Jagoda3
|
Živio in mlade mamice ! Sedaj se bom bolj pogosto javljala, ker sem si zrihtala kabelski internet in sem lahko non stop na netu. Pa sedaj bo vsak dan več dojenčkov prijokalo na svet in bo non stop kaj novega med nami aprilčicami. Najprej, da čestitam novim mamicam: ČESTITAM : HARIBI za ZOJO BOJANI1 za LUKA SINONA LONIB za ZALO sem prav vesela za vas, da ste hitro rodile in ste že doma in že crklate svoje . To so prečudoviti trenutki kt rodiš in ti dajo še nagega in umazanega dojenčka na prsi - dojenček v momentu neha jokati in se pomiri kt sliši utrip srca od mamice. Jaz imam PDP šele 25.4. tako da bom še skor cel mesec vztrajala na netu . Pri prejšnih dveh sem šla obakrat rodit točno na rok - tako da tudi tokrat računam da bo tako. Ta teden sem še sama doma, ker sem mojemu odobrila en teden surfanja - mi pa skoz maile pošilja ker ga skrbi, da bi tokrat on kaj zamudil (je bil obakrat zraven pri porodu in si tud tokrat želi da bi bil zraven). Čas mi hitro mineva, tamaledva me ubogata tako, da kar uživamo. Ta vikend sem se pa tud jaz spravila, da sem preprala plenice in že clo par cunc za dojenčka - sem rekla za vsak slučaj če me slučajn kej prehiti - da ne bom potem tašči razlagala v katerih škatlah imam kaj in kako naj da oprat (da se mi cunce ne bodo slučajn med seboj grdo obarvale ali pa zaprale). Še košek moram it iskat k sestri pa kar odlašam. Tud jaz non stop kaj pucam - to je una nosečniška energija in da hočmo še vse porihtat po stanovanju, ker vemo da potem kar nekaj časa ne bomo mogle. Sem pa ful presenečena, da ste vi mlade mamice že tolk aktivne da najdete čas še napisat nam aprilčicam sveže novice . Mene so obakrat po porodu tolk oči pekle, da bognedaj če sem šla samo mimo tv-ja ali pa računalnika - mi je vse migetal pred očmi. Imam pa leče in vem da sem sem se 6 tednov po porodu ful merkala da nisem brala (sms sem pošiljala...valda sem se sem pa tja tud pregrešila...sam sem pa probala čim manj) ker se mi je še tako malo poslabšal vid po porodu (sej sčasoma se potem oči umirijo in je vse ok in se tud dioptrija mal nazaj popravi - sam sem na lastni koži vidla, da niso zastonj govorile babice da se je treba 6 tednov po porodu ful merkat !!!!!Je treba čim več počivat, da imaš mleko, pa velik piti tekočine (mleka, vode,...)kar koli ti paše. Tolk da se ti fajn dela mleko in ni težav z dojenjem. TO PA JE ŽE ZA MLADE MAMICE !!!!! Če pa pride kakšen dan, če si preveč pokonci kt pridejo obiski in sediš in strežeš - zvečer pa dojenček joka ker se ni najedel dosti - se pa vi hitro uležite - vaš možek pa naj pogreje 3 dcl mleka in zraven skuha polento (to je idealna kombinacija za delanja mleka - in je najbolj učinkovita, da se hitro začne delati mleko. Dojenčku pa dajte v flaško sladkan bebe čaj (kt pomaga tudi proti krčem - dostikrat dojenček joka tudi zaradi tega ker ga zvijajo krči) pa bo dojenček vmes malo pospal, vi se boste spočile kt boste ležale in se umirile, ker dojenček ne bo več jokal. V tem primeru če dojenček noče piti sladkanega čaja kt mu ga mamica daje, ker mu mleko iz prsi preveč diši, naj mu pa sladkani čaj po flaški da piti vaš mož in bo dojenček popil . Hariba in vse na novo pečene mamice!!!!! Vem kako zgleda kt dojenček na začetku ful vleče pri