januška78
|
Pa mi je končno uspelo priti do računalnika. Kot sem obljubila bom malo napisala o uvajanju GH kot mi je danes povedala patronažna. Najprej mi je svetovala naj do 6. meseca polno dojim in šele nato začnem z uvajanjem. Uvajanje se začne z zelenjavno kašico, in sicer naj bo to dopoldanski obrok, svetovala mi je naj najprej začnem s korenčkom, ker je malce sladek in ga imajo otročki radi, nato pa s krompirjem. Prvi dan naj poje par žličk, naslednji dan več in tako naprej. Zelenjavna kašica zamenja obrok, ko otrok poje med 100 in 200 ml, takrat ni potrebno zraven še mlečnega obroka (dojenje ali adaptrirano mleko). Novo živilo naj bi uvajali nekako na 3 dni, da se otrok navadi in da seveda lahko takoj opazimo v primeru alergij. Najbolje je, da zelenjavo skuhamo v majhni količini vode in nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Uvajanje z zelenjavo svetujejo zato, ker se pojavlja manj alergij kot pri sadju. Do enega leta naj ne bi dodajali nobene soli ali sladkorja. Za zvečer mi je svetovala (v primeru, da vidim da je za otroka mleko premalo), da mleko lahko zgostim z riževimi kosmiči (to že delam, pa sem ji zamočala) ali s polento, ker riž in koruza ne vsebujeta glutena (živila z glutenom naj bi bila primerna šele po 6.mesecu, bolje pa je da še pozneje). Po 7. mesecu pa se lahko začne z uvajanjem sadnih kašič, jogurtov, skutk, zelenjavni kašici (oziroma zelenjavni juhi) se lahko doda že meso (najbolj primerno belo meso: piščanec, puran, telečje meso, nemastno goveje ali zajčje meso), prav tako je priporočljivo dodati 1x tedensko rumenjak (jajce trdo skuhamo, izločimo rumenjak in ga pretlačimo) (beljak šele po enem letu). Kašica oz. jogurt, skuta je samostojen obrok, ko otrok poje med 100 in 200 ml. Mlečni izdelki: jogurti, skutke naj bodo polnomastni (3,5 % maščobe) in čimbolj naravni (najbolje če se lahko dobi pri kakšnem kmetu), ker je npr. v fruchtzwerge polno dodanih konzervansov in drugih E-jev. Od 10. meseca dalje naj bi otrok počasi prehajal na prilagojeno družinsko hrano (da ni potrebno za njega posebej kuhati). Pri tej starosti lahko začne jesti tudi kruh. Kravje mleko, jajčni beljak in med priporočajo šele po prvem letu. Različne žitne kosmiče lahko uporabljamo za zgostitev kašic. No, to bi bilo na kratko vse. Upam, da bo kateri v pomoč.
|