kot da hodiva po isti črti, samo da ti govoriš o potovanju od točke A do točke B, jaz pa od B do C user posted image . Hecno, a ne, se povsem strinjam s tistim, kar si napisala, samo ti se ne z mano, mogoče pa res ne pišem dovolj razumljivo. Pa se mi ne da več, mogoče bi moral pisat kdo z več retoričnih sposobnosti.

Se grem metat po snegu s hčerko, uživat v tem prelepem zasneženem vremenu (zame je vreme lepo)user posted image user posted image

PS: čisto od nobenega ne pričakujem, da bo kaj naredil s svojim življenjem. Naj vsak ustvaraj, kakor mu paše. Jaz sem odgovorna zase, za hčerko in moža in vsi se TRUDIMO (v temu pa je point, a ne), da bi bili srečni, zadovoljni, tudi tako, da se sem in tja skregamo.

(odgovor članu mami_miki)
  Neposredna povezava do sporočila: 76
18.3.2008 9:20:39   
brava
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: brava
1. Komu vse odpustiti?
Samo staršem, partnerju, prijatelju, rojaku, ženski, vojnemu zločincu (Hitler)..?

Vsakemu, do katerega nosiš, imaš, gojiš zamero. Večja, močnejša, globja kot je zamera, bolj je pomembno odpustiti.

Odpuščanje je stvar čutenja in ne prava. Pravno lahko še vedno zahtevaš povrnitev škode, takšne ali drugačen. Pri odpuščanju ne gre za to. Pri odpuščanju gre za to, da se ozdravijo tvoja čustva.

Če nič ne čutim do tistega, ki mi je storil slabo, če pri sebi ne čutim zamere, moram po tvojem mnenju še vseeno odpustiti, drugače moja čustva ne bodo zdrava?

2. Zakaj odpustiti?
Mislim, da je potrebno "odpuščati" le v primeru, ko misliš samo na maščevanje temu človeku, ko ti misel na njega krade čas in zdravje.  Te vrste "odpuščanje" je zdravo. Po mojem niti ne gre za odpuščanje, bolj za razumevanje vzrokov.

kakšnih vzrokov?  Razumevanje vzroka nima nobene zveze z zamero. Tisto bolečino v prsih. Lahko storkat razumeš, da je normalno zameriti ali da ni prav zameriti (glede na konkreten primer), zaradi tega ni nič lažje.
Če do nekoga nič ne čutiš (tudi to je problem, da is naprimer neobčutljiv do sočloveka - pa čeprav za tebe grdega), potem tudi ne čutiš zamere.

Ne gre za odpuščati nekomu, ker razmišljaš o maščevanju, ampak zato, ker zamera VEDNO BOLI TEBE. Z zamero škoduješ samo sebi. Nikomur drugemu. Ker zamera je stanje čustev. In takšna slaba čustva gojiš v sebi. Pogosto se jih REDNO ZALIVA in goji. Takšne zamere se zelo vsidrajo. Prvo jih je potrebno prenehati zalivati, gojiti.

Torej odpuščanje sploh ni nikoli toliko pomembno za drugega, kot je ozdravljajoče in oživljajoče ravno za tistega, ki odpušča. Zato odpustiti. Ker se znebiš težkega bremena, ki ga v resnici sam povzročiš z zamero (pa naj bo "upravičena" ali ne). Zamera vedno boli tebe.

Veš kaj je mene strah, da sem spet kake zamere potisnila v sebe oz. se mi ne zdi normalno, da ne čutim nobene zamere. Kako veš, če zameriš ali ne? Kakih bolečin v prsih nimam, parkrat sem samo v sanjah preklela starše, ki sedaj na stara leta manipulirajo s svojo nemočjo, starostjo in boleznijo.  V knjigah o zlorabah otrok je to končna faza zaključevanja začaranega kroga. Bojim se manipulacij, ker sem v vsem svojem življenju bila manipulirana in sem sama manipulirala. Bojim se, da sem še vedno polna samoobrambnih mehanizmov, da ne zmorem odkrito pogledati vase. Ljudje, s katerimi sodelujem v procesu zdravljenja, pravijo, da je to normalno. Po drugi strani pa jim ne morem popolnoma zaupati, ker pravijo, da ko bom našla ljubezen do sebe, jo bom našla tudi do staršev. Družbeni mus torej, da starše ljubiš. Ne glede na to, če oni tebe. Na srečo vem, da imam svojo pamet in se ne obremenjujem pretirano s tovrstnimi izjavami. Na zunaj, kaj pa če se v sebi? Možno je vse, a zaenkrat mi gre, kakor mi pač gre: up and down, do ljudi, ki so me prizadeli pa pač ne čutim ničesar in sem jih izločila iz svojega življenja.

3. Imamo interes, da bi odpustili, ker nas je mogoče strah, da nas imajo starši, partner ipd radi in jim delamo krivico in bodo nesrečni umrli?

To nima nobene veze. Edini, ki je nesrečen je tisti, ki ima zamero. Poglej koliko ljudem si se že zamerila v svojem življenju - pa za to sploh ne veš user posted image . Te ne boli. Prav dobro pa veš za vse tiste zamere, ki so jih drugi povzročili tebi. user posted image

celotno svoje življenje bom morala uporabljati pozitivne misli, gesla, "moliti", a nikoli ne bom mirna in srečna ves čas.

Vse dokler ne najdeš odpuščanja. In vsak ga ne. Celo verjetno samo redki.

Vse dokler ne najdeš odpuščanja..če ne čutim zamere, potem sem ga že, ne? Jaoo, res mi ni jasno to odpuščanje. user posted image

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 77
18.3.2008 9:23:27   
Anonimen
Se opravičujem če bom čist falila. Pojma nimam o čem debatirate. Sam neki bi rada vpršala.

Kako odpustiti? Kako lahko nardiš da te ene stvari (zamera) ne bo več bolela, da boš odpustil?
Kako to doseči?

