nana 27
|
Prehrana in dojenje. Mamica naj bi jedla normalno in opazovala reakcije. Če je vse v redu, naj ne bi komplicirala. Izogibati se mora hrani, ki napenja njo ali pa jo celo zapira pa seveda mora biti bolj pozorna na hrano, na katero je nekdo v družini alergičen in je ne sme jesti. Je pa na seznamu prepovedane prehrane sigurno zelje, stročnice, čokolada, agrumi, vsi vitaminski dodatki oz. šumečke. Če ima otroček krče ali pa ga zvija (nekateri jih imajo že v porodnišnici ali pa nastopijo po prihodu domov), pa je bil nasvet pediatrinje naslednji: - mamica naj bi iz svoje prehrane izključila mleko in mlečne izdelke (če se da tudi vse izdelke, v katerih je skrito mleko in to je npr. tudi kruh), - nič vitaminskih dodatkov (če med nosečnostjo normalno ješ, imaš dovolj zaloge), - omejiti surovo sadje in zelenjavo (ješ prekuhano in v kompotih). Če že ješ solato, le malo kisa gor (pediatrinja je rekla kapljico ali dve), - na mesto AD3 kapljic, ki jih otroku predpišejo na prvem pregledu ob enem mesecu, obvezno D3 kapljice, ki so na oljni osnovi (na to opozorite že pediatra). Prodajajo jih v Avstriji in tudi že pri nas (Oleovit kapljice), - mamica si naj skuha čaj s kumino, janežem, ščepcem majarona in to pije. Meni se zdi zanimiva tema tudi POVEČANJE KOLIČINE MLEKA. Tole so nasveti. Nekateri so super in sem jih preverila na sebi: - veliko polente, kuhane na mleku ali vodi (sladkaš lahko z vanilij sladkorjem), - lahko tudi polentni kruh, - v vodo daš žlico sezamovih semen in zavreš ter na mirnem ognju greješ še 15 do 20 minut in ko je hladno to piješ (učinek je enkraten), - čaji za dojenje (do Hippa instant je bil meni najboljši), - pa seveda ponudba in povpraševanje in - zavedanje, da se pravi mlekec začne oblikovati in tvoriti šele nekaj dni po porodu, zato kar vztrajat. Če se še kaj spomnim, javim Sandra je pa čisto zares izginila. Cuma, si že doma? Srček, jaz sem si knjigo kupila. žepna izdaja je 11 EUR.
|