pot
|
Da vas spet malo razeveslim z isto knjigo kot do zdaj in njenimi odlomki: ˝Tragedija se lahko spreobrne v najboljše, kar se nam lahko zgodi, če jo sprejmemo tako, da se v njej razvijamo. Zelo pomembno je, da se z jezo spopademo, takoj ko se pojavi. ˝Jezo je mogoče obravnavati na več načinov. Eden od najboljših je odprt pogovor s človekom, ki vas je razjezil, in sprostitev prikritih čustev. Lahko rečete: ˝Jezen sem nate, ker_____________.˝ Ko čutimo, da bi na koga najraje kričali, pomeni, da se je jeza kopičila že dolgo časa. Pogosto pride do tega zato, ker se nam zdi, da se s človekom, ki nas jezi, ne moremo pogovoriti. ˝ To lahko storite tudi z ogledalom: -˝Jezen sem nate, ker________.˝ -˝Užaljen sem, ker si _________.˝ -˝Tako se bojim, ker si_________.˝ ˝Odpuščanje je dejanje osvobajanja samega sebe, saj boste vi tisti, ki boste imeli korist id njega.˝ Vaja: ˝Okej, situacija je mimo. V preteklosti je. Ne odobravam tvojega delovanja, a vseeno razumem, da si ravnal, kolikor dobro si mogel, glede na razumevanje in vedenje, ki si ga tedaj imel. Opravil sem s tem. Osvobajam te in ti dovoljujem oditi. Svoboden si in jaz sem svoboden.˝ ˝Lahko kričimo v blazino, lahko brcamo blaazine naokrog, lahko tolčemo po postelji ali boksarski vreči. Lahko vpijemo v svojem avtomobilu, potem ko močno zatesnimo okna. Lahko igramo tenis ali se odpravimo na igrišče golfa ter samo odbijamo žogice. Lahko telovadimo, plavamo ali večkrat tečemo okoli bloka. Lahko svoje občutke napišemo ali narišemo z levico, če smo desničarji, in obratno - ustvarjalni proces je naravno sproščanje čustev. Mogoče ste bili jezani večji del svojega življenja. Jezni ste torej iz navade, kot temu rečem. Nekaj se zgodi in razjezite se. Zgodi se nekaj drugega in že spet se razjezite. Ponovno se zgodi in kar naprej se jezite, vendar onstran tega ne sežete. Jeza iz navade je otročja - vedno hočete, da je po vaše. Pomagalo bi vam, da bi se vprašali: -˝Zakaj si nenehno izbiram jezo?˝ -˝Kaj počnem, da kar naprej ustvarjam situacije, ki me jezijo?˝ -˝Je to edini možni način odziva na življenje?˝ -˝Si tega želim?˝ -˝Koga še vedno kaznujem? Ali ljubim?˝ -˝Zakaj si želim biti v tem stanju?˝ -˝Kaj verjamem, da mi povzroča vse te frustracije?˝ -˝Kaj oddajam, kar sproža v drugih potrebo, da bi me razjezili?˝ Vprašajte se: ˝Kdo si? Kaj hočeš? Kaj te osrečuje? Kaj lahko storim, da te osrečim?˝ Čas je, da ravnate drugače. V sebi ustvarite nov prostor za ljubeče, optimistične in radostne vzorce.˝ Toliko za danes. Uživajte v soncu.
|