(odgovor članu brava)
  Neposredna povezava do sporočila: 78
18.3.2008 9:37:34   
Anonimen
Sicer pa, kaj se sploh sekiram.
Eh, saj se za vse najde rešitev. Kar se tiče varstva, lahko pustim službo. Kar se tiče drugih, če me moti, kar govorijo, pač ne imeti stikov in se jih izogniti na km daleč. Sicer je pa večinoma zelo v težjih položajih, mogoče bi lahko še jaz jim kakšno pomoč nudila. Kar se tiče matere, se ji lahko vržem na kolena, dam še svoje prihranke bratu, ker itak želi, da bo imel brat čimveč. In takrat mi bo rekla, ja tako je prav. Mogoče se mi bo celo nasmehnila. Za otroštvo sem pa itak sama kriva, ker sem se zmuznila iz očetovih j..c. Tako, da lahko rečem, da sem mogoče celo zelo "prefrigana". Pač sem se vsilila v družino, katera je bila že tako obremenjena in jaz sem se še "uštulila" zraven. Tukaj je absolutno krivda na moji strani.
Pa kaj sploh jamram....user posted image
user posted image

(odgovor članu mami_miki)
  Neposredna povezava do sporočila: 79
18.3.2008 9:38:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: matovilcica

Se opravičujem če bom čist falila. Pojma nimam o čem debatirate. Sam neki bi rada vpršala.

Kako odpustiti? Kako lahko nardiš da te ene stvari (zamera) ne bo več bolela, da boš odpustil?
Kako to doseči?

Odvisno od človeka. Meni pomaga, da dam čustva iz sebe, se zderem, jokam, včasih sem pisala dnevnik, pa mi ne potegne več,... Aja, pa ful se pomirim, če berem knjige user posted image .
Eni meditirajo, drugi molijo, tretji potiskajo čustva v sebe, ker jih je preveč naenkrat, da bi jih lahko obdelali, eni se zapijejo ali odkrijejo zdravo življenje, pišejo na RR, sanjajo,... (zdaj bo spet Mišek kaj komentirala, a ne da te že srbijo prsti user posted image . Malo heca). In si dovolimo čas, da se stvari razbistrijo. Če se ne, pa tudi prav, ne moreš se prisilit v to, da bi nekomu odpustil, če stvar še ni zrela. Tudi če nikoli ne. Važno se mi zdi edino, da ta zamera ni tako velika, da vodi naše življenje. Čas celi rane, pri enih počasi, pri drugih hitreje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 80
18.3.2008 9:47:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: decembrka

Sicer pa, kaj se sploh sekiram.
Eh, saj se za vse najde rešitev. Kar se tiče varstva, lahko pustim službo. Kar se tiče drugih, če me moti, kar govorijo, pač ne imeti stikov in se jih izogniti na km daleč. Sicer je pa večinoma zelo v težjih položajih, mogoče bi lahko še jaz jim kakšno pomoč nudila. Kar se tiče matere, se ji lahko vržem na kolena, dam še svoje prihranke bratu, ker itak želi, da bo imel brat čimveč. In takrat mi bo rekla, ja tako je prav. Mogoče se mi bo celo nasmehnila. Za otroštvo sem pa itak sama kriva, ker sem se zmuznila iz očetovih j..c. Tako, da lahko rečem, da sem mogoče celo zelo "prefrigana". Pač sem se vsilila v družino, katera je bila že tako obremenjena in jaz sem se še "uštulila" zraven. Tukaj je absolutno krivda na moji strani.
Pa kaj sploh jamram....user posted image
user posted image

Ne, ne decembrka, lih obratno. Kar se ti je zgodilo, za to ne moreš biti kriva. Uf, imaš ene čudne osebke okoli sebe, oprosti, ker se grdo sliši, ampak dolžni so ti ogromno spoštovanja, ki ti ga ne izkazujejo.

Moj point je v temu, da v sebi najdeš moč in se izmuzneš iz njihove oblasti. Ko boš delala, karkoli že boš, ne da bi si po tihem želela njihovega odobravanja, hvale, spodbude. Ko boš ugotovila, da si morajo dejansko oni želeti tvojega odobravanja, tvoje pohvale. Ker si ti tista, ki si dobra, sposobna. Oni tega niso nikoli pokazali (to sklepam na podlagi napisanega, lahko da brcam v temo).

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 81
18.3.2008 9:55:13   
brava
Samozavest...že beseda pove, da se zaveš samega sebe. Glavno vprašanje je kako. Govorila sem z ljudmi iz skupine za samopoč Sanje Rozman. Ni enotnega recepta, ni garancije, da ti uspe.

Jaz trenutno uporabljam raznorazna orodja, svojega boga v smislu nekoga, ki bi mi pomagal in stal ob strani, pa še nisem našla in ga niti ne iščem..povsod pač berem o njem in vem, da te izjave, da ima nekdo nek namen s tabo in da ga obvezno moraš najt, če ne ne boš srečen, škodijo, ker se ves čas sprašuješ, kaj je narobe s tabo, da ne verjameš vanj. Da nimaš vere.

Boga razumem kot ljubezen do sebe in ljubezen, ki jo sedaj, ko se večino časa ljubim, dobim od okolice oz. sem jo sedaj komaj sposobna prejeti.

Izjave, kopiram:

Vsak dobi v življenju to kar rabi

ne se zgovarjat na nesrečno zvezdo, ker ste sami odgovorni za svoje občutke in življenja, in za vse kaj se vam dogaja...to ste ustvarili, pa še spremenite...

in druge že omenjene npr. da smo si starše sami zbrali...ta je še posebej huda.. te izjave so pričakovanja okolice, nekaj, kar bi naj bilo dobro, uresničljivo, sposobnost vsakega

a

škodijo... že res, da lahko marsikaj narediš zase, za svoje otroke, a če si sam na svetu, brez podpore, brez ljubečega okolja oz. nesposoben prejemati ljubezen, ker se sam nimaš rad,..je najti svoj mir in ljubezen do sebe isto, kot da zadeneš na lotu, le redkim se to posreči. Ljubezen ni nekaj otipljivega, se ne da kupiti, ne moreš reči: če bom delal, si jo bom lahko šel kupit v trgovino....torej se sposobnosti ljubiti sebe ne da s trdim delom zaslužiti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 82
18.3.2008 9:58:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Kako to doseči?

