|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: SEPTEMBERKE 2006
25.11.2006 17:36:03   
Dajanax
Ojla!
Včeraj smo imeli user posted image večer, še tretji zapored. Po umivanju sem ji dala žličko kumininga sirupa in je bilo takoj dobro, tako da dvomim, da je sirup deloval, najbrž se je pač končala napetost v trebuščku.

Je mala na začetku tako ljubka, ker se sploh ne zna prav jokat in zgleda kot da se ji sam toži po mamini in očkotvi ljubezni. Tak bogi obrazek naredi, da jo moram takoj user posted image pa user posted image .
Me zaenkrat sploh ne briga, če jo bom preveč scrkljala, ko je pa dugače tako pridna da bi bla prav žleht, če je neb ob večerih mal bolj cartala.

Danes ponoči bi se lahko spet fuuul dobr user posted image , ker user posted image od 22 pa do 7ih!! Potem pa še eno rundo do 11ih!!  user posted image . Samo sem potem ko je zaspala še mal user posted image   pa user posted image , pa je bla takoj urca 2.

Uporabljate kaj spalne vreče za user posted image ? Naša se večkrat razkrije, pa razmišljam, da bi jo probala dat v vrečo, samo menda user posted image  tega ne marajo?!?!? Ima katera izkušnje?

Grem mala kliče!!

(odgovor članu x_srečka_x)
Neposredna povezava do sporočila: 401
25.11.2006 19:05:52   
x_srečka_x
DAJANAX, moja je v spalni vreči že kakšen mesec ker se je drugače odkrivala in je imela mrzle rokice. Je čisto zadovoljna v vreči samo rokice ji pa morajo ven gledat drugače je huda user posted image  Zjutraj je pa cela topla tude rokice.

(odgovor članu Dajanax)
Neposredna povezava do sporočila: 402
25.11.2006 19:40:47   
Tanyka
user posted image
Vidim, da ste, kar pridno pisaleuser posted image user posted image .Rene že spančka, Lara je tud že napol v postelji.Tak, da sem si zdaj privoščla malo "razvajaanja"-dolgo kopel.Drugače samo skočim na brzino v tuš 1,2,3 pa hitro spet nazaj k malima.Ponavadi pa sta itak oba zraven v kopalnici.Reneja kar z vozičkom zraven šlepam.
No zdaj sem lahko bila brez skrbi v kopalnici, ker je namreč ati poslušal, če bi se slučajno Rene zbudil.
Prehitro sem ga hvalila že user posted image v dnevni pri tv.

Danes pa kljub sončku ni bilo toplo, je pri nas, kar nonstop veter pihaluser posted image .Tak, da smo bili samo malo zunaj.Škoda, če ne bi bilo vetra, bi bilo pa kar toplo.
Upam, da bo nam jutri vreme bolj naklonjeno.

ROSE, URSKAMRAVLJA-sta dobili meile?
ŽIŽA-where are you?

user posted image INCABINCA

Zdaj pa grem k staremu, če bi se po pomoti kaj spomnouser posted image user posted image

user posted image Tanja

< Sporočilo je popravil mknuple1 -- 25.11.2006 19:48:53 >

Vse mame so bogate, če imajo rade svoje otroke.
Nobena ni revna, ne grda, ne stara.
Ljubezen je njihova največja radost.
(Maurice Macterlinck)

Moja ljubezen vaju bo spremljala vedno, danes in večno!!

(odgovor članu x_srečka_x)
Neposredna povezava do sporočila: 403
   [Brisano sporočilo]
25.11.2006 22:17:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu rose22)
  Neposredna povezava do sporočila: 404
26.11.2006 8:21:23   
rose22
user posted image

Evo jaz sem ze tukaj.Mislim da sem danes prehitela Mknuple.Si je ocitno mal podaljsala jutro.

Jaz sem dobla maile,so ful dobri.Sem jih ze tud naprej poslala.

No moja je pa danes bla ze zgodnja,se je zbudila ob 4h,pojedla in ob 5.30 zaspala nazaj.Naslednjic je bla budna ob 7h,pa kaksen jok in stok je to biluser posted image .
Kot da je lakota tolk huda.Ji dam dudo,da sem sla za jest pripravit,pridem nazaj pa spi kot angelcek.user posted image
Me tkole mal zafrkava vcasih.user posted image

Ze vidim,da se spet lep dan dela,upam samo,da danes ne bo tolk veter pihal.Jaz sploh vceraj nisem sla nic ven,ker je blo prevec.user posted image

Drgac pa moja cebelica se je zacela tolk pogovarjat.Pa gruli pa grgra pa vcasih zacvili,pa ful se smejcka ce ji tkole govoris,vcasih pa tud kar sama seb.

Ce bo slo tko naprej,me bo kmal iz racunalnika dol vrgla,pa sla sama tipkat z
ostalimiuser posted image .

Pa TV jo tud ful zanima,kar naprej tja gleda.Men gre pa to tolk na zivceuser posted image k se med hranjenjem kar glavo obraca.Jo pa dam pod most,je pa vse drugo zanimivo samo igracke ne.Bo verjetno tak mali tv manijak.

No tkole zdaj ko pa spi si grem pa jaz hitr kavico skuhatuser posted image ,pa glejte da ko pridem nazaj da bo cela stran smeskotov gor.

user posted image

user posted image

Natasa in Neja

25.09.2006 je na svet prisla najvecja sreca mojega zivljenja

Umetnost ljudi je vedno znati razumeti, znati oprostiti, se kdaj pohvaliti in pokazati s kretnjo, ki jo nasprotnik razume...Umetnost je potočiti solzo in se znati ob enem nasmejati!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 405
26.11.2006 8:53:35   
Anonimen
Dobro jutro ! Že dva dni poskušam kaj napisati, pa vedno kdo ali kaj skoči vmes. Torej, midva sva šla v petek prvič ven, v kino, in otroka pustila v varstvu. Je pasalo sto na uro. In baje da je bil mali kar priden. Ko sva prišla sicer še ni spal, ampak ko sem ga položila v posteljo je zaspal v momentu.

Vidim da vaši malčki že kar spijo celo noč. Naš sicer spi, ampak je vmes pa enkrat ali dvakrat lačen. In poznam tole varianto z dudo. Se dere dere kukr da sestradan do amena, potem pa ko pridem nazaja pridno spančka. V tem primeru, ga vseeno nafutram, če vidim da je čas za hranjenje...

Naš je spalni vreči že od samega začetka. Pa nisem opazila, da mu kaj nebi pasalo. Mi imamo v spalnici cca 17 stopinj in po kopanju je kar fino če je malo bolj oblečen. Sem pa opazila da spi ko kralj. Tako, obe roki ima v luftu, ali pa narazen, tako da ima eno roko na eni strani postelje, drugo pa na drugi...

