lepa posadka
|
Živjo! Sem se malo bolj razpisala s svojimi komentarji...ki so pač moje izkušnje - vsaka pa bo naredila po svoje, kot vam bo ustrezalo. Na seznamu sem tudi označila z zeleno kar smo imeli in uporabljali. Privoščim veliko užitkov pri nakupovanju in pripravah. I. SEZNAM ZA DOJENČKA IZ PORODNIŠNICE: 1. 5 tetra plenic ( ali 3 tetra in 2 Pampers) Res ni potrebno toliko plenic. 2-3 tetra plenički za podložit, pokrit itd. Pa pamperske oz. podobne pleničke. Pa ne kupujte preveč paketov newborn...POnavadi se že v kakšenm tednu prerastejo. 2. 1 povijalno plenico Če ni širokega povijanja, ni potrebno. 3. žabice 4. 2 spodnji majici (tetra), nismo imeli Ne rabiš! 5. 2 vrhnji majici (bombaž-mako)) , smo imeli, ena je bila rezerva Sama sem po treh otrocih mnenja, da do bodiji na križno pripenjanje bolj praktični. Če te mako majčke že imate OK, da pa bi kupovale...ne vem, bodiji so z raznimi sponkami...zelo praktični in dojenčki, če se ''uspešno'' pokakajo od začetka, lahko priteče tudi višje...pa je itak treba zamenjati vse :-)))) 6. 1 tetra ali bombažna kapica (taka navadna, mehka) , 7. 1 vrhnji kompletek (jopca, hlačke, kapica) - bombaž ali 1x pajacek za čez (ta lep kompletek) in odvisno od vremena še kombinizonček z nogicami 8. copatki ali nogavičke 9. otroška odejica za na avtosedež oz. košaro 10. avtosedež za pot domov 11. rokavičke (da se ne pokraspa, potem tudi, če so potrebne za doma) Res ne rabite - samo rokavček malo čez prstke potegnite, če je potrebno, sicer pa boste verjetno nohtke kar hitro postrigle, ker vam bo šlo na živce, da se otroci popraskajo. No, vsaj jaz sem :-)))) So pa mnenja različna. Meni je patronažna rekla pri prvem, da se en mesec ne striže nohtkov, drugi prijateljici pa jih je druga patronažna sama postrigla že na prvem obisku :-))) 12. kakšna odejica, zlasti v mrzlih dnevih, pa kaka tetra plenička za preko obrazeka II. MAMIN SEZNAM STVARI V POTOVALKI ZA V PORODNIŠNICO A. DOKUMENTI 1. vsa nabrana zdravstvena dokumentacija 2. materinska knjižica s potrdilom o opravljeni MŠ (če je potrebno) 3. obrazec Prijava stalnega prebivališča otroka, Izjava o določitvi osebnega imena (vse to ste dobile v MŠ, ali pa boste v porodnišnici) 4. zdravstvena izkaznica (potrjena) 5. napotnica za porod (dobiš od svojega G.) 6. poročni list ali dokazilo o očetovstvu (odvisno od porodnišnice) V NM 3. in 6. točke ne potrebuješ. B. STVARI 1. osebna nega : toaletna torbica: krtačka, pasta, krema za telo in obraz, deodorant - brez vonja, tekoče milo (meni je zelo del Lactacyd za intimne dele) in šampon, škarjice in pilica, krtača ali glavnik za lase, vazelin za ustnice… 2. Bepanthen ali Lanolin (se dobi v porodnišnici, če rečete!)za mazanje prsi, blazinice za prsi, nastavek za bradavice (nastavek nukov lahko dobite v porodnišnici-no vsaj v Mb) To si z možem oglejte prej, pa ne kupujte prehitro. Bo možek poskrbel za to, če bo problem, ko boste že v porodnišnici. Čeprav Bepanthen ne škodi imet pri hiši. Predvsem za nego otročkove ritke itd. 3. damske vložke - vir 80, ker so brez tiste plastike in so najbolj primerni ( nekaj imate tudi v porodnišnici, vendar so ti boljši ) Če sem dobro seznanjena, se to povsod v porodnišnicah dobi...se pa potem potrebuje še kakšen paketek za doma. 4. sp. perilo, več kosov, ker je potrebno zamenjati večkrat na dan , lahko pa se dobijo tudi take mrežaste hlačke, v Mb je tako (te hlačke, gazice ipd. lahko nabavite tudi v Tosami!) Jaz sem imela vedno mrežaste hlačke - se mi zdijo ultra komot. Pa v NM jih odbiš 5 kos. Jaz sem jih imela še 5 s seboj. Dobiš v vsaki lekarni. 5. nogavice 5 parov - priporočam brez patentov. 6. copate, če ne želite imeti čisto navadnih od bolnice - kakšne pralne ali kakšne take, da jih lahko obrišeš...se hitro lahko kaj popacka :-( 7. nederček za dojenje 2 x - jaz jih v porodnišnici nisem še uporabljala. 