Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: tanikaa Mislim, da je to malo preuranjena obsodba Misek. Vsekakor preuranjena, vendar so za navedeno moznost ( tudi napisala sem v drugem stavku - mogoce) so izpolnjeni vsi pogoji. Tukaj se gre izključno za versko vprašanje in glede na to, da je njen mož veren in ima določene želje v tej smeri, je normalno, da bo tu upoštevala njegove želje. Nikoli se ne gre izkljucno za taksno ali drugacno vprasanje. Vprasanje je versko, vendar nas odnos do vprasanj, ne glede na njihovo vsebino ni razdeljen na odnos do verskega vprasanja, odnos do politicnega itn. Z odnosom mislim na pripravljenost, da prevzemamo tuja mnenja, stalisca in o njih ne razmisljamo na osebni ravni - kar je tisto o cemer govorim. Meni se osebno ne zdi normalno, da zato ker je moz veren, ona ni, da bo upostevala njegove zelje. Ne biti veren ni vakuum, je stalisce in za seboj bi moralo nositi argemente in odgovore zakaj ( preskocila bom osebe, ki so tako plitke, da nimajo lastnih stalisc niti ih zelijo imeti, ker so to osebe, ki so in vedno ostanejo podrejene, ne glede na vse). Ce si moz vernik zeli cerkvene poroke, se lahko cerkveno poroci tudi ce zena ni krscena. Se pac porocita po Pavlovem pravu in njej se ni potrebno zaobljubiti bogu oz karkoli podobnega. V tem primeru je zena pripravljena postati "vernica" zaradi moza oz. podrediti se njegovim zeljam kaksno naj bo njeno stalisce do vere. Njena izbira. Krst otroka - ni v vprasanju mozeva vera, v vprasanju je otrok, ki ima poleg oceta, tudi mamo. Mati je v konkretnem primeru pripravljena znova se podredit mozu in upostevati tisto kar on zeli in niti z eno besedo ne omenja lastno stalisce - razen, da je popolnoma pripravljena upostevati kar si moz zeli. Kar pa nikakor ni nujno, da se podreja oz. da so upoštevane zgolj njegove želje na vseh področjih njunega življenja. Realno... podrejanje nikoli ni bilo in ne bo parcijalno. Ti govoris o kompromisih, zal pa v doticnem postu so jasno vidni elementi podrejanja (verjamem da izven racionalnega), ne pa elementi kompromisa. Cel post "krici" samo eno - moz zeli, tako bo. Osebnost zene se kaze samo skozi zeljo ugoditi mozu. Zadnji stavek, da ce bi moz bil ateist, se nic od tega ne bi delalo, pa dokoncno zapecati moje mnenje. Navsezadnje, sploh ni pomembno ali imam prav ali ne. Zivljenje in cas bosta pokazala svoje. Moje mnenje je mogoce nekaksno opozorilo, kaksne rezultate lahko doloceno ravnanje ponudi. P.S. Vsak vernik naj bi vedel, da je vecji greh krstiti se, ce notranje potrebe za krstom in zavedanja boga v sebi ni, kot ce se ne krstis. Ce birdy-n moz to ve, vsemu skupaj se doda nova dimenzija. Ce ne ve, bom domnevala, da je vse skupaj samo ena gola forma brez vsebine, ker je tako treba, ker tako pricakuje okolica, ker tako zelijo starsi, ker je red, da se tako naredi....... brez najmanjsega globljega premisleka. Papirnati verniki oz. verniki samo na papirju.