Odvisno od človeka. Meni pomaga, da dam čustva iz sebe, se zderem, jokam, včasih sem pisala dnevnik, pa mi ne potegne več,... Aja, pa ful se pomirim, če berem knjige user posted image .
Eni meditirajo, drugi molijo, tretji potiskajo čustva v sebe, ker jih je preveč naenkrat, da bi jih lahko obdelali, eni se zapijejo ali odkrijejo zdravo življenje, pišejo na RR, sanjajo,... (zdaj bo spet Mišek kaj komentirala, a ne da te že srbijo prsti user posted image . Malo heca). In si dovolimo čas, da se stvari razbistrijo. Če se ne, pa tudi prav, ne moreš se prisilit v to, da bi nekomu odpustil, če stvar še ni zrela. Tudi če nikoli ne. Važno se mi zdi edino, da ta zamera ni tako velika, da vodi naše življenje. Čas celi rane, pri enih počasi, pri drugih hitreje.

Sam to ni to.
Jaz živim čist normalno. berem, tečem, sem dala čustva iz sebe.
Ampak osebe ki me je izkoriščala, paše vedno ne prebavljam (sem jo odklopila iz svojega življenja.).
In ko jo vidm, me še vedno špikne pri srcu od besa nad njo.

Jaz bi se rada tega občutka znebila, ker itak škodi sam meni. Njej se gladko j... za vse.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 83
18.3.2008 10:09:13   
Anonimen
Potem pač še nisi vsega predelala. Saj ni treba imeti vseh ljudi rad in ni treba biti do vseh nevtralen. Včasih nas ravno to dela človeške.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 84
18.3.2008 12:45:04   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: brava
Vse dokler ne najdeš odpuščanja..če ne čutim zamere, potem sem ga že, ne? Jaoo, res mi ni jasno to odpuščanje.

Zamere ne čutiš verjetno zato, ker si postavila zid. Oklep.

Veš. V srednji šoli smo brali: Tomaž Šalamun
"Izžgal bom vso mehkobo iz mojega telesa. Iz dolgih žebljev si bom varil ude novega telesa."
Takrat sem mislil, to je to. To je tisto pravo. In nihče več me ne bo mogel prizadeti.

Narobe. Hudo narobe. Kdor izžge iz sebe vso mehkobo, vsa čutenja in postane neobčutljiv, kot so žeblji, v resnici umre. In to je mrtev pri živem telesu. To je slepa ulica in najhujši način življenja. Živeti biološko, a ne živeti.

Naše čutenje in čustva nas delajo žive. To ne smemo pustiti umreti in ne otopeti. Bolečina je del življenja. Ni prijetna, je pa del življenja. Izklopiti čustva, da ne bi bolelo, je enako kot umreti del življenja.

... je mene strah, .... se mi ne zdi normalno, da ne čutim nobene zamere.  .... je to končna faza zaključevanja začaranega kroga. .......Bojim se, da sem še vedno polna samoobrambnih mehanizmov, ...., mi gre, kakor mi pač gre: up and down, do ljudi, ki so me prizadeli pa pač ne čutim ničesar in sem jih izločila iz svojega življenja.

Po tvojih izjavah sklepam, da te je upravičeno "strah". Namreč čustva do (določenih) ljudi si izklopila. Zato jih tudi izločaš iz svojega življenja. Ne faza zaključka ampak zaključevanja začaranega kroga - ker iz začaranega kroga se izstopi samo tako, da se nekaj prelomi in potem stopiš ven. Če pa je vse narejeno, oblazinjeno, polno samoobrambnih mehanizmov, da ne bi prizadelo, se tudi nič ne more zlomiti, zato tudi izgleda kot da ni izhoda, da je začarano.

...., parkrat sem samo v sanjah preklela starše,...

Ne v sanjah. V resničnosti. Ne z besedami, ampak v srcu. V bistvu v najhujši obliki.

ker pravijo, da ko bom našla ljubezen do sebe, jo bom našla tudi do staršev. .....Družbeni mus torej, da starše ljubiš. ....

Ne, ni družbeni mus. To je elementarna potreba otroka, čutiti ljubezen do staršev in čutiti njihovo ljubezen in s tem zavetje, varnost. Želja po tem je vgrajena v vsakem od nas. Prav briga me, ali imaš ti rada svoje starše. Tebi pa to ni vseeno. Ker so to tvoji starši, tvoja varnost (izgubljena ali zapravljena ali pa obstoječa), tvoje življenje in tvoja čustva. To nima nič zveze z družbo.

Pravim, ko boš našla ljubezen do staršev, boš našla ljubezen do sebe. Ravno obratno. Ker ljubezen, ki izvira iz sebe je egoizem, ljubezen ki jo gojiš do drugih pa te napolnjuje.

(odgovor članu brava)
Neposredna povezava do sporočila: 85
18.3.2008 13:24:48   
tehnofil
Kako odpustiti? Kako lahko nardiš da te ene stvari (zamera) ne bo več bolela, da boš odpustil? Kako to doseči?

, da dam čustva iz sebe, se zderem, jokam, včasih sem pisala dnevnik, Eni meditirajo, drugi molijo, tretji potiskajo čustva v sebe, eni se zapijejo ali odkrijejo zdravo življenje,

Sam to ni to.

Res je. To ni odpuščanje.

In ko jo vidm, me še vedno špikne pri srcu od besa nad njo.

Zamerimo zato, ker nas nekdo prizadene. Ker nam povzroči bolečino. Ker rani naš EGO. MENE je užalil. MENE je prizadel. MENE je ponižal. MENE, MENE, MENE.

