m76
|
IZVIRNO SPOROČILO: Barbs Ni vse črno belo. Je pa začaran krog, tako, kot ga jaz vidim. Saj so že mali romi obsojeni na to, da so cigani. Pa ne mislim slabšalno. Primer pri nas : romi so , tako kot je treba, poslali svoje otroke v šolo. V prvi razred jih celo vozijo, ker tako zahteva šolska zakonodaja. In jih pridejo iskat. Moja srednja hčerka ima dva sošolca roma.Mojca je krasna punčka. Vesela, sproščena, simpatična... no ja, taka je bila nazačetku leta, ko sem jo uspela spoznati. Mi - ostali "navadni" , kao neki nadljudje, včasih naredimo problem, kjer ga morda sploh ne bi bilo. Če pride ravnatelj v razred pozdravit in pogledat otroke, mimgrede pa še navrže "če je kaj romov naj pa vstanejo" ... Torej so otroci že od malih nog kategorizirani kot drugačni. In potem s tem živijo in se po svoje borijo in jasno, enkrat tudi zrastejo...potem pa... Včasih se malo poglejmo in vprašajmo - verjetno bi bilo marsikaj drugače, če bi tudi mi spremenili svoj odnos do sveta nasploh. Moja hčerka naprimer ne sme med odmori bit skupaj z Mojco, ker so potem skoraj vse ostale deklica skregane z njo. In vem, da se zaradi tega slabo počuti - ker bi bila rada tudi z ostalimi...pa z Mojco tudi. Pa ne more. Kaj naj ji rečem? Naj vztraja pri svojem, ker ima prav? Neee, ne morem... to so ful hude zadeve.... in pripeljejo, pa čeprav nihče tega noče, do npr. tega, da me moja osemletnica nič hudega sluteč, vsa začudena vpraša "Mami, glej, cigani so na televiziji, kdo jim je pa dovolil???!!!!" ( igral je namreč nek romski bend in se ji je zdelo nenormalno, da so sploh lahko na tv.... ) Situacije v Ambrusu ne poznam, zato je ne bom komentirala. Da pa se nekoga izseli, izolira, odstrani ...z lastne zemlje..mi je pa že v štartu odvratna misel... Pa Hanžek gor ali dol. Po liniji najmanjšega napora - bodo zdaj odstranili vse od vsepovsod? Ker se bodo zagotovo ljudje še oglasili in zahtevali, naj se "postopa tako kot v Ambrusu...." Kaj je že počel Hitler? Se strinjam s tvojim postom, samo ta zadnji stavek je pa hud. Verjamem da nisi mislila dobesedno tako, samo me vedno in povsod zmotijo take primerjave.Ker zgodovino hitlerjevega delovanja zelooo dobro poznam, me kar zmrazi ob takih primerjavah. Kar se pa tiče Romov se pa strinjam s teboj, da so ožigosani že od najrosnejših let, čeprav vem da tudi če bi jih "civilisti" sprejeli sebi enakim, ne bi bili drugačni. So pač taki, jim je v krvi nenehna nemirnost.
|