8. spalno srajčko(bolje kot pižama zaradi dojenja), saj dobite tudi v porodnišnici, samo za rezervo 9. obleko za domov, saj verjetno v kakšni ogromni obleki ne boste šle, morda trenirko, majčko, ... to lahko prinese mož preden greste domov...pa pripravite vse - vključno s čevlji, nogavicami in perilom :-) 10. pijačo, vodo ali kakšen multi, sicer Vam pa to lahko potem prinesejo 11. mobilni telefon in polnilec za mobilnik 12. fotoaparat - tudi za to lahko mož poskrbi?! 13. denarnica 14. piškoti 15. knjige - odsvetujem vsakršne knjige. Predvsem v prvih dneh si le šparajte učke...jih ni dobro preveč utrujat. 16. Blazina za dojenje 17. če ste bile šivane, vam bo izredno prav prišel obroček za napihnit, da se boste lažje vsedle III. OBŠIRNI SEZNAM STVARI ZA NOVOROJENČKA DOMA A. MOBILNOST 1. Jajčka, se lahko uporablja za v avto, dokler ne nabavimo avtosedeža, za katerega mora biti otrok že vsaj 9 kg težek. 2. Avtosedež, bolje, da ga ne uporabljamo takoj od začetka, zaradi drže otrokove glavice, razen, če je primeren tudi že za dojenčke (ležeči položaj), v takem primeru potem lupinica mogoče niti ni potrebna, ni fino, če je otrok predolgo v lupinici, zaradi hrbteničke, pripravni so senčniki za v avto(da ne sije sonce skozi šipo, lahko pa se uporabi kar tetra plenica), fino je , če imamo taki avtosedež, ki ga je moč obrnit v smer vožnje in nasproti 3. Voziček, taki, ki je po možnosti za kombinirati in pri katerem se ročaj lahko premika v obe smeri, marela-senčnik 4. Kengurujček ali štorklja, fizioterapevti odsvetujejo kengurujčka, nekatere izkušnje so pokazale, da niso vse mame najbolj zadovoljne s štorkljami, ene pa so, priporoča se trak za nošenje 5. Previjalna torba z vsemi pripomočki za previjanje 6. Robčki za na pot (če se pokaka ali zamaže) 7. nalepka za na avto z oznako, baby v avtu ali kaj takega B. SPANJE 1. Zibelka ali posteljica, vprašanje, kako dolgo se lahko posteljica uporablja. eni dojenčki imajo varen občutek, če imajo baldahin (zelo ugodno se dajo kupiti v Ikei) -pa če še malo zakompliciramo, v enih knjigah piše, naj bo baldahin iz roza transparentnega materiala in preko modrega, da ima otroček občutek, kot da je še zmeraj na varnem v maternici (pride taka svetloba do njega), nekaterim otrokom pa so zadosti že mobile. Obstajajo tudi take posteljice, ki se namestijo na veliko posteljo, tako ob strani. 2. 3 rjuhe 3. Odejica 4. 3 prevleke za odejico 5. Nepremočljiva podlaga, bolje je nepremočljivi nadvložek, zaradi dihanja 6. Blazinice (pojšterčki), niso priporočljivi, lahko se uporablja tudi plenica kot podlaga, pa tudi zaradi smrti v postelji se odsvetujejo, torej, uporabljajmo jih čim kasneje 7. Prevleke za blazinice 8. Ovčka (kožuh) 9. Obloge za zibelko ali posteljico 10. 2 spalni vreči C. PREVIJANJE 1. Previjalna površina (60x80 cm), trda podlaga, priporočljivo je, da je čim širša, zato da si lahko gor postaviš vse potrebne stvari (ene jo odsvetujejo, zaradi tega, ker se otroci po 4. mesecu pričnejo obračati) 2. Zloženci in gazice za nego (sama sem razrezala tetra pleničke in jih obrobila, pa imamo sedaj pralne krpice:)) 3. Posodice za vodo 4. Kocice za na povijalno površino (da ni otrok na plastiki), 100% bombaž 1x1m, lahko pa uporabimo kar tera pleničko ali podloge za enkratno uporabo (Dm, Müller) 5. koš za plenice Č. KOPANJE IN NEGA 1. Tummy tub (čeber, prozoren) ali banjica (v nekaterih MŠ odsvetujejo, ponekod priporočajo) - ko enkrat sedi, je pa najbolje ga dat kar v veliko bano - to je šele veselje...pa kopalnica ni več tako mokra :-))) 2. Nevtralno otroško milo ali otroško olje 3. Hladilno mazilo, praška pasta, mandljevo olje za boj proti temencem ter za mazanje na občutljivih delih, kjer je koža bolj suha - po kakih rokicah, ličkih, gležnjih in pod vratom, pa pod pazduhami , bebival-če pokažete rojstni list, ga dobite v lekarni prvič zastonj 4. 70%alkohol za čiščenje popka - to bo verjetno naredila že patronažna, ki ima alkohol s seboj...po mojem ni potrebno kupovat. 