Grem... je ze panika...

(odgovor članu rose22)
  Neposredna povezava do sporočila: 406
26.11.2006 18:35:44   
ajne
pozdrav še z moje strani... vas redno berem, pisala pa nisem kaj prida (nekaj malega še v nosečnosti). tok vas je luštno brat...

sicer pa je naša ajda točno danes stara 2 meseca in je prava frajla. spimo kar v redu, sploh če se spomnim, kako je bilo pri prvi, ki ni spala nič. ajda zaspi okoli 20.00, se nato zbudi okoli polnoči, 3h in potem ob 6h, ko je zanjo konec noči in mora mamica vstati, da mala od dolgčasa ne zbudi cele bajte. potem se previjeva in ob tem najbolj uživa. sploh zdaj, ko je ni potrebno več široko povijati.

cele dneve sva okoli in če se boste dobile na kakem pikniku, bi se midve z ajdo pridružili, če lahko. sicer pa, ker očitno ni ljubljančank na tej temi, bi se kdaj pridružle kranjčankam. se sicer kar pogosto na kak izlet med tednom v gorenjski konec odpeljeva... skratka, se priporočava tudi midve, če je seveda še kaj placa v gorenjski navezi.

lepo se imejte, crkljajte se in se še kaj beremo...

a&n

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 407
26.11.2006 21:50:47   
rose22
user posted image

No pa je minil se en lep soncen dan.Sva ga danes kar velik prezivele zunaj.user posted image Verjetno pa tudi vse ostale,ko vas nc ni blo gor.

Je pa danes moja user posted image bla kar sitna pa nem kaj je to.Kar naprej je jedla na uro,uro pa pol.Pa nc zaspat,pa skoz bit na rokah,ker ce ne je tak jok
user posted image ,da je kar hudo.
No pa tud to bomo prerastli in dali skoz enkrat.

A vasi user posted image kaj gledajo vrtiljake,pa ropotuljice,pa raznorazne igracke?
user posted image Moja se nc pa me mal skrbi.Al je se prehitr.Saj gruli pa se pogovarja,pa smeji se tud na veliko,ampak to je pa tud vse.

No zdaj grem se pa mal
user posted image pol pa user posted image

user posted image

Natasa in Neja

Umetnost ljudi je vedno znati razumeti, znati oprostiti, se kdaj pohvaliti in pokazati s kretnjo, ki jo nasprotnik razume...Umetnost je potočiti solzo in se znati ob enem nasmejati!

(odgovor članu ajne)
Neposredna povezava do sporočila: 408
   [Brisano sporočilo]
26.11.2006 22:40:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu rose22)
  Neposredna povezava do sporočila: 409
26.11.2006 23:12:02   
julam
Ajne, mi smo iz LJ, tako da se z veseljem pridruživa tebi in tvoji Ajdi kakšno lepo dopoldne.

Rose, naš škratek je pa kar navdušen nad vrtiljakom. Nasprotno od bratca, ki ga je vrtiljak začel zanimati šele po 6. mesecu, ropotiljice pa še kasneje, se mali kar zamoti s figuricami (v povprečju se melodija 2x izpoje, če ima dober dan, tudi 3x). Nima te pa to kaj skrbeti, dojenčki so si med sabo zelo različni in različno je tudi njihovo zanimanje. Moj starejši se je npr zamotil in dal mir tudi po več ur, če se je dogajalo okrog njega (predvsem, če je bilo ljudi veliko), zato ga ni blo nikoli treba veliko pestvat. Mali pa ima sicer rad gužvo, ampak v lupinici/vozičku pa v budnem stanju ne zdrži preveč dolgo.

Naš user posted image zaenkrat spi kot klada - se praktično ne premakne, dokler se ne začne prebujat. Zato vreča ni potrebna - pokrijem ga s kovterčkom, po potrebi še z dekco. Je kot polhek, samo nosek ven gleda.

Mknuple, moja taščica je zadnjič občudovala tvoje2 zakladka, kako lepe poteze obrazka imata. Res je tista slika kot iz kakšne reklame. Sicer si mi pa kar slabo vest naredila, ko vidim, kakšen zmaj od žene sem jaz. Da bi moj možek tako pogosto letal okrog zaradi različnih aktvinosti, ga se mi zdi kar izselim. Sicer ga pa itak ni nič doma, gre ok 6h in pride ok 18h. Tako da toleriram samo službene večerne obveznosti. A sem grozna? user posted image

Naj samo še pohvalim mojega mladiča. Danes mu je prvič ratalo, da je spal vse do 3.30. Vam je verjetno to malo, jaz pa kar nisem mogla verjeti, saj je bil njegov rekord do sedaj do 2h (pa še to le ene 3x). Tako da, user posted image ! Ampak se bojim, da ne bo trajalo...

Kakorkoli, lahko nočko vsem septemberkam in se beremo jutri!

Tudi jaz (in celo moj možek user posted image ) se strinjam s srečanjem vseh septemberk!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 410
26.11.2006 23:30:27   
ajne
Julam - super, sem takoj za kak sprehod. Samo sporoči kdaj in jaz sem za. Pa s katerega konca LJ si? Potem se pa lahko skupaj odpraviva na naslednjo kavico z gorenjsko navezo, ki pravi, da se jim lahko pridružimo user posted image .

A imate punce kak pameten nasvet za daljše nočno spanje naših mladičev? Sem že omenila, da je naša pupa sicer zelo pridna kar se spanja tiče (ampak samo v primerjavi s starejšo sestrico) vendar v primerjavi z vašimi sončki pa še vedno krepko zaostaja, ker ni šans da bi potegnila prvo rundo dalj ko do polnoči. sedaj ravno pričakujem, da se bo zbudila, potem pa grem v mižule tudi jaz. Kakršen koli nasvet bo zelo dobrodošel...

Pa še neki me zanima. A ste kaj poskrbele za zaščito? Jest sem se odločla za Mireno, pa mam zdej cel kup nekih težav (krvavitve, pa fulll me srbi koža po nogah, pa ne vem a je to od tega al je kak drug user posted image ). A katera kaj ve o tem, vidim da ste tud medicinke med nami...

No, se grem mal popraskat user posted image , pol bo itak ajda lačna, pol pa počas pančkat...

lahko noč.

(odgovor članu julam)
Neposredna povezava do sporočila: 411
27.11.2006 6:34:04   
rose22
user posted image

Ha danes smo pa pri nas zgodnji.Se je user posted image prej zbudila,pojedla,zdaj pa cakam in upam da bo se kaj spanca,ker sedim za racunalnikom kot kak zombi.