In potem si to dobro zapomnimo. Na to se še pogosto spomnimo, večkrat nam v ta dogodek uhajajo misli in PODOŽIVLJAMO - zalivamo in negujemo. Zato je prvo potrebno prenehati zamero zalivati, gnojiti, okopavati - podoživljati.

Potem pa je potrebno na tistega pogledati z druge strani. S strani s katere ne znamo videti niti sebe. In sicer s strani bitja. Odstrani z njega obraz, kožo, meso, kosti, ude, telo. Ostane neka bit. In kaj si želi ta bit. Želi si isto, kot si želiš ti, oni, mi. Biti srečen. In potem pogledaš dejanje te osebe, ki te je prizadelo. V kolikšni meri prispeva k temu, da bi ta bil srečen. Je to dejanje vsaj v pravi smeri, kjer se nahaja pot k "biti srečen". In odgovor je vedno enak. Dejanje ne prispeva, ni niti približno v smeri, kjer bi se nahajala sreča. V bistvu je dejanje ravno v nasprotno smer. Namesto korak bližje k notranji sreči, je korak bolj stran. In ker ta oseba si želi (vede ali nevede) tiste notranje sreče, kot si jo ti, jaz, mi in vidiš da je v bistvu naredila korak še bolj stran, in da jo ti koraki peljejo vedno bolj daleč stran, k nekim navideznim srečam. Ko "vidiš", da ta oseba, ta bit v telesu, hodi v temi vedno bolj daleč od svoje globoke želje, da zapravlja in bo celo življenje zapravila za sledenje poti, ki vodijo stran od notranje sreče (pa naj bodo te poti kreg, prevara, kraja, nagajanje, laž, nasilje,.... karkoli) se ti ta bit lahko zasimli. Hudo zasmili. Postaviš se v njen položaj in se zamisliš, kako hudo bi bilo, če bi bila ti na tej poti. Če bi bila ti tako slepa, tako tavala v temi. Bila na poti, ki gre točno stran od notranje sreče. Z "eno" besedo: Zapravila življenje.

Tako prideš do tega, da ta oseba v bistvu samo želi biti srečna. Da te ni prizadela zaradi tebe ampak zaradi sebe, zaradi svoje slepote, svoje izgubljenosti. Na tak način prelomiš tisto pregrado med njo in tabo, ki onemogoča empatijo.

In ko v tvojih očeh iz sovražnika postane človek, proces odpušačnja že teče.

In da, za globoke zamere je potrebno veliko moliti za odpuščanje. Molit, da bi mogli odpustiti. Prositi za dar odpuščanja.

Lk 11,10
Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo.

Jak 1,6

Prosi pa naj v veri, ne da bi kaj dvomil; kdor dvomi, je namreč podoben morskemu valu, ki ga veter dviga in premetava.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 18.3.2008 13:35:19 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 86
18.3.2008 13:37:11   
tehnofil
.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 87
18.3.2008 13:45:41   
Anonimen

In potem si to dobro zapomnimo. Na to se še pogosto spomnimo, večkrat nam v ta dogodek uhajajo misli in PODOŽIVLJAMO - zalivamo in negujemo. Zato je prvo potrebno prenehati zamero zalivati, gnojiti, okopavati - podoživljati.

In sicer s strani bitja. Odstrani z njega obraz, kožo, meso, kosti, ude, telo. Ostane neka bit. In kaj si želi ta bit. Želi si isto, kot si želiš ti, oni, mi. Biti srečen. In potem pogledaš dejanje te osebe, ki te je prizadelo. V kolikšni meri prispeva k temu, da bi ta bil srečen. Je to dejanje vsaj v pravi smeri, kjer se nahaja pot k "biti srečen". In odgovor je vedno enak. Dejanje ne prispeva, ni niti približno v smeri, kjer bi se nahajala sreča. V bistvu je dejanje ravno v nasprotno smer. Namesto korak bližje k notranji sreči, je korak bolj stran. In ker ta oseba si želi (vede ali nevede) tiste notranje sreče, kot si jo ti, jaz, mi in vidiš da je v bistvu naredila korak še bolj stran, in da jo ti koraki peljejo vedno bolj daleč stran, k nekim navideznim srečam. Ko "vidiš", da ta oseba, ta bit v telesu, hodi v temi vedno bolj daleč od svoje globoke želje, da zapravlja in bo celo življenje zapravila za sledenje poti, ki vodijo stran od notranje sreče (pa naj bodo te poti kreg, prevara, kraja, nagajanje, laž, nasilje,.... karkoli) se ti ta bit lahko zasimli. Hudo zasmili. Postaviš se v njen položaj in se zamisliš, kako hudo bi bilo, če bi bila ti na tej poti. Če bi bila ti tako slepa, tako tavala v temi. Bila na poti, ki gre točno stran od notranje sreče. Z "eno" besedo: Zapravila življenje.

Tako prideš do tega, da ta oseba v bistvu samo želi biti srečna. Da te ni prizadela zaradi tebe ampak zaradi sebe, zaradi svoje slepote, svoje izgubljenosti. Na tak način prelomiš tisto pregrado med njo in tabo, ki onemogoča empatijo.

Vem kaj misliš s tem zalivanjem in tem. Ampak ne vem pa kako "nehat zalivat in negovat"?

SE pravi... človeka moraš povsem razgalit....in ga takega razgaljenega sprejet.

Če dobro pomislim, o razlogih zakaj sploh zamerimo.
V bistvu je tu en sam razlog. Ker smo človeka postavili na piedestal. IN kot človek na piedestalu tega dejanja pač ne bi smel storiti.

Torej moram tega človeka najprej postavit iz piedestala (ga razgalit, njegovo človeško bit.... ki je prav takšna kot moja (v grobem)) in ga sprejet takega kot je.... razgaljenega, podobnega meni.

