marsovka
|
jooj to dojenje. kolk sem se presekirala, pretulila, mislila, da ne znam pristaviti...flaške, torej adaptiranega mleka ali čaja pa nisem hotela/mogla ponuditi, imela sem namreč občutek, da je skoraj že strup in sem se branila ko hudič križa! hja, tako so me prepričali, da je treba dojiti, da je to edina možna izbira oz. da niamm druge izbire, da sem hotela narediti vse, ampak res VSE, da bi steklo... in sem se mučila tri mesece, obupovala, a ne odnehala. Dopovedala sem si, da flaška in adaptirano mleko ne obstajata in potem, na enkrat...je steklo. Saj sploh en vem kdaj, tam enkrat po tretjem mesecu je postalo nekaj naravnega. TO, kar naj bi dojenje bilo. pri meni je bilo podobno, kot pri mnogih izmed vas. V porodnišnici nobenega navala mleka, tudi kasneje tisti teden doma ne. Dojke mehke, nič posebej povečane, niente!!! Počutila sem se ogoljufano, nesposobno, kaj pa vem, na tleh. Na srečo mi je mama stala ob strani (pa čeprav tudi z malo prisile in trdimi besedami, da naj se neham smiliti sama sebi), da nisem odnehala, še ko sem bila zatrdno prepričana, da mleka NI, da mali vendar NIČ ne vleče, kajti tudi načrpati nisem mogla bog ve kaj. pa sem izvedela (bralav več virih), da samo 1% VSEH ŽENSKA NA SVETU NIMA MLEKA - KER IMAJO FIZIČNO "NAPAKO" TOREJ NERAZVITE MLEČNE KANALČKE!! Da torej vse ostale IMAJO MLEKO, ker količina mleka ni neka zaloga v litrih v telesu, ki bi se nabrala in enkrat iztrošila, ampak je MLEKO POSLEDICA VLEČENJA (SESANJA). ČE TOREJ DOJENČEK VLEČE IN ČE NIMATE "NEDELUJOČIH" MLEČNIH VODOV, POTEM LAHKO DOJITE!!!!! JAZ SEM SI TO VBILA V GLAVO !!!!!!!!!!!!! PA NE ZATO, KER BI SICER BILA SLABA MAMA, NE, PAČ SEM HOTELA DOJITI. SEVEDA pa lahko traja, da se z otrokom ulovita, da dobita ritem, da se morda mleko res "naredi". osebno mislim, da bi morali dojenje propagirati na "mehkejši" način, tako, da bi nam ga priljubili, pa da bi sploh prvorodke vedele, da to ni (kot pravijo) najlažja stvar na svetu, da je trud in vztrajnost. potem bi bilo morda manj sekiranj, manj samobotoževanja in posledično bolj umirjene mame in mleko bi prej steklo! ne razumem, a bi bilo sestram v porodnišnici tako hudo, če bi mamicam namesto stavka: a" a ne gre, grem po flašo", rekle, "saj bo, saj bo, dajte, probajte tako, itd", pa da bi pomagale pristavljati, ne pa samo hladno ponujati nastavkov in pumpice in umetnega mleka. Mamice, ki v prvo niste mogle dojiti, poskusite se otresti negativnih misli glede dojenja, recite si, da vi to zmorete, da tega ne počnete, ker je treba, a zato, ker to hočete, umirjeno se spravite k dojenju, pa bo morda steklo, čeprav v prvo niste... pa še to v razmislek: dokazano je, da lahko dojijo tudi ženske, ki niso nikoli rodile ali bile noseče. Npr. ženska, ki posvoji, si lahko z vztrajnim črpanjem mleka s pumpico pred prihodom dojenčka zagotovi, da bo "pristimulirala" mleko in se bo dojenček normalno dojil, kot da ga je sama dojila! pa še primer dojilj: saj vendar ne mislite, da sop te ženske bile celo življenje noseče ali matere??? ne, mleko je, dokler je povpraševanje (sesanje), z vztrajnim sesanjem ga prikličete in potem ne izgine tako zlepa. na primer sama sem dojila 14 mesecev (sin se je sam odstavil), pa še sedaj, če stisnem bradavico, priteče mlekec ven. Res! Očitno ko mlečne žleze enkrat zalaufajo, ne presahnejo kar tako. ok, sem se razpisala. sem samo ena izmed vas, ki je bila polna dvomov in samoobtoževanja, pa je to na srečo nekako premagala. Upam, da bo uspelo tudi vam.
|