Ajne jaz imam kar naravno zascito,nic seksa
user posted image ,pa ti povem,da me vcasih ornk razganja.Kar se pa tvoje zascite tice,bi pa jaz sla nazaj h G in ji povedala za tezave.Ceprav nekateri G recejo da mors pocakat svaj en mesec.Ampak ce ti ne ustreza ti pac ne ustreza.

Bi mogle zdaj mojo user posted image videt,kako dela po posteljici.Jest noce vec,pa se kar bi mela nekaj skoz v ustih.Pa ji dam dudo,jo ma nekaj casa noter,pol pa pljune ven.Pa otepa se kot ne vem kaj.
user posted image

Pa ze cist na majhno gleda,pa se umiri,pol pa spet,duda ven,rokice vsepovsod,ucke pa ko knofi.Kot da bi mela jutranjo telovadbo.user posted image

No bom zdaj sla lucko ugasnit in poskusla se mal zaspanckat,ce mi bo tale nasa user posted image pustila.

user posted image

Natasa in Neja

(odgovor članu ajne)
Neposredna povezava do sporočila: 412
27.11.2006 7:31:41   
Tanyka
user posted image  babike in user posted image .

Pa je vikend mimo.Meni je nedelja, en najbolj tečn dan v tednu.Pri nas pa ni bilo nič user posted image .Ful je bilo oblačno pa megla, smo bili zunaj cca 15 min- Rene je spal v vozičku,jaz pa sem poleg avto posesala, Lara pa mi je seveda pomagala.Že ima svoje muhe in hoče vsake toliko nekaj svojega uveljavit-tak , da me včasih bolj utrudi kot mali lumpek.

Ati je ravno peljal usput Laro v vrtec, potem pa piči v službo.Rene pa še pančka.Jaz pa sem si v miru privoščla jutranjo kavico in rr.
Vidim, da ste bile pridne s pisanjem.En dan se nisem pridružla pri čveku, pa ste nastiskale celo stranuser posted image -zdaj pa sem imela kaj za brat.Včeraj sem se morala prav trudit, da se nisem spravla za računalnik in moj stari kar ni mogel verjet.

Rose-sedaj pa že dve jutri ti strašiš prva med septemberkamiuser posted image user posted image .Tvoja zaščita pa je res najboljša-ni kajuser posted image .Jaz se še nisem nič kaj odločla glede tega.Sem prvo tud imela v mislih mireno, ampak glede na to, da ni user posted image .Malo sem skeptična glede tega, ker mislim, da ta kri  mora vseeno  ven iz telesa, in ,da ni dobro, da se nekje zadržujeuser posted image

Sončica-lep je tvoj user posted image .Razlika pa je učitna-lepo je napredovaluser posted image .

Julam-kaj hočeš s tem povedat, da bi ti tvojega odselila, če bi bil malo doma user posted image user posted image ?
Jaz sem tega po eni strani že navajena in mislim, da si res malo prestroga s tvojim, če mu toleriraš , le službene zadeve.Kaj pa če ga pol naenkrat vtrga-pa bo začel letat kot user posted image .
Te pa bo krizauser posted image Sicer pa ima zjutraj od 6 pa zvečer do 18 polno kapouser posted image user posted image .
Kak je lepo, ko nekdo hvali naše otročke, pa smo za par centimetrov višjiuser posted image .

Kaj ve, kaj dajete ad3 kapljice?Jaz mu jih ne dajem-pa imam včasih, kar malo slabo vestuser posted image Lari jih sploh nisem nikoli dajala, ker so mi že naprej pravli, da ponavadi user posted image  zvija po njih.

Danes pa zgleda, spet ne bo nič sončeka, tak , da se bomo bolj v hiši držaliuser posted image .Sem včeraj oprala 3 pralne stroje cot, pa sedaj perem enega, pa še za dva bo najmanj-pol pa sledi likanje(to vedno rada počnemuser posted image ).Jaz ne vem kaj imate vse tolko pranja, ker včasih imam občutek , da pretiravam s cotami in preoblačenjem.............?

Sedaj pa sem bila že predolga.
user posted image  ČAO ČAO Tanja

< Sporočilo je popravil mknuple1 -- 27.11.2006 7:33:48 >

(Maurice Macterlinck)

(odgovor članu rose22)
Neposredna povezava do sporočila: 413
27.11.2006 9:36:33   
Anonimen
Dobro jutro oziroma dober dan, mi smo sicer že nekaj časa pokonci, ampak tole traja preden lahko v miru kaj napišem in preberem. Vmes sem že prala, pomila posodo, se previli, nahranili, sedaj pa pridno spančka ( tako rad posluša Raimonda Lap-a  da hitro zaspi ).

Tudi jest se pridružujem tistim, kateri možički delajo po cele dneve. Pa čisto razumem Julam. Da bi naš potem hodil še na razne pijačke, ga tudi jest ven vržem. Ne vem mogoče sva čudni, ampak meni se zdi, da če je že cel dan odsoten, se potem spodobi da je vsaj za večer doma. ALi pa ga otroc  sploh ne bodo več spoznali...

Mknuple - kapljic tudi jest ne dajem, ker so mi rekli, da dokler ga imam še toliko zunaj da ni potrebe. Sem pa kupila tiste avstrijske, ki se kupijo tudi v Škofji Loki, po katerih pa baje ni krčev, tko da bomo pa verjetno ta teden začeli tako da vidim in poročam......joj se me je kar groza....

Mi tudi vsak dan peremo, pa likamo, pa nikakor ne morem priti skozi s temi cunjami. Pa še sušilca nimam, tko da mi skoz nekje visijo ene cunje....za znoret...mislim, da moja tašča misli, da jih perem že čiste...pa vedno ko pride - likam ! Mi je zadnjič rekla, če rada likam ( sklepam da po tem, ko me vedno vidi s peglezom v roki ).. sam še ene navijalke in ruta na glav mi manjkata  pa bom ta prava ....

A katera že uporablja cuzelj številka 2 ? Mi zaenkrat že vedno 1, ampak se mi zdi, da malemu že premalo vleče. Pa še skoz se to mleko zatika, da ga moram skoz pucat....Ne vem, ali je to prišla kakšna čudna serija al kva ? Uporabljava pa milomil....

Ok, se še beremo .... grem še po stanovanju malo pospravit....

(odgovor članu Tanyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 414
27.11.2006 10:15:26   
ajne
hojla,

mi smo imeli danes eno krasno noč, k se je ajda prvič zbudila šele ob 1.00 (sam da sem na RR pisala, pa je že boljš spala user posted image ), se še enkrat zbudila ob 4.00 in potem potegnila do sedmih. KUL.
Sem danes že ta starejšo peljala v vrtec, tako da sva z ajdo že z enournega sprehoda. Sedaj pa delam zadnje korekture, da oddam nalogo in končno počasi končam tale podiplomc user posted image user posted image user posted image . sem tok važna, da moram vsem povedat...