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 88
18.3.2008 13:49:49   
Anonimen

Zamerimo zato, ker nas nekdo prizadene. Ker nam povzroči bolečino. Ker rani naš EGO. MENE je užalil. MENE je prizadel. MENE je ponižal. MENE, MENE, MENE.

Potem pa je potrebno na tistega pogledati z druge strani. S strani s katere ne znamo videti niti sebe. In sicer s strani bitja. Odstrani z njega obraz, kožo, meso, kosti, ude, telo. Ostane neka bit. In kaj si želi ta bit. Želi si isto, kot si želiš ti, oni, mi. Biti srečen. In potem pogledaš dejanje te osebe, ki te je prizadelo. V kolikšni meri prispeva k temu, da bi ta bil srečen. Je to dejanje vsaj v pravi smeri, kjer se nahaja pot k "biti srečen". In odgovor je vedno enak. Dejanje ne prispeva, ni niti približno v smeri, kjer bi se nahajala sreča. V bistvu je dejanje ravno v nasprotno smer. Namesto korak bližje k notranji sreči, je korak bolj stran. In ker ta oseba si želi (vede ali nevede) tiste notranje sreče, kot si jo ti, jaz, mi in vidiš da je v bistvu naredila korak še bolj stran, in da jo ti koraki peljejo vedno bolj daleč stran, k nekim navideznim srečam. Ko "vidiš", da ta oseba, ta bit v telesu, hodi v temi vedno bolj daleč od svoje globoke želje, da zapravlja in bo celo življenje zapravila za sledenje poti, ki vodijo stran od notranje sreče (pa naj bodo te poti kreg, prevara, kraja, nagajanje, laž, nasilje,.... karkoli) se ti ta bit lahko zasimli. Hudo zasmili. Postaviš se v njen položaj in se zamisliš, kako hudo bi bilo, če bi bila ti na tej poti. Če bi bila ti tako slepa, tako tavala v temi. Bila na poti, ki gre točno stran od notranje sreče. Z "eno" besedo: Zapravila življenje.

In to je to. Kako prideš do tega, je pa stvar vsakega posameznika. Ti z vero, molitvijo (in te globoko spoštujem zaradi tega - ker slediš samemu sebi), drugi pa z drugimi načini, meditacijo, razmišljanjem, petjem, karkoli pač nekomu pomaga. Ljudje smo si različni, a ne? Ne zdi pa se mi smiselno nekomu odpustiti, dokler v sebi čutiš špikanje. Takrat še nisi pripravljen, stvar še ni dozorela, to ni odpuščanje. Nisi se še pomiril sam s sabo. 
Eni pa pač ne bodo nikoli tega poskušali, temveč bodo to zamero še poglabljali, stopnjevali (alkohol je zelo slovenska zadeva).

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 89
18.3.2008 13:58:21   
srki
Mogoče pomislim  kdaj, ko mi gre kaj narobe, ampak potem ugotovim, da sploh ni hudo. In menim, da zvezde nimajo tle nobene vloge, ampak  vsak posameznik. Ne more se vsem dobro in vsem slabo godit. Pod nesrečeno zvedzo, če se že tako reče, so res rojeni samo tisti, kot jih je opisal Dady.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 90
18.3.2008 15:34:01   
tehnofil
Če dobro pomislim, o razlogih zakaj sploh zamerimo.
V bistvu je tu en sam razlog. Ker smo človeka postavili na piedestal.

Bolj razumem to kot: Sebe smo postavili na pediestal, da nam nihče ne sme nič narediti. Prvo moramo mi sestopiti dol, spoznati, da nismo tako pomembni, da se svet ne vrti zaradi nas t.j. da se ljudje obnašajo do nas zaradi sebe in ne zaradi nas.

in ga sprejet takega kot je.... razgaljenega, podobnega meni.

Vse vojne, vsi sovražniki v vseh propagandah so prvo razčlovečeni. Zato so tudi lahko delali grozodejstva, ker so človeka prvo razčlovečili. In nekoga, ki ni človek, ki ni ENAK KOT TI, je lahko sovražiti.

Zelo lepo povedano. Podobnega meni. Enako ranljivega, s slabostmi, nagnjenji,.... Seveda ne pomeni odobravati dejanja. Pomeni dobiti mora človeško podobo. On, ne njegova dejanja.

kako "nehat zalivat in negovat"?

To pa je  problem. Ne nerešljiv. Problem je v tem, ker je večplastno. Iz plasti našega doživljanja, iz plasti naše samopodobe in iz plasti zunanjih vplivov.

1. Vsako čustveno močno doživetje pusti močan vtis. (Ljudje, zlasti ženske, pomnijo po občutenju in ne po dejanskem stanju. Kolikokrat moja žena reče: Ti si rekel (ali ta je rekel) to in to. In pove nekaj čisto drugega, kar je rekel. Pove s svojimi besedami tisto, kar je takrat občutila, pa čeprav nihče tega ni rekel v tem smislu ampak v popolnoma drugem. Torej zapomnijo si občutek in nato iz občutka razvijejo besede, dejanja. Kakorkoli že,) močnejši kot je vtis, bolj smo pod njegovim vplivom in dalj časa. Zato mora za vsako odpuščanje preteči tudi nekja časa. Torej potrebno je opraviti s tem doživljanjem.

2. Plast naše samopodobe tudi prispeva k temu, kako bomo dejanje sprejeli, kako bomo ravnali in kako sebe vidimo v življenju. Že se vidimo vedno kot žrtev, potem nam zna zamera tudi v neki meri ugajati, saj takšni ustrezamo svoji samopodobi. Če se vidimo drugače, kot zrelega, odraslega sposobnega  premagovati ovire, potem je tudi naša motivacija za odpuščanje večja. In še bi lahko opisovali.

3. Plast zunanjih vplivov je sestvaljena iz vplivov
3a. zunanjega fizičnega sveta in iz vplivov duhovnega sveta. Fizični svet je tako kot prejšnji dve plasti človeku lažje obvladljiv, saj imamo sposobnost razumeti, sledijo si vzroki in posledice, stvari so takorekoč lahko jasne večini. To so okolica, navade, ....

