mamuška
|
Jaz sem kupila voziček kot voziček in lupino kot avtosedež. Kajti samo to bo. S prvorojencem imam obupno izkušnjo s pretirano uporabo lupine, kamor so ga tlačili (no ja, tlačila sem ga jaz, na "strokovna" pirporočila razvojne pediatrinje) zaradi razvojnih težav. Prvih 5 mes lupinca pa lupinca in lupinca, pa tle podložit, pa tam zalagat - otrok gibalno kljub vsej terapiji ni napredoval, se mu je pa zato ukrivila hrbtenica. Katastrofa! Ko sem na to opozorila RA ped., se je čez noč obrnila plošča: NE v lupinco, NE v lupinco, NE v lupinco!!! Ko sem otroka končno začela odlagat na ravna (obložena) tla, je bil njegov gibalni razvoj bliskovit, v 2 mes je dohitel in prehitel vrstnike, medtem ko je pri 5 mes samo ležal, niti nogic ni dvignil pri previjanju. Pri nas deformacij zaradi lupine ne zdravi nihče, prepuščen si sam sebi, mi smo šli v sosednjo Avstrijo, kjer sem videla deformacije, ob katerih se vpršaš, zakaj za hudiča je uporaba lupine izven avta sploh dovoljena in zakaj proizvajalci celo reklamirajo uporabo lupine namesto vozička. Najhuje jo odnesejo dojenčki, ki imajo že tako razvojne težave, za nameček jih pa starši namesto v vozičkih prevažajo v lupinah. Njihova skrivenčen hrbtenica, ki nosi vso njihovo težo, kasira še vse vibracije krajših in daljših sprehodov. Ne vsak, približno 15-20% otrok pa ima zelo hude posledice zaradi tega. Pri nas so bile do 3. leta potrebne 3 terapije po 14 dni, na 4. naj bi šli letos, pa zaradi moje patološke nosečnosti ne moremo, bomo prestavili za pol leta. In če vam kdo kdaj prodaja teorije o "identičnem" položaju kot v maternici - ja, je res. Samo v maternici otroka obdaja PLODOVNICA, ki prestreže vse tresljaje in tudi otrokova hrbtenica ne nosi nobene teže. V tujini uporabo lupin izven avtov odsvetujejo že 7 let in terapije, kjer skušajo sanirat deformacije hrbtenic, so polne po 6-9 mes vnaprej. Otroka zato ni treba nosit, obstajajo krasni globoki vozički, ki so namenjeni prevozu novorojencev. Če ni škoda denarja za ultra moderne dizajne in zveneča imena, naj ga ne bo škoda tudi za to, da se otrok prevža zdravo in starosti primerno. Lupinca je pač samo in zgolj avtosedež!
|