Rose, tvoja zaščita pri men ne pride v poštev user posted image , tako da bom res razmislila, kaj naj s to mireno. G mi je svetovala naj še kak teden počakam, če se ne umiri jo bova odstranili (jao, pa bo šlo 31 čukov...) Upam, da se vseeno umiri. Mirena ne zaustavi popolnoma krvavitev, ampak tako stanjša sluznico, da so krvavitve manjše (ker za obilne ni potrebe). Princip mirene se mi zdi super, samo kaj, ko ima očitno pri meni en kup stranskih učinkov... bomo videli, malo bom še počakala, potem pa nazaj h G in da vidimo...

se pa tudi jaz prisdužujem klubu tistih, ki imajo očkate bolj malo doma (moj gre ob sedmih zjutraj in zadnje čase prihaja domov ob sedmih - osmih zvečer). Sva se dogovorila, da tole toleriram toliko časa, da se mu zadeve postavijo na pravo mesto, potem pa nič več. Upam, da se bo držal dogovora.

tako, zdaj grem naprej delat korekture, ajda je že tok zaspana, da ne ve kaj bi sama s sabo, tako, da jo bo treba uspavat (očitno), pa še taščica se mi je naročila na obisk čez par minut, tako da bo dopoldne očitno pestro.

čau

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 415
27.11.2006 10:20:10   
incabinca
Hoj!
Glede spalne vreče - jaz Lovra kar dajem vanjo, da se je navadi, ker baje pol pri malo večjih je včasih kar mal kriza ker je res ne marajo.
AD3 kapljic tudi jaz ne dajem več, ga je preveč zvijalo, imam pa tudi tiste nemške oleovit pa mu tiste včasih dam. Drugače pa po moje ni panike - pomebno je da je otrok velik na zraku (in septemberke imamo letos glede vremena res srečo) in to je veliko bolj koristno kot katerekoli kapljice!
Glede cucljev - običajno uporabljam 1, ampak včasih se pa tako pride da Lovro sploh noče vlečt(kot da bi pozabil kako se vleče)  ali pa je ful utrujen  pa mu dam kar 2. Uporabim jo tudi če mu dam kdaj v večerni obrok mal rižolinota (ampak zelo redko) . Sicer pa sva tudi midva na Milumilu.
Spanje - midva sva se že kar lepo unesla. Prej je spal od 8-5 zjutraj (včasih se je zbudil vms za hrano, včasih tudi ne). Zadnjih par dni, pa moj srček čez dan bolj malo spi, zato pa ga že ob sedmih ali prej zmanjka in spi do cca 6 zjutraj (s tem da se enkrat zbudi ker je lačen in potem takoj zaspi nazaj)
Vrtiljak - Lovro je nad njim navdušen - včasih ga gleda tudi do 45 min, se zraven smeji in maha z rokicami in nogicami.

No sedaj pa se moj srček počasi prebuja, je ene pol urce počival, se bova mal nahranila  potem pa skočila do LJ v H&M, ker so nama že vse cunjice premajhne in bo treba kej novega nabavt.
Kolk pa so kej veliki in težki vaši srčki? Katero številko cunjic uporabljate?
Moj Lovro je prava bunkica!!!! Ko sem ga kakšne tri tedne nazaj merila je bil velik 60 cm, zdej je zihr še kkšn cm več, težek pa skoraj 7kg!!! Se včasih zarad tega prav sekiram. Ampak po drugi strani se mi pa ne zdi, da veliko poje - je na 4 ure(včasih še dlje) in poje povprečno okoli 150 ml. 

Lepo se imejte, pa če ma kera kej sončka naj ga mal v naš konec pošlje, ker mi smo čist brez ;)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 416
27.11.2006 10:40:43   
julam
O, Lina, hvala bogu, da nisem edina...kar se tiče možekov. Moj ravno danes šiba za tri dni v tujino.Sej jaz sem se ža navadila, ampak otroka se mi pa smilita - posebno ta velik, ki je ravno v obdobju, ko je ata car. Najbolj hudo je pa bilo, ko je šel na pot 5 dni po rojstvu drugega. Obsedeno stanje, vam rečem. Ampak je njemu tudi žal in noče nikamor brez nas po nepotrebnem user posted image .

Ajne, midva se največ zadržujeva na relaciji Gospodarsko razstavišče - BTC. Če ti ustreza?Z avtom zaenkrat ne bi hodila predaleč, ker je naš zelo veliko prikljopljen, tako da sva navadno zuni po ene 2 uri max. Žal nisem dojilja sredi gruče ljudi user posted image ...
Kar pa se tiče spanja naših čmrljev, bi se ti kar pridružila, čeprav je naš tudi danes spal do 3h. Ampak je imel potem težave in me je vsako uro pokonci vrgel user posted image ...

A vaši vsi v svojih postljicah spijo? Naš nima s tem problemov, ampak zjutraj se pa vedno k meni stisne - ker ga proti jutru  (beri nekje po 4 ali 5 uri)že od rojstva začnejo krči dajat, meni zmanjka moči in ga vzamem k sebi, da vsaj malo še pospiva. Upam da se ne bo navadil in bo potem, ko bo organizemček 1x zrel, spal na svojem. Sej je luštno ga stisnit k sebi malo kepico, toplo ko polhek, ampak jaz sem potem cela polomljena, ker se ne upam premaknit... user posted image

Včeraj smo bili na roj d in sem opazila. da naš user posted image   ful opazuje in uživa v družbi, predvsem otroški. je kar pozabil, da je lačen user posted image . Ja, rastejo tile škratki, ni kaj!

Kapljice mu dajem d3 (če jih ne pozabim), ker imamo že brez ad3 kar velike težave s krčki.

Kako pa  se spopadate z nohtki in temenci?

Lepo bodite!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 417
27.11.2006 10:44:00   
alenka11
ojla

Nimam časa za pisanje tako lepih sporočilc s smeškoti. Zato čisto na hitro.

Vidim, da nisem edina s takšnim ritmom spanja kot ga ima naš mali sonček. Spi od 22 do 7 ampak je treba vmes še dvakrat jest. Po hranjenju takoj zaspi samo zjutraj nikakor ne zaspi nazaj. Jaz bi pa tako rada vsaj do devetih potegnila. Zdaj pa on lepo pančka, mamica se je pa čisto razčula.

Naš mali je tudi čisto navdušen nad vrtiljakom, pa nad verigo, ki je obešena na lupinici. Na igralni blazini se pa hitro naveliča in mislim da zato ker je bolj malo podložena in ga verjetno vse žuli.