5. Fiziološka raztopina, lahko se poleg popka uporablja tudi za nosek in oči (lahko dobite tako, ki je na pršenje, ali pa tekočo, v tem primeru potrebujete še injekcijo) - ta pogosto rpav pride - kupite čim manjšo dozo, ker ne sme bit predolgo odprta. 6. Otroške škarjice za nohte (topa konica), ali otroški ščipalnik 7. Glavnik ali krtačka 8. Vodni toplomer, sicer lahko preverimo toploto vode tudi tako, da v njo pomočimo komolec 9. aspirator za nosek 10. 2 veliki otroški brisači 11. 5 majhnih brisačic, še bolj praktične so pa male tetra pleničke ali razrezane in obšite tetra pleničke 12. otroški puder se odsvetuje 13. vatirane palčke, navadne in z zaobljenim koncem (sama osebno jih ne mislim uporabljati, so mi bile s trdnimi argumenti odsvetovane, seveda pa je to moje mnenje) D. OBLAČILA IN PLENICE 1. 30 tetra plenic, dovolj jih je 9091, saj jih lahko sproti dokupimo 2. 5 povijalnih 3. 4 žabice 4. 5 tetra majčk (48-56) 5. 5 mako majčk (48-56) bodijev...pa še kakšnega številko 62. 6. 2 kapici (tetra ali mako) 7. Po 2 kompleta pajaca št. 48,56,62 8. 2 para copat 9. 4 pari nogavičk 10. Spalna vreča - tega nismo nikoli uporabljali...otrok ima rad tudi malo svobode... 11. Bodyi 12. nekatere svetujejo kar kupljene plenice (3-6 kg) * za nedonošenčke, ki so manjši; same moramo razmisliti, koliko je smiselno kupovati oblačila številke 48 in 56, saj jo otroci hitro prerastejo! *pri majčkah z trakovi, se znajo pri nekaterih mamam pojaviti težave, zato se jim le te odsvetujejo, prednosti mako majčk: se ne oblačijo čez glavo, prednost bodijev:lepo pokrijejo hrbtek in držijo pleničko, pri manjših otrocih so posebej primerni bodiji na preklop 6. OSTALO ZA DOJENČKA 1. Didaktična odejica (za spodbujanje razgradnje poporodnih refleksov in za razvoj čutov) 2. Debelejši in večji termoflex 3. 3 stekleničke, dovolj sta tudi 2 (ena za mleko, druga za ostalo), nekatere mame predlagajo nakup večjih steklenic, ker se male uporabljajo le malo časa, drugim so pa prav majhne všeč, ščetka za čiščenje stekleničk - počakajte z nakupom tega po porodu. Naj še atiji malo po trgovinah bezljajo potem - morda se jim bo celo zdelo fino :-))) Jaz pri treh nisem imela nobene flaške, grelcev in sterilizatorjev itd... Če pa bo težava, ni treba daleč do prve trgovine. 4. Grelec stekleničk 5. Sterilizator stekleničk, morebiti se bolj splača kupiti tekočino za steriliziranje, ki jo lahko uporabimo za vse mogoče, tudi za igračke 6. 3 dudice, sicer se jih splača sproti dokupovat 7. Baby-fon 8. stolček za hranjenje - ko enkrat otrok sedi (saj veste, da priporočam tripp trapp, haha) 9. Sirup proti krčem, vetrovne kapljice (npr. kuminov sirup) - počakajte, da se krči najprej pojavijo. 10. slinčki (fini so taki na ježeke ob strani) 11. Termoforček ali blazinica napolnjena s češnjevimi koščicami 12. Ogromno malih dekic, ki jih lahko povsod uporabljamo (so zelo praktične) 13. rezervno mleko 14. termoflaša za prekuhano vodo 15. mreža proti komarjem 16. Digitalni termometer 17. termotorbica-daš noter flaški, ki ostaneta 3 ure še tople *sterilizator in grelec stekleničk sta priporočljiva, po mnenju nekaterih pa kar potrebna, če se odločimo, da ne bomo dojile, sicer pa je vprašanje, ali so ti izdatki res nujno potrebni, sicer je nadvse uporabna tudi mikrovalovka IV. NEGA MAME 1. Vložki 2. Črpalka za mleko - jaz sem jo uporabljala, ker semimela vedno preveč mleka, da sem se rešila preden se je mastitis pojavil...morda ne boste rabile, zato ne kupujte prehitro...pa vprašajte kakšno prijateljico, če vam posodi...(vprašajte, če se jo da sposoditi v porodnišnici) 3. Nastavki za dojenje (zlasti priporočljivi pri ploskih bradavicah) 4. Krema za bradavice 5. Blazinice za dojke - če vam mleko izteka, je kar priporočljivo...pa tudi to boste ugotovile šele po porodu :-))) 6. Blazina za dojenje (ni nujno, izkušnje so različne) 7. Pa veliko crkljanja in počivanja. Naj vas razvajajo z vseh koncev :-)))
|