3b. Potem pa je tu vpliv duhovnega sveta, s katerim pa ima človek največ problemov, čeprav so stvari lahko takorekoč enako vidne.

Podoba: Nekdo hodi po travi. In jamra, da ga bode in praska in da ne ve od česa. Drug pa vidi, da je na poti trnje in mu govori, trnje je ki te praska. Ampak on trnje ne vidi, vidi samo stezo in mu pravi nehi govorit neumnosti. Ampak njega vseeno bode in praska. Samo ker ne zaznava z vidom, ne sprejema dejstva, da ga bode trnje. Torej stvari so vidne, če smo jih pripravljeni zaznavati s čutili, ki so nam na razpolago, pa čeprav eno od čutil ne zaznava ničesar.
Z zaznavanje duhovnega sveta pa je zaznavanje toliko bolj subtilno. Vendar kaj kmalu se človek nauči "videti"-razbrati, iz vzrokov in posledic, podpis.

Zaradi svoje omejenosti zaznavanja duhovnega je človek, bolj kot nič ne vidi, bolj podvržen vplivom. Saj če bi videl trnje bi že zdavnaj nehal hoditi, ker pa ga ne vidi, hodi in hodi še naprej. Torej Zamera, neodpuščanje, jeza, maščevanje so podpis določenega duha, ki ga RKC jasno imenuje. V njegovem interesu je, da človek trpi. Na kakršenkoli način. In vpliva na vse, na kar le more. Na mene, tebe, vse. Ne more me sicer prijeti za roko in prisiliti, lahko pa deluje na načine, ki jih človek sprejema, kot da so to njegovi lastni. S prišepetevanjame vpliva na misli. In vpliva s strahom. To sta najpogostejša vpliva. Torej vzpodbuja razmišljanje in podoživljanje dogodka, vspodbuja zamero, ....  In to je potrebno znati zaznati, potrebno se je temu zavestno odpovedovati (normalni ljudje bi temu rekli odgnati misli - in res je tako, ker to niso tvoje misli, samo predstavljajo se kot take).

Razločevanje duhov je pri tem edino učinkovito. Misli imajo lahko tri izvore. Prvi izvor smo mi. Prihajajo od nas. So naše misli. Drugi izvor Sv.Duh. Prihajajo od Boga, nažalost največkrat zelo tiho, nežno, kot blagi pomisleki. In tretji izvor je Hudi Duh. Od tam prihajajo navadno z velikim pompom, podkrepljeni s pritisi na občutke ki v nas vzbujajo žalost, užaljenost,....

Zato moliti. Zato prositi Boga. Ker v boju z Duhom smo precej nemočni. Če ne bi Gospodova roka stala nad nami, bi nas Hudi v trenutku UNIČIL. To je njegov edini cilj in k njemu teži kolikor se le da, pa čeprav vsaj malo. In ne odneha kar tako. Ko ga razkrinkaš, in to ga na začetku lahko, ker je glasen, potem se začne prikrivati. Vsa njegova prišepetovanja so podkrepljena z zaključki, da je to kot nekaj dobrega, A VEDNO, VEDNO vodijo v popolnoma nasprotno stran. Tu pa nam pomagajo tudi naše pretekle izkušnje z njim. Po sadovih spoznamo, od kje je bil izvor.

Mt 7,16
Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? Takó vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in slabo ne dobrih. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.«

Ne citiram SP zato, da bi vas silil brati. Citiram zato, da bi spoznali, da ima pravi pomen.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 18.3.2008 15:40:25 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 91
18.3.2008 18:07:24   
Misek

Ah, Mišek. Se mi zdi, kot da hodiva po isti črti, samo da ti govoriš o potovanju od točke A do točke B, jaz pa od B do C user posted image . Hecno, a ne, se povsem strinjam s tistim, kar si napisala, samo ti se ne z mano, mogoče pa res ne pišem dovolj razumljivo. Pa se mi ne da več, mogoče bi moral pisat kdo z več retoričnih sposobnosti.

Seveda, da hodiva po isti crti, se mi pa zdi, da me ne zastopis v tistem trenutku ko.... naj recem tako: stinjamo se da je treba skopati luknjo. Lahko skuapj kopljemo in skupaj odkrivamo neke lepe fosilne ostanke (cas ti najdes enega, potm mogoce jaz, pa spet ti...), lahko pa vsak na svojem koncu koplje isto luknjo in se o najdbah ne pogovarjamo. Pristas sem prvega nacina:)

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 92
18.3.2008 18:13:23   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

Seveda, da hodiva po isti crti, se mi pa zdi, da me ne zastopis v tistem trenutku ko.... naj recem tako: stinjamo se da je treba skopati luknjo. Lahko skuapj kopljemo in skupaj odkrivamo neke lepe fosilne ostanke (cas ti najdes enega, potm mogoce jaz, pa spet ti...), lahko pa vsak na svojem koncu koplje isto luknjo in se o najdbah ne pogovarjamo. Pristas sem prvega nacina:)

Joj, kako si me sedaj nasmejala zaradi te primerjave. Kamenčki in kopanje teh in podobne zadeve so pa moja ljubezen, poklicna deformacija. user posted image user posted image user posted image
Razumem, kaj hočeš povedat.
Ti kar piši, mi je fajn brat. Največ se naučimo od tistih, ki ne mislijo na isti način kot mi, a ne? 

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 93
18.3.2008 18:29:57   
Misek
Joj, kako si me sedaj nasmejala zaradi te primerjave. Kamenčki in kopanje teh in podobne zadeve so pa moja ljubezen, poklicna deformacija. user posted image user posted image user posted image
Razumem, kaj hočeš povedat.
Ti kar piši, mi je fajn brat. Največ se naučimo od tistih, ki ne mislijo na isti način kot mi, a ne? 