Pri nas pa zaenkrat še nimamo težav s pranjem in likanjem. Res pa je pri nas malo drugače ker imamo samo eno detece. Mi pa imamo sušilca samo je v spodnjem štuku in se mi ne da to kar naprej gor pa dol vlačit. Moj pralni stroj itak tako močno ožame, da je skoraj suho, ko obešam perilo.

Toliko za zdaj, naslednjič se pa bolj potrudim in malo olepšam vse skupaj.

Aja za kapljice sem pozabila napisat. Jaz jih dajem 7 na dan in smo imeli na začetku težave, zdaj se je pa očitno navadil nanje in ni več problemov. Je pa baje dobro dajat čez zimo ker nismo toliko na soncu.

Pa pa

15. september 2006 - ALEKSEJ

(odgovor članu incabinca)
Neposredna povezava do sporočila: 418
27.11.2006 11:31:33   
žiža
user posted image
No tako pa se oglašam po krajšem premoru. Jaz med vikendom dobim še enega mulca user posted image  ki je od vseh še najbolj zahteven. Mi da več dela kot tamaladva med tednom ko sem sama. user posted image  Zahtevni so teli ta veliki večni otroci user posted image  
Pa še tak lep vikend je bil da smo ga 100% izkoristili. V soboto smo malo poležali. Popoldne pa sem s tamalima in mami odšla v Lj. k atiju na obisk. Je že od Urbanovega rojstva v bolnici in sedaj res upam, da v petek pride domov.
Včeraj je bi pa sploh tak dan da sem mislila da smo sredi maja. Dopoldne smo bili pri kolegih na kavici. So zunaj pred hišo kofetkali user posted image  otroci pa so vrt okopavali. So bili kot trije krtki user posted image  POtem smo brž kosilo spedenali in odšli v Kranj, kjer so v mestu imeli razstavo adventnih vemčkov in aranžmajev. Smo šli mal po ideje. Je bilo kar nekaj uporabnega in zanimivega. Zdej moram samo še en dan po vejice, storžke.... pa po mah predn mi ga sneg zamede.
Gotovo bomo kar juti imeli in naravoslovni dan.
Ve ste bile pa tud priden ko ste tolk napisale. Je bilo zdejle prov luštno brat.
AJNE seveda ste dobrodošle tud mamice iz prestolnice pa tud od drugod. Sej lahko bi se enkrat dobile v Mercatorju v Lumpiju, da lahko taveliki po svoje norijo in da bomo me vsaj v miru lahko kavico spile.
Podiplomc.... čestitke in svaka čast. Jaz mam res trden namen do jeseni končno diplomirat.... pa se kr ne morem in ne morem spraviti. Čist sem že ven padla in mi je tako težko že na faks it. Pa vem da če zdej čez zimo ne bom zrihtala zadeve jo tud do jeseni ne bom. spomladi in poleti me noben vrag ne bo spravil za knige.
AD3.... če se slučajno spomnim. Sem ga včeraj cel dan na soncu sončala tako da je dobil dozo D3 vitamina
SPALNA VREČA.... Sara jo ni imela in danes spi odkrita in znori da ji samo pokažem vrečo. Spi torej v ta topli pižami in v zoknih user posted image  Urbana sem pa danes prvič dala v vrečo, predvsem zaradi tega, ker mi ponoči čist pod kovtrček zleze. Pa se je dobro obnesla in jo bomo še naprej prakticirali.
IGRAČE..... vrtiljak sem mu saštimala nad previjalko in je super zadovoljen. V posteljici mu ni bil zanimiv med previjanjem se pa tako zabava. Most je tud že aktualen ampak ne za dolgo. Za miklavža bo pa dobil eno pojočo didaktično žogo
ZAŠČITA..... nočna mora... za enkrat mal kondomi pa mal se merkamo... ko bom pa nehala dojit se bom pa gotovo za tabletke odločila... ne vem...

Danes je že drugo noč zapored spal do pol šestih, zaspal je pa okoli 22ih. POtem sva pa pojedla in skupaj v najini postelji spala do osmih user posted image user posted image
Kolk je pa težek pa nimam pojma. 13.12. imava posvetovalnico pa bomo videli. Po mojih ocenah mora imeti kar bliz 6 kg. Nosimo pa 62. št. Sem ugotovila dda mu bundica, ki jo je Sara nosila celo zimo tud približno ne bo prav. Mogoče za kakšen mesec. On pri slabih 3 mesecih nosi hlače, ki jih je Sara pri pol leta. Res se pozna, da je bil skoraj kilo težji in 7 cm večji.
Uf sem se razpisala...
Pa že ful je ura. Grem brž posesat in po telh pomiti. POtem bo pa že Sara doma, sta šle s sosedo ven. PO kosilu pa vsi na luft.
Kera rabi sončka? pri nas je čist jasno in sonce sije kot poleti. Ga pošliljam prav vsem, da boste lahko vozičkale.user posted image
lp Muser posted image

(odgovor članu incabinca)
Neposredna povezava do sporočila: 419
27.11.2006 12:53:49   
yennika
NO, DA ŠE JAZ MALO ZAFILAM NAŠO STRAN, HIHI!
ZANIMIV ČLANEK, MI GA JE VČERAJ POSLALA KOLEGICA....ZDAJ PA MI NE GRE IZ GLAVE...

ZANIMIVE STE S TEMI SMAJLIJI.VAS REDNO ČEKIRAM, PA NIKOLI NI ČASA KAJ NAPISAT.NO, MOGOČE SI ČASA VZAMEM NE.KO PA JE TOLIKO ZA POSTORTI...PA SEM MISLILA, DA ZDAJ KO SMO SE SELILI BOMO LAHK MALO ZADIHALI.....BO ŽE.
DRUGAČE MI JE KLEMEN ZAČEL VELIKO SPATI, DOPOLDAN TUDI PO 2-3 URE.NO, KAKOR KDAJ.VELIKO SE POGOVARJA, CVILI, VRISKA, SMEJI-TUDI NA GLAS...VELIKO SE SLINI, PJUVA, DELA BALONČKE...

V SREDO IMAVA UZ KOLKOV, UPAM, DA SMO ZAKLJUČILI Z DEBELIMI PLENICAMI.

ČLANEK PA LE PREBERITE, JE FUL ZANIMIV....SE ZAMISLIŠ POTEM MALO....

LP

Dr. Harvey Karp: »Človeški mladič se rodi nezrel«

Dr. Harvey Karp je ameriški pediater, ki že več kot petindvajset let sistematično preučuje jokanje dojenčkov in kolike. Je profesor pediatrije in docent na kalifornijski medicinski fakulteti UCLA, v njegovo zasebno pediatrično ambulanto pa svoje otroke vodijo številni hollywoodski zvezdniki, denimo Michelle Pfeiffer, Pierce Brosnan in Madonna. Na podlagi dolgoletnih znanstvenih raziskav je razvil teorijo, da so kolike pri dojenčkih posledica »manjkajočega trimesečja«.

