Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mič Družbeno nesprejemljiva dejanja ne pomenijo, da moramo zato ljudi razčlovečiti, jih ponižati. Ne glede na našo narodno ali kakršnokoli drugo pripadnost. Aja, oni lahko streljajo nate, ali na tvojo mič, (ne glede na rasno pripadnost), ti pa jih moraš človečno obravnavat? Ok, velja - zate. Ne odobravam njihovih dejanj kot so streljanja, vožnje neregistriranih avtov, itd. Ampak to še ni vzrok, da bi jih poniževala. Tudi drugi ljudje to delamo in nas zato še ne trpajo v geta. Drugi ljudje vsega tega v skupku ne delamo, predvsem pa ne streljamo in ne morimo po nesreči - sicer nas strpajo, pa ne v geto, ampak v arest. Nasilje (tudi besedno) poraja samo novo nasilje in ne reši ničesar. Še posebej v odnosu do Ciganov, ki vsako besedo obrnejo z desetkratno težo. Nasilje v zgodovini reševanja medetičnih problemov ni prinselo rešitev, vsaj po mojem znanju ni. Nasilje tudi ni prineslo rešitev v mojem osebnem življenju, zato vanj ne verjamem. Hmm, naj ti osvežim spomin: še na vsako vojno, kjer je kdo "zmagal", se je moral odzvati z nasiljem, če je hotel svobodo in mir. Redkokatera vjna se je rešila s pogovori in nenasiljem. Če se ni z orožjem, se je z grožnjami velikih držav, da bodo posredovale ali z odkupnino ali čim podobnim, izsiljevanjem, skratka, nasiljem. Še celo npr, tak "miroljuben" poseg, kot je embargo, je nasilje, pa tudi gladovna stavka je nasilje, izsiljevanje. Če ne bi s puško branili svojih domov, bi ti zdaj ne znala slovensko govorit, ker ne bi bilo slovenije, niti prejšnje juge. Torej če rečem drugače, če te človek napade z vilami, se ne moreš braniti s perjem. Vendar ti le verjemi v "vse na miren način", saj filozofija je ok, samo dokler ne sprožijo na pravi gumb, npr. napadejo tvojega otroka. Takrat bo tudi miroljubnež v tebi znorel. Razlika med nami je samo med mejami, ki jih imamo pri tem, do kod smo miroljubni, kdaj se postavimo zase in še ena velika razlika, kolk se znamo vživljat v nekoga, na katerega je cigo streljal. Boljše življenje zame je prišlo s strpnostjo, razumevanjem in premišljenimi, vztrajnimi in potrpežljivimi dejanji. In bolj kot so težave globoke (kar v primeru teh Ciganov so, saj so se kopičile leta), več vsega tega je potrebnega. Ja, res je, vendar samo v primeru da gre za razumne ljudi, katerim je vsem v interesu, da se stanje izboljša. Če pa je za to samo ena stran, potem je tako, kot da bi žena peljala k svetovalcu moža, ki mu ni do tega, da bi se prilagodil, ker ima on svoje želje, navade in potrebe in se ne želi spremeniti, ker ga je treba upoštevati takega, kot je, ne glede na njegovo nasilje. Ne odobravam marsikaterega od njihovih dejanj, kar pa mi še ne daje pravice, da jih na splošno obsojam. Tudi civili kdaj pa kdaj pristanemo v črni kroniki (res se včasih zgodi tudi to), pa zato še ne potrebujem stališča, da smo ljudje zlobni. Se strinjam, to sem enako napisala, pa kar naprej pišete, da govorimo splošno o vseh Romih. Laž. Govorimo o konkretni 25-erici romov . Ja, in živela sem zelo blizu njih. Ne vem, zakaj mi niso nič naredili. Edino, kar so prišli prosit, je bila črna obleka, ko je umrl nekdo v njihovi družini. Ker oni črne barve ne nosijo. Res smo čudna družina. Ja, imela si srečo. Tudi jaz sem jo imela, ker so tudi v Lj. hodili okrog, dokler sem tam živela in razen da so mi enkrat oz. dvakrat v stanovanje prišli brez zvonjenja, ni bilo drugega. Tudi cigančici, ki sem ju učila, sta bili čisto fajn in starše se je dalo prenašat, nisem se počutila dobesedno življenjsko ogrožena. Prebivalci ambrusa pa se. In to upravičeno. Kako ne moreš tega sprejet, da so Romi tako zelo nasilni, da pogovor ne reši nič??
|