Hotela sem ti napisati en luskan odgovor, pa sem prevec zmatrana. Kot, da bi cel dan kopala - mogoce od tod asocijacija user posted image user posted image user posted image  In tehnofilu sem hotela nekaj napisat, pa.... raje grem jamrat kako sem zmatrana. user posted image user posted image user posted image

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 94
18.3.2008 18:49:07   
Anonimen

Kako to doseči?

Sprejmes stvari take kot so.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 95
2.5.2008 9:20:01   
brava

Ne, ni družbeni mus. To je elementarna potreba otroka, čutiti ljubezen do staršev in čutiti njihovo ljubezen in s tem zavetje, varnost. Želja po tem je vgrajena v vsakem od nas. Prav briga me, ali imaš ti rada svoje starše. Tebi pa to ni vseeno. Ker so to tvoji starši, tvoja varnost (izgubljena ali zapravljena ali pa obstoječa), tvoje življenje in tvoja čustva. To nima nič zveze z družbo.

Pravim, ko boš našla ljubezen do staršev, boš našla ljubezen do sebe. Ravno obratno. Ker ljubezen, ki izvira iz sebe je egoizem, ljubezen ki jo gojiš do drugih pa te napolnjuje.

Oborožila sem se z literaturo, ki mi je manjkala, da bi lahko nadaljevala z debato. V njej sem našla vse, kar me je zanimalo. Npr. tudi to, da siljenje z odpuščanjem škodi... to ni nekaj novega za mene, že prej sem to prebrala v drugi knjigi, ki ji niti cerkev ni oporekala. Že sama sem prišla do tega, da je to odpuščanje nekam čudno, da bi si moral človek na vsak način prizadevati odpustiti, če bi želel biti srečen. In v njej je točno to napisano, na kar sem že sama prišla, omenjena ista oseba, kot je že meni prišla na misel in sem jo, če se prav spomnim, tudi tu omenila: Hitler. Zakaj si enako močno ne prizadevamo odpustiti Hitlerju kot staršem?

Tehnofil in ostali: a ta hčerka iz tega odkritega primera v Avstriji po vaše nikoli ne bo srečna, ker močno dvomim, da bo odpustila očetu, da jo je desetletja grozovito zlorabljal in ji odvzel sedem otrok? Saj je vendar njen oče in zamera bo grizla njo? Haloooo, s takimi izjavami zelo škodite....zelo. Imam knjigo: Pogum za okrevanje, ki je vodilna knjiga s področja spolnih zlorab. Do leta 1994 sploh nismo imeli v slovenščino prevedene nobene literature..ni čudno, da deset let po tem še vedno velja odpuščanje kot edino možno. Najti človeškost v nasilnežu. Zakaj? Veliko razlogov obstaja, zakaj se tako misli, ne bi jih zdaj naštevala, lahko pa jih prepišem, če koga zanimajo. Meni se zdi najpomembnejši, da je okolici lažje narediti nič kot pa obsoditi nasilneža in ga odstraniti iz družine.

Pogledala bom še knjigo, kjer je opisano, zakaj čuti otrok potrebo po ljubezni staršev. Tehnofil...tisto velja za otroke...ko si odrasel in če ti uspe uporabiti razum in skapirati, da tiste ljubezni ne moreš dobiti, ker je ni in je nikoli ni bilo (na stara leta taki starši samo še manipulirajo s starostjo in boleznijo, pa še s čim, kar mnogi zamenjajo za ljubezen), da moraš stran od ljudi, ki ti odvzemajo energijo, sicer zboliš, si na konju...kako se spremeniti, kako priti do teh spoznanj in znanj...to je pa težko. Zato se začarani krog ponavlja.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 96
2.5.2008 9:34:53   
brava
Prepisujem iz knjige Strupeni starši (dr. Susan Forward in Craig Buck):

Zaupanje v starše bogove temelji na dveh osnovnih mislih:

- starši so dobri, jaz sem slab,
- starši so močni, jaz sem slaboten.

Ti močni prepričanji lahko živita še dolgo potem, ko telesno več niste odvisni od staršev in ohranjata vaše zaupanje vanje. Omogočata vam, da se izognete soočenju z bolečo resnico, da so vas vaši božanski starši izdali, ko ste bili najbolj ranljivi.

Tehnofil, si bil zlorabljen? A sploh razumeš, kaj pomeni zloraba? Ne mislim razumsko, mislim čustveno? Poznaš občutke žrtve zlorabe? Poznaš občutke odraščanja v smrtnem strahu, manipulacije samega sebe, ne le v otroštvu, tudi kasneje?

(odgovor članu brava)
Neposredna povezava do sporočila: 97
2.5.2008 9:57:59   
brava
In še o odpuščanju iz knjige Strupeni starši:

- opustitev želje po maščevanju je težka, a zdrava
- avtorica je imela občutek, da je nekaj narobe z brezpogojnim odpuščanjem upravičene odgovornosti. Pacienti, ki so trdili, da so že odpustili, se niso bolje počutili. Drugi...alla Tehnofil...so jim govorili, da niso v celoti odpustili in za žrtev je to pomenilo, da še tega ne zna narediti prav. Avtorica je prišla do ugotovitve, da je odpuščanje krivde samo ena oblika zanikanja: če odpustimo, se lahko pretvarjamo, da se ni zgodilo nič hudega. Ta vidik marsikomu prepreči napredovanje v življenju.

(odgovor članu brava)
Neposredna povezava do sporočila: 98
2.5.2008 21:19:49   
Gina
Joj, brava, čisto narobe razumeš odpuščanje. Vsaj po mojeodpuščanje pomeni čisto nekaj drugega kot si ti pod tem pojmom predstavljaš.

Resnično nisem doživela česa tako hudega, kot navajaš ti, vendar ti vseeno lahko razložim koncept, smisel odpuščanja iz čisto razumeskega stališča.