Nam lahko poveste kaj več o svoji teoriji manjkajočega trimestra? Kaj je to »četrti trimester«?
Dojenček se v vašem telesu razvija tri trimestre – devet mesecev. V tem času otrok doživi fantastičen in nadvse kompleksen razvoj. Toda ko se dojenček rodi, potrebuje še najmanj tri mesece, da se »zbudi« in postane aktiven partner v vaši zvezi. Ta čas med rojstvom in tremi meseci imenujem otrokov četrti trimester. Dejstvo je, da se človeški mladič v primerjavi z drugimi sesalci rodi precej bolj nezrel in nesposoben za samostojno življenje. Če bi človek rasel v maternici še naslednje tri mesece, se zaradi omejitev porodnih poti in večje glave ne bi mogel več roditi.
Torej so vsi človeški mladiči dejansko tri mesece nedonošeni. Torej menite, da človeški mladič po devetih mesecih v maternici še ni pripravljen na rojstvo?
O, prepričan sem, da ste mame pripravljene. Si predstavljate, da bi bile noseče še tri mesece dalj? Zagotovo ne. Novorojenček se zna smejati, zna sesati palček, toda ob rojstvu je še vedno zarodek in potrebuje najmanj tri naslednje mesece. V tem času potrebuje varno zavetje maternice – vaše naročje, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ki jih je poslušal, ko je bil še pri vas v trebuhu.
Skozi stoletja razvoja človeka je vidno, da so ženske rojevale vedno bolj nezrele otroke. Zakaj? Z razvojem ljudi so se večali njihovi možgani. Zato morajo ženske roditi otroke prekmalu, da jih sploh še lahko porodijo! Skozi stoletja in tisočletja je tako človeški zarodek prišel na stopnjo, ko ima ob rojstvu možgane velikosti jabolka, v katerih so shranjeni osnovni refleksi, ki omogočajo preživetje takoj po rojstvu (sesanje, izločanje, vzdrževanje bitja srca itd.) Ima zelo ozko glavico, katere kosti niso popolnoma zarasle, da se lahko prilagodi porodnemu kanalu. Možgani pa so zaščiteni z ovojnicami. Med porodom glavica tudi rotira, kar omogoča lažji porod – ste opazili, da zamašek laže spravite iz steklenice, če ga malce obrnete in potegnete ven? Dandanes torej ženske rodijo svoje otroke približno tri mesece prej, preden so dejansko zreli za življenje zunaj maternice (in kljub vsemu je poroditi otroka tudi dandanes še vedno močno težko). Naše prednice so zato svoje otroke še nekaj mesecev ves čas nosile ob sebi, privezane ob svoje telo. Mnoge ženske v različnih kulturah sveta pa to še vedno počnejo. Dojenčki se tako lahko dojijo neomejeno, povprečno na dvajset minut. Matere so z otroki popolnoma uglašene.

Zakaj se pojavijo kolike?
Dejstvo je, da se jokanje zaradi kolik začne okoli drugega tedna starosti, najhujše je pri šestem tednu in se konča pri treh do štirih mesecih otrokove starosti. Prva dva tedna v življenju so novorojenčki zelo redko v budni, čuječi fazi. Po dveh tednih je dojenček že lahko čuječ krajši čas. Večina otrok se kar lepo sprijazni s tem stanjem, občutljivejši dojenčki pa imajo težave. Pričnejo jokati. Pri šestih tednih so dojenčki že lahko zelo čuječi in preveč stimulirani. Pomirjajo jih le imitacije maternice. Okoli tretjega meseca kolike izginejo. Otroci so razvili določene sposobnosti, znajo se smejati, gruliti, sesati, dobro obvladajo dojenje, komunicirajo s svetom okoli sebe. Zdaj so pripravljeni na »rojstvo«.

Kolike so najhujše proti večeru. Zakaj?
Kako se počutite vi ob koncu napornega dneva? Ste utrujeni? Z dojenčki je prav tako. Dnevno dogajanje je za majhne dojenčke kot velikanski tobogan v zabaviščnem parku, divja vožnja in aktivnost, adrenalin. Zvečer pa je utrujenost le še kaplja čez rob. Zato dojenčke v prvih treh mesecih najbolj od vsega pomirjajo metode, ki vrnejo dojenčka v znano okolje maternice: jokanje zaradi kolik se zmanjša, če dojenčka gugamo, zibamo, nosimo v naročju, mu »šuškamo« (ššš) in mu nežno masiramo predel trebuščka. Večina trikov za pomirjanje dojenčka posnema okolje v maternici, enako velja za zvoke.

Zakaj torej dojenčki potrebujejo četrto trimesečje?
Ko otroka porodite, so njegovi čuti bombardirani z novim svetom, z novimi doživetji. Zunaj je mavrica svetlobe, barv, zvokov, tu so občutki mraza, neugodja ob kakanju ... Večina otrok si ob tem verjetno misli: »Pa saj to sploh ne more biti res!« Veliko dojenčkov opravi s temi spremembami nekako mimogrede. A ne vsi. Nekateri potrebujejo zibanje, guganje, tresljaje, sesanje, toploto in tesnost okoli ročic in telesa, »šuškajoče« zvoke (zanimivo, pri vseh narodih se najdejo besede za pomiritev otrok, ki vsebujejo glas »šššš«). Vsi ti občutki posnemajo okolje maternice, zato so vse kulture na svetu v tisočih letih izumljale metode za pomirjanje dojenčkov, ki so mu podobne. Četrti trimester pomiri dojenčke, to potrebujejo. A ne zato, ker bi bili razvajeni ali ker bi jih že kar takoj ovijali v vato in zaščitniško varovali pred zunanjim svetom. Pač pa zato, ker pri nekaterih otrocih zunanji svet izzove močan odgovor, saj nanj preprosto še niso pripravljeni. In to povedo – z jokom.