prsih in ti čist razpokajo bradavice. Meni je drugič kt sem rodila ena prijateljica kt je pred mano rodila dala malo kreme in take obkladke (to so kt mehke blazinice na katerih je krema) od firme Multi-Mam. Ti so meni najbolj pomagali, da so se prsi hitro zacelile in me ni več tolk zelo bolelo. Na škatlici od teh obkladkov piše takole (sem si jih že nabavila): Multi-Mam Compresses (obkladki) so posebej izdelane za intenzivno nego bradavic doječih mamic. Neposredno blažijo vnete bradavice, poskrbijo za optimalno stanje kože, zmanjšajo otekline in preprečujejo vnetja. Pred dojenjem gela ni potrebno odstraniti. to je meni super delovalo!!!!!vam priporočam da probate. Te obkladke in posebej sem si jaz kupila še kremo lahko kupite v vseh malo bolje založenih lekarnah v SLO (jaz sem konkretno to kupila v Šentvidu v lekarni, samo mislim da morajo imet skoraj v vseh lekarnah samo točno moraš rečt), ker v nasprotnem primeru ti dajo roza Bepanthen. Jaz sem kombinirala vse troje (te obkladke, kremo od muliti-mam, in včasih vmes še bepanthen). Sam najbolj mi je bil balzam dat te obkladke gor. Ponavadi sem naredila tako sem dojenčka naprej podojila da je zaspal. Potem sem se šla stuširat, nato pa sem si dala na badavice ta obkladek (da sem ga imela gor vsaj nekaj časa da so se bradavice mal pocajtale). Sej da vas potolažim najtežje je prvi teden kt je še vse razdraženo, po enem tednu nehajo boleti šivi,...tako da se vse stvari mal umirijo, dojenček začne spati... Jaz sem imela srečo (čeprav takrat kt sem v bolnici sem ful nesrečna ker še ne smem domov ) da sem bila pri obeh v bolnici tolk časa ker sta imela oba zlatenico in sta mogla biti pod lučko - pri prvem 9 dni, - pri drugi pa 7 dni. Tako da ko sem prišla domov iz bolnice sem bila dobra in sem lahko takoj začela sprejemati obiske - sem vse te krize kt nastanejo na začetku prebrodila v postelji v bolnici. Mislim pa si kako more biti ko 3 dan po porodu ves bogi prideš domov (hkrati ful vesel in radosten da greš domov, po drugi strani pa si fizično ful švoh , skrbi te kako bom zmogel dojenje,...pa vse stvari doma porihtat - kt prideš domov sam čakaš da se uležeš na posteljo in da mi malo zaspal in se odpočil) . Namesto tega pa kt prideš domov letaš in kar hočeš vse sam porihtat vsaj po tavečjem pa itak moraš še vložke menjat,...pa previjat,... sej malo ti pomaga dragi in ostali. Še vedno imaš v glavi tako kot si prej kt si bila noseča do zadnjega letala in čistila... Zdej po porodu in 3 dneh bolnice se pa sploh ne prepoznaš (hormoni ti nagajajo in kar se ti ne zgodi točno tako kot si planirala da bo te vse spravi v žalost in jok pa si sploh ne moreš nič pomagat - sam to so krize kt se jih ne zavedamo - sam na srečo hitro minejo in pridejo kmalu veseli dnevi ko se vse umiri . Dojenček je zadovoljen kt se naje in si prav očaran kt se stisne k tebi pa kt ga pridejo pogledat obiski in mu prinesejo krasna !!! V momentu pozabiš in mu odpustiš tud če nisi spal celo noč, ker je jokal in jokal. Lepo se imejte vse in pridno božajte svoje trebuščke (ker sem nam bo še tolk kolcam za temi našimi trebuščki - bomo kar v momentu brez njih) vi pa kt ste že mamice pa pobožajte svoje še v mojem imenu (upam, da boste te začentne težave hitro prebrodile)
|