Nekdo ti nekaj stori. Nekaj hudega, lahko manj hudega ali bolj hudega, vseeno je, v bistvu. Če zameriš dejanje, te misli o tem, kako je to grozno in slabo preganjajo vse dni. V svoji glavi melješ, kako je to hudo, kako je krivično, kako je sploh možno, da te je ta človek tako prizadel, kako si je drznil kaj takega storiti, v glavi ti poleg tega nastajajo še čisto drugi vzorci zraven, najbrž razmišljaš še o tem, kako si ti slaba, kako si ti zanič, morda razmišljaš kako bi bilo treba vrniti zadevo na čim bolj tak način, da ga bo vse skup prizadelo.... kaj pa vem, kaj razmišljaš, vendar sem prepričana, da te te misli v trenutkih, ko nekomu nekaj zameriš, preganjajo in preganjajo in preganjajo in si tiste dni zasvojena z njimi, zaradi njih ne funkcioniraš normalno, ne moreš sploh funkcionirati. Možgani delujejo mimo tvoje volje, razmišljajo oslarije. A veš kaj to pomeni? Da te ta osebe, ki ti je že tako nekaj morda hudega naredila, zdaj še na daljavo kontrolira preko tvojih lastnih možganov. In ti si še kar naprej suženj te osebe. Ne da ti miru. V bistvu ti najbrž oseba da čist mir, samo ti sama sebi ne daš miru, dokler zameriš. Četudi se odmakneš, nisi v stiku z osebo, te še kar obvladuje....vse dotlej, dokler ne odpustiš. Odpustiš zaradi sebe. Saj veš, četudi si 10000km proč, boš vsakič, ampak vsakič, ko boš pomislila na to osebo, vse dokler ne boš odpustila, gojila strašne misli, ki te bodo obvladovale.

Torej trdim, da dokler ne odpustiš, toliko časa te ta isti človek obvladuje, neodpuščanje je tvoj skrivni hudič v možganih, ki ti ne da spati, ki ti vsiljuje zanič misli.

Odpuščanje ne pomeni, da moraš tega človeka imeti rad. Vseeno ti mora biti zanj. Ne smeš več čutiti ne smeha ne joka. Toliko moraš imeti rad sebe, da nehaš mleti gorzovite misli in si moraš mislit, j..i ga, ne bo me več upravljal na daljavo.

Kako to doseči? Ne vem. Vsak po svoje. Kadarkoli si na nekoga jezen, besen, maščevalen, kadarkoli ti je nekdo nekaj hudega storil, se moraš najprej zavedat, da ljudje načeloma nismo hudbni, ampak zmedeni ali egostični ali zakompleksani.... V praksi to pomeni, da ne zmoremo v vseh trenutkih trezno razmišljat. Če je nekdo nekaj slabega storil, je bil tisti hip najbrž nerazsoden. morda je dolga leta nerazsoden, kot npr. neka mati, ki ne ljubi dovolj svojega otroka.... Vendar ti mora biti jasno, da pač ni sposoben biti razsoden. Dela tako, kot meni da je prav in ok. Če ti je zelo zelo hudo in ne moreš razumet, si jaz začnem jasno predstavljat plesen, ki se mu širi po možganih. ne moreš biti več jezen nanj. Plesen ti da jasno rpedstavo o bolezni, o nerazsodnosti, o tem, da čloek ni sam kriv, če ni sposoben razmišljat, če je bolan. In človek je bolan, zmeden, nerazsoden pogosto in takrat naredi neumnost, veliko neukmnosti včasih, ki prizadanejo drugega. V normalnih življenjskih situacijah zadeva pomaga. Morda bo tudi tebi.

Želim ti, da bi odpustila, da ne bi več čutila niti ene same slabe misli, ko bi pomislila na kogarkoli. Toliko se pa že moraš imeti rada. Odpušča se zaradi nas, ne zaradi koga drugega. Da se imamo lahko mi ok in fajn, odpušča se v bistvu iz egoizma. Egoizem v tem oziru je ok. Bodi malo egoistična, odpusti pa karkoli že te mori.

(odgovor članu brava)
Neposredna povezava do sporočila: 99
2.5.2008 21:31:06   
Gina
Še nekaj, napisala si, da je odpuščanje krivde oblika zanikanja. Lepo te prosim, ta je pa bosa. Človek lahko čisto dobro ve, se zaveda, da mu je drug naredil svinjarijo in da je navaden pujs, ampak lahko čist normalno živi naprej s tem dejstvom. Pri odpuščanju ne gre za zanikanje krivde. Ma ta ženska, ki je pisala te nesmisle, sploh ne razume odpuščanja v praksi, očitno tega ne zna. Čist komot se zavedaš vsega slabega, kar se ti je zgodilo in ugotovoiš, da je to morda preteklost, ki je bila, pa je tudi minila, pač bila je taka kot je bila, ne prav fina, ampak smo se iz nje kaj naučili. Lahko se tudi nismo nič naučili, pa je bila zgolj krivica in groza, pa vendarle moramo kaj zase storiti in živeti z mislijo na prihodnost in sprejeti preteklost, d aje bila taka, kot je bila, ne da bi se zraven pri živem telesu pojedli od lastnih morilskih misli. Četudi se stvar ponavlja in ponavlja in ponavlja, se lahko naučimo drugače vesti do tega človeka, predvsem pa nehamo pričakovati od tega človeka morebitno ljubezen in mu zameriti, ker nam je ne nudi - pa četudi je to naša mama. Če sprejmemo, da je pač bolna, nesposobna biti trezna v možganih, ji lahko tudi to odpustimo - beri živimo s tem normalno, ne da nas to obseda dan na dan ali kadarkoli jo pač vidimo, slišimo ali pomislimo nanjo. Jemljemo jo kot tako, kot je - zmedeno. To je odpuščanje - sprejetje stanja takega kot je, brez zahtevanja, da se spremeni. Če se spremenimo mi sami in naša pričakovanja, smo mirni mi. In brigati nas moramo mi in naše počutje, ne pa tisti, ki nas prizadane.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?