Zakaj so kolike med starši in tudi zdravniki tako zelo različno obravnavane?
Beseda »colic« izhaja iz grščine, iz besede »kolikos«, in pomeni »debelo črevo«. V antični Grčiji so starši verjeli, da otroci jokajo zaradi bolečin v črevesju. Dojenčki pogosto jokajo po hranjenju. Godrnjajo, se napenjajo, postanejo rdeči v obraz in jokajo. Vsekakor je videti, kot da jih mučijo hude bolečine. V letih preučevanja kolik sem ugotovil, da večina dojenčkov ne joka zaradi bolečin v trebuščku. Jok in težave namreč prenehajo, kadar dojenčka vozimo v avtu ali kadar v njegovi bližini ropota sesalnik za prah. Če bi dojenčka res bolelo, ob tem ne bi prenehal jokati. Nekatere kulture kolik sploh ne poznajo. Pa njihovi otroci prav tako kakajo in imajo vetrove. Kolike tudi izginejo pri treh mesecih otrokove starosti, čeprav otroci še vedno kakajo in imajo črevesne vetrove. Znanstveniki, ki so z rentgenskimi slikanji primerjali črevesja otrok s kolikami in brez njih, so ugotovili, da med njimi ni nobenih razlik. Prav tako so opazovali tudi otroke, ki so dobili kapljice proti kolikam, in otroke, ki so dobili nekaj kapljic vode, in ugotovili, da med njimi ni razlik.

Nekateri menijo, da imajo otroci kolike zaradi zraka, ki ga pogoltnejo med hranjenjem.
Rentgensko slikanje je pokazalo, da imajo otroci, ki jokajo zaradi kolik, približno dve uri po prenehanju hudega joka v želodčku celo več zraka, kot so ga imeli ob začetku jokanja zaradi kolik. Torej jih po dveh urah celo večja količina zraka sploh ne moti več. Večina normalnih, zdravih otrok ima obdobja jokanja, ki po navadi trajajo največ pet minut in preko dneva največ pol ure skupaj. Ti otroci so po navadi po hranjenju zadovoljni, podrejo kupček in zadremajo ali z zanimanjem opazujejo okolico. Če otrok zajoka, se pomiri takoj, ko ga mati pristavi k prsim ali vzame v naročje. Prave kolike pa pomenijo obdobja intenzivnega joka, ki lahko traja več ur skupaj.

Ali obstajajo kakšne razlike med kolikami pri dojenih otrocih in pri otrocih, ki so hranjeni s prilagojeno mlečno formulo? Za dojene otroke velja, da se dojijo bolj pogosto, kot pa hrano po steklenički dobijo nedojeni otroci. Ima ta pogostost obrokov in dojenja kakšen vpliv na pojav kolik?
Da imajo dojeni otroci kolike zato, ker se pogosteje hranijo, sploh ne drži. To je mit, neresnica. Opazoval sem številna plemena v južni Afriki, ki lahko dojenčke pomirijo prej kot v eni minuti! Pri vsem tem je najbolj zanimivo to, da te matere dojijo svoje otroke 50- do 100-krat na dan! Ti otroci nikoli ne jokajo in jasno je, da pogosto dojenje ni tisto, ki bi povzročalo kolike.

Slovenske matere, ki dojijo, pogosto menijo, da imajo njihovi dojenčki kolike zato, ker so pojedle napačno hrano. Matere so zato na strogih in omejujočih dietah, ki tudi niso najbolj zdrave.
Večina doječih mamic po svetu se srečuje z nasveti, katera hrana je primerna zanje in otroka in katera ne. Zanimivo je, da se prepovedana hrana med narodi zelo razlikuje. Ne prehladno, ne pretoplo, ne preveč začinjeno, ne premalo, izogibanje mlečnim izdelkom ali nasprotno – priporočanje mlečnih izdelkov, izogibanje citrusom itd. Matere, ki hranijo otroka po steklenički, pa po navadi dobijo nasvet, naj zamenjajo znamko mleka. V mnogih letih znanstvenih raziskav so ugotovili naslednje: dojen otrok lahko zaradi hrane, ki jo je zaužila mati, joka le, če ima resne težave s prebavo, alergije ali če je v materini prehrani preveč kofeina ali teina. Če mati po nekaj dnevih diete ne opazi izboljšanja situacije, njena prehrana verjetno ni vzrok za težave. Kolike so po navadi najhujše zvečer. Če bi dieta matere res povzročala kolike, bi otroci jokali noč in dan, saj jedo enako hrano, materino mleko ali mlečno formulo, od jutra od večera.

Starši jokajočih dojenčkov lahko zelo pogosto slišijo nasvete: »Priskrbi si ušesne čepke, da ne boš slišal otrokovega joka,« ali: »Pojdi pod tuš, pojdi na sprehod, odloži otroka in si privošči odmor.«
Otrokov jok je kot požarni alarm, poskuša pritegniti našo pozornost. Toda zvok starše zmede, prestraši. Ko dojenček zelo joka, kriči, imajo starši občutek, da dojenček trpi hude bolečine. Kadar piska požarni alarm, kaj hitro odkrijemo morebitne vzroke: morda se žge toast ali gori cela hiša. In vzroke odpravimo. Kadar dojenček joka, je podobno, pa čeprav ga muči le neznatno podiranje kupčka, in razumljivo je, da smo starši obupani in prestrašeni. Če otroka vzamemo v naročje, ga poskušamo pomiriti z zavitjem v odejico, zibanjem, nežnim šumom iz okolice, dojenjem in se otrok kmalu pomiri – zagotovo ne gre za bolečino.
Prepričan sem, da se noben oče in nobena mama ne počutita dobro, kadar odkorakata stran od svojega jokajočega dojenčka. Ali tudi vi kar odkorakate, ko zvoni požarni alarm? Dojenčkov jok povzroči, da staršem srce bije hitreje, dvigne se nam pritisk, v naših telesih se sproščajo določeni hormoni ... Naše telo nas samo prisili, naj takoj nekaj storimo, da bi jokanje našega dojenčka prenehalo. Tudi če storimo vse, kar znamo in zmoremo, pa dojenček še vedno joka – naj joka v naši družbi, v našem naročju. Že to je zelo veliko in dojenčku zelo pomaga.

Se dojenček res razvadi, če ga kdaj pa kdaj ne pustimo jokati?
Najosnovnejša, edina starševska naloga v otrokovem prvem letu je, da se odzovemo na otrokove potrebe vsakič, ko zajoka. Nemogoče je, da bi majhnega dojenčka v prvih mesecih življenja razvadili. Kljub novejšim spoznanjem pa so mladi starši še vedno zaskrbljeni, kadar njihova okolica meni, da otroke preveč nosijo, pa tudi če jih pogosto dojijo ali celo spijo v skupni sobi ali postelji. »Ne razvadi otroka« nam dobesedno brni nekje zadaj, v možganih. Priznam, lahko se je počutiti zmanipuliranega, če imate dojenčka, ki se zbudi vsakič, ko ga želite nežno položiti v zibelko. Pustiti ga jokati? Ali mislite, da ga boste s tem naučili samostojnosti? To je podobno, kot da bi ga pustili v pokakani plenički, da bi njegova koža postala bolj odporna. Res je, tam okoli 9. meseca znajo nekateri dojenčki že biti tudi manipulativni. Toda znanstvene raziskave so pokazale, da prej ko se odzovemo na otrokov jok (in potrebo), bolj varnega se otrok počuti, staršem povsem zaupa in se počuti ljubljenega. In obratno – kasneje ko odgovorite na otrokov jok (in potrebo), bolj se otrok počuti zapuščenega, zaveda se, da se lahko zanese le sam nase, počuti se zapuščenega in je bolj nervozen ter posledično tudi manipulativen.

Nemalo staršev dobi tudi nasvete o tem, kako otroka »naučiti«, da se uspava sam. »Pusti ga jokati, pa se bo sam pomiril in zaspal.« Je to res pravi način?
Moji nasveti o uspešnem pomirjanju dojenčkov se osredotočajo na dojenčke, mlajše od 4-5 mesecev: starše naučim, da znajo otroke pravilno zaviti v odejico, jih pravilno nositi, zibati, jih izpostaviti nežnemu šumu, jim ponuditi sesanje ... Večina otrok, s katerimi so starši prve mesece ravnali tako, spi eno do dve uri več kot ostali dojenčki. Ferberjeva metoda, pri kateri se otroke pusti jokati, se uporablja od šestih mesecev naprej. Sam sem ugotovil, da obstajajo še številne druge poti in načini za uspavanje dojenčkov, pri katerih ni nujno, da dojenčki jokajo, zato da končno zaspijo. Včasih pa se zgodi, da kateri od mojih malih pacientov potrebuje le to, da se izjoka - nato pa v miru zaspi. A dojenček naj joka v družbi staršev!

Kaj bi radi povedali mladim staršem?
Predvsem to, da se morajo starši zavedati, da dojenček z rojstvom še ni pripravljen na ta svet. Človeški dojenčki niso kot žrebički, ki so pripravljeni na tekanje prvi dan. Majhni dojenčki so še vedno zarodki, najmanj prve tri mesece, zato nas ne sme skrbeti, da bi jih razvadili z nošenjem, zibanjem, pogostim dojenjem ... V maternici so bili nošeni, hranjeni, zibani ves čas, 24 ur na dan. Če jih po rojstvu nosite, zibate in hranite le 12 ur na dan, je to z otrokovega gledišča zelo velika in nenadna sprememba.

V svoji teoriji o kolikah je dr. Harvey Karp zbral modrost in znanje predhodnih generacij in ju prenesel v današnji čas. Nastala je metoda petih korakov, ki naj bi staršem pomagala premagati težave z jokom.
1. Dojenčka tesno in pravilno zavijemo v odejico.
Dojenček, ki je zavit v odejico, se počuti varnega, stisnjen je podobno, kot je bil stisnjen v maternici. Pazite, da ne bo zavit prerahlo, saj bi se lahko zapletel v odejico. Pazite tudi, da ne bo zavit premočno, saj bi lahko imel težave pri dihanju.
(Slika 1)

2. Dojenčka položimo delno na levi bok, delno na trebušček.
Položite dojenčka na svoje ali očkove roke tako, da bo obrnjen delno na levi bok (to pomaga pri prebavi) in delno na trebušček (tako se ne more kriviti nazaj in se počuti bolj varnega). Ko dojenček trdno zaspi, ga položite na njegovo ležišče na hrbet.
(Slika 2)
3. Dojenčka izpostavimo glasnim in enakomernim šumečim zvokom (sesalnik, vožnja v avtomobilu, zvok sušilnika za lase).
Zanimivo je, da v večini svetovnih narodov obstajajo besede za pomirjanje dojenčkov, ki vsebujejo dolge in zelo glasne š-je (šššš). Ta zvok je podoben zvoku krvi v materinih žilah in ga je dojenček slišal, ko je bil še v maternici.
4. Dojenčka ritmično in hitro zibamo.
Energično, hitro zibanje dojenčkom zelo prija. Pomembno je, da pri zibanju podpirate otrokovo glavico in vrat, zibajte ga s kratkimi, a hitrimi premiki. Zibanje naj bo podobno tresenju, ki ga čutite, kadar vas močno zebe. Ko dojenček zapre oči in zadrema, lahko zibanje počasi upočasnite. Kadar ste na dojenčka jezni, se tej metodi izogibajte, dojenčka nikar ne stresajte!

5. Dojenček naj čim več sesa pri materinih prsih oziroma materin prst ali dudo.
Ta zadnji korak je najuspešnejši, ko smo dojenčka s prvimi štirimi koraki postopoma pripeljali do umiritve. Dojenčku ponudite za sesanje svoje prsi, prste ali dudo.

Metoda petih korakov je zelo preprosta, pomembno je le, da korake izvajamo pravilno in v pravilnem zaporedju.

Življenje ni narejeno iz želja, temveč iz dejanj vsakogar izmed nas.

Paulo Coelho

"Bilo je seme, bil je popek, zdaj cveti najlepši cvet."
1.9.06 sem dobila najlepše ime - mamca!
5.5.09 je našo družino izpopolnil še en član.
Sedaj sem doma med tremi mušketirji-in lepo mi je!

Življenje je tukaj in zdaj!

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 420
27.11.2006 13:13:20   
yennika
No da še jaz poskusimcprilepit našga lumpa med kopanjem...

user posted image

(odgovor članu yennika)
Neposredna povezava do sporočila: 421
27.11.2006 13:19:34   
yennika
JEEEEJ, RATALO, SAM MALO JE VELIKA, HIHI!

TO JE PA MOJ SONČEK SLIKAN PREJŠNJI TEDEN...

user posted image

TO PA JE KLEMEN TAKOJ PO ROJSTVU!

user posted image

JUPI,

LP

(odgovor članu yennika)
Neposredna povezava do sporočila: 422
27.11.2006 13:23:44   
yennika
O ŠIT, PA SEM DALA NA MALO RESOLUCIJO.SORRY!!

SONČICA, KAKO RESOLUCIJO DATE, DA NASTANE TAKA MAJHNA FOTKICA. SEM DALA PO NASVETU MKNUPLE-JOJ JE TEŽKO NAPISAT TA NICK, BOM KAR TANJA RAJE REKLA, OK?-320, PA DOBIM TAKEGA VELIKANA VEN!!!!JOJ, JOJ, JOJ

(odgovor članu yennika)
Neposredna povezava do sporočila: 423
27.11.2006 14:11:06   
Dajanax
Mi pa danes praznujemo 2 meseca!!

Kot vidite naš pamžek že hodi (če jo babi drži seveda)!!!!!
 user posted image

LP
D&V

< Sporočilo je popravil Dajanax -- 27.11.2006 14:15:57 >

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 424
27.11.2006 14:16:42   
Tanyka
pred številko moraš označit s puščico

(Maurice Macterlinck)

(odgovor članu yennika)
Neposredna povezava do sporočila: 425
Stran:   <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?